بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
فهرست
1. مقدمه
2. معرفی فرایند (مبانی فرایند)
3. کاربرد های فرایند
4. اجزاء ماشین
5. تشریح فرایند
6. تأثیر پارامترهای ورودی بر پارامترهای خروجی
7. نظارت و کنترل فرایند
8. توسعه فراوری فرایند
9. نمودار , فیلم و عکس
10. منابع و مأخذ
اسلاید 4 :
مقدمه
ماشينكاري وايركات، فرآيند برادهبرداري است كه در آن از يك منبع با انرژي ترموالكتريكي بهمنظور برادهبرداري استفاده ميشود. فرآيند برشكاري بهوسيله جرقههاي متناوب و كنترل شدهاي است كه بين الكترود يعني سيم و قطعه كار زده ميشود. الكترود سيم نازكي است كه از قرقره باز شده و از درون قطعه كار عبور كرده و از سمت ديگر توسط مكانيزم مربوطه خارج ميشود. بين سيم و قطعه كار فاصله كوچكي به نام گپ وجود دارد كه در حين انجام ماشينكاري مايع ديالكتريك آن را دربر ميگيرد و در ولتاژ مناسب تخليه الكتريكي بين سيم و قطعه كار اتفاق ميافتد و جرقههاي ايجاد شده قطعه كار را بهصورت موضعي تبخير كرده و مايع ديالكتريك آنها را از محل شستشو ميدهد و فرآيند برادهبرداري انجام ميگيرد. ماشينكاري وايركات در چند سال اخير با توجه به نياز روزافزون در برخي از زمينههاي ساخت و توليد بخصوص صنايع قالبسازي دقيق، بسيار پيشرفت كرده و مورد توجه قرار گرفته است.
اسلاید 6 :
كـاربـرد عمـده ديگـر وايـركـات مـاشينكاري قالبهاي اكستروژن است. قالبهاي متالوژي پـودر معمـولاً 2 تا 4 بـار ضخيمتر از قالبهاي معمولي هستند كه بايستي جزئيات آن با دقت كـاملـي بـه تـوليد برسد. بهوسيله وايركات، بدون مخروطي شدن و صرف زمان زياد ميتوان به اين منظور رسيد.
از كاربردهاي ديگر وايركات، ساخت آسانتر الكترودهاي دستگاه EDM است، زيرا خشنكاري و پرداخت الكترودها را ميتوان با يك برنامه با تغيير مقياس اصلي انجام داد.
از ديگر كاربردهاي جديد وايركات ميتوان به ساخت چرخدندهها، ابزارهاي فرم، ساخت نمونههاي كوچك از قالبهاي برش، برش همزمان و تودهاي قطعات همشكل، قالبهاي تزريق پلاستيك و قالبهاي بسيار ظريف و دقيق مورد استفاده در تجهيزات الكترونيكي مثل قالب ICها (شكلهاي 3-8 و 3-9) قطعات ظريف مثل نازلهاي جوهر، چرخدندههاي ساعت و غيره اشاره كرد. بطور كلي ميتوان مزاياي ماشينكاري وايركات را بهصورت زير خلاصه كرد:
اسلاید 8 :
نهايتاً بهعلت سرعت پائين فرآيند وايركات، بسياري از كاربران كارهايي را كه خيلي وقتگير هستند در هنگام شب و يا در اواخر هفته بدون نظارت پيوستة اپراتور انجام ميدهند. در ماشينكاري EDM كاربردي ديالكتريكهايي كه قابليت شعلهور شدن دارند (مانند نفت سفيد)، امكان وقوع آتشسوزي اين امكان را از كاربران سلب نموده است و اين در حالي است كه كاربرد آب بهعنوان ديالكتريك خطر آتشسوزي را در فرآيند وايركات از بين برده است.
علاوه بر استفاده از روش غوطهوري، روش پاشش موضعي نيز در فرآيند وايركات مورد استفاده قرار ميگيرد. روش مؤثر در حين استفاده از پاشش موضعي اين است كه يك جريان از ديالكتريك به موارات محور سيم به منطقه ماشينكاري پاشيده شود. در طول انجام آزمايشها در اين تحقيـق نيـز از روش پـاششي استفاده شده است. سيستمهاي آب ديالكتريك بهمنظور كـاهش هـزينه، آب مورد استفاده را بعد از فيلتر كردن بهطور پيوسته در سيستم مورد استفاده قرار ميدهند.
اسلاید 9 :
واحد کنترل عددی
1. استفاده از کنترل عددی
2.مروری بر چند دستور برنامه نویسی
3. فایل تکنولوژی
اسلاید 10 :
استفاده از كنترل عددي
فـرآينـد عمليـات CNC در مـاشيـن ONA R250 بـر پايه سه محيط بزرگ بنا نهاده شده است:
- محيط آمادهسازي: كه عوامل و پارامترهاي مربوط به «آمادهسازي» قطعه كار و ماشين را براي اجراي عمليات ماشينكاري را دربر دارد. مثلاً خصوصيات به مختصاتها، آفستها، نقاط حركتي سريع، توابع EMDI و غيره.
- محيط اجـرا: كـه عـوامـل و پارامترهاي مربوط به «اجراي» برنامه را دربر گرفته است (شكل 3-11) مثل: شيوه اجراي معمولي، اجراي خشك (بدون ديالكتريك و با ژنراتور خاموش)، اجراي خشك تا نقطهاي كه قبلاً برنامه متوقف شده است، نوع برش (عمودي، مخروطي و …) انتخاب تكنولوژي و غيره.
- محيط ويـرايش: كه نوشتن، اصلاح و نمايش گرافيكي برنامهها را دربر دارد. برنامهها ممكن است به كمك يك وسيله كمكي و يا در ويرايشگر ASCII در خود CNC ويرايش دارند. براي آشنايي كامل با جزئيات اين سه محيط و منوها به كتابچه راهنماي دستگاه، فصل چهار مراجعه شود.
اسلاید 11 :
خط 6: اين دستور در واقع درونيابي خطي بين دو نقطه با مختصات مشخص را انجام ميدهد و حركت همزمان و برنامهريزي شده محورها را از نقطه ابتدايي به نقطه انتهايي فراهم ميآورد شكل كلي اين دستور بهصورت زير است:
INTL X Y Z FEED COMP TAPER ROUND CHAMF
براي اطلاع از جزئيات اين دستور به صفحه 80-4 راهنماي دستگاه مراجعه شود. لازم بهذكر است پس از يك بار تايپ دستور INTL ميتوان مختصاتها را بهصورت پياپي و بدون تكرار خود دستور ادامه داد و تا دستور بعدي اين روند قابل پيگيري است.
خط 9: دستور STOP باعث ميشود كه اجراي برنامه متوقف شود. تا زمانيكه كاربر بهصورت دستي ادامه برنامه را به جريان بيندازد.
خط 10: زمان را در قسمت مربوطه در فايل ذخيرهكنندة روند كار چاپ ميكند.
خطوط 11 تا 26 سه مرتبه تكرار خطوط 6 تا 10 هستند (ميتوان از يك حلقه هم به اين منظور استفاده كرد.)
خط 26: سيكل اتوماتيك انجام عمليات را وايركات نشان ميدهد.
خط 27: جابجايي سريع سيم را از يك نقطه به نقطه ديگر انجام ميدهد. نقطه انتهايي در اين دستور ميتواند هم بهوسيله مختصات آن نقطه و هم بهوسيله نشانه مربوط به آن نقطه در جدول حاوي نقاط مربوطه (چنانچه قبلاً مشخص كرده باشيم) فراخواني شود. علاوه بر اين كاربر
ميتواند با استفاده از دستور:
LOAD TRAN
اسلاید 12 :
يك فايل جديد را بهمنظور حركات سريع به حافظه كنترلي دستگاه فراخواني نمايد شكل كلي دستور در زير آمده است.
TRAV X Y U V Z
TRAV P
خط 28: پايان برنامه را نشان ميدهد.
ضمناً پارامترها را بهوسيله دستورات موجود نيز در حين اجراي برنامه نيز ميتوان تغيير داد. بدينمنظور دستوراتي در زبان ماشين تعبيه شده است كه در اين قسمت به آنها اشاره ميكنيم:
POWER
TOFF
VOLT
WIRE TEN
INVERS
FINISH
CORNER CORR
SERVO
WIRE FEED
DIELEC
FEED
همانطور كه از اسم دستورات مشخص است بطور خلاصه مربوط به تنظيمات ژنراتور (جريان، ولتاژ، ولتاژ گپ، زمان خاموشي پالس) و تنظيمات سيم (سرعت تغذيه سيم و كشش سيم)، ديالكتريك، پيشروي، اصلاح گوشهها و پرداختكاري است. اما از آنجائيكه اعمال تغييرات را بهصورت تدريجي در حين كار و طي چند مرحله انجام شده است از اين دستورات در برنامه استفاده نشده.
عـلاوه بـر ايـن مـيتـوان پـارامتـرهـاي مـوردنظـر را بـا ويرايش فايل تكنولوژي اصلي يعني ONA: S-St15lt.tec و ذخيرهسازي آن با يك اسم ديگر و فراخواني آن به حافظه كنترلي دستگاه با استفاده از دستور LOAD TECH انجام داد و كليه تغييرات را بهطور يكجا اعمال نمود.