بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
درس اصول مهندسی اینترنت
اسلاید 3 :
پروتکلهای RARP و BootP
پروتکل ARPبرای یافتن آدرسهای فیزیکی ایستگاههایی است که آدرس IP خود یا دیگری را می دانند و به آدرس فیزیکی معادل آن نیازمندند.پروتکلRARPدقیقا عکس پروتکلARPعمل می کند.گاه اتفاق می افتد که یک ایستگاه آدرس فیزیکی مورد نظرش را می داند ولیکن آدرس IPآن را نمی داند ؛این قضیه برای ایستگاههایی که بدون دیسکند و از طریق سرویس دهنده بوت می شوندصادق است.برای پرسش در خصوص آدرس IPمتناظر با یک آدرس فیزیکی خاص از پروتکل RARP استفاده می شود.
در این پروتکل برای شناسایی آدرس IPمتناظر با یک آدرس فیزیکی یک بسته فراگیر روی خط ارسال می شود که در آن آدرس فیزیکی ایستگاه قرار دارد.تمام ایستگاههایی که از پروتکل RARPحمایت می کنند در صورتی که بسته ی مربوطه را دریافت کنند و آدرس فیزیکی مورد نظر را بدانند فوراً در پاسخ، آدرس IPمعادل را در قالب یک بسته ی RARP Reply برمی گردانند.
اسلاید 4 :
با توجه به آنچه که در مورد RARP گفته شد بسته های سئوال کننده آدرس IPاز نوع محلی هستند و بالطبع این گونه بسته ها از مسیریابها به خارج از شبکه منتقل نخواهند شد در حالیکه گاهی نیاز است که یک آدرسIPروی چند شبکه محلی جستجو شود که در این حالت RARPجوابگو نیست .(این نیاز برای ایستگاههایی به وجود می آید که پس از روشن شدنبایستی از طریق سرویس دهنده ی شبکه بوت شوند.)پروتکلBootP در چنین محیطهایی کاربرد دارد و از دیتاگرامهای نوعUDP که در آینده به آنها خواهیم پرداخت استفاده می کند و مسیریابها موظف به انتقال آنها هستند.در این پروتکل نکته جالبی وجود دارد و آن هم آن است که در پاسخ به چنین بسته هایی غیر از آدرس IPایستگاه مورد نظر ،اطلاعات لازم جهت بوت شدن سیستم و همچنین الگوی زیر شبکه و آدرس مسیر یاب پیش فرض برای ایستگاه تقاضا کننده که احتمالاً یک ایستگاه بدون دیسک در قالب یک بسته ی UDP ارسال خواهد شد.
پروتکل BootP
اسلاید 5 :
پروتکل DHCP مشکل جدی پروتکل BootP آنست که جدول نگاشت آدرس IPبه آدرس آترنت باید به صورت دستی تنظیم و پیکربندی شود.وقتی ماشین جدیدی به LAN اضافه می شودقادر به بوت شدن نیست مگر آنکه مسئول شبکه یک آدرس IP به آن انتساب داده و آن را در قالب : (آدرسIP+آدرس اترنت)به صورت دستی در فایل پیکربندی BootP وارد نماید .برای آنکه این مرحله اشکال زا حذف شود پروتکل Bootp پیشرفته تر شد و با نام جدید DHCPمعرفی گردید.
پروتکل DHCPاین امکان را فراهم آورده که بتوان آدرس IP ایستگاهها را هم به صورت دستی و هم به صورت خودکار به آنها انتساب داد.این قابلیت برای کامپیوتر های بی سیم همراه که به طور موردی در شبکه حضور دارند بسیار جانبی است .کاربران هیچ علاقه ندارند با جابه جا شدن در شبکه یا تعویض ISPخود تنظیمات کامپیوتر خود را بصورت دستی وارد کنند.مسئولین شبکه نیز تمایلی به اختصاص آدرسهای IP به کامپیوترهایی که گاه هستند و گاه نیستند ندارند!پروتکل DHCP با هدف پیکربندی پویای ماشینها طراحی و پیاده شد.این پروتکل در RFCهای2131 و 2132 تشریح و در اغلب سیستمها جایگزین RARP و BootPشده است
پروتکل DHCP
اسلاید 7 :
در پاسخ به پیام DHCP DISCOVER سرویس دهنده DHCP،خود را با پیام DHCP OFFERمعرفی کرده و پارامترهای مورد نیاز را پیشنهاد می دهند.گیرنده ی تازه وارد از بین پیشنهادهای رسیده فقط یکی از آنها را برگزیده و در پیام بعدی برای او مستقیماً یک پیام تقاضای DHCP REQUEST می فرستد و از او می خواهد که پارامترهای پیشنهاد شده را برای او قطعی و ثبت کند.شرویس دهنده ی DHCP در پاسخ با ارسال پیامDHCP ACKپرارامترهای لازم برای پیکربندی ماشین را برای او فرستاده و آدرس IP او را ثبت می کند.پس از تایید پارامترها توسط سرویس دهنده،ماشین تازه وارد می تواند خود را با این پارامترها پیکربندی کرده و کارش را آغاز کند.سرانجام هرگاه ماشین خواست شبکه را ترک کند بایستی با پیام DHCP RELEASEتقاضای آزاد شدن آدرس IPخود را اعلام کرده و از شبکه خارج شود
اسلاید 9 :
در هر شبکه محلی واحد که همه ی ماشینهای واقع بر روی آن قادرند بسته های پخش فراگیر (Broadcast)یکدیگر را بشنوند به یک ماشین "عامل رله DHCP"(یاDHCP realy Agent)نیاز است.این ماشین به گونه ای پیکربندی شده که سرویس دهنده(های)DHCPرا می شناسد و هر گاه پیام DHCPDISCOVER را بر روی شبکه شنید آن را به صورت تک پخشی به سوی سرویس دهنده (هایی)که ممکن است در بیرون از شبکه هدایت می کند.
اسلاید 11 :
مهمترین پیامهای DHCPعبارتند از
DHCP DISCOVER این پیامها توسط ماشین مشتری بصورت فراگیر بر روی شبکه محلی پخش می شود تا بلکه "عاملDHCP"با شنیدن و تحویل آن به سرویس دهنده(یا سرویس دهنده های)اصلی DHCPدر شبکه ،این متقاضی تازه وارد را به سرویس دهنده بشناساند.
DHCP OFFER پس از آنکه پیام DHCP DISCOVER توسط سرویس دهنده های DHCPتحویل گرفته شد بلافاصله با ارسال این پیام پارامترهای مورد نیاز متقاضی را مستقیماً به او پیشنهاد می دهد.اگر در شبکه بیش از یک سرویس دهنده ی DHCPموجود باشد(بدلایلی مثل بالا بردن ضریب اطمینان و سرعت پاسخ)متقاضی با چندین پیشنهاد مواجه خواهد بود که فقط به یکی از آنها پاسخ خواهد داد.
DHCP REQUEST با این پیام،ماشین مشتری به یکی از پیامهای DHCP OFFER پاسخ می دهد و از فرستنده ی آن می خواهد که پارا مترهای پیشنهادی را برایش قطعی و ثبت کند.این پیام برای تمدید مدت استفاده از پارامترهای تخصیص داده شده نیز کاربرد دارد.
اسلاید 12 :
DHCP ACk سرویس دهنده DHCP با این پیام پارامترهای پیشنهادی را تایید و ثبت می کند.
DHCP NACK سرویس دهنده DHCP با این پیام اعلام می دارد که پارامترهای به هر دلیل (مثل تأخیر در پاسخ و ثبت آنها برای ماشینی دیگر)،قابل پذیرش نیستند و روال تقاضا باید از نو شروع شود.
DHCP DECLINE ردّ پیشنهادات ارائه شده ی یکی از سرویس دهنده ها
DHCP INFORM فقط جهت دریافت و آگاهی از پارامترهایی به غیر از آدرسIP
DHCP RELEASE این پیام توسط مشتری جهت اعلام خروج از شبکه و عدم نیاز به پارارمترهای ثبت شده ارسال می گردد.
اسلاید 13 :
پروتکل DHCPبرای پیکر بندی پروتکلهایی به غیر از IP(مثل IPX یا Apple Talkبکار نمی آید .آن پروتکلها برای خود روشی مستقل جهت پیکر بندی خودکار برگزیده اند
پروتکلDHCPبرای دریافت آدرس IPو پیکربندی لینکهای PPPکاربرد محدودی دارد.برای دریافت آدرس IPدر پروتکلPPPتوسط بسته های NCPانجام می گیرد و این فرآیند در ذات این پروتکل پیش بینی شده است.بنابراین ماشینهایی که از طریق PPPبه اینترنت می پیوندند از فرآیند مذاکره بین مشتری و سرویس دهنده پیروی نمی کنند بلکه هر گاه نیاز به آگاهی از پارامترهایی به غیر از آدرسIPداشتند از پیامDHCP INFORM بهره می گیرند.
اسلاید 15 :
Opcode ماهیت این پیام را (از دیدگاه آنکه این پیام یک تقاضاست یا یک پاسخ)مشخص می کند.عدد 1 را برای بسته ی نوع تقاضا(Request) ؛عدد 2 را برای بسته ی نوع پاسخ(Reply)
Hardware Type ماهیت سخت افزار شبکه را مشخص می کند ؛مهمترین شبکه ها عبارتند از 1برای اترنت،33 برای بی سیم،6برای شبکه های سازگار با استانداردIEEE 802.x،15 برای Farme Relayو .
Hardware Address Lemght طول آدرس سخت افزاری (یا همان آدرسMAC)را مشخص می کند،برای اترنت،بی سیم و شبکه های سازگار با استاندارد IEEEطول آدرسها 6بایتی است.
Transaction ID عددی تصادفی برای آنکه گیرنده بتواند تشخیص دهدکدام پاسخ مربوط به کدامین درخواست اوست.سرویس دهنده این عدد را از درون پیام تقاضا استخراج و در درون بسته ی پاسخ درج می کند.
اسلاید 16 :
Number of Seconds این عدد زمان سپری شده از لحظه ی شروع در خواست IP یا فرآیند تجدید آدرس IPرا بر حسب ثانیه مشخص می کند .این فیلد از آن جهت مفید است که سرویس دهنده ای که با بار سنگین تقاضا مواجه است بتواند پاسخ دادن خود را اولویت بندی کرده و به آنهایی که زمان بیشتری معطل بوده اند یا وقت کمتری دارند سریعتر پاسخ بدهد.
Flags این فیلد 2بایتی که فقط یک بیت آن به کار می رودبرای سازگاری با پروتکلBootPبوده است.هر گاه بیت پر ارزش از این فیلد یک باشد بدین معنی است که ماشین متقاضی،آدرس IP خود را نمی داند و هنوز پیکر بندی نشده است وسرویس دهنده یا عامل رله ی DHCP باید حتماً پاسخ این تقاضا را به صورت پخش فراگیر Broadcastروی شبکه بفرستند وگرنه متقاضی قادر به دریافت پاسخ نخواهد بود.
اسلاید 17 :
Client IP address هر گاه ماشین مشتری از قبل آدرس IPدریافت کرده باشد و در وضعیت تجدید آدرس باشد آدرس کنونی خود را در درون این فیلد درج می کند.اگر ماشین مشتری هنوز پیکربندی نشده و در مراحل مقدماتی تقاضای آدرس است این فیلد با مقدار صفر مقداردهی می شود.
Your IP address این فیلد آدرس IP پیشنهادی توسط سرویس دهنده ی DHCPاست و در پیامهای ابتدایی متقاضی به صفر مقداردهی می شود.
Server IP address این فیلد نیز توسط سرویس دهنده مقدار دهی می شود و آدرس IPماشینی را مشخص می کند که متقاضی پس از دریافت آدرس می تواند از طریق آن ماشین بوت شود.این فیلد بکار ماشینهایی می آید که قرار است از طریق شبکه بوت شوند.
Gateway IP address این فیلد آدرس IP عامل رله ی DHCPرا مشخص می کند.
Client hardware address این فیلد محل درج آدرس سخت افزاری (ادرسMAC)ماشین متقاضی است و می تواند توسط "عامل رله یDHCP"برای تبادل پیام مورد استفاده قرار بگیرد
اسلاید 18 :
Server host name این فیلد که به صورت اختیاری و توسط سرویس دهنده ی DHCP مقدار دهی می شود نام نمادین سرویس دهنده ی DHCP را تعیین می کند.
Boot file name این فیلد نیز بکار ماشینهایی می آید که قرار است از طریق شبکه بوت شوند و نام فایلی را بر روی سرویس دهنده مشخص می کند که باید به منظور بوت شدن در حافظه ی ماشین بارگذاری شود.
Option در این فیلد اختیاری پارامترهای احتمالی مورد نیاز جهت مذاکره و توافق بین مشتری و سرویس دهنده قرار می گیرد
اسلاید 19 :
1.(پروتكل arpبراي يافتن ادرسهاي فيزيكي ايستگاههاي است كه آدرس ipخود يا ديگري را ميداند)با توجه به اين تعريف كدام پروتكلبر عكس پروتكل arpعمل ميكند؟
3.DHCP 2.bootp 1.rarp
2.پروتكل bootpباري پاسخگويي به بسته هاي سوالكننده چگونه عمل ميكند؟
3.مشكل جدي پروتكل bootpانست كه جدول نگاشت ادرس ipبه ادرس اترنت بايد هب صورت ---------وتنظيم وپيكربندي شود
4.سرويس دهنده DHCPبا اين پيام پارامترهاي پيشنهادي را تاييد وثبت ميكند.
4.Dhcp offer 3.dhcp inform 2.dhcp nack 1.dhcpAck