بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

تصفیه بیولوژیکی
Biological treatment

اسلاید 3 :

كدورت يكي از خواص فيزيكي ماده است كه بر اساس شدت آن، نور تابيده شده جذب يا بازتابش مي يابد بي آنكه از جسم عبور كند.
كدورت آب ناشي از ناخالصي هاي موجود در آن و ناشي از وجود مواد كلوئيدي و معلق مانند مواد آلي و غير آلي، پلانكتون ها و موجودات ميكروسكوپي است
کدورت
اين پارامتر واحدهاي مختلفي مانند JTU و NTU و FTU دارد. ولي امروزه بيشتر از واحد NTU استفاده ميشود
Formazin Turbidity Unit
Turbidity
Nephalometric Turbidity Unit
Jackson Turbidity Unit

اسلاید 4 :

رنگ، تعبيري است از علائمي كه به مغز انسان ميرسد هنگامي كه پرده شبكيه چشم توسط امواج الكترو مغناطيس در محدوده بين 380 تا 760 نانومتر تحريك ميشود.
رنگ
اصطلاح رنگ در واقع به رنگ حقيقي گفته مي شود كه كدورت آن حذف شده باشد. رنگ ظاهري تنها در نتيجه مواد محلول نيست بلكه در نتيجه مواد معلق نيز مي باشد كه روي نمونه اوليه بدون فيلتراسيون يا سانتريفوژ كردن تعيين مي شود.
رنگ آب بطور كلي ناشي از يونهاي فلزي طبيعي، مواد گياهي، خاك، پلانكتونها و ساير مواد رنگزاي شيميايي است.

اسلاید 5 :

واحد اندازه گيري رنگ Pt-Co است كه مبناي آن جذب نور در طول موج 455 نانومتر است. بر اساس آن يك نمك كمپلكس متشكل از پلاتين وكبالت در غلظت معيني، رنگ زرد تندي به آب ميدهد و رنگ هر نمونه از مقايسه آن با غلظت شناخته شده اين محلول استاندارد تعيين مي شود.
در واقع واحد رنگ معادل يك ميلي گرم پلاتين به شكل يون كلروپلاتينات در يك ليتر محلول است و با نماد CU نشان ميدهند.
Colour Unit

اسلاید 6 :

يكي از معيارهاي آلودگي پساب مي تواند در نظر گرفته شود و در فاضلابها معمولاً به دليل تجزيه مواد آلي ايجاد مي شود. هرچه فاضلاب بيشتر در شرايط سپتيك قرار داشته باشد، بوي آن زننده تر خواهد بود.

اسلاید 7 :

كل كربن آلي ( TOC )
Total Organic Carbon
به كل كربن موجود در محلول نمونه TC و به كل كربن متصل به مواد آلي موجود در محلول نمونه را TOC ميگويند.
چون سوخت و سوز کربن تولید Co2 می نماید لذا با احتراق کامل یک نمونه می توان به ارگانیزمهای موجود در فاضلاب پی برد . با سوزاندن نمونه در داخل یک لوله و اندازه گیری Co2 پی به TOC یا مجموع کل کربن آلی پی می بریم .
شاخص بسیار خوبی برای تخمین مواد آلی میباشد.

اسلاید 8 :

كربن غير آلي IC: مانند كربنات، بي كربنات و CO2 حل شده
كربن آلي حل شده DOC : به جزيي از TOC اطلاق مي شود كه از ميان يك فيلتر 45 ميكروني عبور مي كند.
كربن آلي مخصوص POC : كه همان كربن آلي حل نشده يا جزئي از TOC كه از فيلتر 45 ميكروني عبور نكرد.
كربن آلي فرار VOC : به جزئي از كربن آلي گفته مي شودكه از يك محلول آبي بوسيله دفع گاز تحت شرايط ويژه حذف مي شود.
زير مجموعه هاي TOC
Inorganic Carbon
Dissolved Organic Carbon
Particular Organic Carbon
Volatile Organic Carbon

اسلاید 9 :

كل جامدات معلق (TSS)
Total Suspended Solids
به كل غلظت جامدات معلق موجود در محلول نمونه كه پس از تبخير آن در حرارت 103 الي 105 درجه باقي مي مانند گفته مي شود و بر حسب واحد ppm بيان مي شود.
كل جامدات به دو دسته كلي جامدات معلق (با قطر حداقل يك ميكرون) و جامدات كلوئيدي و محلول (با قطر حداكثر يك ميكرون) تقسيم مي شوند.

اسلاید 10 :

حداکثر اکسیژنی که در درجه حرارت نرمال ( 25درجه سانتی گراد ) می تواند در آب حل شود 9 mg/lit است و هر چه حرارت اضافه شود اکسیژن محلول تقلیل می یابد . در دمای 35 درجه سانتی گراد اکسیژن محلول به 7 mg/lit می رسد و در دمای صفر درجه اکسیژن محلول معادل 14 mg/lit است . اکسیژن محلول در آب بوسیله دستگاه اندازه گیری اکسیژن (DO متر ) اندازه گیری می شود .
اندازه گیری اکسیژن محلول در آب یا DO
یکی از راه های اندازه گیری مقدار اکسیژن محلول با کمک وارد نمودن برخی از ترکیبات منگنز که قدرت جذب اکسیژن در آنها زیاد است واندازه گیری وزن اکسیژن جذب شده توسط آن انجام می گیرد.

اسلاید 11 :

BOD نرخ مصرف اکسیژن در داخل آب توسط ارگانیسم ها است اگر BOD کم باشد آب پاک و فاقد میکروارگانیسم است یا آنکه ارگانیزمهای داخل آب مرده و نیازی به مصرف اکسیژن ندارد .
BOD
اگر BOD آبی یک ppm باشد تقریبا آب خالص است و آب با BOD تا 5 ppm نسبتا خالص فرض می شود و وقتی که BOD به بیش از 5 ppm برسد خلوص آب مورد تردید قرار می گیرد اما اگر با BOD از 20 ppm تجاوز کند سلامت عمومی مورد خطر واقع می شود .
Biological Oxygen Demand

اسلاید 12 :

يك روش تعيين مقدار عددي BOD ، اندازه گيري مقدار اكسيژن مصرف شده توسط باكتري ها طي عمليات بيوشيميايي است. ولي معمولاً اين مقدار را بعد از 5 روز اندازه ميگيرند و به آنرا بشكل BOD5 و برحسب ppm بيان مي كنند.
از نظر تئوري براي اكسيداسيون بيولوژيكي كامل مواد آلي به زمان نا محدود نياز است اما براي اهداف عملي مي توان تصور نمود كه واكنش در مدت 20 روز كامل خواهد بود. ولي به هر حال در اكثر موارد 20 روز زماني بسيار طولاني براي كسب نتايج مي باشد. بر اساس تجربه مشخص شده است كه درصد بالايي از كل BOD در 5 روز اول اعمال مي شود در نتيجه آزمايش بر اساس 5روز دوره كشت انجام مي شود پس بايد به خاطر داشت كه مقادير BOD 5 روزه فقط بخشي از كل BOD را مشخص مي كند.
زمان 5 روز و دمای 20 درجه توسط انگلیسی ها ابداع شد تا حداکثر اکسیژن مورد نیاز در طول مسیر یک جریان تا اقیانوس را در ماهای تابستان در نظر گرفته باشد. البته امروزه به عنوان استاندارد در تمام دنیا مورد استفاده قرار می گیرد
روش تعیین BOD

اسلاید 13 :

COD
حدود 5 روز زمان لازم است و ممکن است بجای پروسه بیو لوژیکی BOD چون برای آزمایش متدوال تر است و آن عبارتست از COD بصورت شیمیایی اکسید شوند لذا میزان اندازه گیری اکسیژن مورد تقاضای شیمیایی . مثلا برخی از مواد بصورت بیولوژِکی به کندی اکسید میشود ولی بصورت شیمیایی با نرخ بالایی اکسید می شود.
Chemical Oxygen Demand
كل مقدار اكسيژني كه براي اكسيداسيون مواد آلي موجود در يك محلول لازم است را COD گويند
همچنين با داشتن مقادير BOD و COD مي توان بر روي گزينه هاي ممكن براي عمليات تصفيه بيشتر مانور داد مثلاً هر چه مقادير BOD و COD بهم نزديك تر باشند، قابليت تصفيه فاضلاب با روشهاي بيولوژيكي امكان پذيرتر است.

اسلاید 14 :

مقدار COD همواره بيشتر از BOD است زيرا اين پارامتر كل موادي را كه هم به صورت بيولوژيكي و هم شيميايي قابل اكسيد شدن هستند نشان ميدهد .
اگر اين نسبت بزرگتر از 0/5 بود تصفيه توسط تجزيه بيولوژيكي مناسب

اسلاید 15 :

حد مجاز COD

اسلاید 16 :

مرحله اول(تصفیه مقدماتی): وشامل است بر تصفیه ی فیزیکی از قبیل آشغال گیری، دانه گیری ، ته نشینی مواد معلق و بالاخره خشک کردن ودفع لجن.


مرحله دوم (تصفیه ثانویه ): که شامل است بر تصفیه زیستی با استفاده از باکتریها ی گوناگون هوازی موجود در فاضلاب و تصفیه ی زیستی با استفاده باکتر های بی هوازی برای تصفیه فاضلاب و لجن.

مرحله سوم (تصفیه پیشرفته و یا تصفیه نهایی ) : شامل است بر زلال سازی و کاربرد یک وچند روش از تصفیه ی تکمیلی
مراحل تصفیه فاضلاب
در صورتی که تمام تاسیسات یک تصفیه خانه به درستی کار کنند ، می توان در مرحله ی دوم تصفیه آلودگی فاضلاب را 90 تا 96 درصد کاهش داد

اسلاید 17 :

غربال کردن یا آشغال گیری
خرد کردن
شن گیری یا حذف دانه
 ته نشین سازی مقدماتی
هدف جداسازی مواد جامد از فاضلاب ورودی و جدا کردن نخاله های بزرگ توسط غربالها و یا خرد کردن آنها با تجهیزات خرد کننده ، جداسازی جامدهای معدنی در کانالهای دانه گیر و بیشتر جامدات معلق آلی با ته نشینی ، جداسازی تقریباً نیمی از جامدات معلق که تقریباً 30% BOD کل فاضلاب ورودی را تشكيل می دهند.
تصفیه مقدماتی یا اولیه
مراحل تصفیه مقدماتی

اسلاید 18 :

حذف جامدات درشت از فاضلاب ، غربالهای درشت از میله های عمودی به فاصله 1 سانتیمتر از يكديگر و غربالهای ریز از سیمهای بافته شده و یا صفحات سوراخ دار تشكيل شده اند. مقدار جامدات حذف شده در غربال کردن به اندازه روزنه های غربال بستگی دارد.
غربال کردن یا آشغال گیری
دفع در محل دفن بهداشتی زباله، خرد کردن و باز گردانیدن به جریان فاضلاب ، خاکسترسازی متداولترین عملیات دفع جهت جامدات غربال شده به شمار می رود.

اسلاید 19 :

آشغالگیری که اولین واحد تصفیهخانههای رایج میباشد، عمل حذف آشغالهای با اندازه نسبتا بزرگ از فاضلاب عبوری را انجام میدهد که منبع مهمی برای میزان BOD فاضلاب محسوب شده و نیز امکان آسیبرسانی به تجهیزات مکانیکی تصفیهخانه را دارند. آشغالگیرها معمولا از میلههای با جنس استیل که بصورت موازی کنار هم قرار میگیرند تشکیل شده و تمیز کردن آنها بصورت دستی و یا مکانیکی انجام میشود.
آشغالگیر دستی
آشغالگیرهای دستی شامل دو نوع شبکه ریز و شبکه درشت میباشد. آشغالگیرهای شبکه درشت، ذرات بزرگ جامد را از فاضلاب حذف میکند. آشغالگیرهای شبکه ریز، نوعا برای حذف موادی بکار می روند که ممکن است در ادامه روند تصفیه مشکلات نگهداری و عملکردی ایجاد کند.
آشغالگیر مکانیکی
در آشغالگیرهای مکانیکی، شبکه آشغالگیر توسط یک بازوی مکانیکی که از یک سوییچ در بالادست آشغالگیر فرمان میگیرد، تمیز میشود. برخی ویژگیهای آشغالگیرهای مکانیکی عبارتند از :
■ حداقل مقاومت در برابر جریان آب و کمک به استفاده موثرتر از کانال
■ نگهداری و تعمیر آسان آشغالگیر

اسلاید 20 :

مواد غربال شده گاهی پس از خرد کردن به جریان فاضلاب باز می گردانند. خرد کننده معمولاً جامدات درشت را تا اندازه تقریبی 8 میلیمتر خرد می کند و به فاضلاب بر می گرداند.
خرد کردن

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید