بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
- مشكلات مرتبط با نوبتكاران، بویژه در زمینه رضایتمندی ایشان و نیز وجود روشها و راهكارهای تجربه شده در دنیا جهت ارتقا بهره وری و رضایتمندی و برخی از راهكارهای آنها در این تحقیق مورد بررسی قرارگرفته است.
اسلاید 2 :
سیستم نوبتكاری
- سیستم نـــــوبتكاری عبارت است از دوره های زمانی كه در 24 ساعت شبانه روز، افراد به كار مشغول هستند، یعنی 8 ساعت شیفت صبح، 8 ساعت شیفت عصر و 8 ساعت شیفت شب و یا دو شیفت 12 ساعته.
اسلاید 3 :
شیفت های كاری به دو صورت ثابت و چرخشی
- در نوبتكاری ثابت عده ای همیشه شب كار خواهند بود و این مضرات زیادی برای آنها به همراه خواهد آورد. محدودیتها و اقتضائات خاص نوبتكاری باعث شده تا هركسی در این سیستم ها دوام نیاورد و مدیران را برآن داشته تا درمورد بهبود وضعیت و شرایط شغلی افراد به فكر فرورفته و راهكارهایی را ارائه دهند.
اسلاید 4 :
- دو نوع شیفت چرخشی داریم: شیفت چرخشی جلوگرد FORWARD ROTATING SHIFT كه به صورت شیفت صبح شیفت عصـــــــر شیفت شب می چرخد و شیفت چرخشی عقب گرد BACKWARD ROTATING SHIFT كه عكس حالت اول انجام می گیرد.
اسلاید 5 :
- مطالعاتی كه توسط هارینگتون انجام شده نشان می دهد فقط 10 درصد افراد از نوبتكاری لذت می برند و بقیه به نحوی با آن می سازند و گاهی راهی به جزنوبتكاری ندارند.
- دراین سیستم ها، خستگی، واماندگی، كسالت، انزوا، امراض روحی و روانی و بیماریها ی جسمی و بسیاری مسائل دیگر شایع و رایج است. مطالعات انجام شده در صنایع پتروشیمی نیز نشان می دهد رضایت شغلی كاركنان بخش عملیاتی از رضایت شغلی بخش ستادی كمتراست و اختلاف آنها معنی دار است.
اسلاید 6 :
معایب و مضرات سیستم نوبتكاری ثابت
- در اینگونه موارد عده ای دائماً نوبتكار شبانه خواهند بود و كارهای شبانه، ساعت بیولوژیك بدن را، كه زمان خواب، زمان غذا خوردن و زمان استراحت را تعیین می كند، به هم می زند و این وضعیت عوارض بسیاری دارد.
- علاوه بر اختلال در سیستم خواب افراد، برنامه ارتباط با خانواده و دیگر اقوام و آشنایان نیز مختل می شود. كم خوابی، كم اشتهایی و بیماریهای قلبی و حالت انزوا و گوشه گیری از دیگر علائم مشاهده شده در بین شب كاران است.
اسلاید 7 :
معایب و مضرات سیستم نوبتكاری متغیروچرخشی
- مطالعات نشان می دهد رضایت شغلی و راحتی كاركنان در سیستم چرخش جلوگرد بیشتر از عقب گرد است.
دركل، در این سیستم ها همه افراد نوبتكار به نحوی در مشكلات سهیم می شوند و تبعات منفی شیفت ثابت وجود ندارد اما ازطرف دیگر مشكلات عدیده ای چون به هم خوردن ریتم شبانه روزی، تنش، عوارض بهداشتی - ایمنی و كم خوابی را نیز به همراه دارد. - براساس تحقیقات نوبتهای كاری گردشی كه در آن ساعت خواب مختل می شود در بلند مدت آثار سوئی بر بدن دارد .
اسلاید 8 :
- محققان دریافتند افرادی كه مرتبا خستگی ناشی از مسافرت هوایی و برهم خوردن ساعت خواب را تجربه می كنند یا افرادی كه به صورت نوبتهای كاری گردشی در شب و روز كار می كنند با خطرات زیادی روبرو هستند كه خود نیز ازآن آگاه نیستند.
- محققان دانشگاه ویرجینیای امریكا در آزمایشی ساعات بیداری و خواب موشها را به طور مستمر شش ساعت جلو و شش ساعت عقب بردند,نتیجه این تحقیق نشان داد موشهای جوان از این تغییر ساعت ظاهرا كمتر آسیب دیدند اما موشهای مسن تر آسیبشان بیشتر بود.
- محققان به این نتیجه رسیدند كه نوبتها ی كاری گردشی كه تغییر ساعت در آن خلاف جهت حركت عقربه های ساعت است در بلند مدت آثار سویی بر بدن دارد .
اسلاید 9 :
عوامل ایجاد کننده فشار عصبی و تنش دركار
- عوامل تنش زا تقریباً در زندگی همه افراد وجود دارد. محیط كاری نیز بنابه شرایط خود بی بهره از چنین عواملی نیست. اگر این عوامل خارج از كنترل كاركنان باشند به آسیبها ی جدی منجر خواهند شد ، لذا ضرورت دارد مدیران بویژه در نظامهای نوبتكاری ، این عوامل و منابع استرس را شناخته و آنها را رفع یا كنترل كنند.
اسلاید 10 :
عوامل تنش زای جسمی و فیزیكی
- شامل صدا و دمای بیش از حد بالا یا بیش از حد پایین، لرزشهای شدید و یا حتی سیستم شیفتی چرخشی و متغیر می شوند.