بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
ارتباطات غیر کلامی در مذاکره و زندگی روزمره
اسلاید 2 :
ارتباط غیر کلامی در زندگی روزمره
زبان بدن
ارتباط غیرکلامی و زبان بدن در مذاکره از جمله بحثهایی است که همیشه مورد توجه و علاقه مذاکره کنندگان قرار داشته است.
اگر چه معمولاً در گفتگوهای متعارف، اکثر مردم زبان بدن و ارتباطات غیرکلامی را به یک معنا به کار میبرند یا معنای آنها را شبیه هم در نظر میگیرند.
اما اگر بخواهیم دقیقتر سخن بگوییم، باید زبان بدن را یکی از زیرمجموعههای ارتباط غیرکلامی در نظر بگیریم.
اسلاید 3 :
ارتباط غیرکلامی چیست؟
در تعریف ارتباط غیرکلامی میتوان گفت:
هر پیامی که به کمک ابزای غیر از کلمات برای طرف مقابل ارسال میشود یک پیام غیر کلامی است. و دانشی که مجموعه پیام های غیر کلامی و شیوه ارسال و نحوه تاثیر انها بر مخاطب را بررسی و تحلیل میکند،ارتباط غیر کلامی گفته میشود.
انواع ارتباط غیرکلامی (طبقه بندی سه گانه)
اگر بخواهیم زیر مجموعه های دانش ارتباط غیرکلامی را به صورت دقیقتر بررسی کنیم، میتوانیم سه حوزهی زیر را مورد توجه قرار دهیم:
اسلاید 4 :
البته این نوع تقسیمبندیها سلیقهای هستند و صرفاً با هدف خُرد کردن بحثها و درسها انجام میشوند:
زبان بدن بخشی از ارتباطات غیر کلامی است که بر پایه ی بخش های مختلف بدن شکل میگیرد
از جمله زیرمجموعههای زبان بدن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ژست های بدن
حرکات دست و پا
لمس کردن دیگران (مثل دست گذاشتن بر روی شانهی یک نفر)
حالت ایستادن و نشستن
نحوه دست دادن
علایم چهره و حالات مختلف صورت
ارتباط چشمی
زاویه بدن
اسلاید 5 :
پیامهای ارسال شده از طریق فاصله، ابعاد فیزیکی، اشیاء و چیدمان محیط:
ابعاد میزی که برای اتاق کار خود انتخاب میکنیم و موقعیت آن میز در دفتر کارمان، میتواند برای کسی که وارد اتاقمان میشود، پیامهایی به همراه داشته باشد.
همچنین فاصله و موقعیتی که هنگام نشستن در یک جلسه و مهمانی، نسبت به سایر افراد حاضر در آنجا انتخاب میکنیم نیز، حامل پیامهایی برای دیگران است.
میزان تراکم فیزیکی در یک جمع هم، میتواند بر ارتباطی که میان اعضای آن جمع شکل میگیرد تأثیر داشته باشد.
حضور ده نفر در ویلایی که برای ۵۰ نفر طراحی شده در مقایسه با حضور همان ده نفر در ویلایی که برای ۵ نفر طراحی شده است، میتواند تاثیرات محسوسی روی تمام پیامهای رد و بدل شده در یک مسافرت داشته باشد.
در جلسهی کاری، من کنار چه کسی مینشینم؟ وقتی مهمان به خانه میآید، او را کجا مینشانم؟ موبایلم را در یک گفتگو در کجا قرار میدهم؟ کیفم را روی زمین میگذارم یا صندلی مقابل؟
از مشخصات ارتباط غیر کلامی اینست که علائم این ارتباط معمولا جداگانه بوجود نمیآیند بلکه بصورت یک مجموعه به هم مرتبط ایجاد میشود. برای مثال برخی تغییراتی که متعاقب خشمگین شدن ایجاد میشوند عبارتند از: تنفس سریع، تسریع و تشدید حرکات و گفتار، عرق کردن، سفت شدن عضلات، گشاد شدن چشمها، سرخ شدن چهره
اسلاید 6 :
بسیاری از مردم در ایجاد ارتباط غیر کلامی با دیگران مواجه با کاستی هایی میشوند که برخی از دلایل آن عبارتست از:
پیامهای غیر کلامی قابل تفسیر بر اساس میزان احساس و ادراک مخاطب است.
پیامهای غیر کلامی مبهم است و میتواند در دو طرف، برداشت های متفاوتی ایجاد کند.
پیامهای غیر کلامی میتواند ادامه دار باشد یعنی با محو ظاهر پیام، تاثیر آن ادامه یابد.
پیامهای غیرکلامی وابسته به فرهنگ است مانند سنت ها و مراسم مذهبی که تاثیر آن در مخاطب کاملا متفاوت میتواند باشد.
برای کنترل و مدیریت پیامهای غیرکلامی ، چهار پارامتر از اهمیت برخوردار و مورد توجه قرار میگیرد که شامل پارامترهای آگاهی، تغییر، تقابل و حساسیت است.
اطلاع از میزان و چگونگی ابراز اشتیاق یا نگرانی یا بی تفاوتی شخصی نسبت به مخاطبش را آگاهی مینامند. تاثیر و دگرگونی ظاهری ناشی از دریافت پیام در افراد را تغییر توصیف کرده اند. تقابل عبارتست از نتیجه بسیار متفاوت ناشی از اختلاف در معنا و تاثیر پیام در طرفین ارتباط.
اسلاید 7 :
مطالعهای بر روی چهار کلاس که هریک دارای 80 دانشآموز بودند؛ برای هر کلاس از یک سخنران مهمان خواسته شد که به ارایه مطلبی مشخص بپردازد. دو نفر از این چهار سخنران از ارتباطات غیرکلامی موثر در بیان خود استفاده کردند در حالیکه دو نفر دیگر تنها از ارتباطات غیرکلامی ضعیف بهره بردند. بخش جالب توجه این تحقیق آن بود که هر چهار ارایه دقیق شبیه هم بودند، پاورپوینت آنها و مدت زمان اختصاص داه شده یکسان بود وتنها تفاوت استفاده از چند تاکتیک غیرکلامی بود.
برای برقراری ارتباطات غیرکلامی سخنرانان با مخاطبان، تعدادی عناصر و مهارت مورد استفاده قرار گرفت است که در اینجا فقط به پنج عنصر اشاره میشود:
تماس چشمی:
مربی مجری ارتباط غیرکلامی موثر سعی میکند تا با هر یک از دانشآموزان در طول آموزش خود تماس چشمی برقرار کند. اما مربی مجری برقراری ارتباط غیرکلامی ضعیف، فقط به پاور پوینت تهیه شده نگاه میکند و هراز چند گاهی، نگاهی سطحی و فوری به دانشآموزان خواهد انداخت.
نوسانات صدا:
معلم مجری ارتباط غیرکلامی موثر در تمام مدت زمان ارایه مطلب، الگوهای صوتی خود را تغییر میدهد و سعی میکند تن صدای خود را بالا و پایین ببرد؛ اما معلم مجری ارتباط غیرکلامی ضعیف، تن صدای خود را در حدی متوسط و خسته کننده نگه میدارد.
موقعیت در اتاق:
معلم مجری ارتباط غیرکلامی موثر از کلیک پاورپوینت برای نمایش آن استفاده میکند و در جلوی کلاس قدم میزند، اما معلم مجری ارتباط غیرکلامی ضعیف در پشت تریبون خود میایستد و از موس کامپیوتر برای هدایت کردن اسلایدها استفاده میکند.
اسلاید 8 :
حالات چهره:
معلم مجری ارتباط غیرکلامی موثر از انواع حالتهای بیانی چهره برای بیان منظور خود استفاده میکند درحالیکه معلم مجری ارتباط غیرکلامی ضعیف، روشی نسبتا یکنواخت بدون استفاده از حالتهای چهره را حفظ میکند.
حرکات دست:
علامتها و حرکتهاى آگاهانه سر و دست، شیوه مهمى براى انتقال مفاهیم و معانی هستند، مربی مجری ارتباط غیرکلامی موثر با حرکات مختلف دست پیامهای گوناگونی را به مخاطبان خود القا میکند اما مربی مجری ارتباط غیرکلامی ضعیف، دست خود را بر روی سطح تریبون قرار میدهد.