بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسمه تعالی
آموزش صکوک(معاملات اسلامی)
مبنا وتعریف صکوک( سرمایه گذاری جمعی باز)
قانون ومقررات اجرای صکوک
فرایند اجرائی صکوک
تمهیدات اولیه
مجوزات قانونی
فاینانس ومشارکت ها
مشاور میان رشته ای برای هدایت متقاضی وپیشبرد اهداف
نقایص صکوک ومواردی که باید در قانون اصلاح شود
ریسک اوراق صکوک (بیمه فراگیر )
اسلاید 2 :
)sukukمبنا وتعریف و انواع صکوک (
مبنای صکوک از امور تشریعی اسلام بوده وبه معاملات اسلامی معروف است ودر کشورهای اسلامی و غیراسلامی شناخته شده ، قانونی بوده ورواج دارد .
انواع صکوک:
جاره اوراق یکی از مهمترین انواع صکوک معرفی شده صکوک اجاره است. صکوک اجاره اوراق بهاداری است که دارنده آن به صورت مشاع مالک بخشی از دارایی است که منافع آن بر اساس قرارداد اجاره به مصرف کننده یا بانی واگذار شده است. در صکوک اجاره حق استفاده از منافع دارایی یا مجموع های از داراییها در برابر اجاره بها از مالک به شخص دیگری منتقل میشود. مدت قرارداد اجاره مشخص است و میتوان اجاره بها را در ابتدای دوره، انتهای دوره با سررسیدهای ماهانه، فصلی یا سالانه پرداخت کرد. از آنجا که صکوک اجاره اوراق بهاداری است که بیانگر مالکیت مشاع فرد است میتوان آن را در بازار ثانویه و به قیمتی که به وسیله عاملهای بازار تعیین می شود معامله نمود
اسلاید 3 :
مرابحه اوراق یکی از انواع قرارداد بیع، بیع مرابحه است که از زمانهای قدیم بین مردم رایج بوده و مقصود از آن بیعی است که فروشنده(بایع) قیمت تمام شده کالا اعم از قیمت خرید و هزینه های حمل ونقل و نگهداری و سایر هزینه های مربوطه را به اطلاع مشتری میرساند، سپس تقاضای مبلغ یا درصدی اضافی به عنوان سود مینماید. به عنوان مثال، اعلان میکند این کالا را به هزار تومان خریده است و حاضر است به 1100 تومان یا با 10 درصد سود به مشتری بفروشد( در مدت معلوم برابر قرارداد)، در بیع مرابحه چنانچه بایع دربیان قیمت خرید یاهزینه های مربوطه دروغ بگوید مشتری خیارفسخ پیدا میکند. بیع مرابحه میتواند به صورت نقد یا نسیه منعقد شود و در صورتیکه نسیه باشد به طور معمول نرخ سود آن بیشتراست.
اسلاید 4 :
استصناع اوراق یکی از ابزارهای مالی که در برخی از کشورهای اسلامی از مرحله فکر گذشته و چند سالی است به مرحله اجرا نیز رسیده اوراق بهاداری است که براساس قرارداد استصناع (سفارش ساخت) طراحی شده است . واژه استصناع در لغت از باب استفعال از ماده صنع است و به معنای طلب و سفارش ساخت چیزی است و در استعمال عرفی عبارت است از اینکه کسی ساخت شئ را از صنعتگر یا بررسی انواع اوراق صکوک در بانکداری اسلامی 27 هنرمندی تقاضا نماید و در اصطلاح فقهی و حقوقی، استصناع قراردادی است که به موجب آن یکی از طرفین قرار داد، در مقابل مبلغی معین، ساخت و تحویل چیز مشخصی را در زمان معین نسبت به طرف دیگر برعهده میگیرد. نکته در قرارداد استصناع وجود دارد که آن را از سایر قراردادها متمایز میکند، نخست اینکه در قرارداد استصناع به طور معمول کالای موردنظر (موضوع استصناع) موجود نیست(مبتنی بر ارائه طرح است) و سازنده در آینده آن را ساخته و تحویل میدهد، دوم اینکه در قرارداد استصناع تهیه مواد اولیه و لوازم کار برعهده سازنده است و سوم اینکه به طور معمول در زمان انعقاد قرارداد کل ثمن پرداخت نمیشود بلکه بخشی ازآن به عنوان پیش پرداخت داده میشود و بخش دیگر به صورت دفعی یا تدریجی تا زمان تحویل کالا پرداخت میگردد گاهی بخشی از آن به بعد از تحویل هم منتقل میشود( به درس انتقال تکنولوژی استاد مراجعه شود).
اسلاید 5 :
مشارکت صکوک یکی از مهمترین انواع صکوک معرفی شده صکوک مشارکت میباشد. صکوک مشارکت در حقیقت اوراق بهاداری است که دارنده آن به صورت مشاع، مالک بخشی از منافعی است که ناشی از اجرای یک طرح یا پروژه سرمایه گذاری است. مدت قرارداد مشارکت مشخص است و می توان سود اوراق را در ابتدای دوره، انتهای دوره با سررسیدهای ماهانه، فصلی یا سالانه پرداخت نمود. از آنجا که صکوک مشارکت اوراق بهاداری است که بیانگر مالکیت مشاع فرد است میتوان آن را در بازار ثانویه و به قیمتی که توسط عوامل بازار تعیین میشود معامله کرد. این نوع صکوک نیز همانند برخی ابزارهای مالی در برخی از کشورهای اسلامی به مرحله اجرا رسیده و چند سالی است مورد استفاده قرار میگیرد. ایران و سودان از پیشگامان انتشار اینگونه اوراق بودهاند. در ایران قانون حاکم بر این اوراق قانون اوراق مشارکت مصوب 1376 میباشد.
اسلاید 6 :
مضاربه اوراق مضاربه در لغت یعنی تجارت با سرمایه دیگری و در اصطلاح عبارت است از اینکه شخصی (مالک) مالی (سرمایه) را به دیگری (عامل) بدهد و در مقابل سهم معینی از سود آن سرمایه را بگیرد، سود اوراق مضاربه به طور کامل به سود فعالیت تجاری بستگی دارد( طرح لازم دارد). سود فعالیت تجاری نیز گرچه تا حدودی قابل پیشبینی است، اما در عمل تابع عوامل مختلفی است که احتمال دارد مغایر با پیشبینی درآید. در نتیجه سود اوراق کاملاً متغیر است و در پایان دوره مالی قطعی میشود. علمای شیعه برخلاف ( مجله اقتصادی سال سیزدهم شماره های 3 4) اهل تسنن عقد مضاربه را منحصر در تجارت میدانند، به همین جهت در ایران این عقد تنها در تجارت منعقد میگردد.
اسلاید 7 :
سلم صکوک مفهوم سلم به نوعی از فروش اطلاق میشود که در آن فروشنده بهای کالا را پیشاپیش به صورت نقد دریافت میکند و در مقابل تعهد مینماید که کالای مشخص شده را در تاریخ معینی در آینده به خریدار تحویل دهد، بنابراین پرداخت وجه نقداً (آنی) انجام میشود، اما تحویل کالا برای مدت مشخصی به تعویق میافتد. صکوک سلم بعد از صکوک اجاره بیشترین حجم انتشار صکوک را به خود اختصاص داده است. انتشار صکوک سلم، از چند جنبه برای شرکتها و بانکها مفید است . صکوک سلم بسیاری از بانکها و شرکتها را قادر میسازد تا از طریقی استفاده از ابزارهای مبتنی بر حجم بالایی از دادوستد مبتنی بر قرارداد مرابحه را بکاهند.
اسلاید 8 :
اوراق منفعت یکی دیگر از اوراق بهاداری که برای پرکردن خلأ حاصل از حذف اوراق قرضه، در بازار مالی اسلامی پیشنهاد شده ورق منفعت سند مالی بهاداری است که بیانگر مالکیت دارنده آن بر مقدار معین خدمات یا منافع آینده از یک دارایی بادوام است که در ازای پرداخت مبلغ معینی به وی منتقل شد مانند گواهی حق اقامت در هتل معین برای روز معین، حق استفاده از خدمات آموزشی دانشگاه برای ترم یا سال معین، حق استفاده از یک ساعت پرواز برای مقصد معین و حق استفاده از خدمات حج یا عمره برای سال معین.