بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
مبانی قرآنی نظریه مقاومت
اسلاید 3 :
ما مى گوييم تا شرك و كفر هست، مبارزه هست. و تا مبارزه هست، ما هستيم. ما بر سر شهر و مملكت با كسى دعوا نداريم.
ما تصميم داريم پرچم لا اله الا اللّه را بر قلل رفيع كرامت و بزرگوارى به اهتزاز درآوريم.
صحیفه امام خمینی، جلد ۲۱، صفحه ۸۸.
اسلاید 4 :
نظریه مقاومت در مقابل دشمن قوی پنجه را تبلیغ کنید، ترویج کنید. بعضی تصور نکنند که چون دشمن بمب دارد، موشک دارد، دستگاه های تبلیغاتی دارد و از این قبیل، ما عقب نشینی کنیم. نه خیر! نظریه مقاومت یک نظریه اصیل و درست است؛ هم در مقام نظر و هم در مقام عمل.
12 آبان 1397 در دیدار با دانشجویان و دانش آموزان.
اسلاید 5 :
مقدمه
پیروزی شکوهمند جمهوری اسلامی ایران در قرن معاصر بر رژیم طاغوت، علاوه بر تغییر در هندسه سیاسی جهان ـ که متشکل از مثلث زر و زور و تزویر بودـ با تشکیل حاکمیت دینی، کارآمدی دین را به اثبات رسانده و به نصرت حق، در پرتو مقاومت و ایستادگی، نظام نوینی مبتنی بر آموزه های اسلام ناب محمدی صلی الله علیه و آله و سلم طرح ریزی و عملیاتی کرد. این انقلاب در حالی چهلمین سالگرد پیروزی خود را سپری می کند که به بسیاری از واژگانی که در پستوی دایره المعارف ها و فرهنگ لغات، غبار و گرد غربت را تحمل می کردند، روح تازه ای داد و در ادبیات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و دفاعی جهان به آنها معنا بخشید.
اسلاید 6 :
مقدمه
مقاومت از جملة آن واژه هاست که امروز از دایرة لغت خارج و به جریانی تبدیل شده است که نهضت عظیمی در تحول بنیان های فکری و اندیشه ای و نیز در عرصة اقدام و عمل به راه انداخته است؛ واژة غریب دیروز امروز گفتمان غالبی شده است که دوستان و یاری کنندگان دین خدا را مسرور و به نماد «لهم المنصورون» مبدل ساخته است؛ مقاومتی پیروز که کاخ استبداد را به لرزه انداخته و استقلال، عزت و شکوه را برای مسلمین به ارمغان آورده است.
این واژه را در قرآن می توان با معانی متعددی فحص نمود که در این نوشتار در سه فصل به بخشهایی از آنها در سه حوزة چیستی، چرایی و چگونگی می پردازیم.
اسلاید 7 :
فصل اول:
چیستی مقاومت؟
بخش اول: مفهوم شناسی مقاومت
بخش دوم: چیستی مقاومت خاص؟!
اسلاید 8 :
مفهوم شناسی مقاومت
معنای لغوی
ایستادگی
مقاوم بودن
پافشاری
ثبات
استحکام
تسلیم نشدن در برابر کسی
ریشه مقاومت
از ریشه قوم به معنای قرار گرفتن یک شیء به شکلی که تمام آثار و منافع آن شیء مترتب بر آن حالت باشد؛ مثل حالت قیام برای انسان که بیشترین کارایی را دارد.
بخش اول: مفهوم شناسی مقاومت
اسلاید 9 :
مفهوم خاص
مقاومت مسلمانان، کشورها، سازمان ها و گروه ها بر اساس دستورات اسلام در برابر تهاجم نظام سلطه و متحدان آنها را مقاومت به مفهوم خاص تعریف می نمایند.
مفهوم عام
هر نوع ایستادگی بر اساس دستور اسلام توسط یک مسلمان یا جمعی از مسلمان ها در مقابله با هوی و هوس شیطان و دشمن در هر زمان و مکان را مقاومت به مفهوم عام تعریف می کنند.
مفهوم اصطلاحی مقاومت
اسلاید 10 :
صبر
مقاومت
ثبات قدم
عزت
جهاد
شدید
اطاعت
ولایت
مودت
قدرت
غلظه
استکبار
استضعاف
هوی
استطاعت
پیرامون نظریه مقاومت از این واژه ها در قرآن می توان بهره جست:
بطانه
ظلم
عنت
اسلاید 11 :
لَا تَجِدُ قَوْمًا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ كَانُوا آبَاءَهُمْ أَوْ أَبْنَاءَهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ أُولَئِكَ كَتَبَ فِي قُلُوبِهِمُ الْإِيمَانَ وَأَيَّدَهُمْ بِرُوحٍ مِنْهُ وَيُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ أُولَئِكَ حِزْبُ اللَّهِ أَلَا إِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْمُفْلِحُونَ. مجادله/22
قومى را نيابى كه به خدا و روز بازپسين ايمان داشته باشند [و] كسانى را كه با خدا و رسولش مخالفت كرده اند هر چند پدرانشان يا پسرانشان يا برادرانشان يا عشيره آنان باشند دوست بدارند در دل اينهاست كه [خدا] ايمان را نوشته و آنها را با روحى از جانب خود تاييد كرده است و آنان را به بهشتهايى كه از زير [درختان] آن جويهايى روان است در مى آورد هميشه در آنجا ماندگارند خدا از ايشان خشنود و آنها از او خشنودند اينانند حزب خدا آرى حزب خداست كه رستگارانند
حرام بودن مودت با کافران
اسلاید 12 :
حرام بودن مودت با کافران
این آیه از كوبندهترين آيات قرآن است، به مؤمنان هشدار مىدهد كه جمع ميان" محبت خدا" و" محبت دشمنان خدا" در يك دل ممكن نيست، و بايد از ميان اين دو يكى را برگزينند، اگر راستى مؤمنند بايد از دوستى دشمنان خدا بپرهيزند و الا ادعاى مسلمانى نكنند مىفرمايد:" هيچ گروهى را كه ايمان به خدا و روز قيامت دارد نمىيابى كه با دشمنان خدا و رسولش دوستى كنند، هر چند پدران يا فرزندان يا برادران يا خويشاوندان آنها باشند" (لا تَجِدُ قَوْماً يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ يُوادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ لَوْ كانُوا آباءَهُمْ أَوْ أَبْناءَهُمْ أَوْ إِخْوانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ).
در يك دل دو محبت متضاد نمىگنجد، و آنها كه دم از هر دو مىزنند يا ضعيف الايمانند، و يا منافق، و لذا مىبينيم كه در غزوات اسلامى در صف مخالف جمعى از بستگان و خويشاوندان مسلمين بودند، ولى چون خطشان را از خط الهى جدا كرده، و به صفوف دشمنان حق پيوسته بودند، با آنها پيكار كردند، و حتى جمعى از آنها را كشتند.
پیام های آیه
اسلاید 13 :
حرام بودن مودت با کافران
در مرحله اول و دوم می فرماید: آنها كسانى هستند كه خدا خط ايمان را بر صفحه قلوبشان نوشته، و با روحى از ناحيه خودش آنان را تقويت فرموده است" (أُولئِكَ كَتَبَ فِي قُلُوبِهِمُ الْإِيمانَ وَ أَيَّدَهُمْ بِرُوحٍ مِنْهُ).
در سومين مرحله مىفرمايد:" خداوند آنها را در باغهايى از بهشت داخل مىكند كه نهرها از زير درختان و قصورش جارى است، و جاودانه در آن مىمانند" (وَ يُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدِينَ فِيها).
در چهارمين مرحله مىافزايد:" خداوند از آنها خشنود است و آنها نيز از خدا خشنودند" (رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَ رَضُوا عَنْهُ). چه تعبير جالبى؟ مىفرمايد" هم خدا از آنها راضى است و هم آنها از خدا راضى" يعنى مقامشان به قدرى بالا رفته است كه نامشان در كنار نام خدا، و رضايتشان در كنار رضايت او قرار گرفته است.
ادامه پیام های آیه
در آخرين مرحله به صورت يك اعلام عمومى كه حاكى از نعمت و موهبت ديگرى است مىفرمايد:" آنها حزب اللهاند، بدانيد حزب اللَّه پيروز است" (أُولئِكَ حِزْبُ اللَّهِ أَلا إِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْمُفْلِحُونَ).
در این آیه آثار مقاومت در برابر ترک دوستی دشمنان خدا طی پنچ مرحله بر شماری شده است:
اسلاید 14 :
يَأَيهَُّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ مَن يَرْتَدَّ مِنكُمْ عَن دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتىِ اللَّهُ بِقَوْمٍ يحُِبهُُّمْ وَ يحُِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلىَ الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلىَ الْكَافِرِينَ يجَُاهِدُونَ فىِ سَبِيلِ اللَّهِ وَ لَا يخََافُونَ لَوْمَةَ لَائمٍ ذَالِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَن يَشَاءُ وَ اللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيم؛ مائده/54
اى كسانى كه ايمان آوردهايد، هر كه از شما از دينش بازگردد چه باك زیرا كه خدا مردمى را بياورد كه دوستشان بدارد و دوستش بدارند. در برابر مؤمنان فروتنند و در برابر كافران سركش در راه خدا جهاد مىكنند و از ملامت هيچ ملامتگرى نمىهراسند. اين فضل خداست كه به هر كس كه خواهد ارزانى دارد، و خداوند بخشاينده و داناست.
عزیز بودن مسلمین در برابر کافران
پیامها
اسلاید 15 :
پیام های آیه
پرچم اسلام را در آينده كسانى بدست خواهند گرفت كه عاشق خدا و مجاهد و با صلابت باشند. «يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ») . ( «أَعِزَّةٍ عَلَى الْكافِرِينَ يُجاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ»
در راه ايمان و شكستن سنّتها و عادات جاهلى نبايد از سرزنشها و هوچىگرىها و تبليغات سوء دشمن ترسى داشت و تسليم جوّ و محيط شد: جنگ روانی دشمن اثری ندارد: «لا يَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ»
فضل خدا تنها مال و مقام نيست، محبّت خدا و جهاد در راه او و قاطعيّت در دين هم از مظاهر لطف و فضل الهى است. «ذلِكَ فَضْلُ اللَّهِ»
رفتار مسلمان، نرمش با برادران دينى و سرسختى در برابر دشمن است و هيچ يك از خشونت و نرمش، مطلق نيست. «أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكافِرِينَ»
كسى كه ايمان واقعى دارد، هرگز در برابر كافران احساس حقارت نمىكند: «أَعِزَّةٍ عَلَى الْكافِرِينَ»
دلى كه از محبّت خدا خالى شد بيمار و وابسته به كفّار مىشود، ولى دلى كه از مهر خدا پر است هرگز وابسته نمىشود. «فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ يُسارِعُونَ فِيهِمْ») . ( «يُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ») . ( «أَعِزَّةٍ عَلَى الْكافِرِينَ»
عزیز بودن مسلمین در برابر کافران
اسلاید 16 :
مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَ الَّذينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَماءُ بَيْنَهُم؛ فتح/29.
محمد رسول خداست و كسانى كه با او هستند عليه كفار شديد و در بين خود رحيم و دلسوزند.
پیام های آیه
شدید بودن به معنای قتال و خشونت نیست؛ بلکه به معنای ایستادگی و سازش ناپذیری و تسلیم نشدن در مقابل دشمنان است.
یاران پیامبر بسان آتشى سخت و سوزان و سدى محكم و پولادين در مقابل دشمنان هستند.
شدید بودن در برابر کافران
اسلاید 17 :
الَّذينَ يَتَرَبَّصُونَ بِكُمْ فَإِنْ كانَ لَكُمْ فَتْحٌ مِنَ اللَّهِ قالُوا أَ لَمْ نَكُنْ مَعَكُمْ وَ إِنْ كانَ لِلْكافِرينَ نَصيبٌ قالُوا أَ لَمْ نَسْتَحْوِذْ عَلَيْكُمْ وَ نَمْنَعْكُمْ مِنَ الْمُؤْمِنينَ فَاللَّهُ يَحْكُمُ بَيْنَكُمْ يَوْمَ الْقِيامَةِ وَ لَنْ يَجْعَلَ اللَّهُ لِلْكافِرينَ عَلَى الْمُؤْمِنينَ سَبيلا؛ نساء/141.
همان منافقان كه در انتظار فرصتند تا اگر فتحى از ناحيه خدا نصيب شما شود خود را از شما دانسته، مىگويند: مگر ما با شما نبوديم و اگر نصيب كافران شود به آنان مىگويند: مگر نبود كه ما رهنمودهاى خود را به شما قبولانديم و نمىگذاشتيم به دين مؤمنين بگرويد، ولى خدا در قيامت بين شما حكم خواهد كرد و خدا تا ابد اجازه نداده كه كافران كمترين تسلطى بر مؤمنان داشته باشند.
حرام بودن پذیرش تسلط کافران بر مسلمین
اسلاید 18 :
مؤمنان، حقِ پذيرفتن سلطهى كافران را ندارند، و سلطهپذيرى نشانه نداشتن ايمان واقعى است. «لَنْ يَجْعَلَ اللَّهُ لِلْكافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلًا»
بايد كارى كرد كه كفّار از سلطه بر مؤمنان براى هميشه مأيوس باشند. «لَنْ يَجْعَلَ اللَّهُ .»
هر طرح، عهد نامه، رفت و آمد و قراردادى كه راه نفوذ كفّار بر مسلمانان را باز كند حرام است. پس مسلمانان بايد در تمام جهات سياسى، نظامى، اقتصادى و فرهنگى از استقلال كامل برخوردار باشند. «لَنْ يَجْعَلَ اللَّهُ لِلْكافِرِينَ .»
این آیه با یادآوری ویژگی هایی نظیر فرصت طلبی، آتش بیاران معرکه و دو بهم زنی «تضریب» برای منافقان، به قاعده نفی سبیل و مقاومت در برابر پذیرش سلطه کفار ظالم توسط مسلمین تأکید می کند.
پیام های آیه نفی سبیل
اسلاید 19 :
يَأَيهَُّا الَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَتَّخِذُواْ بِطَانَةً مِّن دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدُّواْ مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَ مَا تُخْفِى صُدُورُهُمْ أَكْبرَُ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الاَْيَاتِ إِن كُنتُمْ تَعْقِلُون؛ آل عمران/118
اى كسانى كه ايمان آوردهايد، دوست همرازى جز از همكيشان خود مگيريد، كه ديگران از هيچ فسادى در حق شما كوتاهى نمىكنند و خواستار رنج و مشقت شمايند. و كينهتوزى از گفتارشان آشكار است و آن كينه كه در دل دارند بيشتر است از آنچه به زبان مىآورند. آيات را برايتان آشكار ساختيم، اگر به عقل دريابيد.
عدم اعتماد مسلمین به کافران
اسلاید 20 :
پیام های آیه
دشمنان با روشهاى گوناگون با ما برخورد مىكنند:
فساد: «لايألونكم خبالاً»
فشار: «ودّوا ما عنتم»
نفاق: «ماتخفى صدورهم اكبر»
بيگانگان را مَحرم اسرار خويش قرار ندهيم. «لا تتخذوا بطانة من دونكم»
دشمنان خود را بشناسيد و هشيار باشيد، آنان ذرّهاى در توطئه و فتنه عليه شما كوتاهى نمىكنند. «لا يألونكم خبالا ودّوا ما عنتّم»
اوامر و نواهى الهى، دليل و فلسفه دارد. اگر شما را از روابط صميمانه با دشمنان نهى مىكند، به خاطر آن است كه آنان در توطئه عليه شما كوتاهى نمىكنند. «لاتتخذوا. لا يألونكم»
مؤمن بودن مسألهاى است و عاقل بودن مسأله ديگر، لذا در اين آيه خداوند به مؤمنان مىفرمايد: كفّار را محرم اسرار خود قرار ندهيد، اگر عقل داريد. «يا ايها الّذين آمنوا. ان كنتم تعقلون»