بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
راهنمای خود مراقبتی و بهبود ایمنی در برابر ویروس کورنا براساس اصول بهداشتی ،پزشکی رایج و آموزه های طبی ایران
اسلاید 3 :
بیماری ناشی از ویروس کورونای جدید (COVID-19) اکنون یک مشکل جهانی است که بنا به گزارشهایرسمی شیوع آن از 29بهمن 1398 در ایران تأیید شده است. انسان همیشه با بیماریهای ویروسی (مانندزگیل، سرخک، آبلهمرغان،سرماخوردگی عادی و.) روبرو بوده و در کشمکش با آنها راههای گوناگونی را آزموده است . میدانیم که مهمترین ویژگی این ویروس نوپدید،خطر آلودگی محیطی بیشتر و گسترش سریعتر آن نسبت به ویروسهای دیگر است .و چون تا کنون واکسن یا داروی اختصاصی برای آن ساخته نشده است، باید مقاومت تنی و روانی خود را در برابر این ویروس و پیامدهای ذهنی و هیجانی شیوعِ آن افزایش دهیم. بدین مقصود، پیشنهادهایی برای افزایش تابآوری زیستی ـ روانی افراد تندرست بر پایە حکمت طبایرانی فراهم آوردهایم که امیدواریم بتواند به مردمان سرزمین پهناور ایران کمک کند تا از گزند و آسیب این ویروس دور وایمن باشند و امیدواریم با توکل به نیروی حق، و با عمل بهدستورهای بهداشتی، و توجه به توصیههای طبیعی بتوانیم باکمترین آسیب جسمی، روحی و اجتماعی از این دشواری گذر کنیم .
اسلاید 4 :
اصول بهداشت عمومی: پیشگیری با تدابیر ساده
راههای انتقال کوروناویروس جدید همانند سایر ویروسها و ویروس آنفلوانزاست یعنی از طریق تماس دستِ آلوده شده به ترشحات تنفسی با چشم، بینی و دهان و از راه قطرات تنفسی (از طریق عطسه، سرفه و صحبت کردن چهره به چهره به مدت طولانی) منتقل میشود ؛ بنابراین استفاده از ماسک برای فرد بیمار، و شستشوی مکرر دستها و صورت با آب و صابون برای سایر افراد، از مهمترین راههای پیشگیری شمرده میشوند.
به این آموزههای بهداشتی در پیشگیری از آلودگی به ویروس کورونا عمل کنید و آنها را تا پایان بحران ترک نکنید:
1- رعایت تدابیر بهداشتی بویژه شستشوی مکرر دستها و پرهیز از لمس بینی و چشم ضروری است .
2_ دستهایتان را با آب و صابون بشویید؛ بهویژه بعد از عطسه و سرفه یا تماس با یک حیوان یا با محیط اطراف آنها
3_ از تماس نزدیک با فرد دچار به علائمی مانند سرماخوردگی، آبریزش، عطسه و سرفه خودداری کنید .
اسلاید 5 :
4_ مواد غذایی را خوب بپزید.
5_ مواد غذایی خام و پخته را کنار هم و در تماس با هم قرار ندهید
6_ پس از تمیز کردن و قطعه قطعه کردن مواد غذایی حیوانی خام (گوشت و اجزای خوراکی دیگر گوسفند،گاو، مرغ، ماهی، میگو .) ظروف، تخته و چاقویی را که استفاده کردهاید بلافاصله با آب و مواد شویندهبشویید و از تماس ظروف شستهنشده با مواد غذایی پخته، اکیداً خودداری کنید
7_ هنگام تماس با حیوانات، دام، پرندگان زنده و محصولات آنها، از دستکش و ماسک استفاده کنید و پس از تماسِ بدون دستکش، حتماً دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
8_ اگر به اختلال تنفسی (شامل تب، سرفه و یا تنفس مشکل) دچار شدید فوراً به مرکز بهداشتی درمانی مشخص و معرفیشده مراجعه کنید
9_ در مکانهای عمومی تا جایی که ممکن است دستکم یک متر با دیگران فاصله داشته باشید.
10_ از دست دادن، درآغوش گرفتن، و بوسیدن تا پایان خطر همهگیری خودداری کنید.
11_دیدارهای غیرضروری را حذف کنید یا به تعویق بیندازید و از حضور در اجتماعات یا مکانهای شلوغ پرهیز کنید
اسلاید 6 :
12_ هنگام موقع عطسه و سرفه با دستمال یا قسمت بالای آستین یا گودی آرنج جلوی بینی و دهان را بگیرید.
13_ دستمالهای مصرفشده را در یک کیسه نایلونی انداخته، درِ آن را گره بزنید و در سطل در دار بیندازید
14_دربارۀ سالمندان عزیز (سن بالای 06سال،) مبتلایان به آسم، برونشیت، بیماریهای قلبی عروقی،بیماران خاص مانند مبتلایان به سرطان، ضعف سیستم ایمنی، و مبتلایان چاقی مفرط باید احتیاط ومراقبت بیشتری بکار بست.
15_مدت محدودی از مراجعه به مکانهای مقدس و زیارتی و محلهای پر رفت و آمد مثل بازارها تا حد امکان خودداری کنید، بویژه اگر مستعد بیماری هستید یا دچار علائم تنفسی شدهاید.
اسلاید 7 :
آموزه های طب ایرانی
اسلاید 8 :
میدانیم که در پیشگیری، کنترل، و درمان بیماری ناشی از ویروس کورونا و هر بیماری عفونی دیگر، توجه به سه عامل مهم است:
الف. عامل مهاجم (ویروس)
ب. میزبان (انسان)
ج. محیط
ما در این دستور عمل بنا به دیدگاه حکیمان و طبیبان کهن، بیش از هر چیز بهبود شرایط میزبان را در نظرداریم تا امکان و استعداد ابتلا را کاهش دهیم؛ و بدین مقصود بایسته است که به این امور توجه کنیم:
1_ تقویت اعضای حیاتی بدن (مغز، قلب، کبد) و نیروهای عالی آنها، و حفظ کارمایهها و بنمایههای اصلی در عملکردهای زیستی (حرارت غریزی و رطوبت غریزی).
2_ تقویت اعضای دستگاه تنفس فوقانی و تحتانی، و اعضایی که با آنها عملکرد همگرا دارند. این تقویت هم شامل تقویت عملکرد و هم افزایش توان دفاعی و محافظتی است.
اسلاید 9 :
3_ حفظ اعتدال مزاج شخصی: هر فرد تندرست با هر مزاجی، در شرایط بهینۀ شخصی خود قرار دارد وباید این اعتدال را حفظ کند و به تقویت مزاج مادرزادی بپردازد. بنابراین توصیه به مصرف گرمیبخشهای قوی و شدید را مجاز نمیدانیم و حتی برای سالمندان سردمزاج نیز هر گیاه دارویی گرمیبخش را پیشنهاد نمیکنیم.
4_ تعدیل شرایط ناهنجار بدنی اعم از سوءمزاجهایی که ممکن است خطر ابتلا و شدت بیماری را افزایش دهند. این امر در مورد مبتلایان پرفشاری خون، مشکلات قلبی، بیماریهای تنفسی، و دیابت مهمتر است. در این دستور عمل به پاکسازیهای ملایمی اشاره خواهیم کرد که منجر به ضعف نشوند و قوای بدنی را دچار آشفتگی ناگهانی نکنند
کنون با این نگاه به بیان توصیه ها و پیشنهادها میپردازیم. لازم نیست هم افراد، هم این موارد را یکجا اجرا کنند، بلکه به فراخور حال و بسته به شرایط، منتخبی از این توصیه ها میتواند به تندرستی و آرامش روانی کمک کند و نتایجی مانند افزایش مقاومت مخاطی راههای تنفسی، تقویت ریه، تقویت قلب و سیستم عصبی، بهبود ایمنی عمومی بدن، پاکسازی از مواد تباه، و نهایتاً افزایش تابآوری زیستیروانی در برابر بیم و هراس ابتلا به ویروس کورونا به بار آوَرَد.کوشیدهایم که توصیه هایمان از سازگاری فرهنگی، سادگی، ارزانی و دسترس پذیری برخوردار باشند و پرهیزها نیز قابل اجرا و منطقی باشند .
اسلاید 10 :
آرامش و آسایش، و توجه به دل و جان : همه میدانیم که حالات ذهنی و هیجانی مانند ترس، نگرانی، بیتابی، و اندوه شدید عملکردهای طبیعی دستگاهعصبی، غدد درونریز، و سیستم ایمنی ما را دچار آشوب میکنند.برای افزایش پایداری عملکردهای سیستم ایمنی، غدد، و اعصاب نخست باید اطّلاعات ورودی به ذهن وحواس را مدیریت کنیم. اگر پیوسته و پیاپی، چشم و گوشمان به گوشی همراه یا دیگر رسانهها باشد، وگفتوشنید و جستوجویمان مدام درگیر شایعات نادرست (و حتی اخبار درست) باشد . دلمان از وحشت و بیم لبریز میشود و در پی آن هماهنگی این دستگاهها برای فراهم کردن تابآوری و مقاومت بدنبه هم میریزد که نتیجه آن کاهش سطح ایمنی بدن است .امر بسیار مهم دیگر در افزایش این تابآوری، تنظیم زمان خواب و بهبود کیفیت خواب است. مهمترینمقوی محور سیتم عصبی با سیستم ایمنی، خواب بهوقت و آرام است. بنابراین آموزههای بهداشت خواب را جدی بگیرید .
اسلاید 11 :
با این مقدمه، به سه دسته توصیههای کلّی در حوزه آرامش و آسایش میپردازیم:
با توکل و توسل، ذکرها و دعاها و نذرهای خالصانه و مددجُستن از نیروبخشهای معنوی میتوانیم طمأنینه ای در قلب طلب کنیم که نه تنها به تندرستی ما کمک میکند بلکه مایه رستگاری و برکت در جان ما میگردد.
اکنون بهترین فرصت برای همنشینی با خودمان و خانواده است و میتوانیم با این کارهای ساده، تشویش را به آسایش بدل کنیم:مطالعه آثار ادبی بزرگان ادب فارسی،مطالعه ادبیات داستانی،خواندن قصه ها و حکایات و مثلها در جمع خانواده،تماشای فیلمهای مستند جذاب و سینمای کمدی،مطالعه تاریخ و فرهنگ ایران زمین
سـاقی بیا که هاتف غیـبم به مـژده گفت
با درد صبـر کن که دوا میفرسـتمت
(حافظ )
اسلاید 12 :
خواندن سرگذشت بزرگان دانش و هنر،پرداختن به سرگرمیها و بازی های خانگی،شنیدن نغمات و الحان آرامشبخش،مرور خاطراتی از شادکامی و موفقیتهای خود یا اطرفیان،انجام تمرینهای تنفسی و تن آرامی یک راه ساده، رایگان و موثر برای تقویت سیستم ایمنی، خندیدن است :
کارآمدی خندیدن در بهبود عملکردهای سیستم ایمنی (هم ایمنی ذاتی، و هم ایمنی تطابقی یا اداپتیو)در مقالات علمی بسیار زیادی بررسی شده و در نشریات معتبر منتشر شده است.
در واقع خندیدن، دومینویی از رویدادهای گوناگون را در سیستم تنفسی، عصبی، عضلانی، لنفاتیک،گردش خون، غدد درونریز، و سیستم ایمنی فعال میکند که یکی از نتایج شگفت انگیز آن افزایش چشمگیر قدرت سیستم ایمنی است
اسلاید 13 :
خلاصه اینکه: بجای غرق شدن در خبرهای ناگوار و بیمآور، گوشیها را کنار بگذارید و ساعتی از شبانه روز را در کنار خانواده به دیدن پویانماییهای (انیمیشن) خندهدار، و ویدیوهای کمدینهای بزرگ بگذرانید و اشعار و حکایات طنز بخوانید، و بخندید.
در یک کلام، خندیدن دنیایی از شگفتیهاست! با خندیدن سیستم ایمنیتان را فعال و نیرومند کنید
هنگام تنگدستی، در عیش کوش و مستی
کاین کیمیای هستی، قارون کند گدا را
اسلاید 14 :
توصیه های عمومی
اسلاید 15 :
چنانکه گفته شد شستشوی مکرّر دست و صورت، دستکم پنج نوبت در شبانه روز، ضروری است.پاک نگاهداشتنِ بینی از طریق کاهش تعداد ویروس احتمالی در مسیرهای تنفسی، خطر ابتلا را کاهشمیدهد. پیشنهاد میکنیم که افراد سالم روزی 9تا 9بار آب ولرم یا دمکردۀ رقیق بابونه را از راه بینی بالاکشیده (استنشاق) و پس از چند ثانیه بینی را با فشار ملایم تخلیه کنند
اسلاید 16 :
توصیههای بوییدنی
اسلاید 17 :
برای کاهش اضطراب و بیتابی، ضمن انجام دم و بازدم عمیق، بوهای طبیعی و خنک مقوی قلب و مغزمانند بوی پرتقال، به، لیمو، و خیار شُسته ببویید. حواستان باشد که این میوهها را فرد مشکوک به ابتلا لمس نکرده یا نبوییده باشد.
همچنین میتوانید قدری گلاب سرد در افشانه ریخته و در هنگام «احساس کم هواییِ اضطرابی» به چهره وگردن و سینه بپاشید. در «احساس کم هوایی اضطرابی» عمل دم و بازدم دشوار نیست و سینه صدای غیرعادی ندارد ولی فرد احساس میکند هوا در اطرافش کم است و نیاز به جریان هوای خنک دارد و با وزیدن هوای خنک حالش بهتر میشود.
شاخهای گل نرگس یا گل مریم برای خود در منزل داشته باشید و آن را ببویید. شبها آن را نزدیک بسترخود بگذارید تا در حین خواب از اثرات مغزی آن بهرهمند شوید. حواستان باشد که این گلها را فرد مشکوک به ابتلا لمس نکرده یا نبوییده باشد.
گرچه رایحه های غیرطبیعی را برای اثرات طبی ترجیح نمیدهیم ولی اگر تپش قلب، کم خوابی، نگرانی ودلواپسی دارید بهتر است از عطر و ادکلنهای مایل به خنکی استفاده کنید و عطرهای تند یا بسیار شیرین را کنار بگذارید.
احتیاط: بوهای بسیار نافذ گرم و خشک مانند بوی اسطوخودوس ممکن است در افراد با مزاج گرم سیستم عصبی، تحریک پذیری، عطسه، خارش و سردرد ایجاد کند .
اسلاید 18 :
پرهیزها و محدودیت های غذایی
اسلاید 19 :
همیشه، بویژه در هنگام همه گیریها باید از سه رفتار اجتناب کرد تا نیروهای بدن بجای توجه به آماده باشدفاعی، زیاد به
کارهای گوارش و دفع پسماندهای تغذیه گمارده و مشغول نشوند:
الف. پرخوری (حتی از غذای سبک)
ب. دَرهمخوری (حتی از غذاهای سودمند)
ج. سنگین خوری (حتی بمقدار معمول)
منظور از غذای سنگین، غذایی است که هضم آن دشوار باشد و گذر آن از معده به روده طول بکشد وپسماندهای آن هم به آسانی دفع نشوند.
غذاهای خمیری و سرخکرده و چرب از این قبیل هستند مانندماکارونی چرب، الویه با گوشتهای صنعتی، سوسیس، هلیم و آش گوشت غلیظ، پنیر پیتزا و فست فودها.
روزه داری طبّی، بهمعنای کاهش حجم و کالری غذایی دریافتی در حد بیست درصد کمتر از وضعیت همیشگی هر فرد،با تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب میتواند منجر به بهبود عملکرد دستگاه دفاعی بدن در برابر عوامل بیماریزای بیرونی شود.
اسلاید 20 :
مصرف شیر، ماست، گوجه، رب گوجه، شوریهای آبگوجهای، موز، شیرینیهای چسبنده و چرب را محدودکنید. لبنیات را بطور مطلق ممنوع نمیدانیم ولی تاکید میکنیم که مقدار مصرف آنها (بویژه ماست و دوغترش) معتدل باشد و همراه با مصلحات استفاده شود.
از مصرف نوشیدنیها و خوردنیهای محرکهای مغز و برهمزنند خواب مانند قهوه، نسکافه، چای سبز، ونیز شکلات تلخ در ساعات عصر و شب خودداری کنید تا خواب به وقت و عمیق و پیوسته را از دست ندهید.از مصرف پیاپی ادویه بسیار گرم و خشک و تندوتیز مانند فلفل قرمز، خردل، و سسهای تند پرهیز کنید.
به نظر میرسد مصرف سیر و زنجبیل فقط تا اندازهای در پیشگیری احتمالی سودمند است. بطور عمومی مصرف بیش از یک تا دو حبه سیرِ کوبیده، و بیش از دو تا سه گرم زنجبیل پیشنهاد نمیشود. مصرف بیشتر از این مقادیر بویژه بطور پیوسته میتواند موجب تحریک عصبی و ایمنی و تغیّرات ناهنجار مزاجی و خلطی شود و در بیماران قلبی باید تداخل هر دو را با داروهای ضدانعقاد باید در نظر گرفت. در برخی شرایط مصرف مقادیر کم نیز ممکن است عوارض جدی داشته باشد .