بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

روش تحقيق در علوم تربيتي

اسلاید 2 :

فرايند پژوهش تربيتي
1. يافتن يک ايده پژوهشي: انتخاب و تنظيم موضوع پژوهش (مسأله)
2. تصميمگيري در مورد برنامهها و روشهاي پژوهش

اسلاید 3 :

فرايند پژوهش تربيتي(يافتن يک ايده پژوهشي)
3. اجراي پژوهش
- گردآوري دادهها
- تحليل دادهها
- بحث و نتيجهگيري
4. گزارش نتايج پژوهش

اسلاید 4 :

فرايند پژوهش تربيتي(يافتن يک ايده پژوهشي)
جستجو براي يافتن يک ايده پژوهشي
اين مرحله، دو بخش را شامل ميشود:
انتخاب يک حيطه موضوعي کلّي( از قبيل روابط بينفردي و تربيت اخلاقي، روشهاي تربيت ديني)؛
مرور پيشينه نظري و پژوهشي براي پيدا کردن پرسش يا فرضيه پژوهشي خاص(مسأله)

اسلاید 5 :

فرايند پژوهش تربيتي(يافتن يک ايده پژوهشي)
1. يافتن حيطه موضوعي کلي
انتخاب يک موضوع در زمينه موردعلاقه. روشهاي مختلفي براي مشخصکردن حيطه موردعلاقه وجود دارد. برخي از نقاط شروع براي انتخاب موضوع از اين قرار است:
جامعه خاص يا گروهي از افراد ( کودکان پيشدبستاني، خانواده، طلاب دوره سطح يک حوزه، اساتيد اخلاق حوزه، دانشآموزان مقطع متوسطه )
رفتار ( همدلي با افراد آسيبديده، صداقت، تقلب در امتحان )
ويژگي يا موضوع کلي( انگيزش، يادگيري، تربيت ديني، تربيت اخلاقي)

اسلاید 6 :

به خاطر داشته باشيد که حيطه موضوعي کلي تنها يک نقطه آغاز است که ذهن شما را از پراکندگي و تشتت باز ميدارد. انتخاب اين حيطه کمک ميکند که دست کم به طور موقت به زمينههاي ديگر فکر نکنيد و بر همان حيطه تمرکز داشته باشيد. هيچ گاه فکر نکنيد با پيدا کردن اين حيطه، کار شما تمام شده است.

اسلاید 7 :

با مطالعه پيشينه پژوهشي با وضع کنوني دانش در آن حيطه آشنا خواهيد شد و ميتوانيد مشخص کنيد چه پرسشهايي هنوز بيپاسخ ماندهاند. در گام عمده بعدي، روشها يا منابع جست و جو براي يافتن يک ايده پژوهشي را بررسي خواهيم کرد. اگر اين مسير را طي بکنيم، در انتها پرسش يا فرضيه مشخصي را در اختيار خواهيم داشت.

اسلاید 8 :

شايد اولين پرسش براي شما اين باشد که « براي پيدا کردن يک حيطه خاص به کجا بايد مراجعه کنيم؟ از کجا ميتوانيم يک موضوع يا مسأله پژوهشي پيدا کنيم؟».
پاسخ: اگر چه ضابطه مشخص و قاطعي براي انتخاب و تعيين يک حيطه پژوهشي وجود ندارد، ولي پيشنهادهايي در مورد مهمترين منابع براي انتخاب موضوع ميتوان ارائه کرد:

اسلاید 9 :

منابع مسائل و موضوعات پژوهشي

- علائق و کنجکاويهاي شخصي
براي ايجاد ايده پژوهشي ببينيد به چه چيزي علاقه داريد؟ چه چيزي کنجکاوي شما را برميانگيزاند؟ يک راه براي پيدا کردن ايدهها آن است که در باره دروسي که آنها را گذراندهايد، فکر کنيد. کدام يک از دروس، دلخواه و مطلوب شما بودهاند؟ در باره افراد، گروهها، رفتارها و موضوعاتي که مورد علاقه شما هستند، نيز فکر کنيد. بنابراين، سعي کنيد موضوع شما موضوعي باشد که دوست داريد بيشتر در باره آن، ياد بگيريد.

اسلاید 10 :

انديشه
ممکن است درس « تربيت اسلامي » از دروسي باشد که شما در گذشته خواندهايد و علاقه شما را به خود جلب کرده باشد. در ادامه تلاش ميکنيم يک موضوع را از اين حيطه کلي شناسايي کنيم و به شما معرفي کنيم.

اسلاید 11 :

نمونه:
توجه به ترویج دین و تربیت دینی در يک جامعه ديني که به تعاليم ديني اعتقاد دارند، اهمیت ویژهای دارد. با وجود اين، همه ما شاهد هستيم که تحقق تربيت ديني در زمان معاصر با چالشهاي جدي متعددي روبرو ميباشد. از طرف ديگر، پويايي هر نظام تربيتي در گرو آن است که اصول، روشها و کارکردهای خود را از حالت ایستا خارج کند و بتواند خواستهایش را متناسب با دگرگونیهای محیطی، شاداب و زنده نگه دارد.

اسلاید 12 :

این اهمیت ایجاب میکند، پیش از هر اقدامی وضعیت موجود آن آسیبشناسی شده و چالشها را بررسی کنيم. اگر اين چالشها شناسايي نشوند، راهکارهای برونرفت از چالشها و مسائل تربیت دینی را هم نخواهيم شناخت. نتيجه چنين وضعيتي، پذيرش شکست و خارجشدن از زمينه تأثيرگذاري در زمينه تربيت جامعه خواهد بود.
با توجه به آن چه گفته شد، برخي از شما ممکن است مايل باشند با مراجعه به منابع اسلامي، آسيبهاي محتمل فراروي تحقق فرايند تربيت ديني را شناسايي کنيد.

اسلاید 13 :

اين آسيبها ممکن است در جنبههاي گوناگون تربيت ديني، روي دهند. زمينههايي همچون چگونگي برنامهريزي درسي براي تربيت ديني کودکان، فرايند آموزش و يادگيري در حوزه تربيت ديني، هدفگذاري تربيت ديني و اقدام براي تهيه محتوا باشد. همچنين، آسيبها ممکن است فرهنگي (نظير استفاده از روش اکراه ) باشد يا آموزشي ( نظير بياعتنايي به تفاوتهاي فردي متربيان ) يا ايدئولوژيک ( از قبيل بدفهمي در زمينه تربيت ديني ) باشد.

اسلاید 14 :

همان جور که ميبينيد حيطه کلي پژوهش در چهارچوب تربيت ديني تعريف ميشود. جنبههاي خاصي از اين آسيبها يا روشهاي خاصي از بررسي موضوع ممکن است در گامهاي بعدي شناسايي موضوع انتخاب شوند.
براي مثال، ممکن است يک پژوهشگر مايل باشد، اين آسيبها را در آيات قرآن مطالعه کند. پژوهشگر ديگري ممکن است به بررسي موضوع از ديدگاه انديشمندان مسلمان (که اينک در ميان ما نيستند يا هستند)، مورد مطالعه قرار دهد. پژوهشگر سوم ممکن است علاقه داشته باشد موضوع را با کارشناسان موجود تعليم و تربيت کشور در ميان گذاشته و ديدگاههاي آنها را در اين موضوع جويا شود.

اسلاید 15 :

اگر برخي دوستان مايل باشند گزارش برخي از پژوهشهاي مرتبط با اين موضوع را ببينند، مراجعه کنيد به:
آسیب و سلامت در تربیت دینی
نويسنده: دکتر خسرو باقري
مجله: مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی/ تابستان 1380

اسلاید 16 :

همچنين، ببينيد:
شاخص ها و آسيبهاي تربيت ديني
نويسنده: دکتر سوسن کشاورز
نشريه تربيت اسلامي، بهار و تابستان 1387

اسلاید 17 :

- مشاهده رويدادها
مشاهده رفتار افراد و رويدادهاي روزمره و هر چيزي که توجه شما را به خود جلب ميکند، ميتواند يک موضوع خوب پژوهشي را به شما معرفي کند. اگر چه اين مشاهدهها احتمالاً به پرسش پژوهشي دقيق منجر نشود، اما قطعاً ميتوانند يک موضوع کلي براي تحقيق ارائه کنند. همچنين، شما از اين طريق ميتوانيد فرضيه يا ايده خودتان را در باره اين که چرا مردم اين گونه رفتار ميکنند، توسعه دهيد.

اسلاید 18 :

در طول تاريخ پژوهش، ايدههاي تحقيقاتي زيادي بوده است که نقطه آغاز آنها مشاهدههاي عادي پژوهشگران از حوادث روزمره بوده است. رابرت جي. استرنبرگ (Robert G. Sternberg )، که به خاطر تحقیقاتش در مورد خلاقيت کودکان، انواع هوش و ماهیت عشق انسان، در روانشناسي شهرت پيدا کرده است، منبع اصلي الهام موضوعات پژوهشي خود را مشاهدههاي ساده از زندگی روزمره معرفي کرده است.

اسلاید 19 :

استرنبرگ (1993) ميگويد:
تقريباً تمام ایدههای من از تماشای افراد نشأت گرفته است.خودم، دانشآموزانی که با آنها کار میکنم، فرزندانم، روابطم با مردم، روابط دیگران و غیره. نکته این است که در روانشناسی هیچ منبع دادهاي بهتر از افراد اطراف شما وجود ندارد. من هیچ وقت کتاب یا سخنرانی یا آزمایشگاهي را به خوبی تجربه واقعی خودم برای پيدا کردن ايده پژوهشي پیدا نکردم.

اسلاید 20 :

نمونه ديگر را با يک پرسش دنبال ميکنيم.
اثر زیگارنیک چیست؟

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید