بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
ارزیابی و مداخله در کودک آزاری
اسلاید 2 :
آماده سازی کودک و والدین و انجام مداخلات
نقش خانواده در رشد طبيعي كودك
محيط ايمن خانواده و سبك فرزندپروري موثر پايه گذار رشد همه جانبه و طبيعي كودك است. در محيط خانواده كودك مي آموزد كه چگونه احساس كرده، تشخيص داده و عواطف و هيجانات خود را مديريت نمايد. سبك فرزندپروري خانواده، نحوه همكاري، حل و فصل، تعارض، ارتباط موثر و كنار آمدن با مشكلات زندگي را به كودكان مي آموزد.
اسلاید 3 :
در يك خانواده سالم، مانند هر خانواده ديگري مشكلاتي وجود دارد كه پدر و مادر با درايت خود مي توانند اين مشكلات را حل و فصل نمايند. در اين ميان كودك مي آموزد كه با مشكلات رايج زندگي مي تواند با خونسردي و متانت رويارويي كرده و آنها را بطور موثر مديريت نمايد.
اسلاید 4 :
خانواده خاستگاه امنيت رواني
جان بالبي اولين بار به سبك دلبستگي كودكان اشاره نمود. در اين تئوري ارتباط نخستين نوزاد با مراقبت كننده نقش بسيار مهمي در چگونگي شكل گيري احساس امنيت كودك دارد.
به عبارت ديگرمراقبت كنندگاني كه به موقع به نيازهاي نوزادان پاسخ مناسب مي دهند كودكان ايمني را پرورش مي دهند. برعكس، مراقبت كنندگاني كه در هنگام آشفتگي و بي قراري نوزاد در دسترس نبوده و به موقع پاسخگوي نيازهاي عاطفي آنان نباشند، كودكاني ناايمن پرورش مي دهند.
اسلاید 5 :
پژوهشها نشان مي دهد كه سبك دلبستگي ناايمن در سال اول زندگي تعيين كننده نوع رفتارهاي كودك در آينده است.
با اينكه سبك دلبستگي كودك در سالهاي اول رشد وي شكل مي گيرد، اما اين الگو در تمام طول زندگي وي تكرار شده و در شرايط بحراني و فوريتي بصورت مشخص و آشكار تبلورمي يابد.
اسلاید 6 :
ما در اين مبحث از واژه مراقبت كنندگان زياد استفاده مي كنيم، به اين دليل كه بغير از مادر، نقش ساير افراد خانواده و حتي اطرافيان دررشد همه جانبه كودك بسيار اهميت دارد. در اين ميان، نقش پدر، مادر، خواهر و برادر،پدربزرگ ها و مادربزرگ ها و ساير افراد نزديك خانواده و همچنين فرهنگ عمومي و خرده فرهنگها نيز از اهميت بسياري برخوردار است.
اسلاید 8 :
فرزندپروري خوب به معناي اين نيست كه مراقبت كننده ها كودك را در فضايي خالي از استرس، تعارض و فشار بار آورند. برعكس مراقبت موثر آن است كه فضاي مناسب براي تجربه كودكان و تصميم گيري مستقلانه آنها در شرايط زندگي بوجود آمده و مراقبت كنندگان نيز حمايت و نظارت خود را بر اين فرآيند حفظ نمايند.
اسلاید 9 :
چرخه امنیت
یکی از راههای مفید برای جلب توجه به اهمیت سبک دلبستگی در نحوه رویارویی کودک با استرس و تروما از طریق چرخه امنیت صورت می گیرد.
این چرخه برای اولین بار توسط ماروین، کوپر و چند محقق دیگر مطرح گردید. مهمترین پیام این چرخه این است که والدین نمی توانند بصورت دائم و همیشگی مراقب کودک باشند. با این حال آنها می توانندتمام سعی خود را برای اصلاح و ابقاء امنیت کودک در همه زوایای زندگی فراهم آورند.
اسلاید 11 :
خانواده در بحران
با اینکه در موارد خشونت خانگی، بحران در خانواده اتفاق می افتد و روابط ایمن والدین با یکدیگر و همچنین روابط والدین با کودکان در معرض خطر قرار می گیرد، با اینجال نقش والدین- به عنوان مراقبت کنندگان اصلی کودک - در کاهش عوارض بحران درخانواده بسیار محوری است. تسهیلگر با برقراری ارتباط باوالدین کودکبایستی آنان را مجاب کند که نقش آنها در کاهش آسیبهای روانی اجتماعی کودکان پس از بروز بحران کلیدی است.
اسلاید 12 :
آنها می توانند با رفتارهای مناسب خود حس امنیت را به کودک خشونت دیده بازگردانند.
در این خصوص لازم است که والدین و مراقبت کنندگان به دنیای درونی بچه ها در هنگام تجربه بحران در خانواده توجه داشته باشند.
اسلاید 13 :
بچه ها خشونت میان والدین خود را چگونه تجربه می کنند:
کودکان بسته به گروه سنی که در آن قرار گرفته اند خشونت واقع شده در خانواده را به نوعی تفسیر می کنند. تأثیری که این خشونت بر آنها می گذارد تعیین کننده نوع رفتاری است که متعاقب خشونت از آنها سر می زند.
اسلاید 14 :
مک نقاش (2003) واکنش گروههای سنی مختلف کودکان را به پدیده خشونت به نحو ذیل تقسیم بندی می کند:
کودکان 5 ساله:
بچه های 5 ساله نمی توانند تصور کنند که والدین آنها غیر از نقش والدی نقش دیگری تحت عنوان نقش همسری نیز دارند
آنها نمی توانند خشونت را به خوبی درک نمایند
به دلیل ویژگیهای سنی، این کودکان بسیار خود محور بوده و در نتیجه با تفسیر اینکه آنها والدین من و من فرزند آنها هستم به این نتیجه گیری می رسد که من مقصر اختلافات و نزاع های میان والدینم می باشم
اسلاید 15 :
در نتیجه این کودکان بسیار تمایل دارند که خود را درخصوص خشونت و روابط نامساعد والدین مقصر بپندارند
بعد از اینکه سر و صدای والدین فروکش می کند فکر می کنند دیگر خشونت تمام شده است
ممکن است در دعواهای والدین طرف یکی از آنها را بگیرند در حالیکه قصدشان اصلاً سوگیری نبوده و صرفاً آنچه را درک کرده اند دنبال می کنند.
برای پرت کردن حواس والدین متخاصم به رفتارهایی چون سر و صدا کردن، رفتارهای بیش فعالانه و نیاز به توجه مداوم رو بیاورند.
اسلاید 16 :
كودكان 7 تا 12 ساله
داراي آستانه تحمل پايين تري براي تجربه تعارض و نزاع در خانواده هستند.
نسبت به اينكه آيا بحث و مجادله حل و فصل شده است يا خير، بسيار حساس اند.
ممكن است براي توقف مجادله پاپيش گذاشته و در نتيجه در معرض آسيب فيزيكي قرار بگيرند.
اسلاید 17 :
نوجوانان
احتمال زيادي وجود دارد كه از تعارض پرهيز كنند.
اغلب از نزاع كناره گيري مي كنند.
والدين خود را در اين تعارضات و بگومگوها مقصر مي دانند.
اسلاید 18 :
اثرات منفي خشونت خانگي بر رشد رواني- اجتماعي كودك:
كودكان خانواده هاي خشونت ديده دچار مشكلات متعددي در زمينه رشد خود مي شوند كه بعضي از آنها به قرار ذيل است:
رشد اعتماد به ديگران
درك روابط علت و معلول
رشد دلبستگي
اسلاید 19 :
هر دو رفتار ترساندن و ترسیدن که در تعامل با یک خردسال اتفاق می افتد می تواند سبک دلبستگی کودک را دچار اختلال نماید.
خردسالان چند هفته ای (2 تا 3 ماهگی) علایمی را که نشان گر وجود خشونت در خانه است را تشخیص داده و به آنها واکنش نشان می دهند.
اسلاید 20 :
در نیمه دوم سال اول زندگی خصوصاً در 9 ماهگی خردسالان تجارب منفی را درونی سازی کرده و در سالهای بعد زندگی با رفتارهای خود آنها را نشان می دهند. در سال دوم زندگی ظرفیت یادآوری وقایع پیشین در خردسالان وجود دارد.
مادری که قربانی خشونت است هم موجب راحتی و امنیت خردسال و هم ترس و نگرانی او می گردد.