بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسم الله الرحمن الرحیم
اسلاید 2 :
پرخوری چاقی واختلالات متابولیکی
اسلاید 3 :
وزن مطلوب :
وزنی است که در بیشتر مردم با موارد کمتر مرگ و میر و ابتلاء به بیماریها همراه است و فرد در آن وزن احساس راحتی می کند و فاکتورهای شیمیایی خون مناسب می باشد
میزان انرژی مورد نیاز یک فرد برای اینکه همیشه در وزن حال حاضر باقی بماند ، درآقایان وزن حال حاضر ضربدر 35 و در خانم ها وزن حال حاضر ضربدر 30 مثلاً خانمی که الان 80 کیلو گرم وزن دارد چنانچه 2400 = 30*80 کیلوکالری انرژی در روز دریافت کند همیشه در وزن 80 کیلوگرم خواهد ماند و اگر روزانه بین 1100 – 750 کیلوکالری از انرژی مورد نیاز روزانه خود کم کند ماهانه بین 4 – 3 کیلوگرم لاغرخواهد شد و برعکس اگر روزانه بین 1100 – 750 بیش از نیاز روزانه دریافت کند ماهانه 4- 3 چاق خواهد شد که این موضوع اساس درمان افرادی که اضافه وزن و یا کمبود وزن دارند می باشد .
اسلاید 4 :
پرخوری و چاقی
تعریف:
چاقی حالتی است که با تجمع بیش از حد چربی در بدن مشخص می شود. به صورت متعارف، چاقی به حالتی گفته می شود که وزن بدن حداقل 20% بالاتر از وزن استانداردی باشد که در جدولهای معمولی وزن- قد ارائه شده است. روش دیگر و دقیق تر بررسی است.bmi چاقی، اندازه گیری مقدار چربی بدن و یا شاخص جرم بدن در حالت سلامتی عموماً در حدود 20 تا 25 است. افراد چاق به گونه ای غیر bmi عادی نسبت به نشانه های غذا در محیط اطرافشان و مزه ی غذاها حساس بوده و قادر نیستند در صورت مهیا بودن غذا دست از خوردن بردارند. آنان معمولاً به تمامی انواع محرکهای بیرونی خوردن حساسند، اما به پیامهای درونی معمول گرسنگی نسبتاً پاسخ نمی دهند.
اسلاید 5 :
اندازه دور کمر بیش از 102 سانتی متر درآقایان و بیش از 88 سانتی متر در خانم ها با خطر بیشتر عوارض ناشی از چاقی همراه می باشد.
اسلاید 6 :
ويژگي ها برای اختلال پرخور
.دوره های مکرر پرخوری دارای دو خصوصیت زیر استa
(1) خوردن مقداری غذا در مدت زمان خاصی(مثلاً هر دو ساعت) که قطعاً بیش از آن چیزی است که اکثر مردم در مدت مشابه و تحت شرایط مشابه می خورند.
(2) احساس فقدان کنترل بر خوردن ضمن دوره پرخوری (مثلاً احساس اینکه شخص نمی تواند خوردن را متوقف کند و یا بر میزان و نوع آنچه می خورد کنترل داشته باشد
اسلاید 7 :
دوره های پرخوری که با سه تا (یا بیشتر) از خصوصیات زیر همراه است.
(1) خوردن سریعتر از حالت طبیعی
(2) خوردن تا زمانی که سیری توأم با احساس ناراحتی ظاهر شود.
(3) خوردن مقادیر زیادی غذا هنگامی که فرد از لحاظ جسمی گرسنه نیست.
(4) خوردن در تنهایی به دلیل احساس شرم از مقدار غذایی که خورده می شود.
(5) احساس تنفر از خود، افسردگی یا احساس گناه شدید پس از پرخوری.
اسلاید 8 :
:ناراحتی بارز در مورد پرخوری وجود دارد
:پرخوری به طور متوسط حداقل 2 روز در هفته برای 6 ماه روی می دهد
توجه: روش تعیین فراوانی پرخوری با روش مورد استفاده برای جوع عصبی متفاوت است پرخوری همراه با رفتارهای نامتناسب جبرانی نیست(مثل پاکسای روزه داری، ورزش مفرط) و منحصراً در جریان بی اشتهایی عصبی یا جوع عصبی روی نمی دهد
اسلاید 9 :
عوملی که در بروز چاقی موثرند
اسلاید 10 :
• ژنتیک
• كاهش فعاليت هاي فيزيكي به دليل تغییر سبک زندگی
• رژيم هاي پر كالري و عدم تطابق میزان دريافت انرژي با نیاز بدن
• استرس و فشارهای درونی
• افزایش سن
• جنس مونث
• سطح اجتماعی- اقتصادی پائین • داروها
اسلاید 11 :
عوامل دموگرافيك (جمعيت شناختي)
سن:با افزايش سن تا مرز 60 -50 سالگي چاقي در هر دو جنس افزايش مي يابد.
جنس: شيوع چاقي در زنان به خصوص بعد از 50 سالگي، بيشتر از مردان است.
نژاد: تفاوت هاي گسترده بين گروهاي قومي مختلف تنها با وضعيت اقتصادي-اجتماعي كه با درآمد و تحصيلات سنجيده مي شود، قابل توجيه نيست، لذا به نظر می رسد
نژاد در ایجاد و شیوع آن نقش داشته باشد.
اسلاید 12 :
عوامل فرهنگي – اجتماعي
سطح تحصيلات و درآمد: در بسياري از كشورهاي پيشرفته، شيوع چاقي در بين افراد با سطح تحصيلات و درآمد پايين بيشتر است.
وضعيت تأهل: معمولاَ پس از ازدواج، چاقي افزايش مي يابد.
عوامل زيستي
افرادي كه در اين زمينه نياز به توجه ويژه دارند، سالمندان، كودكان و افراد ناتوان و معلول هستند.
زنان/مردان:
ا.چربي اضافي در زنان، اغلب به صورت چربي زير پوستي و محيطي(رانها، باسن، سينه ها) ذخيره مي شود، در حاليكه در مردان به صورت چربي شكمي و احشايي است
اسلاید 13 :
زايمان:
اخيراَ نشان داده شده است به ازاي هر بارداري كمتر از 1 كيلو گرم اضافه وزن به وجود می اید.
سالمندي:
مطالعات نشان داده اند تا سن 60 سالگی افزایش کلی در وزن بدن به وجود می اید.از نظر جنس، بطور معنی داری در زنان نسبت به مردان افزایش نشان می دهد و در بین زنان، زنان سالمند با افزایش سن کاهش داشته است. چاقی در افراد میانسال و مسن از آن جهت حائز اهمیت است که بسیاری از bmi بیماری های مرتبط با چاقی در سنین بالا بروز می کند.
ژنتيك:
بسیاری از عوامل هورمونی و عصبی که بر تنظیم وزن طبیعی فرد تاثیر دارند ، به صورت ژنتیکی تنظیم و تعیین می شوند. اختلالات کوچک در این مسیر مشخصاً در افزایش وزن نقش دارند. تعداد و اندازه سلولهای چربی، توزیع ناحیه ای بافت چربی در بدن، و سرعت متابولیسم پایه) نیز تحت تأثير ژنها قرار دارند.
اسلاید 14 :
عوامل محيطي:
مواد چاقی زا:
ترکیبات شیمیایی هستند که از محیط بیرونی وارد بدن شده و متابولیسم طبیعی لیپید را مختل کرده و در نهایت منجر به چاقی می شوند.از آنجایی که این مواد هموستاز چربی و ذخیره چربی بدن ،تعادل انرژی و همچنین نظم سیری و گرسنگی را در بدن تغییر می دهند
کم تحرکی:
بر طبق يک مطالعه انجام شده بيش از 60 درصد مردم جهان تحرک لازم براي حفظ سلامت بدن خود را ندارند که اين رقم در زنان بيش از مردان است. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهاني، سالانه بيش از 2 ميليون نفر از مردم جهان در اثر کم تحرکي مي ميرند. برخلاف تصور عموم، تحرک کم موجب افزايش اشتها و پرخوري نيز مي شود
اسلاید 15 :
خواب:
مطالعات نشان می دهد خواب کم ریسک ابتلا به چاقی را افزایش می دهد. خواب كوتاه، نظم آندوكريني را در ارتباط با اشتها و گرسنگي تغيير دهد.در اين شرايط باعث دريافت بيشتر انرژي و در نهايت اضافه وزن و چاقي شود.
استرس:
كورتيزول در استرس و شرايط جنگ و گريز ترشح مي شود و سبب تحريك ترشح انسولين براي ثابت نگه داشتن سطح قند خون و افزايش اشتها مي
اسلاید 16 :
بیماری ها:
بعضی از اختلالات هورمونی مانند کم کاری تیروئید، سندرم کوشینگ و سندرم تخمدان پلی کیستیک می تواند منجر به بروز اضافه وزن و چاقی در افراد شود.
داروها:
مصرف بعضی داروها به صورت خوراکی و تزریقی(داروهای ضد تشنج، داروهای ضد بارداری، داروهای ضد افسردگی، کورتیکواستروئیدها و .) در ایجاد چاقی موثر است.
طعم غذا:
طعم غذا در دريافت غذايي نقش مهمي دارد.در وعده هایی كه چند غذاي متفاوت سرو مي شود، دريافت غذا بيشتر از موقعي است كه تنها يك نوع غذا آماده است.
اسلاید 17 :
روش های محاسبه وزن مطلوب :
1 – فرمول بروکا. در این روش قد به سانتی متر را در آقایان از عدد 100 و در خانم ها از عدد 102 کم می کنیم ، عدد بدست آمده بیانگر وزن مطلوب می باشد مثلا مردی که قدش 167 سانتی متر می باشد 67 کیلوگرم وزن مطلوبش می باشد
2– روش محاسبه ضریب توده بدن (بی ام ای)، معیار مناسبی برای بیان کمبود وزن ، وزن سلامت ، میزان اضافه وزن و میزان خطر ابتلاء به عوارض ناشی از چاقی می باشد. در این روش وزن به کیلوگرم تقسیم بر قد به متر به توان 2 می شود عدد حاصل چنانچه :
اسلاید 18 :
1 – کمتر از 18.5 باشد، فرد لاغر مفرط بوده و نیاز به مداخله درمانی دارد.
2 – بین 25 – 18.5 باشد، وزن سلامتی نامیده شده و بهترین وزن برای فرد می باشد.
3 – بین 30 – 25 باشد، فرد مبتلا به اضافه وزن می باشد.
4 – بین 35 – 30 باشد، فرد مبتلا به چاقی درجه 1 می باشد.
5 - بین 40 – 35 باشد، فرد مبتلا به چاقی درجه 2 می باشد.
6 – بیش از 40 باشد، فرد مبتلا به چاقی مفرط می باشد.
افرادی که اضافه وزن دارند بایستی برای جلوگیری از افزایش بیشتر وزن با استفاده از برنامه تناسب اندام اقدام به آموزش تغذیه صحیح و اصلاح عادات غذایی خود نمایند و افرادی که مبتلاء به چاقی درجه 1 و بالاتر هستند در معرض خطرات جدی چاقی بوده و بایستی هر چه سریعتر اضافه وزن خود را کم کرده و با برنامه تناسب اندام به وزن مطلوب برسند.
اسلاید 19 :
اختلالات متابولیکی ناشی ازچاقي :
1 – عوارض قلبی – عروقی : تنگی عروق حاصل ازافزایش کلسترول و تری گلیسرید و قند خون باعث افزایش فشار خون ، افزایش خطر سکته های قلبی ، بزرگی قلب ناشی از فشار خون ، سکته های مغزی می شود
2 – سرطان : خطر ابتلاء به سرطان های سینه، رحم، تخمدان، پروستات، دستگاه گوارش و مثانه در افراد چاق بیشتر از سایر افراد است.
3 – اختلالات حرکتی : کمر درد و پا درد و بیماری های مفاصل زانو در افراد چاق شایعتر می باشد.
4 – اختلالات تنفسی: شیوع حملات تنگی نفس در افراد آسمی که چاق هستند بیشتر است. آپنه های ( توقف لحظه ای تنفس ) تنفسی در زمان خواب درافراد چاق بیشتر می باشد. میزان شیوع خر و پف در افراد چاق بیشتر است.
اسلاید 20 :
5 – اختلالات کبدی – صفراوی : میزان تشکیل سنگ های صفراوی در افراد چاق بخصوص در افراد چاقی که کلسترول خونشان بالا می باشد بیشتراست.
6 – بیماری های زنان: میزان اختلالات قاعدگی و میزان عوارض ناشی از بارداری و میزان مشکلات حین زایمان ومیزان نازایی در افراد چاق بیشتر است و چه بسیار افراد چاقی که با کاهش وزن بعد از سالها نازایی بچه دار شده اند.
7 – اختلالات روانی : شیوع افسردگی در افراد چاق بیشتر است
8.دیابت:انسولين توانايي عمدهاي در سركوب ليپوليز (تجزيه چربيها) داشته و با كاهش جريان خروجي سيستم عصبي سمپاتيك به بافت چربي، فرآيند ليپوليز را كنترل ميكند.
افرادي كه بيش از حد غذا ميخورند، ايجاد مقاومت به انسولين در مغز باعث افزايش نشت اسيدهاي چرب از بافت چربي و بالا رفتن سطح آنها در خون شده و اين پديده با افزايش ميزان التهاب باعث بدتر شدن مقاومت به انسولين ميشود كه نقص اصلي در بروز ديابت نوع 2 محسوب ميشود