بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

آسیب های کودکان معضلی جهانی و رو به رشد
آسيب هاي كودكان معضلي جهاني و روبه رشد است. و بيشترين ميزان مرگ و مير از دوره كودكي تا بزرگسالي در اين سنين اتفاق مي افتد.
هر ساله صدها هزار كودك بر اثر حوادث غيرعمدي و خشونت كشته شده و ميليون ها كودك ديگر نيز دچار عوارض و بيماري هاي ناشي از آسيب ها مي شوند.
در مورد هر یک از انواع آسيب هاي كودكان، مداخلات پيشگيرانه اي وجود دارد كه از بروز و شدت اين خطرات مي كاهد. اساس اين مداخلات پيشگيرانه، شناخت و پيشگيري از حوادث عمدي و غيرعمدي است.

اسلاید 2 :

همه کودکان ارزشمندند
پيماننامههاي مشخصی به منظور تامين حقوق كودكان در داشتن يك محيط زندگي سالم و ايمن و نیز حفاظت از آنها در مقابل آسيب هاي غيرعمدي و خشونت توسط دولتهاي مختلف به تصويب رسيده است. اين پيمان ها بر لزوم تشكيل موسسات، سرويسها و تسهيلات استاندارد مسوول در قبال حفاظت از كودكان تاكيد ميورزند.
ايجاد ايمني، هميشه كار آساني نيست اما با پيگيري بيشتر مي توان به آن رسيد. كودكان در طي زندگي روزمره خود در معرض خطرات و آسيب هاي فراواني هستند و در مسير آن ها، انواعي از آسيب ها در كمين نشستهاند.
شرايط فيزيكي، اجتماعي، فرهنگي، سياسي و اقتصادي محیط زندگی كودكان بسيار متفاوت است. شرايط محيطي زندگي كودكان تاثير مهمي بر سلامت و ايمني آنها دارد.

اسلاید 3 :

آسيب های كودكان يك اولويت بهداشتي
در سطح جهان، آسیب های غیرعمدی و خشونت از اصليترين علل مرگ و مير كودكان است و سالانه قریب 950 هزار مورد مرگ و میر افراد زير 18 سال را درپی دارد که در این میان آسيب هاي غيرعمدي عامل90 درصد اين مرگ هاست. بیشترین موارد مرگ ناشی از آسیب در بین كودكان 10 تا 19 ساله دیده می شود.
حوادث ترافیکی در گروه سني 15 تا 19 سال، اولين عامل مرگ بوده و در گروه سنی 10 تا 14 سال در رديف دوم قرار ميگيرد.
علاوه بر مرگ و میر،دهها ميليون كودك به دنبال برخي از آسيب ها، به مراقبتهاي بيمارستاني نیاز پيدا ميكنند. اغلب اين كودكان با مجموعه ای از ناتوانيها و عوارض طولانيمدت از مرگ می گریزند.
در فهرست حوادث با ضايعات و محدوديتهاي هميشگي براي كودكان زير 14 سال، حوادث ترافیکی و سقوط در بين 15 عامل اول قرار گرفتهاند
. در کل بیش از 95 درصد آسيب هاي غیرعمدی منجر به مرگ کودکان در کشورهای با درآمد پایین و متوسط اتفاق می‏‏‏افتد.

اسلاید 4 :

آسيب هاي كودكان،معضلي جهاني
اگرچه میزان آسيب هاي غیرعمدی منجر به مرگ کودکان کشورهای توسعه یافته خیلی کمتر است اما این آسیب ها همچنان اصلی‏‏‏ترین عامل مرگ کودکان محسوب می‏‏‏شوند به طوری که مسوول 40 درصد مرگ و میر کودکان هستند.

آسيب های کودکان اجتناب‏ناپذیر نیستند و می‏‏‏توان از وقوع آن ها پیشگیری نمود و کنترل شان کرد. برای مثال میزان آسيب هاي منجر به فوت کودکان زیر 15 سال در برخی از کشورهای مرفه طی سال‏‏‏های 1970 تا 1995 به نصف رسیده است.

تحلیل آمار جوامع آسیای جنوبی و شرقی نشان دهنده چرایی اهمیت آسيب هاي کودکان است. در این جوامع، آسيب ها مسوول 30 درصد موارد مرگ کودکان یک تا سه سال است و این نسبت در مورد کودکان چهار سال به 40 درصد و در گروه سنی 5 تا 17 سال به 50 تا 60 درصد نیز می‏‏‏رسد.

اسلاید 5 :

رابطه آسيب های كودكان با سایر مسایل سلامت كودكان
مهار آسيب هاي كودكان بايد در مركز توجهات جهانی قرار بگيرد تا از مرگ و مير کودکان کاسته شود و کیفیت زندگی آنها بهبود یابد.

در دهههاي اخير برنامهريزيهاي به عمل آمده برای نجات جان كودكان اغلب متوجه بيماري هاي عفوني و كمبودهاي تغذيهاي نوزادان و كودكان بود.هر چند که در بعضي از برنامهها، پيشگيري از آسيب هاي كودكان در نظر گرفته شده است اما بی توجهی به آن می تواند سرمايهگذاريهاي بزرگ به عمل آمده در واکسیناسیون، تغذيه و سلامت مادر و كودك را بی اثر سازد.

اگر با اهداف توسعه هزاره فعلي به فكر كاهش مرگ و مير كودكان هستيم، شناخت و بررسي عوامل موثر در آسيب های كودكان اجتنابناپذير خواهد بود.

اسلاید 6 :

تغييرات جهاني آسيب هاي كودكان
گزارش سال1960 دفتر منطقه اروپای سازمان بهداشت جهاني حاکی از این بود که حتي در كشورهاي با درآمد بالا نیز آسیب ها از علل عمده مرگ كودكان بالاي يك سال است.
در مطالعات گسترده و اجتماع محور اخير وضعيت كلي كودكان در پنج كشور گرمسیر جنوب و شرق آسيا (بنگلادش، چين، فيليپين،تايلند و ويتنام) بررسي شد که آمارهای حاصله نشاندهنده حجم بالاي آسيب هاي منجر به مرگ كودكان بزرگ تر و كوچك تر از پنج سال ميباشد.
اغلب ضايعات منجر به فوت کودکان را نميتوان در داده های بیمارستانی یا درمانگاهی يافت. برای مثال يك كودك غرق شده هرگز به بيمارستان يا درمانگاه محلي نميرسد. بنابر برآوردهاي سابق غرق شدن به عنوان يكي از عوامل اصلی مرگ کودکان مطرح نبود اما در كشورهاي مذكور غرق شدن نيمي از حوادث منتهي به مرگ كودكان را تشکیل می داد.

اسلاید 7 :

جهاني سازي و آسيب هاي كودكان
جهانيسازي دربرگیرنده مجموعه فرآيندهاي اجتماعي- اقتصادي، فرهنگي، سياسي و محيطي متنوع و متعددی است كه ارتباط بين ملل، بازرگانان و اقوام مختلف را تقويت ميكند.
پراكندگي و انتشار سريع افكار، آراء و اطلاعات موجود در مورد پيشگيري از آسيب ها و رشد جامعه مدني جهاني شامل شبكه گروههاي دولتی و غيردولتی همگي ميتوانند آثار مثبتي بر موضوع آسيب های کودکان داشته باشند.

جهانی سازی پدیده ای است که می تواند آثاری منفي نيز در پی داشته باشد. برای مثال، تلاش برای هدایت توليد كالاها به مناطقي با نيروي انساني ارزان قيمت به منظور مقابله با توسعه حاشیه نشینی در حاشیه کلان شهرها باعث افزايش آمد و شد در مسيرهايي با امنيت جاني پايين می شود و در مراكز توليدي ارزان نیز اغلب نظارت كافي در مورد سلامت شغلی و طب كار كارگران كودك وجود ندارد.

مطابق آمار سازمان بينالمللي كار در سال 2004، 218 ميليون كارگر كودك زير15 سال وجود داشته است.

اسلاید 8 :

شهرنشینی و آسيب هاي كودكان
شهرنشینی جمعيت آن هم بدون برنامهريزي و به صورت بيمارگونه، موجب تسریع مواجهه کودکان با انواع خطرات می شود.
تا دو دهه آينده، بخش عمدهاي از جمعيت كره زمين در مناطق شهري اسكان پيدا خواهند كرد. پيشبيني شده است كه رقم 50 درصدي امروز جمعيت شهرنشين كره زمين در سال 2030 به 60 درصد خواهد رسيد و بخش عمده اين رشد جمعيت شهرنشین در آسيا و آفريقا اتفاق خواهد افتاد.
شهرنشيني می تواند موجب تقویت مدیریت سلامت شهروندان شود. مراقبتهاي پزشكي از يك فرد مجروح در ناحيه شهري به مراتب آسانتر از مناطق روستايي دورافتاده است. علاوه بر این قدرت اقتصادي جمعيت شهرنشين براي تجهيز مكان زندگي و استفاده از خدمات متنوع بيشتر از جمعيت روستايي است.
به دنبال رشد طبيعي جمعیت و مهاجرت مردم، شهرها به منظور افزايش حجم خود شروع به بسط و توسعه ميكنند. در سراسر دنيا مناطق زاغهنشين و حاشيهنشين بيشترين خطرات را براي سلامت كودكان به همراه دارند.

اسلاید 9 :

ماشيني شدن و آسيب هاي كودكان
اغلب رشد ماشينيسازي توام با حركت به سوي جهانيسازي و شهريسازي اتفاق ميافتد. تاثیر ماشینی سازی بر ایمنی کوکان نیازمند بررسی بیشتر است چون یکی از علل عمده آسيب هاي كودكان محسوب ميشود. جادهها، همواره محل خطرناكي براي کودکان است که افزايش سريع بار ترافيك و گرايش سيستمهاي ترابري جهان به جادهها، اين معضل را جديتر مي سازد. موارد مرگ و آسیب حاصل از حوادث جادهاي در سراسر دنيا بين سالهاي 1990 تا 2020 به 67 درصد خواهد رسيد.
اصلاح سيستمهاي حمل و نقل و طراحي زيرساختهاي مناسب براي جادهها از تدابير اساسي براي توسعه ترابري سالم و ايمن محسوب ميشوند. برای مثال در مراكش، احداث جادههاي آسفالت با افزايش اقبال کودکان به مدارس مرتبط است. افزايش حجم زيرساختهاي جادهاي در آفريقا به عنوان تحقق بخشي از اهداف توسعه هزاره در نظر گرفته شده است و خنده دار خواهد بود كه پيگيري تحقق اهداف توسعه هزاره بدون توجه به موضوعات سلامت و ایمنی، در نهايت به افزايش تصادفات جادهاي منجر به فوت كودكان يا افزايش آلودگي هوا ختم شود.

اسلاید 10 :

تغييرات زيست محيطي و آسيب هاي كودكان
تحت تاثير آثار جهاني تغييرات اقليمي، رشد ابعاد و پيچيدگيهاي خطرات زيست محيطي نيز شتاب ميگيرد. هيات تغييرات اقليمي، بسته به آينده انتشار كربن در زمین، افزايش1/5تا 6 درجه سانتيگرادی دمای زمین را پيشبيني كرده است.
تاثيرتغييرات آب هوايي بر سلامت كودكان به خوبي روشن نيست، و اما چنین آثاری اغلب غيرمستقيم بوده و تبعات آن ممكن است در دوران های مختلف زماني نمود پيدا كند.كودكان با افزايش شرايط نامساعد آب و هوايي بحرانی نظيرتوفان هاي موسمي، سيلابها يا طغيان رودخانه ها و گل و لاي حاصل از بارشسنگين باران به شكل مستقيم نيز در معرض تهديد آسيب هاي جسمي قرار می گيرند.
سلامت جسمي كودكان می تواند توسط تغييرات دامنهدار و بلندمدت زيست محیطی از جمله خشكساليها، بيابانزايي و يا افزايش سطح دريا نیز به خطر بيفتد.کودکان در كشورهاي فقيرتر با مشكلات بيشتري مواجه می شوند. زاغهنشينان و خانهبدوشان حاشيه شهرها بيشتر در معرض سيل و توفانزدگي هستند و سيستمهاي ناظر بر سلامت جامعه معمولا در اين مناطق از پوشش و كارايي لازم برخوردار نیستند. تغييرات ناگهاني و بلندمدت زيست محيطي هر دو ميتوانند به پديده مهاجرت دامن بزنند.

اسلاید 11 :

هرم آسيب هاي كودكان
نتایج آسيب هاي کودکان را در قالب گرافيكي ميتوان به شكل هرمی تصور كرد كه در آن گروه كوچك تر يعني مرگ در راس هرم، آسيب هاي منجر به بستري شدن در ميانه و آسيب هاي بدون نياز به بستري شدن به عنوان بزرگترين گروه در قاعده اين هرم قرار ميگيرند. اولين مطالعه در مورد جمعيت اين گروهها توسط شبكه ايمني كودكان در ايالات متحده و اوايل 1980 به نتيجه رسيد. مطالعه آن ها نشان می دهد كه به ازاي هر كودك زير 19 سال كه متعاقب آسيب جان خود را از دست می دهد، 45 كودك بستري شده و 1300 كودك بعد از رسيدگيهاي اوليه در درمانگاههاي اورژانس ترخيص ميشوند.
يونيسف و سازمان پيمان امنيت كودكان، سوابق بهداشتی 2/5ميليون كودك در پنج كشور جنوب و شرق آسيا را بررسي كردند. اطلاعات حاصله نشان می دهد كه به ازاي هر كودك زير 18 سال فوتي، 12 كودك در بيمارستان ها پذيرش و بستري شده يا در معرض نقص و ناتواني جسمي حركتي قرار ميگيرند و 34 نفر به مراقبتهاي اوليه پزشكي نياز پيدا كرده و كار و مدرسه خود را به علت آسيب از دست ميدهند.

اسلاید 12 :

كودكان قرباني آسيب هاي والدين
كودكان تنها با آسيب هايي كه متوجه آن هاست، تحت تاثير قرار نميگيرند بلكه آسيبهايي كه براي ساير اعضاي خانواده نيز روي می دهد به طور غيرمستقيم، سلامت كودكان را تهديد ميكند. فقدان يا نقص عضو و ناتوانيهاي جسمي حركتي والدين و نیز فقر خانواده به علت تورم اقتصادی، گراني و سطح پايين درآمد همگي بر سلامت و ایمنی كودكان موثر هستند.
در تحقيقي در استان جيانگسي چين، حدود 50 درصد مرگ و مير والدين كودكان مدرسهاي يا بچههاي كم سن و سالتر بر اثر سوانح و حوادث بود.

اسلاید 13 :

آسيب هاي غيرعمدي مرگبار1
در سال 2004، حدود 950 هزار كودك زير 18 سال بر اثر آسيب جان خود را از دست دادند. عمده اين آسيب هاي منجر به فوت ناشی از حوادث ترافیکی، غرق شدگی، سوختگيها، سقوط يا مسموميت بود. اين پنج دسته آسيب هاي غيرعمدي، 60 درصد آسيب هاي منجر به مرگ را شامل ميشوند. دسته ديگر كه تحت عنوان «ساير آسيب هاي غيرعمدي» نام گرفته است شامل انواع خفگيها، گزش مار يا پرندگان، برودت شديد و یا دماي بالا هوا ميباشد. اين گروه نيز مسوول 31 درصد از موارد مرگ كودكان در اثر آسيب هستند.
ميزان مرگ كودكان به دنبال آسيب ها در كشورهاي با درآمد پايين و متوسط 4/3 برابر بيشتر از كشورهاي با درآمد بالاست و در اين كشورها تنوع روشهاي منجر به آسيب كودكان بيشتر است. مرگ های ناشي از آتش سوزی و حریق در كشورهاي كم درآمد حدود11 مرتبه بالاتر از كشورهاي پردرآمد است. اين رقم در مورد غرق شدگی و مسموميت و سقوط از بلندي نيز به ترتيب 6، 4 و 6 برابر بيشتر است.

اسلاید 14 :

آسيب هاي غيرعمدي مرگبار2
در هر دو دسته كشورهای غني و فقير، ارتباط معنيداري بين سن و نوع آسیب وجود دارد. نتايج جمعآوري شده مطالعات جنوب و شرق آسيا نشان می دهد كه عامل اصلي آسيب هاي منجر به فوت كودكان زير يك سال در اين منطقه، خفگي و در كودكان زير پنج سال غرق شدن است و در سنين 5 تا 9 سال علاوه بر اين موارد، حوادث جادهاي و گزش جانوران نيز اضافه ميشود و در سنين 10 تا 17 سال حوادث ترافیکی مهمترين عامل مرگ است. بنابراين تفاوتهاي زيادي بين كشورهاي غني و فقير وجود دارد به طوري كه با مقايسهاي كه ميان حوادث غرقشدگي منجر به فوت در كودكان زير پنج سال ايالات متحده و آسيا انجام گرفته مشاهده شده است كه ميزان مرگ و مير كودكان در اثر این عامل به ازاي هر 100 هزار كودك در آسيا 30 برابر ايالات متحده است.
ميزان حوادث منجر به فوت در كشورهاي پردرآمد بسته به سن کودک متفاوت است به طوري كه بيشترين ميزان اين حوادث كه به سنين 15 تا 19 سال برميگردد چهار برابر كمترين ميزان كه به حوادث بین 5 تا 9 سالگی مربوط است، ميباشد.

اسلاید 15 :

آسيب هاي غيرعمدي مرگبار3
در آناليز ميزان آسيب هاي كودكان به تفكيك جنس، ميزان مرگ افراد مذكر در تمام حوادث به جز سوختگيها بيشتر از افراد مونث است.در پارهاي از نقاط دنيا، ميزان حوادث سوختگي منجر به فوت دختران قابل توجه است به طوري كه بنابر گزارش WHO در منطقه جنوب شرقي آسيا و كشورهاي كم درآمد و با درآمد متوسط منطقه مديترانه شرقي نرخ مرگ و مير دختران در اين گونه حوادث 50 درصد بيشتر از پسران آن مناطق بوده است.
در اكثر مناطق و كشورها اين فاصله آماري بين دو جنس همزمان با افزايش سن افزايش مييابد. در سطح جهاني ميزان آسيب هاي منجر به مرگ كودكان زير يك سال و نيز يك تا چهار ساله در دو جنس مذكر و مونث تقريبا يكسان است. با اين وجود مرگ پسربچههاي 5 تا 10 سال بر اثر آسیب 30 درصد از كودكان مونث بالاتر بوده و اين رقم به شكل تصاعدي در مورد كودكان 10 تا 14 سال به 60 درصد ميرسد. طبق پيشبينيها اين آمارها در كودكان 15 تا 17 سال از الگوهاي حاكم در جامعه آماري بزرگسالان پيروي ميكند به طوري كه آسيبهاي مهلك به ويژه در كشورهاي پردرآمد در مورد مردان 86 درصد بيشتر از زنان است.

اسلاید 16 :

آسيب هاي غیرعمدی غيرمرگبار
انواع آسيب هايي كه منجر به فوت كودكان ميشوند با آن دسته از آسيب هايي كه غيرمهلك بوده و يا باعث عوارض طولانيمدت ميشوند متفاوت هستند. مطالعات جامع صورت گرفته در جنوب و شرق آسيا نشان می دهد كه چه ارتباط و تفاوتهاي مشخصي بين آسيب هاي غيرمهلك و كشنده وجود دارد.
در برزيل در مورد كودكان زير 15 سال عامل اصلي آسيب هاي غيرعمدي منجر به مرگ به حوادث ترافیکی و غرق شدن برميگردد در حالي كه سقوط از ارتفاع بيش از 50 درصد موارد غيركشنده را تشكيل می دهد. مطالعات كالج جهاني بهداشت در 28 كشور جهان نشان می دهد كه به جز يك كشور، سقوط اصليترين عامل آسیب های غيرمهلك است در صورتي كه اين آيتم تنها درصد خيلي كمي از حوادث منجر به مرگ را تشكيل می دهد.
تمركز مطلق بر آمارهاي مرگ و مير ممكن است موجب غفلت از سياستهاي پيشگيرانه شود. این در حالی است که اتخاذ چنین تدابيري در سيستمهاي حفاظت از سلامت بسیار حايز اهميت ميباشند.

اسلاید 17 :

آسيب های غیرعمدی و ناتوانيهاي حاصله1
آسيبهاي ناحيه سر اغلب عارضههاي شايع و گاه شديدي هستند كه در بین كودكان رخ می دهند. بريدگي و كبودي آسيب هاي خفیفی هستند كه معمولا همه در دوران كودكي به آن ها دچار می شوند. شايعترين دسته از آسيب هاي غيرعمدي در كودكان زير 15 سال كه می تواند به مراجعه بيمارستان هم بينجامد، اشكال مختلف شكستگيهاي دست و پاست.
به جز مرگ، بستري شدن در بيمارستان، مراجعه به اورژانس و روزهاي غيبت از كلاس درس همگي ميتوانند نشان دهنده وخامت و شدت آسيب وارده باشند. در مطالعات از روشهاي مختلفی برای رتبه بندی شدت آسیب استفاده می شود که می توان به نوع آسیب، میزان ضربات وارده و ماهیت آسيب اشاره نمود. يك مرور كلي نشان می دهد كه در تمامي روشهاي اندازه گيري متداول، شيوه استانداردي براي تعيين شدت آسيب كودكان وجود ندارد. هر شيوه مسايل مربوط به خود را دارد و بسته به نوع آسیب يا دسترسي به خدمات بهداشتی و اورژانس تفاوتهايي دارد.ارزيابي معلوليتها و ناتوانيهای حاصل از آسیب نیز غيراستاندارد هستند.

اسلاید 18 :

آسيب های غیرعمدی و ناتوانيهاي حاصله2
اطلاعات ارگان جهاني نظارت بر آسيبهاي غيرعمدي كودكان كه بر اساس مطالعات انجام شده در مورد كودكان قربانی آسیب زير 12 سال چهار شهر خاص به دست آمده است نشان می دهد كه قریب بر 50 درصد از قربانیانی كه متعاقب حادثه ناگزير از مراجعه به بيمارستان بودهاند با انواع مختلفي از ناتواني و معلوليت ترخیص شدهاند. در بين كودكاني كه دچار سوختگي شدهاند، 8 درصد افراد با ناتوانيهاي دايم به زندگي برميگردند. اين در حالي است كه ميزان معلوليت كودکان دچار حوادث ترافیکی به مراتب بيشتر است.
کودکان خردسالي كه از حوادث بزرگ جان سالم به در ميبرند، اغلب دچار معلوليتهايي می شوند که آثار سویی را علاوه بر خود آنها، به خانواده و اطرافيان شان تحميل ميكند. چنین ناتوانيها و معلوليتهایی ميتواند فيزيكي، ذهني يا رواني باشد. برخی از این مشكلات تا سالها بعد از حادثه ادامه می یابد كه می تواند شامل عدم توانايي ادامه تحصيل و يافتن شغل مناسب يا شركت در يك زندگي فعال اجتماعي باشد. مشكلات ديگري از جمله دردهاي مزمن و هميشگي نيز وجود خواهد داشت. گاه نیز حمايت و مراقبت اعضاي خانواده و دوستان از چنین كودكانی دچار اختلال ميشود.

اسلاید 19 :

كودك بزرگسال كوچك نيست
تواناييهاي جسمی و ذهنی، میزان وابستگي، فعاليتها و رفتارهاي پرخطر، همگي با رشد و بلوغ کودکان تغيير پيدا ميكنند. وقتي بچهها بزرگتر ميشوند، اغلب كنجكاويها و علاقه آن ها به تجربه مسایل با استعدادها يا واكنش آن ها در مقابل خطرات مختلف همخواني ندارد.
با وجود طی مراحل مهم رشد بدنی و ذهنی، كودكان همچنان در معرض آسيبهاي مختلفي قرار دارند زيرا آن ها در محيطي زندگي ميكنند كه قدرت و كنترل اندكي را در اختيار آن ها قرار ميدهد. آسيبپذيري كودكان با كمبود قدرت آن ها افزايش مييابد. آن ها معمولا خودشان را در محيطهاي شهري و روستايي ميبينند كه توسط بزرگترها و براي آنها طراحي شده است. صداي كودكان به ندرت شنيده ميشود و تنها معدودي از فضاهاي زندگي شهري و روستايي با نظرخواهي از کودکان طراحي و ساخته ميشود.
محصولات و تجهيزات جديد نیز اغلب بدون در نظر گرفتن احتمال استفاده كودكان از آنها طراحي ميشود و عواقب احتمالي اشان برای کودکان نيز ارزيابي نميشود.

اسلاید 20 :

پسران با خطر زندگي مي كنند
آسيب هاي غيرعمدي پسربچهها معمولا بيشتر و شديدتر از دخترهاست. اختلاف جنسي در ميزان آسيبهاي وارده به خصوص در سال اول زندگي براي تمام انواع آسيب ها ديده ميشود. بر اساس اطلاعات WHO در كودكان زير 15 سال ميزان ضايعات منجر به مرگ در مورد پسرها به طور ميانگين 24 درصد بيشتر از دخترهاست.
اطلاعات به دست آمده از كشورهاي توسعه يافته نشان می دهد كه از نظر تمامي آسيب ها، جنس مذكر از بدو تولد بيشتر دچار حادثه ميشود. الگوي اين رابطه در كشورهاي كم درآمد و با درآمد متوسط همسويي و همشكلي كمي با هم دارند اما تفاوتهاي جنسي مشخصی بین میزان آسيبپذيري و بروز حادثه برای کودکان وجود دارد. ميزان آسيب هاي مهلك کودکان در جنس مذكر زير 20 سال، 30 درصد بيشتر از ساير اعضای خانواده است.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید