بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
سکوها و سنجنده ها
سکوها:: در سنجش از دور سکو ( Platform ) به محلی گفته می شود که سنجنده در آن قرار می گیرد. سکو ها بطور کلی شامل سکوهای زمینی، سکوهای هوایی و سکوهای فضایی هستند.
اسلاید 2 :
سکوهای زمینی:: این سکوها (مثل سه پایه یا بازوی متحرک )، بطور ثابت روی زمین استقرار یافته و سنجنده روی آن قرار می گیرد. سکوهای زمینی بیشتر برای کارهای تحقیقاتی مورد استفاده قرار می گیرند.
سکوهای هوایی: سکوهایی که در محدوده فعالیت جو زمین قرار گرفته اند و و سنجنده را حمل می کنند، سکوهای هوایی نامیده می شوند. این سکوها عمدتا در ارتفاع کمتر از 200 کیلومتر قرار دارند. که می توان هلی کوپتر، بالون و هواپیماها را از این نمونه نام برد. در مورد استفاده از هلی کوپتر محدودیتهایی وجود دارد.
مثال
محدودیت جا برای وسایل عکسبرداری و تیم عکاسی وجود دارد
لرزش هلی کوپتر در عکسهای تهیه شده اشکالاتی بوجود می آورد
تعیین دقیق ارتفاع پرواز برای محاسبه مقیاس ممکن نیست
اسلاید 3 :
سکوهای فضایی به سکوهایی گفته می شود که در ارتفاع بالای 200 کیلومتری زمین، یعنی بالای جو قرار گرفته و سنجنده های مختلف را برای جمع آوری اطلاعات منابع زمینی، هواشناسی و یا مخابراتی در اطراف زمین حمل می کند.راکت ها، ایستگاههای فضایی، شاتل و سایر سفینه ها و ماهواره ها در این دسته قرارمی گیرند.
اسلاید 4 :
انواع سکوها و نوع مشاهده بوسیله آنها
اسلاید 5 :
سنجنده ها
هر وسیله ای که اشعه الکترومغناطیسی منعکس شده از پدیده های مختلف یا سایر انرژی های ساتع شده ( مثل مادون قرمز حرارتی) را جمع آوری نموده و به شکلی مناسب، برای کسب اطلاعات از محیط اطراف ارائه دهد سنجنده (Sensor) نامیده می شود.
اسلاید 6 :
سنجنده های فعال (Active Sensor)
این سنجنده ها خود دارای مولد انرژی الکترومغناطیسی هستند. این انرژی ها به طرف پدیده مورد نظر فرستاده شده و بازتاب آنها جمع آوری و ثبت می گردند. مثل عکاسی با فلاش، میکروویوفعال و رادار ( تشخیص و مسافت یاب رادیویی). رادار می تواند تصویر را در شب یا روز و در هوایی ابری و یا بارانی سبک انجام داده و این عوامل هیچگونه تاثیری در کیفیت تصویر نمی گذارند. و امواجی که بیشتر درآن مورد استفاده قرار می گیرند، دارای طول موجی برابر 0/8 -3/3 سانتیمتر می باشند.
سنجنده های غیر فعال (Passive Sensor)
این سنجنده های خود دارای مولد انرژی نیستند، بلکه انرژی منعکس شده از پدیده های مختلف را که اشعه الکترومغناطیس خورشید به آنها تابیده است، جمع آوری می کنند. مثل عکسبرداری در روز با انواع دوربینها، اسکنرها و میکرویو غیر فعال.
طبقه بندی سنجنده ها براساس منبع انرژی
اسلاید 8 :
اجزای دوربین های عکسبرداری هوایی
اسلاید 10 :
منظره یاب:View Finderعبارتست از لوله ای شامل عدسی های مختلف و ابزار اپتیکی، که در کنار دوربین در کف هواپیما نصب می شود و عکاس هوایی یا ناوبر هواپیما را قادر می سازد با نگاه از درون آن، موقعیت لحظه به لحظه هواپیماودوربین را نسبت به نقاط زمینی زیر هواپیما بداند.
اسلاید 11 :
هواپیما: هواپیمایی که برای عکسبرداری هوایی به کار می رود باید دارای شرایط زیر باشد.
اسلاید 12 :
وسایل ناوبری: در هواپیماهای عکسبرداری معمولی، راهنمایی خلبان و هواپیما بوسیله ناوبر و دید مستقیم از روی نقشه پرواز و خطوط پرواز انجام می شود. در گذشته از ابزاری که معمولا براساس قطب نمای خورشیدی بوده و یا سیستم DECCA ( انگلیسی) و یا سیستم SHORAN (امریکایی) در ناوبری استفاده می شد. امروزه از وسایل ناوبری جدید از INS (International Navigation System) استفاده می شود.
اسلاید 13 :
فیلم های عکسبرداری
هر فیلم عکاسی عبارت از ورقه ای از جنس پلی استر(Polyster) و یا استات سلولوز(Cellulose acetate) و. که یک طرف آن به قشر حساس به نور آغشته شده و اصطلاحا آن را امولسیون می نامند. در سمت دیگر فیلم برای جذب انعکاسات نابجای نور و بعنوان ضد هاله، مواد شیمیایی لازم را قرار می دهند. اولین طبقه قشر حساس شامل املاح نقره معلق در ژلاتین می باشد. در صورتیکه پلک دوربین حتی برای چند صدم ثانیه یا کمتر، باز شود، نور وارد دوربین شده و تصویر ناپیدایی برروی فیلم می سازد که پس از عملیات ظهور و چاپ، این تصویر براحتی باچشم دیده می شود.
اسلاید 14 :
قشر حساس فیلم مهمترین و پیچیده ترین عامل هر فیلم بوده و می توان آن را به بخشهای مختلف طیف نوری حساس ساخت. هر فیلم دارای درجه معینی از سرعت است. فیلم های کم سرعت و یا کند، آنهایی هستند که به نور بیشتری حساسیت دارند تا عکس مناسبی گرفته شود. در حالی که فیلم با حساسیت بالا یا سریع، به آن دسته از فیلم هایی گفته می شود که تحت شرایط حداقل نور می توانند عکس مناسبی بگیرند. کارخانجات مختلف فیلمهای متفاوتی از لحاظ میزان سرعت و نوع آن می سازند. برای استاندارد شدن این پدیده از سیستم استاندارد آمریکایی ASA ( American Standard Association) استفاده و با استفاده از این استاندارد فیلم ها را طبقه بندی می نمایند.
اسلاید 15 :
الف: فیلم های سیاه وسفید شامل
انواع فیلم
فیلم های اورتوکروماتیک: درمحدوده باند سبز، تفاوت ها را بخوبی نشان می دهد و امروزه از آنها غالبا برای چاپ نقشه استفاده می شود.
فیلم های پانکروماتیک: این فیلمها نسبت به تمام محدوده مرئی طیف الکترومغناطیس حساسیت داشته و با فیلتر مناسب می توان بخشهای مختلف آن را ثبت نمود.
فیلم های مادون قرمز سیاه وسفید: این نوع فیلمها نسبت به طول موجهای 0/4 تا 0/9 میکرون حساسیت داشته و معمولا همراه با فیلتر برای کم نمودن تاثیر اشعه های با طول موج کم ( که نسبت به آنها حساسیت بیشتری دارند)، مورد استفاده قرار می گیرند.
اسلاید 16 :
ب: فیلم های رنگی معمولی یا با رنگ طبیعی: این فیلمها نسبت به طول موج هایی همانند فیلم های پانکروماتیک حساس بوده و قشر حساس آنها از سه لایه حساس به باندهای آبی، سبز و قرمز تشکیل شده است که در نهایت رنگ طبیعی رانشان می دهد. فیلم رنگی هم به شکل منفی وجود دارد که از آن عکس رنگی تهیه می شود و هم به شکل مثبت که مستقیما از آن اسلاید تهیه می شود.
اسلاید 17 :
ج: فیلم رنگی مجازی: درواقع ابتدا این نوع فیلم مورد استفاده ارتش ها قرار می گرفت. ولی در سایر موارد از قبیل تشخیص وضعیت سلامت گیاهان سبز نیز به کار گرفته می شود. این فیلم را فیلم رنگی مادون قرمز نیز می نامند و لایه های حساس به نور سبز، قرمز، مادون قرمز نزدیک دارد که در عکس تبدیل به رنگ های آبی، سبز و قرمز می شود. از آنجا که آب اشعه مادون قرمز را جذب می کند در فیلم رنگی کاذب به رنگ سیاه نمایان می شود. زیرا حداکثر انعکاس آب در محدوده آبی بوده انعکاس آن در محدوده مادون قرمز انعکاسی صفر است. آن
اسلاید 18 :
فیلتر: فیلتر ها نقش مهمی در در جمع آوری اطلاعات از روی فیلم دارد. وظیفه آن جلوگیری از ورود آن دسته از پرتوهایی است که مورد نیاز نیستند. در نتیجه پرتوهایی که برای ثبت پدیده ای خاص مورد نطر هستند، عبور می کند. بعبارت دیگر، فیلتر عکاسی وسیله ای است که قسمتی از طول موج را جذب و مابقی را عبور می دهد و یا اینکه بسته به نوع آن، فقط نسبت به بخشی از طیف الکترومغناطیس شفاف بوده و نسبت به مابقی آن کدر می باشد..
اسلاید 19 :
فیلتر های عکاسی بطور کلی به سه دسته تقسیم می شوند