بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

فصل 9- عوامل موثر در سلامت مادر 

الف. تغذیه و استراحت مادر شیرده چه تأثیری در سلامتی او دارد؟

ب- اطرافیان و جامعه چگونه میتوانند از مادر شیرده حمایت کنند؟

- قوانین جمهوری اسلامی ایران در حمایت از مادران شاغل شیرده 

اسلاید 2 :

تغذیهی خوب در تمام مراحل زندگی اهمیت دارد قبل از بارداری باعث میشود تا بارداری با شرایط خوب جسمی آغاز شود. نکات مهم:

- رعایت تعادل، تناسب و تنوع در برنامه غذایی و استفاده از تمام گروههای غذایی
قبل از بارداری تا حد امکان رساندن توده بدنی) BMI ( به محدوده طبیعی(18.5 تا 24.9) زیرا : خانمهای چاق با خطر افزایش فشارخون حاملگی و پره اکلامپسی، دیابت بارداری،زایمان زودرس ، سزارین بعلت وزن بالای جنین،مشکلات چاقی کودک. و خانمهای لاغر با تولد نوزاد کم وزن . مواجه می شوند.
منع مصرف دخانیات و الکل
رعایت فاصله ایمن بین فرزندان (3سال)
مصرف اسید فولیک از 3ماه قبل بارداری، درمان کم خونی ویا بالا بودن قند و چربی خون در صورت وجودمصرف منابع غذایی غنی از آهن
فعالیت بدنی و ورزش مناسب با شرایط جسمی
در شیردهی نقش تغذیه در سلامت و موفقیت مادر

اسلاید 3 :

توجه به الگوی افزایش وزن تدریجی در بارداری(بطور متوسط طی سه ماه دوم و سوم بر اساس BMI پیش از بارداری :در مادران کم وزن 5/.کیلو در هفته ، با وزن طبیعی4/. کیلو، با اضافه وزن 3/. کیلو و مادران چاق2/. کیلو در هفته باشد)
مادر در بارداری به غذای اضافی و متنوع نیاز دارد تا مقداری چربی برای تولید شیر ذخیره کند. مهمترین زمان برای بدست آوردن این ذخیره 6 ماه آخر بارداری است.
تغذیهی خوب و داشتن ذخایر کافی از دوران بارداری و همچنین در دوران شیردهی به بهبود سلامت مادر و ترشح شیر بیشتر کمک میکند.
بهترین راه اطمینان از مصرف متعادل و متنوع مواد غذایی استفاده از تمام گروههای غذایی است
ادامه نقش تغذیه مادر ..

اسلاید 4 :

ادامه نقش تغذیه مادر .
مادر شیرده نیاز به انرژی بیشتری برای ساختن شیر مورد نیاز کودک دارد که باید این انرژی را از طریق غذاهای کافی و متنوع (5 گروه غذایی) بدست آورد. در هر وعده حداقل از 3گروه غذایی استفاده شود.
5 گروه غذایی اصلی شامل 1نان و غلات، 2سبزیها، 3میوه ها، 4شیر و فرآورده ها، 5گوشت حبوبات تخم مرغ و مغز دانه ها، ) مصرف کم گروه متفرقه چربیها و شیرینی ها
مادر شیرده نباید در این دوره برای از دست دادن وزن اضافی خود رژیم بگیرد و نباید بیدلیل پرهیز غذایی داشته باشد.
از طرفی نباید در خوردن افراط کند فقط کافی است که کمی بیش از معمول بخورد تا دچار اضافه وزن و چاقی نشود.
وزن اضافی باقی مانده از دوران بارداری به عنوان ذخیرهای برای شیردهی موفق مادر عمل میکند و تا پایان دوران شیردهی نیز از بین می رود و وزن مادر به حالت طبیعی برمیگردد.

اسلاید 5 :

نقش تغذیه .
خوردن چند وعده غذای کم حجم بهتر از سه وعده غذای پر حجم است.
مواد غذایی مغذی در دسترس مانند پنیر، ماست، نانهای سبوس دار، گوجهفرنگی، انواع میوهها و سبزیها، جوانهها، تخم مرغ، مغزها (بادام، گردو، فندق) میتوانند بعنوان میان وعده یا همراه با غذای خانواده مورد استفاده مادر قرار گیرند.
مصرف انواع سبزی های زرد و سبز مانند هویج، کدو حلوایی، اسفناج، میوههایی مثل طالبی، هندوانه، زردآلو و انگور، ویتامین (آ) مورد نیاز مادر را تأمین میکند.
با مصرف شیر، ماست و لبنیات کلسیم مورد نیاز مادر تأمین می شود و در صورت امکان روزانه دست و صورت خود را در معرض آفتاب قرار دهد تا با جذب ویتامینD به پوکی استخوان دچار نشود.
مصرف مولتی ویتامین و مواد معدنی که توسط پزشک یا سایر کارکنان بهداشتی درمانی توصیه میشود برای مادر ضروری است(اسید فولیک از 3ماه قبلبارداری1قرص تا پایان بارداری، آهن و مولتی ویتامین مینرال ازهفته 16 بارداری 1قرص تا 3ماه بعد زایمان)

اسلاید 6 :

توصیه های کلی:
ترجیحا از نانهای سبوس دار استفاده شود
برنج بصورت کته یا دمی همراه حبوبات . مخلوط غلات و حبوبات
بجای سرخ کردن، استفاده از کباب پز و بخارپز و یا فر
استفاده از میوه های خشک در دسترس منطقه(خرما، توت، انجیر..
شستن و ضدعفونی سبزیهای خام
منع پخت سبزیجات به مدت طولانی با درب باز و دور ریختن آب آنها، تخم مرغ آب پز سفت، ماهی های کوچک و پرورشی که احتمال آلودگی آنها با جیوه کم است، استفاده از مواد غذایی در دسترس منطقه مثلا کشک که منبع غنی از پروتیین کلسیم و فسفر است (20 دقیقه بجوشانند)و انواع مغزها پسته بادام فندق گردو منابع خوب پروتیین و آهن بصورت خام و کم نمک
در صورت عدم تحمل شیر مصرف ماست و پنیر
مصرف نمک ید دار و مقدار کم
ادامه تغذیه..

اسلاید 7 :

مصرف یک نوشیدنی سالم قبل از شیر دادن مفید است. مادر باید آب و سایر مایعات مثل شربتهای خانگی، آب میوههای طبیعی را به قدر کافی یعنی تا حد رفع تشنگی خود مصرف کند.
نوشیدن بیش از حد مایعات به تصور این که شیر را زیاد میکند لازم نیست.
تغذیه مناسب برای تأمین سلامت مادر مهم است اما عواملی که بیشتر از تغذیه مادر در زیاد شدن شیر او دخالت دارد و کمتر به آن توجه میشود عبارتند از:
- شروع تغذیه با شیر مادر در اولین ساعت تولد
- تغذیه مکرر شیرخوار بر حسب تقاضای او
- تماس مادر و شیرخوار
- وضعیت صحیح شیردهی.
مادران سیگاری اشتهای کمتری دارند. نیکوتین سیگار وارد شیر میشود و کودک را بیاشتها و بیقرار میکند. قولنج نیز در بچههای مادران سیگاری بیشتر بروز میکند.
نقش تغذیه .

اسلاید 8 :

مادر شیرده به استراحت احتیاج دارد نباید کار سنگین انجام داده و خود را خسته کند. خستگی سبب کم شدن دفعات شیردهی و مکیدن ناکافی کودک شده و جریان شیر کم میشود.
افسردگی و اضطراب معمولاً اعتماد به نفس مادران را کاهش میدهد و شکست شیردهی در این مادران بیشتر است.
مادرانی که از نظر روحیروانی مشکل دارند و در شرایط استرسزا قرار میگیرند، به کمک و حمایت بیشتری نیاز دارند تا به شیردهی ادامه دهند.
از دست دادن یکی از نزدیکان، بیمار شدن شیرخوار یا فرزند دیگر، بستری شدن در بیمارستان، هر عاملی که سبب خستگی زیاد مادر شود، خوردن برخی داروهایی که در زمان نگرانی، ترس و عزاداری به مادر داده میشود سبب کاهش جریان شیر میشوند
نقش آرامش خاطر و استراحت مادر در سلامت و موفقیت او در شیردهی

اسلاید 9 :

اگر نتوان برای رفع این عوامل که سبب استرس میشوند، کمک کرد اما میتوان مادر را از راههای دیگری کمک کرد برای مثال:
- با مادر همدلی کنید تا احساسات خود را بیان کند و آرامتر شود.
با سایر افراد فامیل برای حمایت مادر و کمک در انجام کارهای منزل صحبت کنید تا مادر بتواند بیشتر استراحت و از خود مراقبت کند.
- مادر را برای حل مشکلات خانوادگی، شخصی، و یا برای آموختن روشهای آرام شدن. به مشاور معرفی کنید.
برخی مادران بعد از زایمان دچار مشکلات عاطفی، غمگینی یا افسردگی میشوند و در خواب و اشتها، حافظه و تمرکز آنان اختلال بوجود میآید، یا احساس سردرگمی، بیقراری، ترس، گناه و یا ناامیدی میکنند و در انجام وظایف مادری و همسری آنها مشکلاتی بوجود میآید.
گرچه این مشکلات شایع هستند اما قابل درمان میباشند و باید این مادران به موقع شناسایی شوند. پس در صورت مشاهده این مشکلات در مادر، او را برای مراجعه به پزشک تشویق کنید.
نقش آرامش خاطر .

اسلاید 10 :

هریک از اطرافیان و اعضای خانواده و حتی افراد داوطلب ، گروه های حامی شیرمادر و شبکه های اجتماعی مردمی می توانند نقش مهمی در حمایت از مادران شیرده داشته باشند.
مادر در روزهای اول پس از زایمان، مخصوصاً در اولین زایمان خود، به راهنمائی و دلگرمی زنان با تجربه احتیاج دارد.
اطرافیان باید مادر را برای به کارگیری راهنماییها و توصیههای کارکنان بهداشتی درمانی تشویق کنند.
پدر کودک میتواند با حمایت از مادر و کمک در انجام کارهای منزل و مراقبت از سایر کودکان، امکان آرامش و استراحت بیشتر مادر را فراهم آورد.
اعضای خانواده میتوانند با اظهار محبت به روحیه مادر کمک کنند. هریک از اعضای خانواده میتوانند بخشــی از کار منزل را انجام دهند تا مــــادر فـرصت بیشتــری برای استراحت داشته باشد. اگر مادر بیمار است او را برای مراجعه به پزشک و پیگیری مشکلاش تشویق کنند.
یکی از نزدیکان مادر همراه او در کلاسهای آموزشی شرکت کند و در صورت امکان و موافقت کارکنان بیمارستان ، مادر را هنگام زایمان نیز همراهی نماید.
اطرافیان و جامعه چگونه میتوانند از مادر شیرده حمایت کنند؟

اسلاید 11 :

قانون ترویج تغذیه با شیر مادر و حمایت از مادران در دوران شیردهی در سال 1374 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و در سالهای بعد کاملتر شده است.
این قانون هم از مادران شاغل برای استفاده از مرخصی زایمان، مرخصی ساعتی شیردهی، امنیت شغلی حمایت میکند و هم تبلیغ و ترویج شیر مصنوعی را ممنوع نموده است تا شیر مصنوعی فقط در شرایط خاصی که شیرخواران از شیر مادر محروم هستند به مصرف برسد.
بر اساس این قانون مادران از 6 ماه مرخصی زایمان و شیردهی با استفاده از حقوق بهرهمند میشوند و پس از بازگشت به کار تا 24 ماهگی شیرخوار از یک ساعت مرخصی ساعتی شیردهی میتوانند استفاده نمایند. برخی سازمان ها و ادارات نيز ۹ ماه مرخصی زايمان را اجرا می كنند.
قوانین جمهوری اسلامی ایران در حمایت از مادران شاغل شیرده

اسلاید 12 :

هر نوع تبلیغ و ترویج تغذیهی مصنوعی براساس قانون ممنوع است. با این تبلیغات باید مقابله کنید.
کارکنان شرکتهای تولید و توزیع کنندهی شیر مصنوعی نباید با مادران، پزشکان، بیمارستانها و داروخانهها تماس داشته باشند و پوستر و آگهیهای تبلیغاتی خود را پخش کنند.
اگر چنین فعالیتهایی را در محله خود مشاهده کردید، به مربی و مرکز بهداشتی درمانی نزدیک خود اطلاع بدهید و مادران محلهی خود را از تبلیغات گمراه کننده آنها که فقط به سود خود فکر میکنند و سلامت شیرخواران را به خطر میاندازند، آگاه سازید.
قانون تغذیه با شیرمادر ..

اسلاید 13 :

تبلیغات شیرمصنوعی، شیشه شیر و گول زنک به هر شکل ممنوع است.
ارائه نمونه های رایگان محصولات مشمول کد به مادران ممنوع است.
تبلیغ محصولات مشمول کد در مراکز بهداشتی درمانی شامل توزیع رایگان یا ارزان شیرمصنوعی و نصب پوستر و پلاکارد و . ممنوع است.
تماس کارکنان شرکت های تولید و توزیع کننده شیرمصنوعی با مادران ممنوع است.
ارائه هدایا و نمونه ها به کارکنان بهداشتی درمانی توسط شرکت های توزیع کننده ممنوع است. کارکنان بهداشتی درمانی نیز نباید این نمونه ها را قبول و یا به مادران ارائه دهند.
خلاصه اهم موارد کد بین المللی بازاریابی جانشین شونده های شیرمادر :

اسلاید 14 :

نمایش تصاویر و یا انتشار مطالبی که تغذیه مصنوعی را مطلوب جلوه دهد، بر برچسب محصولات و در جامعه به هر شکل ممنوع است.
کارکنان بهداشتی درمانی باید با استفاده از مطالب علمی و واقعی آگاه شوند.
ارائه اطلاعات درمورد تغذیه مصنوعی شامل آنچه که بر برچسب محصولات چاپ می شود باید مزایا و اولویت تغذیه با شیرمادر و خطرات و مضرات ناشی از تغذیه مصنوعی را شرح دهد.
حتی اگر کشورها، قوانين و ساير معيارهای کد بين المللی را تصويب نکنند، کارخانجات و توزيع کنندگان شيرمصنوعی بايد شرايط کد را مراعات کنند 

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید