بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
آشنايي با قانون اساسي
جمهوري اسلامي ايران
ویراست نخست
اسلاید 2 :
استقلال قوه قضائيه و راههاي تضمين آن
وظايف قوه قضائيه
ساختار قوه قضائيه
قوه قضائيه در كشورهاي ديگر
فهرست
اسلاید 3 :
فصل هفتم:
قوه قضائیه
اسلاید 4 :
ضمانت اجراي قوانين در هر كشوري نيازمند قوه قضاییه و سازمان قضایي مقتدر، مستقل و بيطرف است كه با ابزار و امكانات لازم متخلفان قانون را شناسایي و مجازات ميكند.
اسلاید 5 :
استقلال قوه قضایيه و راههاي تضمين آن
1 - تاكيد صريح بر استقلال اين قوه يك بار در اصل 57 كه استقلال سه قوه تاكيد شده بر اصل 156 كه به استقلال قوه قضایيه به عنوان پشتيبان حقوق فردي و اجتماعي و مسئول تحق بخشيدن به عدالت و . تاكيد شده است.
2 - انتخاب رئيس قوه قضائيه براساس اصل 110 قانون اساسي و عزل و قبول استعفاي وي بر عهده رهبري است كه به مدت پنج سال است.
3 - مصونيت رئيس قوه قضائيه از سوال و استيضاح و در صورتي كه موردي باشد، وزير دادگستري طبق اصل 160 قانون اساسي پاسخگو است چرا كه رئيس قوه قضایيه ميتواند اختيارات تام مالي و اداري و نيز اختيارات استخدامي غير قضات را به وزير دادگستري تفويض كند.
اسلاید 6 :
4 - استقلال استخدام قضات عادل و شايسته و عزل و نصب آن ها و تغيير محل ماموريت و تعيين مشاغل و توضيح انان و مانند اينها از امور اداري طبق اصل 158، بند 3 قانون اساسي از وظايف رئيس قوه قضائيه است.
5 - استقلال قاضي به معناي رسيدگي و صدور حكم بر مبناي قانون، بدون تمكين، تهديد و ترس از هر شخص و نهاد ديگر طبق اصل 164 قانون اساسي است.
6 - انحصار تشكيل دادگاه و حل و فصل دعاوي طبق اصل 61 قانون اساسي
اسلاید 7 :
وظايف قوه قضایيه
1 - رسيدگي و صدور حكم
اسلاید 8 :
2 - نظارت بر حسن اجراي قوانين
اسلاید 9 :
3 - كشف جرم،تعقيب،مجازات و تعزير مجرمان طبق اصل 156، بند 4 قانون اساسي به كمك ابزارهاي مناسب مانند نيروي انتظامي و بسيج
4 - پيشگيري از وقوع جرم و اصلاح مجرمان طبق اصل 156 قانون اساسي بند 4 از طريق تمهيدات انتظامي، فعاليتهاي فرهنگي و ارتقاي سطح عمومي فرهنگ جامعه و شيوههاي بهداشتي، حقوقي و تأميني.
5 - رسيدگي به اتهام مسئولان هنگام وقوع جريام مادي و يا تخلف آنها از وظايف قانوني مانند رئيس جمهور، معاونان و وزيران وي طبق اصول 140 و 110، بند 10 قانون اساسي.
اسلاید 10 :
ساختار قوه قضایيه
1.وظايف اصلي
الف) رئيس قوه قضایيه و وظايف وي
اسلاید 11 :
2.وظايف فرعي
اسلاید 13 :
ب) دیوان عالی کشور
طبق اصل 161 قانون اساسي، به منظور نظارت بر اجراي صحيح قوانين در محاكم و ايجاد وحدت رويه قضائي و انجام مسئوليتهايي كه طبق قانون به آن محول ميشود، براساس ضوابطي كه رئيس قوه قضائيه تعيين ميكند، تشكيل ميگردد و وظايف زير را دارد.
اسلاید 15 :
ج) سازمان بازرسی کل کشور
طبق اصل 174 قانون اساسي، براساس حق نظارت قوه قضایيه نسبت به حسن جريان امور و اجراي صحيح قوانين در دستگاههاي اداري، سازماني به نام «سازمان بازرسي كل كشور» زير نظر رئيس قوه قضایيه تشكيل ميگردد كه حدود اختيارات و وظايف اين سازمان را قانون تعيين ميكند.
اسلاید 16 :
وظايف سازمان بازرسي كل كشور
1 - بازرسي مستمر همه سازمان ها و نهادهايي كه تمام يا قسمتي از سرمايه يا سهام آن متعلق به دولت است يا دولت به نحوي بر آنها نظارت يا بدانها كمك ميكند.
2 - انجام بازرسيهاي فوقالعاده حسب الامر مقام رهبري در موارد ضروري
3 - موارد تخلف،نارساييهايی ها و سوءجریانات اداری و مالی درخصوص وزارتخانه ها و نهادهای انقلاب اسلامی و بنیادها، به رئیس جمهورو .
اسلاید 17 :
طبق اصل 173 قانون اساسي به منظور رسيدگي به شكايات، تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به مامورين يا واحدها يا آييننامههاي دولتي و احقاق حقوق آنها ديوان «عدالت اداري» زير نظر رئيس قوه قضاییه تاسيس ميگردد.
د) دیوان عدالت اداری
اسلاید 18 :
ه – وزارت دادگستری
اسلاید 19 :
و)دادگاهها
1. دادگاههاي اختصاصي كه قانونگذار آنها را به اعتبار ويژگي موضوع، جرم، طرفين و يا متهم تعيين كرده است مانند دادگاه ويژه روحانيت، دادگاه انقلاب و ..
2. دادگاههاي عمومي كه به جرايمي كه در دادگاههاي خصوصي رسيدگي نميشود، رسيدگي مي کنند.
اسلاید 20 :
ز) سازمان ثبت اسناد و املاك كشور
رئيس آن، معاون رئيس قوه قضائيه است و توسط او منصوب ميشود و وظايف زير را دارد:
1.ثبت تمام املاك كشور و نگهداري آنها
2. ثبت و نگهداري همه اسناد كشور
3. ثبت شركتها و ثبت علايم و اختراعات
4. مسئول دفاتر اسناد رسمي ازدواج و طلاق و .
سازمان پزشكي قانوني كه رئيس آن از ميان پزشكان واجد شرايط و توسط رئيس قوه قضایيه منصوب ميشود و در بسياري از پروندههاي قضایي اين سازمان نظر علمي،فني و تخصصي ميدهد مانند كالبدشكافي و اعلام علت مرگ و .