بخشی از مقاله
بررسي كارگاه چوب در بخش شمال تهران -كارگاه بهارنارنج
چوب و فرآورده هاي آن کاربرد بسيار در زندگي و صنعت دارند . از آنجا که چوب يک محصول بيولوژيکي است داراي خواص و ويژگي هاي متعدد و مختلفي از جمله چگالي ، استحکام ، مقاومت در برابر رطوبت و دما و ... است، که تعيين کننده کاربردهاي مختلف چوب مي باشند. با توجه به محدوديت منابع چوب در جهان مخصوصا چوبهاي با سختي بالا ، ساخت تخته هاي صنعتي با وزن مخصوص متوسط (MDF: Medium Density Fiber) پس از نئوپان به يک صنعت تبديل شد. MDF يک ماده مرکب چوبي محسوب مي شود با جرم حجمي بين 500 تا 800 کيلوگرم بر متر مکعب ( به طور متوسطKg/M3 750) که از مواد مختلفي مي تواند تهيه شود . در جهان بيشتر MDF ها بر پايه چوب تهيه مي شوند و از چوبهاي نرم مثل درخت کاج استفاده مي گردد.
اساس ترکيب MDF چوب و رزين است که تحت فشار و حرارت قرار گرفته و با افزايش استحکام ، مقاومت در برابر آتش و نفوذ ناپذيري خواص بهتري نسبت به چوب نرم خوا هد داشت همچنين قابليت ماشين کاري بالاي نيز دارد که قبل از اين تنها چوبهاي سخت قابليت کارهاي مکانيکي و ماشين کاري را دارا بودند. MDF ها به طور معمول داراي بازه ضخامتي از 3 ميليمتر تا 40 ميليمتر مي باشند.
امروزه علاوه بر چوبهاي نرم از ديگر مواد نظير ساقه غلات ، برنج ، ني ، نيشکر ،چوبها و کاغذهاي غير قابل مصرف و ... براي تهيه تخته صنعتي استفاده مي شود. MDF توليدي از چوب داراي کيفيت بهتري از ساير انواع MDF مي باشد. MDF تهيه شده از باگاس نيشکر نيز از قاعده مستثني نمي باشد ولي از نظر کيفي در سطح جهاني در رده چوب طبقه بندي شده است. در مقايسه با نئوپان، MDF داراي جرم يکنواخت تري در سطح ورق است همچنين از صافي سطح و قابليت سنباده زني و اصلاح سطح برخوردار است MDF به صورت خام و روکش شده به بازار عرضه مي گردد.. MDFهاي مسطح در ساخت مبلمان اداري ، کابينت ، تزئينات داخلي چوبي کاربرد فراوان دارند.
تعريف سازمان خواروبار و کشاورزي ملل متحد FAO از تخته فيبر نيمه سنگين که مورد قبول کميسيون اقتصادي اروپا ECEو سازمان بين المللي چوب تروپيکا ITTO نيز مي باشد به اين شرح است:
تخته ساخته شده از الياف چوب و ديگر مواد ليگنوسلولزي با اتصال اصلي ناشي از به هم فشرده شدن الياف و خصوصيات چسبندگي ذاتي آنها. مواد اتصال دهنده و افزودني هاي ديگر ممکن است در طول فرآيند توليد اضافه شوند . تخته فيبر نيمه سنگين معمولاً به صورت مسطح پرس مي شود اما مي تواند قالب گيري نيز شوند.وزن مخصوص آن بايد از 0.5 گرم بر سانتيمتر مکعب بيشتر و از 0.8 گرم بر سانتيمتر مکعب کمتر باشد.واحد اين مقدار به صورت حجم و مترمکعب است.
کاربردهاي MDF
تخته فيبر نيمه سنگين Medium Density Fiberboard يکي از جديدترين انواع اوراق فشرده چوبي است که به دليل دارا بودن قابليتهاي متنوع و گاه منحصر به فرد با استقبال فوق العاده اي در طي سالهاي اخير روبرو شده است .اين محصول ضمن دارا بودن خواص شبيه سايراوراق فشرده چوبي داراي برخي خواص برتر نيز مي باشد که باعث ارتقاء بازار آن در بين ساير اوراق فشرده چوبي مانند تخته خرده چوب (نئوپان)، تخته لايه، تخته فيبر سخت و ... شده است . در واقع اين محصول (MDF) ابتدا بعنوان جايگزين اوراق فشرده چوبي مطرح بوده و سپس در کاربردهاي جايگزين چوب نيز بکار رفته است. در حال حاضر دامنه کاربردهاي آن روز به روز در حال افزايش است .
از جمله خصوصياتي که باعث ايجاد کاربردهاي متنوع (MDF) شده عبارتند از :
• خصوصيـات فيزيـکي و مکـانيکي بالا
• دامنه وسيع دانـسيـته (وزن مخـصوص) ، ضخامت و ابـعاد MDFقابل توليد
• قابليت ابزار خوري ، ماشين کاري و سنباده زني
• سطوح صاف و متراکم
• قابليت شکل پذيري و لبه هاي صاف
• عدم وجود معايب چوب
• پروفيل دانسيته يکنواخت و همگن
• قابليت انجام رو سازي هاي مختلف همچون انواع روکشي هاي چوبي و غير چوبي، رنگ آميزي و غيره
• پايداري ابعاد و مقاومت به فشرده شدن
• زيبايي ظاهري، طبيعت ملايم و ظريف و حالات شبيه به چوب
• قيمت مناسب
تـوليـد انواع مختـلف اين محصول در جـهان دامنـه کاربـرد آن را بـسيـار وسيـع کرده است. امروزه مي توان تخته فيبر هاي نيمه سنگين MDF بسيار متنوعي از جمله تخته هاي سه لايه يا يکنواخت و همگن،تخته هاي نازک و ضخيم در ابعاد مختلف، تخته هايي با فرم آلدئيد، کم فرم آلدئيد يا بدون فرم آلدئيد، تخته هاي تبديل به سايز شده، روکش شده، لبه چسبانده، نقش برجسته، قالب گيري شده، ابزار خورده، پروفيل شده، با دانسيته هاي بسيار متنوع (کم يا زياد)، مقاوم در برابر رطوبت، آب، آتش، قارچ، حشره و... را در بازارهاي جهاني يافت.
شمال تهران از جمله جاهايي است كه به خاطر دارابودن جنگل و انواع درختان، رشد صنايع چوبي در آن چشمگير بودهاست. وجود كارخانجات متفاوت و كارگاههاي نجّاري، چه به شكل سنّتي و چه مدرن از جملهي آن است. با وجود اينكه صنايع فلزي نتوانسته جايگزين صنايع چوبي شود، ولي اين صنعت به رغم تنوّع، در حالت ركود بهسر ميبرد. در اين احوال بر آن شديم تا به يكي ازشركتهاي توليدي صنايع چوب، يعني شركت صنايع چوبي ""بهارنارنج"" بپردازيم.
اين شركت فعّاليت خود را از تاريخ 23 بهمن ماه 1380، با هدف توليد محصولات چوبي و MDF آغاز نمود. كارخانهي اين شركت در زميني به مساحت 7/000 مترمربّع و در فضاي 3/000 مترمربّع و با دارابودن نيروي انساني متخصّص، در شهرك صنعتي بندپي شرقي احداث گرديد. سالنهاي تخصّصي هريك از واحدهاي توليد تحت كنترل و نظارت مهندسان مجرّب شامل انبار موادّ اوّليه، درودگري، پرسكاري و رنگكاري ميباشد. واحد MDF نيز خود به 3 بخش (برشپانل، لبه چسبان و مونتاژ اوّليه) تقسيم ميشود. نصب ماشينآلات و دستگاههاي مدرن، سرآغاز فعّاليت همگام
شركت در زمينهي MDF با تكنولوژي روز اروپا بود كه باعث بالابردن سهم شركت در بازارهاي داخلي و خارجي و تضمين كيفيت موادّ اوّليهي آن گرديد. اين مجموعه در آبانماه سال 84 موفّق به دريافت گواهينامهي ISO9001 از شركت IQM ايتاليا شد كه موجب افزايش كارايي و بهرهوري و درنهايت ارتقاي كيفي محصولات شركت شد تا به رقابت با محصولات بينالمللي بپردازد و رضايت بيش از پيش مشتريان را در پي داشته باشد.
عليرضا اسماعيلپور كه متولّد 1341 بابل و مديرعامل شركت بهارنارنج ميباشد، دربارهي انتخاب اين شغل چنين ميگويد: » در سال 1359 و بعد از گرفتن ديپلم، به علّت تعطيلي دانشگاهها و انقلاب فرهنگي ناچار به بازار روي آوردم. به دليل علاقه به رشتهي الكترونيك، جهت آموزش اوّليه به صندوق كارآموزي مراجعه نمودم كه با تكميل ظرفيت در اين رشته مواجه شدم و بهناچار، رشتهي چوب و نجّاري را پذيرفتم و يك دورهي آموزشي سهماهه را پشتسر گذاشتم و بعدازظهرها هم نزد استادكاري بهنام آقاي ""داييپور"" بهصورت كارآموزي كار ميكردم. او شرطي را براي پذيرش من گذاشتهبود. اينكه تمام مغازهاش را در مدّت يكهفته تميز كنم تا بعد تصميم بگيرد كه آيا مرا
پذيراست يا خير؟ شايد حدود دو وانتنيسان از مغازهي او خاك ارّه و پوشال را جمعآوري كردم و بعد از يك هفته استاد گفت: » اگر اينكار را نميكردي، تو را نميپذيرفتم! « بلافاصله بعد از 3 ماه آموزش، با 2000 تومان سرمايهي اوّليه كه 1600 تومان آن از فروش دوچرخهام (چون رشتهي ورزشيام دوچرخهسواري بود) و 400 تومان قرض از چندجا بود، مغازهاي 20متري در حوالي اوقاف با ماهي 1000 تومان اجاره كردم و ابزار اوّليهي نجّاري را خريداري كردم. «
اوّلين سفارش
» اوّلين سفارش من ساخت ميز سماور به قيمت 300 تومان بود كه با دريافت اوّلين دستمزد، بسيار خوشحال شدم. «
گسترش كار
» بعداز اينكه در سال 60 جواز رشتهي نجّاري را گرفتم، از همان موقع كارم را گسترش دادم و پس از 3 تا 4 سال ، كارم در سطح بالا توسعه يافت و بهناچار مغازهام را تعويض و در كمربندي غربي مغازهاي با مساحت 150 متر خريداري كردم. چون هدف اوّليهام بيشتر جذب نيروي كار بود و به خاطر علاقهي زيادي كه به اين رشته داشتم، از سال 71 كارم آن قدر گسترده شد كه نميتوانستيم با آن مغازهي كوچك جواب مشتريان را بدهيم. بههمينخاطر شركت صنايع چوب "مامطير"را در جادهي كياكلا تأسيس كردم. از سال 1380 با تفكّر ايجاد فضاي توليدي مستقل و اشتغالزا اقدام به تأسيس شركت بهارنارنج كردم. در سال 1381 قطعهزميني به مساحت 7/000 مترمربّع در شهرك صنعتي بندپي شرقي خريداري كردم و طرحي را با اشتغال 33 نفر ارائه دادم كه در شهريور 1382 به بهرهبرداري رسيد و در گام اوّل 12 نفر مشغول به كار شدند.
از سال 1383 با توجّه به ورود محصولات MDF به بازارهاي جهاني و داخلي و همچنين استان تهران، خطّ توليد محصولاتMDF و جديدترين و پيشرفتهترين ماشينآلات روز اروپا را در كارخانه مستقر نمودم كه خود باعث افزايش نيرو به 33 و سپس به 48 نفر شدهاست. «
MDF چيست؟
MDF از مشتقّات چوب به وجود ميآيد كه آنها را به صورتهاي تارهاي مويي اليافي درميآورند و به صورت پرسهاي قوي، آن را فشرده ميكنند و اگر بخواهند آنرا ضدّ آب كنند، قبل از
آنكه بهصورت خمير در آيد، با پارافين مخلوط ميكنند. نوع روكشهاي MDF متفاوت و داراي تنوّع رنگ بسيار است. «
تهيهي موادّ اوّليه و خط توليد
» موادّ اوّليهاي كه در بازار ايران از آن استفاده ميشود، از روسيه وارد ميشود كه توسّط تاجران ايراني خريداري ميگردد. براي تهيهي MDF چون در داخل ايران كارخانهي تخصّصي توليد MDF نداريم، (هرچند در چمستان نور شركتي است كه MDF توليد ميكند، امّا ابعاد كار آن طوري است كه استاندارد روز نيست.) تمام MDF هاي موجود در بازار ايران بيش از 80 تا 90 درصد از تركيه وارد ميشود، زيرا حدود 19 كارخانهي بزرگ توليد MDF در اين كشور وجود دارد. «
سطح كار و كيفيت
» ما براي كيفيت اهمّيت خاصّي قايل هستيم و تمام مراحل توليد ما از روي نقشه و استاندارد است. در واقع سيستم مديريت كيفيت را استقرار داديم و اين سيستم باعث شد كه مشتريان ما افزايش پيدا كردند. منتها توليد ما جوابگوي اين حجم مشتري نيست. ههمينخاطر مجبور شديم طرحهايمان را توسعه دهيم و هدفمان اين است كه شعبههايمان را در سطح كشور افزايش دهيم. هرچند ما در مجموع 6 شعبه داريم (دوشعبه در بابل، يك شعبه ساري، يك شعبه گرگان، يك شعبه گنبد و يك شعبه بندرتركمن)، امّا در برنامهاي كه تدوين نمودهايم در شهرهاي تهران، اصفهان و شيراز هم نمايندگيهايمان را داير خواهيم كرد. كاري كه در بهارنارنج انجام دادهايم تنوّ
عي است در صنايع چوب بابل و حتّي تهران. «
رقابت در بازار كار
» مبلهاي چيني بهعنوان يك رقيب جدّي بهحساب نميآيد، امّا باعث شدهاند كه ما سطح كارمان را بالا ببريم تا بتوانيم با آنها به رقابت بپردازيم. مشكلي كه در كالاهاي چيني وجود دارد اين كه كالاهاي ضعيفي هستند. يعني قدرت و دوام ندارند و فقط روي زيبايي آنها كار شدهاست و در تهران در درازمدّت، اين كالاها جوابگو نيستند. «
رطوبت و تغيير حجم چوب، رعايت استانداردها
» در كارگاههاي ما واحد كورهي، چوبخشككني وجود دارد. استاندارد رطوبت چوب بايد 8 تا 12 درصد باشد. مشكلي كه نجّاريهاي ديگر دارند اين است كه واحد چوبخشككني ندارند و به آن اهمّيت نميدهند. در تهران فقط ما داراي كوره هستيم. چوب كه خشك ميشود، مقاومت آن دو برابر ميشود و چسبپذيري آن بالا ميرود. در نتيجه در منازل به علّت رطوبت زياد، تغيير حجم در چوب پديد نميآيد و لاروهايي كه در چوب وجود دارد با گرماي بالاي 70 درجه از بين خواهندرفت. ابعاد كوره 4/5 در 9 متر است و بهصورت واگني ساخته ميشود. هر 15 روز ميتوانيم چوب خشك كنيم و دو كوره چوبخشككني داريم كه نزديك به 100 مترمكعب در ماه، ظرفيت خشككردن دارند. «
وضعيت صادرات
» ازجمله الزامات صادرات اين است كه كالا حتماً بايد داراي استاندارد اروپايي باشد. خوشبختانه اين شركت در آبانماه 84 استاندارد بينالمللي ISO9001 را كسب نمود. در واقع جزو معدود شركتهايي هستيم كه ISO9001 داريم. همچنين شركتي كه ميخواهد صادرات كند حتماً ، بايد واحد بستهبندي داشتهباشند. يعني كارها بهصورت اتّصالات است و اين كاري است كه در اروپا
انجام ميشود و ما دستگاه مورد نياز را از ايتاليا وارد كرديم تا براي كارهاي با حجم بالا، مانند يك كمد كه 2 در 3 متر فضا اشغال ميكند، مورد استفاده قرار گيرد. ميخواهيم اين كار را بهصورت بستهبندي انجام دهيم. فعلاً طرح مطالعاتي داريم كه صادرات به كشورهاي آسياي ميانه و دبي بزودي صورت گيرد. «
انتخاب طرح و مدل
» طرّاحي را خودم انجام ميدهم. طرّاح درواقع بايد فكر مردم را بخواند، يعني بداند كه مردم چه ميخواهند. در اين منطقه، يعني شرق و غرب تهران، دو نوع ايدهي مختلف وجود دارد. يعني
يك دسته از اجناس ما اختصاصاً براي شرق و دستهي ديگر مخصوص غرب تهران است. كلاً هر طرحي كه تا الآن دادهايم، از آن استقبال خوبي شده است؛ ازجمله از خطّ توليد MDF جديد خيلي استقبال شد.«
كرمخوردگي
»چون دراين منطقه رطوبت محيط زياد است. لاروهايي در داخل چوب وجود دارند و اگر چوب در فصل بهار قطع شود و قبل از اينكه وارد كوره شود ، از آن ميز و يا صندلي و ... توليد شود، لارو داخل آن تبديل به حشره ميشود. امّا كاري كه ما انجام ميدهيم اين است كه با گرماي بالاي 70 درجهي كوره كه قبلاً ذكر شد، اين لاروها را از بين ميبريم. كلّيهي توليدات ما با 4 سال ضمانت و 10 سال خدمات پس از فروش ارائه ميشود. «
برنامههاي آينده
» ازجمله برنامههاي آتي، استقرار واحد طرّاحي در شركت ميباشد و نيز براي تثبيت بازار خارجي، به تعدادي ماشينآلات تخصّصي نياز داريم كه بايد آنها را سال آينده وارد كنيم. از جملهي اين دستگاهها CNC برش است كه تمام توماتيك ميباشد و پرس وكيوم كه روكش ملامينه را تا يك ميليمتر پرس انجام ميدهد و اگر اين دستگاه را وارد كنيم، ديگر مشكلات خاصّي را از نظر ماشينآلات نخواهيم داشت . همچنين تا شهريورماه شعبهاي را در بازار يافتآباد راهاندازي خواهيم كرد. (يافت آباد كلّ بازار مبل ايران را پوشش ميدهد، ولي در بابل هنوز شناختهشده نيست، در اين منطقه، ما، حرف اوّل را ميزنيم.) «
مشكلات
» از صنايع چوب حمايت چنداني نميشود. اگر از توليدكننده حمايت شود، روحيه ميگيرد. مخصوصاً با تورّمي كه امسال ايجاد شده، واقعاً توليدكنندگان مشكل دارند. به خاطر عدم حمايت، انگيزهي كافي براي توليدكننده به وجود نميآيد كه به سمت توليد برود. تثبيت قيمت وجود ندارد. از اوّل سال تاكنون هنوز شركتهايي كه با آنها كار ميكنيم، ليست قيمت را ارائه ندادهاند. نزديك به 25 درصد جنسهايي كه ميخريم تورّم يافته. ولي هنوز قيمت جنسهاي خود را افزايش ندادهايم، زيرا بازار اين منطقه كشش افزايش بيرويهي قيمت را ندارد. به همينخاطر، توليدمان را افزايش داديم. از وامها استفاده ميكنيم تا حجم خريد برخي از موادّ اوّليهاي را كه از خارج به صورت مستقيم تهيه ميشود، بالا ببريم.
رضايت از كار
» من از شغل خودم راضي هستم. براي رشد در كارم از وام استفاده كرده و نزديك به 700 ميليون تومان براي شركت سرمايهگذاري كردهام. طبق برنامهريزي قسط آنها را دادم و هيچگاه بيرويه سرمايهگذاري نكردم. در حقيقت سرمايهگذاري را پلّهپلّه انجام دادم. علاقهاي كه به اين كار داشتم باعث شد تا خسته نشوم. ما شعار اشتغالزايي ميدهيم، ولي درعمل اجرا نميكنيم. هركاري كه صنعتگران ميكنند، با پشتكار و تلاش خودشان است. «
خطّ مشي كارگاه
» شركت بهارنارنج توليدكنندهي انواع محصولات چوبي و MDF ، تأمين رضايت مشتريان را بهعنوان هدف اصلي درنظر گرفته و براي تحقّق اين هدف، استقرار مديريت كيفيت بر مبناي استاندارد ISO9001 را به مورد اجرا گذاشته و درجهت پيادهسازي آن موارد زير را مدّنظر قرار
دادهاست.
- ارتقاي سطح كيفيت محصولات ارائهشده، براساس الزامات مشتري
- افزايش بهرهوري و توانمندي نيروي انساني و ارتقاي دانش فنّي و مهارتها از طريق آموزشهاي مستمر و مؤثّر
- تحويل بهموقع محصول
- استفاده از تكنولوژي و تجهيزات نوين در توليد
- افزايش سهم محصولات توليدي در بازارهاي داخلي
- سعي و تلاش جهت حضور مطلوب در بازارهاي خارجي
مديريت و كاركنان بهارنارنج ضمن درك مفادّ خطّمشي فوق، خويش را متعهّد به بهبود مستمر و اثربخش سيستم مديريت كيفيت بر مبناي استانداردISO9001 ميداند و آن را بهعنوان چارچوبي مطلوب و كارآمد جهت تعيين و بازنگري اهداف كيفي سازمان معرّفي مينمايد. «
فرآيند توليد در کارخانه توليد تخته صنعتي واحدهاي کشت و صنعت توسعه نيشکر :
در کارخانه توليد تخته صنعتي شعيبيه از ماده اوليه باگاس استفاده مي گردد. باگاسي که پس از عصاره گيري از شرکت توليد شکر خارج مي شود شامل مواد زير است:
که ميزان الياف و پيت به نسبتهاي زير قابل تقسيم بندي هستند:
الياف بلند بيروني
50%
پيت
30%
الياف آوندي و پوسته
20%
پيت به علت اينکه داراي قدرت جذب رطوبت بالا مي باشد و استحکام کمتري دارد باعث کاهش کيفيت مي شود. بنابراين بايد از باگاس جدا شوند. با توجه به توضيحات بالا به بررسي اجمالي روند توليد MDF از باگاس مي پردازيم.
1. جداسازي پيت و الياف
تفاله نيشکرهاي عصاره گيري شده در کارخانه شکر از طريق نقاله به واحد توليد MDF انتقال مي يابد و پس از توزين به نقاله ديگري ريخته مي شود. اين نقاله در حالت عادي باگاس را به مسير توليد منتقل مي کند و در صورت بروز مشکل احتمالي اين نقاله باگاس را به انبار موقت انتقال خواهد داد. البته باگاس حداکثر تا مدت 10 روز مي تواند در اين انبار باقي بماند و در صورتي که اين مدت افزايش يابد به دليل مواد موجود ازجمله مواد قندي، باگاس فاسد شده و کيفيت خود را از دست مي دهد.
اولين مرحله کاري که روي باگاس انجام مي شود جداسازي مواد خارجي مثل خاک ، سنگ و ... است. پس از جداسازي مواد بيروني ، باگاس وارد مرحله پيت زدايي مي شود. براي اين منظور واحدي به نام دپيتر وجود دارد که براي جدا کردن پيتها از الياف ديگر با چکش هايي ضربه به باگاس وارد مي شود . در اثر اين ضربه ها پيت که داراي استحکام کمتري است خرد شده و به دليل نيروي گريز از مرکز از صافي مي گذرد. بدين ترتيب پيت از الياف جدا شده و به کارخانه خوراک دام منتقل مي گردد.
2. انبار مرطوب
پس از جدا شدن پيت، الياف بايد ذخيره شوند. طريقه انبار کردن باگاس بايد به گونه اي باشد که آسيبي به آن وارد نشود. از آنجا که ورود نيشکر به کارخانه شکر در بعضي از ماههاي سال کاهش مي يابد و ميزان باگاس توليدي کم خواهد شد بايد اين انبار حجم مورد نياز را داشته باشد و در عين حال بايد توجه داشت که مواد قندي باقيمانده در باگاس و رطوبت بالاي آن موجب خراب شدن باگاس براي طولاني مدت مي شود. بنابراين بايد از روشهاي ويژه نگهداري استفاده نمود.در کارخانه هاي توسعه نيشکر از روش مرطوب استفاده مي شود به اين ترتيب که ابتدا الياف با آب و مايع مخصوص بيولوژيکي مخلوط شده و سپس با پمپ به انبار اصلي منتقل شده و در آنج
ا تا ارتفاع 25 متر ذخيره مي گردد. در اين حالت روبت باگاس بايد در حدود 75 درصد باشد.
3. شستشو و آبگيري
زمانيکه باگاس براي توليد MDF به خط توليد منتقل مي شود در ابتدا بايد شسته شود تا باقيمانده مواد زائد و خارجي مثل پيت يا ذرات ريز ديگر از آن جدا گردد. اين کار با کمک آب انجام مي شود . آب با فشار 4 بار به اين قسمت وارد شده و با ايجاد يک جريان گردابي الياف را از مواد ديگر جدا مي کندو الياف به قسمت بعدي منتقل مي شود.
4. آماده سازي و پالايش (REFINER)
تصفيه کننده خود از چند قسمت تشکيل شده است. قسمت اول که دايجستر مي باشد محفظه اي است از فولاد ضد زنگ و مانند ظروف تحت فشار ساخته مي شود. در اين محفظه باگاس در معرض بخار با حرارت 185 درجه سانتيگراد و فشار مشخص قرار مي گيرد. اين کار باعث مي شود که باگاس نرمتر گردد و درنتيجه در مرحله بعدي که دفيبراتور است زمان و انرژي کمتري صرف شود.در دفيبراتور دو صفحه با قطر 54 اينچ وجود دارد که با لغزش آنها بر روي هم ذرات باگاس از هم جدا مي شوند و به صورت الياف کاملا مجزا از هم در مي آيند تا محصول نهايي از کيفيت بهتري برخوردار باشد. قبل از اينکه اي الياف از ريفاينر خارج شوند پارافين مذاب، هاردنر(محلول کلرور آمونيوم )، چسب(رزين اوره فرمالدئيد) و ديگر مواد لازم افزوده مي شوند.
5. خشک کن
در اين مرحله رطوبت باگاس که با افزودن چسبها و ديگر مواد بيشتر شده است ، تا 8% کاهش مي يابد.
6. شکل دهي
کيک آماده شده تا ارتفاعي در حدود 4 متر بالا رفته و سپس از طريق دستگاه Dosing bin به دستگاه شکل دهي منتقل مي شود. Dosing bin با حرکت لرزشي و رفت و برگشتي به تغذيه يکنواخت کمک ميکند. در دستگاه شکل دهي کيک تا ارتفاعي مشخص ريخته مي شود . عرض کيک در اين ماشين 2550ميليمتر ميباشد. از ويژگيهاي مهم استفاده از ماشين فرم دهي که معمولا در فرآيند توليد با پرس ممتد استفاده مي شود به شرح زير آمده است:
- يکنواخت کردن کيک
- دقت در وزن و ميزان کيک
- شکل دهي مناسب و دقيق
- کاهش نياز به سمباده زني
- کاهش مواد اوليه مورد نياز
- انرژي مصرفي کم
7. پيش پرس
ضخامت کيک فرم داده شده، قبل از اينکه وارد پرس داغ شود با کمک پيش پرس ( پرس سرد) کمترمي گرددو در نتيجه پيوستگي و جرم حجمي آن افزايش پيدا خواهد کرد که باعث بهتر شدن عملکرد پرس داغ ميشود.
8. پرس داغ
پرس داغ مرحله اي است که کيک فرم داده شده تحت فشار و حرارت بسيار قرار مي گيرد. در اثر حرارت رزين هاي موجود در آن فعال شده و با فشار وارده ذرات به خوبي به هم فشرده شده و ضخامت مورد نظر حاصل مي شود. پرس هاي موجود و مورد استفاده در صنعت، عبارتند از:
- پرس تک دهانه
- پرس چند دهانه
- پرس ممتد
دريکي از شرکت هاي توليد تخته صنعتي توسعه نيشکر از پرس ممتد استفاده مي گردد. از مزاياي استفاده از پرس ممتد يکنواختي بسيار بالا در محصول و حذف مرحله خنک کردن مي باشد. به علاوه محدوديت سايز در اين نوع پرس، تنها عرض دستگاه مي باشد.
پرس مورد استفاده در اين کارخانه از يک شرکت خارجي خريداري شده که نام تجاري اين دستگاه Contipress مي باشد. طول اين دستگاه 26.700 متر است و 36 فريم دارد . در هر فريم 8 جک هيدروليکي موجود فشار لازم را اعمال خواهند کرد سرعت اين پرس 40 متر بر دقيقه است که توان توليد عملي آن 30متر بردقيقه پيش بيني مي گردد. در شکل زير نمونه اي از Contipress ديده مي شود.
در اين دستگاه حرارت لازم به وسيله روغن داغ به صفحات منتقل مي شود. فقط قسمت اوليه و طولاني تر پرس حرارت لازم براي عمل کردن چسب را منتقل مي کند و قسمت بعدي پرس (در شکل زير نشان داده شده است) به کاهش درجه حرارت کمک خواهد نمود.
ورق خروجي به طول 5530ميليمتر بريده مي شود و عرض آن با کنار بري آن 2440 ميليمتر مي باشد.
9. سنباده زني
قبل از اينکه ورقهاي بريده شده سنباده بخورند در يک انبار موقت قبل از خط سنباده زني نگهداري مي شوند. اين انبار موقت به دلايل زير تشکيل مي شود:
1. ورقها از نظر کيفيت بررسي مي شوند
2. ورقها حرارت خود را کاملا از دست مي دهند
به همين دليل پرس ممتد در سه شيفت کار مي کند و ماشين سنباده زني در دو شيفت فعال خواهد بود که اين زمان به مسايل نگهداري و تعميرات دستگاه سنباده زني نيز بسيار کمک مي کند.
پس ازاينکه ورقها سنباده زني شدند و سطحي کاملا صاف و هموار که مناسب روکش شدن باشند را پيدا کردند درجه بندي نهايي شده وبعد از بسته بندي به انبار محصول نهايي انتقال پيدا خواهند کرد.ظرفيت طراحي شده براي اين کارخانه حداکثر 400 مترمکعب در روز و 100 هزارتن در سال مي باشد.شركت صنايع چوبي بهارنارنج فعّاليت خود را از تاريخ 23 بهمن ماه 1380 با هدف توليد محصولات چوبي و MDF آغاز نمود. كارخانهي اين شركت در زميني به مساحت 000/7 مترمربّع و در فضاي 000/3 مترمربّع و با دارابودن نيروي انساني متخّصص در شهرك صنعتي بندپي شرقي احداث گرديد. سالنهاي تخصّصي هريك از واحدهاي توليد تحت كنترل و نظارت مهندسين مجرّب شامل: انبار موادّ اوّليه، درودگري، پرسكاري و رنگكاري ميباشد