بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
روان شناسي تربيتي
هوالمحبوب
اسلاید 2 :
روانشناسى تربيتى يا روانشناسى پرورشى شاخهاى از علم روانشناسى است كه يافتههاى اين علم را در خدمت معلمان قرار مىدهد. روانشناسى، علم مطالعه اعمال و انديشههاى افراد است؛ روانشناسى تربيتى علم مطالعه اعمال و انديشههاى افراد در ارتباط با مسائل آموزش و پرورش است.
اسلاید 3 :
روانشناسى تربيتى بيش از هر چيز ديگر معلمان را با ماهيت يادگيرى دانشآموزان آشنا مىكند و روشها و فنون مؤثر هدايت يادگيرى، يعنى آموزش، را در اختيار آنان مىگذارد. دليل تأكيد زياد روانشناسى تربيتى بر يادگيرى و آموزش اين است كه اين دو جريان هسته اصلى فعاليتهاى معلمان و مدارس را تشكيل مىدهند.
اسلاید 4 :
فصل اول: مراحل فعاليتهاي آموزشي
تعريف آموزش
آموزش كار اصلى معلم است. آموزش، به فعاليتهاى از پيش طرحريزى شدهاى گفته مىشود كه با هدف ايجاد يادگيرى در دانشآموزان يا دانشجويان بين معلم و يك يا چند دانشآموز به صورت كنش متقابل يا رابطه دو جانبه انجام مىشود.
اسلاید 5 :
فصل اول: مراحل فعاليتهاي آموزشي
تعريف آموزش
لذا ويژگى مهم و امتياز عمده آموزش رو در روى كلاسى همين كنش متقابل آن است. با اين حال، آموزش، تنها به آموزش كلاسى محدود نمىشود و ساير شيوههاى آموزشى از جمله آموزش راديويى، آموزش تلويزيونى، آموزش از روى كتاب، يا آموزش مكاتبهاى نيز در رديف فعاليتهاى آموزشى قرار دارند.
اسلاید 6 :
فصل اول: مراحل فعاليتهاي آموزشي
تعريف آموزش
منظور ما از آموزش همان آموزش رو در روى كلاسى است كه متداولترين و مؤثرترين شيوه آموزشى در سراسر جهان است.
اسلاید 7 :
فصل اول: مراحل فعاليتهاي آموزشي
اسلاید 8 :
فصل دوم: تهيه و تدوين هدفهاي آموزشي
منابع انتخاب هدفهاي آموزشي
تهيه و تدوين هدفهاى آموزشى اولين مرحله از مراحل فعاليتهاى آموزشى معلم است. در اين مرحله است كه معلم تصميم مىگيرد چه درس بدهد و در نتيجه آموزش، از دانشآموزان خود چه انتظاراتى داشته باشد.
اسلاید 9 :
منابع انتخاب هدفهاي آموزشي
هنگام انتخاب هر هدف آموزشى، معلم بايد پرسشهاى زير را مورد توجه قرار دهد:
چرا دانشآموزان بايد به هدف مورد نظر برسند؟
آيا دانشآموزان آمادگى كافى براى رسيدن به هدف مورد مورد نظر را دارند؟
آيا امكانات آموزشى، چنان هستند كه دستيابى دانشآموزان را به هدف آموزشى تضمين كنند؟
اسلاید 10 :
طرح هفت مرحله اي هدف گزيني
يكى از متخصصان آموزش و پرورش به نام رالف تايلر (1970) در كتاب خود به نام اصول رالفتايلر. اصول اساسى برنامهريزى تحصيلى، ترجمه تقىپور ظهير (تهران، انتشارات ابوريحان، 1358 اساسى برنامهريزى تحصيلى، براى گزينش هدفهاى آموزشى طرح هفت مرحلهاى زير را پيشنهاد كرده است:
اسلاید 12 :
طرح هفت مرحله اي هدف گزيني
سه اصل انتخاب هدفهاى كلى عبارتاند از: 1. نيازهاى فراگيران 2. نيازهاى جامعه 3. نظر متخصصان موضوعهاى درسى. منظور اين است كه برنامهريزان و هدف نويسان آموزش و پرورش، هم بايد نيازهاى فراگيران را در نظر بگيرند، هم احتياجات جامعه را تأمين كنند.
اسلاید 13 :
طرح هفت مرحله اي هدف گزيني
هدفهاى انتخاب شده از اصول سه گانه بالا، هدفهايى كلى و موقتى هستند كه بايد از دو صافى فلسفه آموزش و پرورش و روانشناسى پرورشى و يادگيرى بگذرند تا به صورت هدفهاى قطعى قابل تجزيه و تبديل به هدفهاى دقيق آموزشى در آيند.
اسلاید 14 :
انواع هدفهاي آموزشي
هدفهاى آموزشى قصد و منظور معلم را از آموزش مطالب مختلف نشان مىدهند.
فعاليتهاي معلم
فعاليتهاي دانش آموزان
عنوان درس
يادگيري دانش آموزان
اسلاید 15 :
هدفهاي آموزشي رفتاري
هدفهاى آموزشى رفتار هدفهايى هستند كه مقاصد آموزشى معلم را بر حسب رفتار قابل اندازهگيرى يا به اصطلاح عملكرد يا گيرنده بيان مىكنند. هدفهاى رفتارى به معلم كمك مىكنند تابه طور دقيق منظور و مقصود خود را از آموزش موضوع درسى مشخص كند و به يادگيرندگان به روشنى معلوم كند كه معلم در پايان درس چه انتظاراتى از آنان خواهد داشت.
اسلاید 16 :
هدفهاي آموزشي رفتاري
تفاوت عمده بين هدفهاى رفتارى و هدفهاى غيررفتارى در اين است كه هدفهاى رفتارى بر حسب عملكرد با رفتار و اعمال قابل اندازهگيرى يادگيرنده توصيف مىشوند. در حالى كه هدفهاى غيررفتارى با كلمات مبهم و عبارات نامشخص بيان مىشوند؛ و در نتيجه به سهولت قابل اندازهگيرى نيستند.
اسلاید 17 :
فايد استفاده از هدفهاي رفتاري
1. اولين فايده بيان هدفهاى آموزشى بر حسب رفتار و اعمال يادگيرنده اين است كه استفاده از اين نوع هدفها كار طرح و اجراى آموزش را براى معلم آسان مىكند.
2.
3.
اسلاید 18 :
فايد استفاده از هدفهاي رفتاري
2. فايده ديگر كاربرد هدفهاى رفتارى، آسان كردن عمل ارزشيابى معلم از آموختههاى دانش آموزان و دانشجويان است.
1.
اسلاید 19 :
فايد استفاده از هدفهاي رفتاري
3. اگر يادگيرنده از پيش بداند كه معلم در پايان درس از او چه انتظاراتى خواهد داشت، يادگيرنده با آرامش خاطر و آمادگى بيشتر به يادگيرى آنها خواهد پرداخت.
2.
اسلاید 20 :
روش تهية هذفهاي رفتاري
بنابراين، براى تهيه هدفهاى رفتارى بايد در انتخاب مفعولها و فعلهاى جمله هايى كه براى بيان هدفها به كار مىبريم دقت كنيم. يعنى بايد مفعول جمله را از ميان موضوعها و مطلبهايى كه آموزش مىدهيم، انتخاب كنيم و فعل آن را طورى برگزينيم كه نشان دهد يادگيرنده براى آن موضوع چه كارى بايد انجام دهد.