بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

آشنایی با برنامه ریزی فرهنگي

اسلاید 3 :

برنامه ریزی فرهنگي
مفاهيم و اصطلاحات اصلی
آشنايي با فرهنگ
فرهنگ سازنده جامعه
برنامه ريزي فرهنگي
برنامه ریزی فرهنگی در ایران
مبانی نظری برنامهريزي فرهنگي
الگوهای برنامه ريزي فرهنگي
برنامه ریزی فرهنگی در تشکلها

اسلاید 4 :

از ديدگاه قرآن كريم اجتماعي بودن يك انسان در متن خلقت و آفرينش او پي ريزي شده است.
در سوره مباركه حجر ميفرمايد : يا ايهاالناس انا خلقناكم من ذكر وانثي و جعلناكم شعوبا و قبائل لتعارفوا
استاد شهيد مرتضي مطهري :
جامعه مركب حقيقي است از نوع مركبات طبيعی، ولي تركيب روح ها و انديشهها و عاطفه ها و خواستها و اراده ها و بالاخره تركيب فرهنگي نه تركيب تنها و اندامها. آيات قرآن كريم اين نظريه را تاييد ميكند. قرآن براي امتها (جامعه ها) سرنوشت مشترك، نامه عمل مشترك، فهم و شعور، عمل، طاعت و عصيان قايل است.

اسلاید 5 :

فرهنگ: براي فرهنگ، تعاريف متعدد و متنوعي ارائه شده است. از جمله اينكه فرهنگ “مجموعه منشهايي است كه در يك جامعه انساني رواج دارند و شبكهاي پيوسته از روابط متقابل بين منشها را توليد ميكنند و امكان اندركنش عناصر اطلاعاتي ياد شده را فراهم مي آورند .“ تايلور، مردم شناس انگليسي ميگويد : "فرهنگ عبارت است از مجموعه پيچيده ای از علوم، دانشها، هنرها، افكار، اعتقادات، قوانين و مقررات، آداب و رسوم، سنتها و بهطورخلاصه كليه آموخته ها و عاداتي كه يك انسان بهعنوان عضو جامعه اخذ ميكند."بر مبناي تعريف ديگر ‎‏“فرهنگ مجموعه به هم پيوستهاي از شيوههاي تفكر، احساس وعمل است كه كم و بيش مشخص است و توسط تعداد زيادي از افراد فراگرفته ميشود و بين آنها مشترك است و به دو شيوه عينيی و نمادين بكار گرفته ميشود تا اين اشخاص را به يك جمع خاص و متمايز بدل سازد.“ در اين بحث، فرهنگ به عنوان "مجموعه باورها، الگوها، هنجارها، الگوها و نمادها" مد نظر قرار گرفته است.
 

اسلاید 6 :

برمبناي اين كه جوامع انساني داراي حيات جمعي و اجتماعي است و اين حيات همان حيات فرهنگي است بنابراين هر گونه تحول اجتماعي نيز بايد با تكيه بر تغيير و تحول فرهنگي صورت گيرد. امام خميني (ره) در اين زمينه ميفرمايند:
(( فرهنگ بايد متحول بشود. تحول ميخواهد. بزرگترين تحولي كه بايد بشود در فرهنگ بايد بشود؛ براي اينكه بزرگترين موسسه اي است كه ملت را يا به تباهي ميكشد يا به اوج عظمت و قدرت ميكشد.))

اسلاید 7 :

فرهنگ به عنوان شکل دهنده به ذهن و رفتار عمومی جامعه است.
حرکت جامعه بر اساس فرهنگ آن جامعه است. مقام معظم رهبری 26/9/1381

اسلاید 8 :

لایه نمادها
لایه هنجارها
لایه ارزشها
لایه باورها
لایه های فرهنگ

اسلاید 9 :

مجموعه رفتار انساني در چهار زمينه يا نظام قابل تعريف است. با زمينه زيستي ارگانيسم عصبي جسمي، زمينه رواني يا شخصيت، زمينه اجتماعي و زمينه فرهنگي. در ارتباط سلسله مراتبي اين چهار نظام، نظامي كه در سلسله مراتب بالاتر قرار گرفته است با اطلاعاتي كه فراهم ميكند كنترل و تسلطي بر نظامهاي پايينتر دارد. بدين سان شخصيت يك نظام كنترل بر سازمان زيستي است، نظام اجتماعي يك نظام كنترل بر شخصيت و فرهنگ يك نظام كنترل بر نظام اجتماعي. در نتيجه نظام اجتماعي از طريق شخصيت ارگانيسم زيستي را كنترل ميكند و فرهنگ از طرق نظام اجتماعي به كنترل شخصيت افراد ميپردازد.

اسلاید 12 :

گروه اجتماعي
گروه اجتماعي عبارت از عده اي افراد است که با يک ديگر به طور منظم کنش مقابل دارند . اين کنش متقابل اعضا گروه را به عنوان واحدي مشخص با يک هدف اجتماعي محلي به هم پيوند مي دهد .

اسلاید 13 :

گروه نخستين
گروه نخستين جمع کوچکي از افراد است که با پيوند هاي عاطفي با يک ديگر پيوند يافته اند . از قبيل خانواده و گروه هاي دوستي.
گروه دومين
گروه دومين متشکل از عده اي افراد است که بر خورد منظم دارند اما روابطشان اساسا غير شخصي است. مانند : کميته و باشگاه

اسلاید 14 :

برنامهريزي
يعني تعيين هدفهاي درست و سپس انتخاب مسير، راه، وسيله يا روش "درست يا مناسب" براي تأمين اين هدفها.
"برنامه ريزي بلند مدت" و "طرح ريزي استراتژيك": "برنامه ريزي بلند مدت" ترسيم آينده برمبناي تعميم وضع موجود و ترسيم اقدام هاي ضروري براي رسيدن به آن است و "طرح ريزي استراتژيك" ارزيابي محيط داخلي و خارجي و تلاش در جهت رفع مسائل عمده بمنظور دستيابي به چشمانداز مطلوب و اهداف كلان ميباشد

اسلاید 15 :

توسعة فرهنگي:
عبارت از دگرگونياي است كه از طريق تراكم برگشت ناپذير عناصر فرهنگي در يك جامعه معين صورت ميگيرد و بر اثر آن، جامعه كنترل همواره مؤثرتر را بر محيط طبيعي و اجتماعي اعمال ميكند. در اين تراكم برگشت ناپذير، معارف، فنون، دانش و تكنيك به عناصري كه از پيش وجود داشته و از آن مشتق گشته است افزوده ميشود.

اسلاید 16 :

دگرگوني فرهنگي:
هرگونه پويايي كلان درخرده فرهنگ هاي موجود در يك جامعه است كه منجر به تغيير و جايگزيني فرهنگ غالب و دگرگوني هنجارهاي رفتاري وابسته بدان شود.
كارگزاران تغيير اجتماعي:
اشخاص،گروهها يا انجمن هايي كه تغيير را وارد ميكنند، ازآن استقبال ميكنند يا با آن به مخالفت برميخيزند. كنش اجتماعي اين كارگزاران از برخي جهات شكل و خاصيت يك كنش تاريخي را به خود ميگيرد .

اسلاید 17 :

سياستهاي فرهنگي،
مجموعه تصميمات كلان و چارچوب هاي قانونی خاصي هستند كه حكومتها براي حفظ و استقرار شرايط فرهنگي اجتماعي مطلوب و مناسب در جامعه اتخاذ ميكنند.
سياست گذاري فرهنگي:
عبارت است از تعيين اصول و مراحل در بهبود و تكامل فرهنگي.
استراتژي فرهنگي
صريحاً بر ايجاد ”تغيير و بهبود“ تاکيد ميورزد و در واقع حالت انفعالي (همچون سياستهاي فرهنگي) ندارد بلكه حالت تهاجمي و پيش دستانه (و يا به تعبيري آينده نگرانه) به خود ميگيرد.

اسلاید 18 :

مهندسی فرهنگي:
علم و فن و توانايي ارائه پاسخ هاي مناسباز نظر كيفيت، هزينه و مدت به درخواستهايي ميباشد كه از سوي كارشناسان امور فرهنگي درجهت تحقق اهداف فرهنگي صورت ميگيرد. مهندسي فرهنگی، نظام فرهنگي را مركب از خلاقان ، مخاطبين ، تصميم گيران و واسطه ها ميداند.

اسلاید 19 :

وجوه تفاوت برنامهريزي در زمينة فرهنگي مشتمل بر موارد زير است:

به دلیل گستردگی عرصه فرهنگ (شمول فرهنگ بر اندیشه ها، باورها، هنجارها، رفتارهاو .) هدف گذاری منسجم در خصوص فرهنگ بسیار دشوار است.
با توجه به تعدد و تنوع عوامل تأثیرگذار درعرصه فرهنگ، حتی برای اهداف مشخص فرهنگی نیز ، فرآیند و روش های مشخص و تعریف شده ای وجود ندارد و به جای آن لازم است طیفی از روش ها و فرآیندهای مختلف مد نظر قرار گیرد.
با توجه به میان رشته ای بودن فرهنگ، قواعد یا قوانین مورد استفاده دچار ابهام است.
به دلیل تأثیرگذار بودن عامل زمان، در رفتار و تغییرات فرهنگی، تغییرات به صورت غیر خطی است و با روش های معمول قابل برنامه ریزی نیست.
به دليل تأثير عمدة عامل انساني، تحقق اهداف مشخص شده درزمينه هاي فرهنگي از قطعيت لازم برخوردار نيست و بعضا هيچگونه قطعيتي در اين زمينه متصور نيست.
سنجش جنبه هاي اصلي برنامه ريزي يعني كارآيي و اثربخشي در زمينة فرهنگي از دشواري بسياري برخوردار است و در برخي موارد اساسا امكان پذير نيست.

اسلاید 20 :

تاریخچه برنامه ریزی فرهنگی
تاریخچه برنامه ریزی فرهنگی را تا یونان باستان می توان دنبال کرد. افلاطون درکتاب جمهوری، هدایت فرهنگ جامعه را به سوی مسیرهای از پیش تعیین شده، وظیفه دانایان وحکما می داند. درمقابل، ارسطو وظیفه حکومت را ایجاد زمینه و بستر مناسب برای بروز فضیلت ونیکی درمردم میداند. به طور کلی آرمان شهرگرایی مبتنی برایجاد جامع های بافرهنگ مطلوب است. استمرار این اندیشه را میتوان درپایبندی به ایدئولوژی و توجه به نقش نخبگان در مکاتب فکری و فلسفی جستجو نمود.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید