بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
آسیب های اجتماعی نوپدید
آئینه ای کدر از پست مدرنیته
اسلاید 2 :
مقدمه:
آسیب های نو پدید آسیب های مرتبط با فناوری جدید است که آسیب های ناشی از استفاده از ماهواره،بازی های رایانه ای ،تلفن همراه و اینتر نت می تواند در این مجموعه قرار بگیرد؛
در صورت کاربرد غیر مناسب ماهواره آسیب هایی همچون تهاجم فرهنگی، از بین رفتن قبح روابط نامتعارف، مصرف مشروبات الکلی،پرخاشگری، عشق های مثلثی،تزلزل بنیان خانواده،ارتباطات نامشروع، رواج مد های غربی، شیطان پرستی و فرقه های انحرافی که از طریق شبکه های تلویزیونی افراد زیادی را جذب کرده است،در پی خواهد داشت.
اینترنت نی یکی از مواردی است که به دلیل استفاده نامناسب از آن، آسیب های بسیاری را در پی داشته است.بر اساس آمار از نظر تعداد کاربران اینترنتی، ایران رتبه اول را دارد و 28 تا 35 میلیون کاربر در کشور وجود دارد که در صد زیادی از آن ها را کودکان و نوجوانان تشکیل می دهند.
آنچه به صورت کودتای خزنده در حال انجام است،این است که کودکان و نوجوانان در اتاق خود پا به دنیای خطرناکی می گذارند و خانواده ها با این تصور که کودک و نوجوانشان در فضای امن خانه است از خطراتی که اورا تهدید می کند غافل هستند.
اسلاید 3 :
بنابراین با توجه به توسعه این آسیب ها که اثر مستقیمی در بروز آسیب های اجتماعی از جمله طلاق، فرار دختران، خشونت و پرخاشگری ها و. باید برنامه ریزی دقیقی برای پیش گیری و مقابله با این آسیب ها انجام شود.
اسلاید 4 :
تعریف آسیب های اجتماعی نوپدید
پرش ناگهانی از مدرنیته به پست پست مدرنیته تغییرات شدید فرهنگی و آسیب های دامنه داری را در جامعه ایران سبب شده است.
آسیب های اجتماعی نو پدید،آسیب های مرتبط با فناوری های جدید است،مانند:ماهواره، بازی های رایانه ای ، تلفن همراه و اینترنت و.
اسلاید 5 :
علل آسیب های اجتماعی نوپدید
مهم ترین عاملی که موجب بروز این آسیب ها در اجتماع می شود نداشتن سواد دیجیتال بین افراد آن جامعه است که باید این علم نیز در میان سایر آموزش های همگانی جای گیرد تا کمتر افراد در استفاده از فضاهای مجازی دچار آسیب شوند
برخی از انواع آسیب های نوپدید
مواد مخدر نوپدید- خانه های مجری- تکدی گری به شیوه مدرن- هرزه نگاری- استفاده ناصحیح از تلفن همراه- شیطان پرستی- طلاق- فضای سایبری- قتل های نوپدید- بکارگیری واژگان نامناسب در جامعه و. را نام برد
1-مواد مخدر نوپدید
تغییر شیوه مصرف مواد مخدر از سنتی به مواد صنعتی و شیمیایی و استفاده از قرض های روان گردان امروز به تهدید جدی تبدیل شده است.
امروز دیگر اعتیاد تنها به قالب یک پودر سفیدرنگ یا تریاک که دود بو داشته باشد محدود نمی شود،بلکه گسترش آن، دامن شکلات و آدامس را هم گرفته است.
اسلاید 6 :
توزیع دارو های محرک با منشا آمفتامین به صورت شکلات های مخصوص رژیمی و آدامس.
دارو های اعتیاد آور محرک شیشه نیز دارای چهار نوع مختلف در دنیاست که با کمال تاسف هر چهار نوع آن هم در ایران وجود دارد.
نسل امروز،گرایش زیادی به مصرف مخدر های شیمیایی و صنعتی داشته وبخشی دیگر به صورت آدامس توزیع شده است، این موضوع به شدت خطر موجود در مورد شیوع مصرف اعتیاد آور صنعتی در ایران می رساند.
مواد اعتیاد آور جدیدکه تنها با یک بار مصرف ساختار مغذی مصرف کننده را در هم شکسته و تعادل رفتاری وی را از بین می برد، بدون شک آسیب نوپدید است که می تواند سایر آسیب های اجتماعی همانند قتل های برنامه ریزی نشده، شرقت، جرایم خشن و تجاوز به عنف را نیز ایجاد کند.
مت آمفتامین یا شیشه به عنوان مخرب ترین و جدید ترین، ماده اعتیاد آور صنعتی آور ،بخش دیگری از بازار مصرف ایران را به خود اختصاص داده.
مصرف کراک و شیشه می تواند در عرض کمتر از یک ماه ساختار و نیز بیولوژی معتاد را از تعادل خارج کند.چنین فردی،تعریف خاصی از زندگی نداشته و میتواند به هر اقدامی دست بزند
اسلاید 7 :
2-خانه های مجردی آسیبی نوپدید
«خانه مجردی» و « زندگی مجردی» واژهایی هستند که در کشور ما چندان پسندیده و پذیرفته نیست و زمانی که صحبت از آنها به میان می آید؛ معمولا عوام ، جوانی را تصور می کنند که اوقاتش را با خوش گذرانی و روابط بی قید و بند می گذرانند.
مهم ترین موضوعی که جوانان را به سمت زندگی مجردی سوق می دهد، استقلال است.
تغییر خواسته ها و علایق و دیدگاه جوانان علت افزایش تمایل به زندگی مجردی می باشد.
در آخرین نظرسنجی ها که انجام شده است ، مشخص شد که ازدواج در الویت 7و8 جوانان است و اشتغال و تحصیل برای آنها اهمیت بیشتری دارد.
در سال های اخیر برخی جوانا بر اثر بالا رفتن سن ازدواج به یک نوع زندگی مشترک که گاهی غیر شرعی و غیر قانونی است روی آوردند.
خانه های مجردی در واقع آغاز سبک جدیدی از زندگی در جامعه است که پیامد مدرن گرایی، نوگرایی،توسعه شهرنشینی، و صنعتی شدن نیز می تواند باشد.
اسلاید 8 :
3- تکدیگری به شیوه مدرن
گدایی یک فعالیت سازمان یافته است که در آن، متکدی، گدایی را به کار کردن ترجیح می دهد.
رایج ترین تصویری که از یک گدا به إهنمان می رسد چیست؟
مرد یا زنی با لباس های کهنه و پاره و سرو ظاهری که بوی نا مطبوعی می دهد و انگار هفته هاست رنگ آب و صابون به خود ندیده است و در این حالت دست های سیاه و کثیفش را به سوی عابران دراز می کند یا کودکانی که همراه فرد بزرگسالی که توسط او اجیر شده اند در معابر و میدان ها و تقاطع ها با التماس و جلب ترحم دیگران گدایی می کنند و گروهی از این کودکان همراه بزرگتر ها با استفاده از داروهای خواب آور برای جلب ترحم مردم مورد سوء استفاده قرار می گیرند.
خیر!این صحنه ها دیگر مدت هاست از مد افتاده است. امروز گدایان شهرما با دیگر شیوه های ابتدایی و قدیمی تکدیگری نمی کنند.
دیگر مدت هاست شهروندان به کسی که یک نسخه پاره و کثیف به دست می گیرد و به بهانه فقیر بودن به هزار ترفند سعی می کنند دل رهگذران را به رحم بیاورد چندان اهمیتی نمی دهد،حتی صلواتی بودن قرآن یا ادعیه ای کوچک هیچ کس را به اشتباه نمی اندازد.
اسلاید 9 :
امروز دیگر لباس های کهنه و پاره تن کودک کثیفی که انگار روزهاست رنگ حمام به خود ندیده و با اصرار از شهروندان می خواهد از او آدامس یا فال حافظی بخرند هم دل کمتر شهروندی را به رحم می آورد چه برسد به اسفند دود کردن و تمیز کردن شیشه ماشین های مدل بالا.
4-هرزه نگاری به شیوه های مدرن
پورنو گرافی(هرزه نگاری)به عنوان نمایش تصویری و یا کلامی رفتار های جنسی است که با هدف ارضای خواسته های جنسی دیگران تعریف می شود.
رجوع به اینترنت برای دسترسی به مطالب مستهجن، صرفا به افراد نا بهنجار خلاصه نمی شود و حجم قابل توجهی از مراجعان را افراد طبیعی تشکیل می دهد.
در مورد بزرگسالان نیز هرزه نگاری اینترنی می تواند به بروز رفتار های جنسی نا معقول و یا گاهی اعتیاد جنسی بیانجامد.
هرزه نگاری،مسئله آزادی فردی یا انتخاب فردی نیست؛بلکه در مجموع،مسئله جامعه است.
اسلاید 10 :
5-قتل های نوپدید
در بین انواع خشونت، قتل خطرناک ترین و مخوف ترین و در عین حال نادرترین نوع خشونت در جوامع است.
اما قتل های نوپدید شامل قتل هایی است که مطابق فرمول سال های گذشته انجام نمی شود.در سال های نه چندان دور، قیافه ظاهری مجرمان ،شخصیت آنها را مشخص می کرد. آنها با اندامی درشت،قداره و زنجیر در دست،به راحتی قابل تشخیص بودند اما امروز پسرکی 16-17 ساله در کمترین زمان قدرتمند ترین مرد جهان را به قتل می رساند.این نشان می دهد شکل و شمایل مجرمان و نوع قتل ها تغییر کرده است.
مردمی کهاز هیجان، خستگی و عصبانیت انباشته شده اند به سادگی و با کوچکترین مشکل،برافروخته شده و به سادگی، طرف مقابل خود را به قتل می رسانند.
در مورد چگونگی کنترل این وضعیت در سال های گذشته گمان می کردیم که با کنترل کجرم، جرم نیز کنترل می شود اما امروز با شکل گیری آسیب های نوپدید به این نتیجه رسیدیم که در اکثر موارد،قربانیان مجرم را تحریک کرده اند.در انواع قتل ها، سرقت ها،تجاوز به عنف،و حتی جرایم خشن،این نظریه تایید شده است که قربانیان نقش زیادی در بروز جرم داشته اند.
اسلاید 11 :
6-تلفن همراه آسیبی نوپدید
از پدیده های مهم انقلابی در کمیت و کیفیت ارتباط های انسانی بوجود آورد «موبایل»است. به عنوان مثال تلفن همراه فوایدی از جمله دسترسی آسان، کاهش ترافیک و ترددهای غیر ضروری و ایجاد همگرایی در پی دارد
استفاده نامناسب از موبایل در سال های اخیر به آثار منفی و آسیب های بسیاری منجر شده است که از جمله آن می توان به بلوتوث های مخرب، پیامک های مستهجن، دوستی های خیابانی،تزلزل ارزش ها و ارتباطات نامناسب اشاره کرد.
اسلاید 12 :
7-فضای سایبری
سایبر واژه ای است برگرفته از لغت به معنای سکاندار یا راهنما.
فضای سایبر یا فضای مجازی در تعریف برخی نویسنگان عبارت است از:مجموعه ای از ارتباطات درونی انسان ها از طریق رایانه و وسایل مخابراتی بدون در نظر گرفتن جغرافیای فیزیکی است.
محیط الکترونیکی واقعی است که ارتباطات انسانی به شیوه ای سریع، فراتر از مرزهای جغرافیایی و با ابزار خاص،خود؛ در آن، زنده و مستقیم روی می دهد.
ویژگی های فضای سایبری
1-جهانی و فرامرز بودن
2- دستیابی آسان به آخرین اطلاعات
3- جذابیت و تنوع
4-آزادی اطلاعات و ارتباطات
اسلاید 13 :
ابعاد آسیب های ناشی از اینترنت و فضای سایبری
آسیب های روانی ناشی از کاربری نادرست و خلاف قانون، موجب اختلال در رفتار شهروندان شده،جامعه را در رسیدن به فواید بی شمار این فناوری نوین نا کام می گذارد.
این اختلالات، شهروندان را فرسوده و ناتوان کرده، فعالت های روزمره آنان را مختل می کند.
اثرات اینترنت(فضای مجازی یا سایبر)از دو بعد فرهنگی و روانی
الف)آسیب های فرهنگی:
کم رنگ شدن ارزش های مترقی- تضعیف فرهنگ های کم حضور-تضعیف اعتقادات و گسترش شبهات فکری - رواج سطحی نگری فکری – ایجاد سردرگمی- گسترش اباحه گری عملی- به خطر افتادن حقوق مادی و معنوی مولفین گسترش محصولات فرهنگ غربی
ب)آسیب های روانی:
افسردگی و گوشه گیری- کاهش احساس بازدارندگی-بحران هویت و اختلال شخصیت-اعتیاد مجازی-انحرافات اخلاقی
اسلاید 14 :
شیطان پرستی
مدتی است که حضور چهره های متفاوت و گاهی عجیب در سطح شهر هاتامل بر انگیخته شده است، مدل مو و آرایش نامتعارف با رنگ هایی که هیچ نشانی از زیبا شناسی در آن یافت نمی شود و یا پوشش های غریب با نوشته ها و نشان های خاص که به رهگذران متعجب این پیام را می دهند «ما به گروهی خاص تعلق داریم»
شیطان پرستی به معنای پرستش قدرت پلیدی است. در این فرقه ها هیچ حکم و قانون ثابتی را نمی توان یافت. همه احکام و عقاید نسبی هستند.
اصول مشترک همه این فرقه ها انحرافا ادیان حنیف، التقاط در اعتقادات، بی بندو باری جنسی و ترویج استفاده از انواع مخدر ها و روان گردان ها است.
بر پایه اطلاعات آماری در اینترنت بیش از سه هزار فرقه تخدیری و شیطان پرستی در دنیا وجود دارد که کانون اصلی فعالیت این گروه ها در خاورمیانه در منطقه عراق و سوریه گزارش شده است.
اسلاید 15 :
راه کار های پیشگری و کاهش آسیب های اجتماعی نوپدید
برگزاری جلسات آموزشی به منظور آشنا نمودن و اطلاع رسانی به والدین در مورد فناوری های جدید به ویژه اینترنت و شبکه های اجتماعی مجازی.
برگزاری کلاس های آموزشی در مدارس جهت آگاهی دادن به نوجوانان و جوانان در مورد مزایا و معیاب فناوری های جدید و نحوه استفاده صحیح از آنها.
برگزاری دوره های آموزشی و مهارتی فنی و حرفه ای جها پر کردن بهینه اوقات فراغت نوجوانان و جوانان.
وضع قوانین سختگیرانه تر جهت برخورد با مجرمان جرایم اینترنی و اجرایی نمودن این قوانین.
آگاهی و هوشیاری بیشتر پلیس سایبری
پخش آگهی های آموزنده در رادیو و تلویزیون
گذراندن اوقات بیشتر با خانواده
طراحی بازی های راینه ای
استفاده از آموزه های دینی
ایجاد هنجار سازی مثبت
اسلاید 16 :
سازمان ها و ارگانهای تاثیر گذار در کاهش آسیب های نو پدید
سازمان بهزیستی
سازمان آموزش فنی و حرفه ای
وزارت تعاون،کارو رفاه اجتماعی
وزارت ارتباطات و اطلاعات
سازمان صدا و سیما
سایر دستگاه ها و .
اسلاید 17 :
نتیجه گیری
دنیای پر رمز و راز جوانی و هزار راه نرفته که باید به همه اینها حس کنجکاوی و تمایز را هم اضافه کنیم.
رفتار های پر خطر به واسطه نفوذ بالای ماهواره،وسایل ارتباط جمعی و اینترنت هر روز در طرحی نو تبلیغ می شود و از سوی دیگرافکار و اندیشه های ضد دینیو مغایر با عرف به صورت پیدا و پنهان ترویج می شود.
در این میان برخی از آها که اندک گرایشی به فرقه های شیطانی و دین ستیز دارند از نبود آزادی شکایت می کنند اما وقتی از آنها می پرسی در نظر تو آزادی چه معنایی دارد هیچ تعریف واحدی را نمی توانند ارائه کنند.
از آنجا که آزادی در ایران به دلیل کج فهمی های دینی و عرفی برای جوان مشخصو قابل پذیرش نیست،جوان برای دستیابی به این نوع از آزادی همراه با بی بند و باری اجتماعی وارد گروه های پر خظر می شود تا در آنجا که با خیال راحت و بدون وجدان درد هر کار نا شایستی را انجام دهد.
باید قوانین به گونه ای وضع شود که شامل طیف وسیعی از عقاید و باور ها باشد و باید ها و نباید ها از حدود خاصی فراتر نرود اصرار در حاکم کردن برخی برداشت های شخصی و عرفی از دین و اخلاق باعث گریز جوان از اصل دین که سراسر رحمت و ارزشمندی است می شود و در نهایت بستر آسیب های اجتماعی را طراحی می کند.
اسلاید 18 :
اگر جوانان و خانواده ها آگاه نباشد وراه های استفاده صحیح از اینترنت را بلد نباشد خودشان و به تبع آن جامعه دچار آسیب های اجتماعی و فرهنگی و سیاسی زیادی می شود و از نشر روحی و روانی افراد آسیب های فراوانی را می بینند که امید است با آگاهی و آموزش و کنترل جوانان و جامعه را از آسیب ها حفظ کنیم.