بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
بررسی و درمان بیماران مبتلا به اختلالات شنوایی و تعادل
اسلاید 3 :
آناتومی گوش خارجی:گوش خارجی شامل لاله گوش،مجرای شنوایی خارجی است که به وسیله یک ساختار صفحه مانند به نام پرده ی صماخ از گوش میانی جدا میگردد.
لاله گوش:به طرفین سر به وسیله ی پوست متصل می شودواز جنس غضروف است و نرمه گوش از جنس چربی و بافت زیر جلدی می باشد. لاله گوش امواج صوتی را جمع آوری نموده و به سمت مجرای شنوایی خارجی هدایت می کند.
مجرای شنوایی خارجی:با طول تقریباً2.5 سانتی متر که یک سوم آن از غضروف ارتجاعی و بافت فیبروزی متراکم و دو سوم آن با استخوانی که با پوست نازکی پوشیده شده است.پرده صماخ در انتهای آن قرار دارد.
پوست مجرا حاوی مو،غدد سباسه،غدد سرومن(ماده ای قهوه ای و غلیظ به نام سرومن ترشح میکند.)گوش با داشتن مکانیسم پاک کنندگی،سلول های پیرپوست وسرومن را به بخش خارجی هدایت می کند.
اسلاید 4 :
آناتومی گوش میانی:گوش میانی یک حفره ی پر از هواست که در خارج به پرده صماخ و در داخل توسط کپسول شنوایی محدود می شود.گوش میانی به وسیله لوله استاش به حلق بینی راه دارد. لوله استاش در حالت طبیعی بسته است.ولی با کمک عضله کشنده کام در زمان بلع، خمیازه، مانوروالسالوا باز می شود.این لوله مجرای تخلیه کننده ترشحات طبیعی و غیرطبیعی گوش میانی عمل کرده و فشار گوش را در گوش میانی با فشار جو متعادل می کند.
پرده صماخ:قطر1 mmخاکستری رنگ،قابلیت عبور نور،دارای 3لایه: لایه خارجی(درامتداد پوست مجرای خارجی قراردارد)لایه میانی( فیبروزه) لایه داخلی(مخاطی)درامتداد لایه ی مفروش کننده حفره ی گوش میانی قرار دارد.80% پرده صماخ دارای هر سه لایه (بخش متراکم نامیده می شود) 20% فاقد لایه میانی بوده(بخش سست نامیده می شود).اختلالات در بخش سست بیشتر ایجاد می گردد.
پرده صماخ از گوش میانی محافظت کرده و سبب انتقال ارتعاشات صوتی از مجرای خارجی به استخوانچه ها می شود.
اسلاید 5 :
اندام کورتی(اندام شنوایی):در حلزون قراردارد.یک لوله استخوانی به طول3.5 CMو 2.5دور چرخش مارپیچی .غشاها،مجرای حلزونی را از نردبان وستیبولی ونردبان صماخی را ازغشای قاعده ای جدا می سازد. اندام کورتی روی غشای قاعده ای،از قاعده تا راس حلزون کشیده شده است.
عملکرد گوش
شنوایی
هدایت و انتقال صدا
شنوایی:ازدو مسیر هدایت می شود:هوا،استخوان.
هدایت هوایی:اصوات به وسیله ی ارتعاش پرده صماخ و استخوانچه ها در گوش خارجی و میانی مملو از هوا منتقل می شود.
هدایت استخوانی:اصوات مستقیماً و بدون عبور از گوش خارجی و استخوانچه ها از طریق هدایت استخوانی به گوش داخلی می رسند.
هدایت هوایی مهم تر از هدایت استخوانی است.
اسلاید 6 :
هدایت و انتقال صدا :
صوت از طریق مجرای شنوایی خارجی به گوش وارد شده و موجب ارتعاش پرده صماخ می شود.ارتعاشات از طریق عمل اهرمی استخوانچه ها به شکل انرژی مکانیکی به دریچه بیضی منتقل می شود.سپس از طریق مایعات گوش داخلی به حلزون منتقل شده و با تحریک سلول مویی،به انرژی الکتریکی تبدیل می شود.انرژی الکتریکی از طریق عصب وستیبولوکوکلئار به دستگاه عصبی مرکزی منتقل گشته،سپس تجزیه تحلیل و تفسیر شده و به شکل نهایی خود(صدا)درک می شود.
اسلاید 7 :
استخوانچه ها:
گوش میانی حاوی کوچکترین استخوان های بدن می باشد. چکشی ، سندانی،رکابی.استخوانچه ها توسط مفاصل،عضلات،رباط ها درجای خود ثابت می مانند.در انتقال صوت کمک نموده،دو دریچه بیضی و گرد موجود در دیواره ی داخلی گوش میانی،سبب جداسازی گوش میانی و داخلی می گردد.پایه استخوان رکابی روی دریچه بیضی به وسیله یک حلقه ی فیبروز احاطه شده است.این پایه،صوت را به گوش داخلی منتقل می نماید.دریچه گرد توسط غشای نازک پوشیده شده و راهی برای خروج ارتعاشات صوتی است.
اسلاید 8 :
آناتومی گوش داخلی:گوش داخلی درعمق استخوان گیجگاهی قرار دارد. دارای اندام های شنوایی(حلزون)،تعادل(مجاری نیمدایره ای)،اعصاب VII (صورتی) و VIII(وستیبولوکوکلئار) میباشد.حلزون ومجاری نیمدایره ای درلابیرنت استخوانی قرار دارد.لابیرنت استخوانی در برگیرنده و محافظت کننده ی لابیرنت غشایی می باشد،لابیرنت غشایی در مایعی به نام پری لنف غوطه وراست.
لابیرنت غشایی:شامل اوتریکول،ساکول،مجرای حلزونی،اندام کورتی می باشد. حاوی مایع آندولنف میباشد.سه مجرای نیمدایره ای-خلفی،فوقانی وجانبی با زاویه 90 درجه با یکدیگر قرار دارندوحاوی اندام های گیرنده حسی هستند که حرکات چرخشی بدن را شناسایی می کنند.این اندام ها با تغییر در سرعت و جهت حرکت فعال می شوند.
اسلاید 9 :
تعادل و توازن:به وسیله هماهنگی عضلات و مفاصل(دستگاه حس عمقی)، چشمها(دستگاه بینایی)ولابیرنت(دستگاه وستیبولی)حفظ میشود.این مناطق، اطلاعات خودرادرزمینه ی تعادل به مغزمیفرستند که نهایتاًجهت هماهنگی به قشرمخ فرستاده میشود.بروزاختلال دریکی ازاین مناطق (نظیرآرتریو اسکلروز یا اختلال بینایی) سبب برهم خوردن تعادل می گردد.
بررسی:
مشاهده ی گوش خارجی:شامل مشاهده و لمس مستقیم است.
معاینه بااتوسکوپ:پرده صماخ توسط اتوسکپ ولمس غیرمستقیم بررسی می شود.لاله گوش به سمت عقب کشیده شود.
ارزیابی قدرت شنوایی:
آزمون نجوا
آزمون وبر
آزمون رینه
اسلاید 10 :
آزمون نجوا:در هر بار فرد معاینه کننده باید گوشی را که مورد معاینه قرار نمی گیرد را با کف دست بپوشاند.در فاصله 30 تا 60 CM از گوش غیرپوشیده بیمار ،به آهستگی نجوا کند،بیمار با قدرت شنوایی طبیعی به راحتی می تواند جملات را تکرار کند.
آزمون وبر: قدرت هدایت استخوانی مورد سنجش قرار می گیرد.دسته ی یک دیاپازون را روی سر یا پیشانی بیمار قرارداده می شود.بیماربا قدرت شنوایی طبیعی ،صدا را در هر دو گوش یکسان می شنود.
ناشنوایی هدایتی(مانند اتواسکلروز،اوتیت میانی): صدا درگوش مبتلا بهتر شنیده میشود.
ناشنوایی حسی-عصبی(ناشی ازآسیبهای حلزون ویاعصب وستیبو لوکوکلئار ):صدا در گوش غیر مبتلا بهتر شنیده می شود.
اسلاید 11 :
آزمون رینه:
معاینه کننده دیاپازون را دردووضعیت قرارمیدهد.در 5سانتی متری مجرای شنوایی(هدایت هوایی) و برروی استخوان ماستوئید(هدایت استخوانی)،پس از تغییر وضعیت از بیمارسووال میشود که در کدام حالت صدا طولانی تر بوده یا چه زمانی قطع می شود.این آزمون برای تفکیک کردن ناشنوایی هدایتی باحسی عصبی میباشد.در افراد سالم صدا از طریق هوایی طولانی ترازهدایت استخوانی است.د رناشنوایی هدایتی،صدای هدایت شده از طریق استخوان به همان میزان یا طولانی تر از صدای هدایت شده از طریق هواست.در حالیکه در ناشنوایی حسی عصبی،صدای هدایت شده از طریق هوا طولانی تر از صدای هدایت شده از طریق استخوان خواهد بود.
اسلاید 12 :
ناشنوایی:ناشنوایی هدایتی درنتیجه ی اختلالات گوش خارجی نظیرتجمع سرو من،اختلالات گوش میانی نظیراوتیت میانی یااتواسکلروز به وجودمی آید.یا ناشنوایی مختلط(هردو نوع حسی عصبی وهدایتی:هوایی و استخوانی) و ناشنوایی کارکردی(روانی)به دلیل اشکال ساختاری گوش و مکانیسم ها یشنوایی نیستبلکه ناشی از عدم تعادل عاطفی است.
علائم بالینی:وزوز گوش،عدم تفکیک صداها در جمع،نیازبه افزایش صدای تلویزیون،اختلال شنوایی سبب تغییرات درشخصیت فرد،عدم برقراری ارتباط با دیگران، نااگاهی از محیط اطراف، ناتوانی درمحافظت ازخود،افت تحصیلی،احساس تنهایی.
درمان: برطرف نمودن عامل ایجادی،کاهش سروصدای اضافی ومزاحم ، استفاده ازسمعک.
دلایل عدم تمایل به استفاده از سمعک توسط بیماران:احساس خجالت، خصوصیات فردی و شخصیتی افراد،عدم پذیرش ناتوانی شنیداری.
اسلاید 13 :
کاهش شنوایی ناشی ازسروصدا:قرارگرفتن درازمدت درمحیطی پرسرو صدا (نظیر ماشین آلات،موزیک های پرسرو صدا)
ناشنوایی ناشی از ضربه اکوستیک:به واسطه ی صدای بسیار بلند ناشی از انفجارایجاد میگردد.
ناشنوایی ناشی از افزایش سن:تغییرات در گوش نظیر،افزایش سرومن و سخت شدن آن،آتروفی پرده صماخ،اسکلروتیک شدن پرده صماخ، دژنره شدن قاعده حلزون،استعداد خانوادگی(وراثت)،قرارگیری درمحیط پرسرو صدا،اختلالات کلیوی، تاثیرداروهامثل کینین که برای درمان کرامپ عضلانی استفاده می شود.نقش رژیم غذایی،متابولیسم،آرتریواسکلروز، استرس ،عوامل روانی، سایر بیماریها مثل دیابت.
درمان:درمان جراحی براساس عامل ایجادکننده،درمان غیرجراحی نظیر شستشوی گوش،توان بخشی.
اسلاید 14 :
رهنمودهایی برای برقراری ارتباط با فرد دچار اختلال شنوایی:
توجه به اینکه فرد با چه روشی ترجیح می دهد که با دیگران ارتباط برقرار نماید.(هرگز فکر نکنید که روش ایما و اشاره،نوشتن بهتر از سایر روشهاست.
زمانی که فرد از روش اشاره استفاده می کند،به دقت به او توجه نمائید و از افراد آشنا به این زبان کمک بگیرید.
به دقت به کلمات بیمار توجه کنید.نگاه کنید و گوش دهید.(عدم مشغولیت به کار دیگر)
در زمان مناسب با بیمار مکالمه کنید.(به شما امکان میدهد که با الگوی خاص کلامی بیمار آشنا شوید.)
تلاش کنید مفهوم اصلی کلمات بیمار را درک کنید.
اسلاید 15 :
رهنمودهایی برای برقراری ارتباط با فرد دچار اختلال شنوایی:
وانمود نکنید که کلمات را کامل درک کرده اید.
در صورتیکه قادر به درک جملات بیمار نشدید از بیمار بخواهید مطالب را بنویسد.یا اگر قسمتی را متوجه شدید از بیمار بخواهید که مطلب خود را تکرار کند.
در زمان صحبت کردن،برای بیماری که لبخوانی میکند کاملاًدر برابر چشمان بیمار قرار گیرید.
مطمئن باشید که بیماربه موضوع صحبت کاملاً آگاهی دارد.
شمرده و اهسته صحبت نمائید. بین کلمات بیش ازمعمول فاصله بگذارید.
به هر دلیلی که مجبور به استفاده از ماسک هستید حتما از روش نوشتاری استفاده نمائید.
اسلاید 16 :
تجمع سرومن:درحالت طبیعی،سرومن به مقادیر مختلف ورنگهای متفاوت در مجرای گوش مشاهده می شود.و تجمع آن سبب گوش درد،احساس پری و سنگینی،با یا بدون گوش درد،کاهش شنوایی.
درمان:شستشوی گوش به آرامی،ساکشن ترشحات بجز در صورت پاره یا سوراخ بودن گوش یا التهاب گوش،در صورت سوراخ بودن پرده،مایع به داخل گوش نفوذ نموده و سبب سرگیجه و عفونت گوش می گردد.استفاده از ابزار مکانیکی مناسب جهت تخلیه ترشحات توسط پرسنل با تجربه،چکاندن چند قطره گلیسرین گرم،یا روغن معدنی جهت نرم شدن سرومن و تسهیل خروج ترشحات.
اسلاید 17 :
اجسام خارجی:حشرات،لوبیا،تیله،اجسام خارجی جهت تمیز نمودن گوش، سبب درد شدید،عفونت ،بوی بد گوش،کاهش شنوایی یا کاملاً بدون نشانه
درمان:شستشو،ساکشن،ابزارمکانیکی.
حشرات با چکاندن روغن معدنی کشته شده و سپس خارج می کنند.
عدم شستشوی گوش در زمانیکه جسم خارجی سبزیجاتیا حشرات باشند.
اسلاید 18 :
اوتیت خارجی:به التهاب مجرای شنوایی خارجی گفته می شود.
علل:ورود اب به گوش(گوش شناگران)،ضربه به پوست مجرای گوش وورود ارگانیسم به بافتهای ناحیه،اختلالات سیستمیک نظیرکمبود ویتامینها،بیماری غدد درون ریز،باکتریهاوقارچها(استافیلوکک طلایی ، پسودومونا،آسپرژیلوس)
علائم:درد،ترشح ازمجرا،حساسیت به لمس،تب،سلولیت،لنفادنوپاتی،خارش ،کاهش شنوایی،احساس سنگینی گوش،اریتم وقرمزی،ترشح زردیاسبز، بدبو
درمان:کاهش تورم مجرای گوش وریشه کن کردن عفونت،مصرف مسکن، قرار دادن فتیله از جنس پنبه در مجرای گوش در صورت وجود ادم جهت ورودداروهای آنتی بیوتیک مایع وکورتیکواستروئیدها به گوش،انتی بیوتیک سیستمیک در صورت تب.
تدابیرپرستاری:عدم استفاده از گوش پاک کن،اجتناب از شنا،عدم وارد شدن آب به گوش در زمان استحمام(استفاده ار پنبه آغشته به وازلین)،مصرف آنتی بیوتیک.
اسلاید 19 :
اوتیت خارجی بدخیم:
نوعی عفونت جدی ونادرترعفونت خارجی(استئومیلیت گیجگاهی) ، عفونت پیش رونده و گاه کشنده ی مجرای شنوایی خارجی،بافت اطراف وقاعده ی جمجمه است. پسودوموناآئروژینوزا (شایعترین ارگانیسم ایجادکننده در بیماران با نقص سیستم ایمنی مثل دیابت)
درمان:کنترل دیابت،آنتی بیوتیک تراپی،مراقبت کامل موضعی ازمحل عفونت، درمان وریدی استاندارد شامل: ترکیب داروی پسودوموناو آمینوگلیکوزید(دارای عارضه سمی و خطرناک بر گوش،کلیه)،کنترل سطح سرمی داروها و کنترل کارکرد کلیه و گوش،دبریدمان بافت آلوده بسته به وسعت بیماری.
اسلاید 20 :
توده های گوش خارجی
اگزوسیتوزها:برجستگی های کوچک،سفت،استخوانی هستند که در بخش خلفی تحتانی مجرای گوش قرار دارد.دوطرفه،با پوست طبیعی برروی آن.
تومورهای بدخیم :کارسینوم سلول قاعده ای(واقع در لاله گوش) وکارسینوم سلول سنگفرشی(واقع در مجرای گوش)
درمان :جراحی