بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

چند آزمایش جالب

اسلاید 2 :

تولید کف زرد کف دی اکسیدکربن برای خاموش کردن آتش
واکنشی که مشاهده میکنید بین جوش شیرین (بی کربنات سدیم یا سدیم هیدروژن کربنات ) با آلومینیوم سولفات صورت میپذیرد که درنتیجه آن مقدار زیاد گاز کربن دی اکسید تولید می کند . از این واکنش برای خاموش کردن آتش استفاده می شود.
برای تولید کف زرد رنگ می توانید واکنش زیر را انجام دهید :
حدود ۳۰ میلی لیتر آب اکسیژنه را داخل استوانه مدرجی بریزید و چند قطره صابون مایع به آن اضافه کنید سپس ۱۰ میلی لیتر محلول پتاسیم یدید را به آرامی به آن اضافه کنید کف زرد رنگی تولید و به صورت مارپیچ از لوله خارج می شود .

روش دیگر استفاده از سرکه و جوش شیرین است :

مقداری جوش شیرین را داخل آب بریزید و مقداری رنگ خوراکی و یک قطره صابون مایع به آن اضافه کنید و به آرامی هم بزنید و این مخلوط را داخل بطری کوچک دهانه باریکی بریزید . سپس یک استکان سرکه را به سرعت به آن اضافه کنید و از کف زیبایی که گاز کربن دی اکسید تولید شده ایجاد می کند لذت ببرید .
 :یکی دیگر از واکنش های تولید کف که در منزل نیز می توانید آن را انجام دهید  روش زیر است
احدود 20 میلی لیتر اکسیدان رنگ مو را داخل یک بطری دهانه باریک کوچکی بریزید و مقداری رنگ خوراکی را به آن اضافه کرده خوب مخلوط کنید . در ظرف دیگری یک قاشق چای خوری مایع خمیر را با نصف استکان آب مخلوط کنید . سپس مایه خمیر را به محتویات داخل بطری اضافه کنید .کف رنگی زیبایی تولید شده و از دهانه بطری به شکل مارپیچ خارج می شود .

اکسیدان حاوی آب اکسیژنه (هیدروژن پراکسید ) است که خمیر مایه سرعت تجزیه آن را افزایش می دهد و گاز اکسیژن تولید شده ، باعث ایجاد کف می شود

اسلاید 3 :

با یخ آب را به جوش بياوريد!!!
شرح آزمايش:شما در كلاس يا آزمايشگاه قطعهای از يخ را برروي سطح خارجي بالون شيشه اي حاوي آب كه وارانه است بكشيد در كمال شگفتي آب شروع به جوشيدن مي كند. روش انجام آزمايش: ابتدا 3/1 بالن شيشه اي ته گردی را آب ريخته سپس به كمك حرارت آب موجود در بالن را بجوش آوريد آنگاه بالن را از روي شعله برداشته تا از جوش بيفتد سپس دهانه بالن را با چوپنبه كاملا" مسدود و آنرا وارانه مي كنيم حال اگر يك قطعه يخ (جرياني از آب )برروي بالن قرار دهيم مشاهده خواهيم كرد كه آب بجوش ميآيد توضيح:نقطه ي جوش هر مايع به فشار بالاي مايع بستگي دارد.در شرايط معمولي(فشار يك اتمسفر)آّب خالص در صد درجه ي سانتيگراد مي جوشد اما با كاهش دماي هواي بالاي سطح مايع(توسط مالش يخ به بدنه ي بالن فشار بالاي آب درون بالن نيز كاهش يافته و در نتيجه آب در دماي بسيار پايين تر مي جوشد.

اسلاید 4 :

یخ داغ تهیه كنید
بدون تردید هرگاه صحبت از یخ میشود همه ما به یاد سرما میافتیم اما این بار میخواهیم شما را با نوعی یخ آشنا كنیم كه برخلاف یخهای معمولی به جای این كه سرد باشد داغ است. سدیم استات و یا به عبارت دیگر همان یخ داغ ماده شیمیایی عجیب و منحصر به فردی است كه شما میتوانید آن را به آسانی و با استفاده از مقداری سركه و جوششیرین تهیه كنید.

اسلاید 5 :

اگر سدیم استات را تا دمایی پایینتر از نقطه ذوب آن سرد كرده و سپس آن را به شكل بلوری درآورید یخ داغ تهیه كردهاید. از آنجایی كه این فرآیند گرمازاست بنابراین ماده یخی شكل حاصل از آن در نتیجه حرارت آزاد شده در جریان این فرآیند داغ و سوزان خواهد بود. انجماد سدیم استات مایع تا حدی سریع انجام میشود كه همزمان با ریختن آن میتوانید شكل خاصی را به آن بدهید.
در یك ظرف یك لیتر سركه را با چهار قاشق غذاخوری جوششیرین تركیب كرده و محتوی ظرف را برای مدت زمان كوتاهی بههم بزنید. در نتیجه واكنش شیمیایی انجام شده بین این دو ماده سدیم استات و گاز دیاكسید كربن حاصل میشود.
توجه داشته باشید كه اگر جوششیرین را به آرامی به سركه اضافه نكنید آتشفشانی در ظرف شما ایجاد خواهد شد كه از كنارههای ظرف به بیرون میریزد. از آنجایی كه سدیم استات حاصل بسیار رقیق است لازم است آن را برای مدت زمان كوتاهی بجوشانید تا غلیظتر شود.

این كار را تا زمانی ادامه دهید كه در سطح محلول یك پوسته كریستالی تشكیل شود. با توجه به شدت حرارت و مدت زمانی كه این محلول در معرض حرارت قرار میگیرد تا غلیظ شود رنگ نهایی آن متفاوت خواهد بود. پس از آن بلافاصله سطح محلول را بپوشانید تا از تبخیر آن جلوگیری شود. اگر بلورهایی در محلول شما شكل گرفته است باید مقداری آب با سركه به آن اضافه كنید. پس از آن میتوانید آن را در یخچال قرار دهید تا یخ بزند.
در حقیقت سدیم استات موجود در این محلول به دست آمده كه در یخچال قرار گرفته است نمونهای از یك مایع ابرسرد است.

اگر دمای محیط كمتر از نقطه ذوب سدیم استات باشد، این ماده به شكل مایع خواهد بود اما شما میتوانید با اضافه كردن یك قطعه كریستالی كوچك از سدیم استات و یا لمس كردن سطح محلول با یك قاشق و یا حتی انگشت دستتان فرآیند تشكیل بلور در این محلول را راهاندازی كنید.
همزمان با تشكیل یخ، گرما آزاد خواهد شد و شما میتوانید به آسانی حرارت خارج شده از ظرف محتوی محلول را احساس كنید. سدیم استات یك ماده شمیایی بیخطر است و بنابراین میتوانید با خیالی آسوده این آزمایش علمی را تجربه كنید.

معمولا از این ماده به عنوان یك طعمدهنده خوراكی و برای بهبود طعم و مزه غذاها استفاده میشود و این در حالی است كه میتوان آن را به عنوان یك ماده شمیایی فعال در مواد غذایی كه به صورت گرم بستهبندی میشوند نیز استفاده كرد و اما نكته جالب توجه این كه حرارت و گرمای حاصل از انجماد این ماده خطراتی مشابه آسیبهای ناشی از سوختگیهای معمولی را به همراه نخواهد داشت.
اگر محلولی را كه در حال انجماد است در ظرف دیگری بریزید میتوانید آن را به شكل دلخواه خود درآورید، البته باید این نكته را مورد توجه قرار دهید كه این مجسمه یخی قابلیت ذوب مجدد را نیز دارد.

اسلاید 6 :

دستمــآل نسوز
C2H5OH + O2 2 CO2 + H2O

حدود 75 میلی لیتر از یک محلول 50:50 آب- اتانول را در یک بشر 250 میلی لیتری بریزید.

یک دستمال کتانی (نخی) را در آن قرار دهید تا محلول را خوب جذب کند . دستمال را با یک انبر دسته بلند بگیرید و آتش بزنید چراغ ها را خاموش کنید واجازه دهید دستمال تا حدود 30 ثانیه بسوزد شعله را خاموش کنید. دستمال نسوخته و سالم مانده است.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید