بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

يونان:

اگر چه هنریونانی مدت بسیار زیادی منبع الهام هنرمندان باختر زمین بوده است.اروپاییان تا میانه سده هجدهم مستقیما" درباره آن چیز زیادی نمی دانستند. سرزمین  یونان در جنوب شبه جزیره ی بالکان واقع شده است و می توان چهار ناحیه مجزا را در این سرزمین  از هم تشخیص داد .یونان شمالی به وسیله ی سلسله ی جبال پند (Pinde) به منطق مجزا تقسیم شده است . رشته جبا ل پند به کوه های کوچک تر دیگر می پیوندند و مهم ترین کوه این مجموعه کوه المپ (بلندترین کوه یونان ) است، که از زمان های قدیم مقدس شمرده می شد و جایگاه خدایان بود . ناحیه ی Epire در مغرب یونان منطقه ای کوهستانی است و ناحیه ی تسالی در مشرق تنها جلگه ی بزرگ کشور یونان است . یونان مرکزی از کوهستان هایی که دنباله ی سلسله جبا ل پند هستند پوشیده شده است و جلگه های تنگ و باریکی در آن قرار دارد و به شش ناحیه ی عمده تقسیم شده است. فرهنگ مردم یونان بعد از فرو پاشی تمدن میسنی ها (Mycenaean) و مینوی (Minoan) بین سال های 1100الی 800 قبل از میلاد ،از تداخل دو گروه مختلف انسان ها شکل گرفت . گروه اول مردمانی منضبط با تعصب شدید قبیله ای بودند ، که دورین ها (Dorians) نام داشتند .

اسلاید 2 :

. این گروه تاخت و تاز خود را از شمال آغاز کردند و در حدود سا ل های 1100قبل از میلاد در پلوپونز (Peloponnesus) ساکن شدند و منطقه ای به نام اسپارتا (Sparta) را به عنوان پایتخت خود انتخاب کردند . گروه دوم که ملتی بازرگان و سیاست مدار بودند ، ایو نین ها (Ionians) نام داشتند و از طریق دریای اژه به آسیای صغیر و جزایر یونان آمده بودند  وبا وجود اختلاف بین فرهنگ های این دو گروه ،در قرن هشتم قبل از میلاد، اتحاد بین دورین ها و ایونین ها صورت گرفت که از پس به آنان هلنی (Hellenes) اطلاق شد. واحد های سیاسی آنها ، به جای فرمانروایی ،به صورت دولت شهری اداره می شدند . یونان سرزمینی کوهستانی با زمین های حاصل خیز است که اغلب در کنار سا حل دریا گسترده شدند . سراسر دوره های باستان (قرن هفتم قبل از میلاد تا سا ل 480 میلادی ،و دوره ی کلاسیک در سا لهای 480-323 میلادی ) هیچ دولت شهری نتوانست برای مدتی طولانی بر دیگری حکمرانی کند.

انرژی اصلی دولت شهرهای یونانی عموما" بر یافتن مستعمراتی در خارج از یونان (مثلا"در جزایر و سرزمین های سا حلی دریا ی اژه و جنوب ایتالیا و به خصوص سیسیل) صرف می شد و هم اکنون بسیاری از این شهرها جلوه هایی از سلیت های یونان باستان را به دست می دهند .

اسلاید 3 :

. به رغم جدایی سیاسی شهر ها و اختلاف ریشه ای بین نواحی ایونیک و دور یک از لحاظ فرهنگی ، یونانیان باستان سعی می کردند که از آغاز اتحادشان ، فرهنگی مشترک را پایه گذاری کنند و آن را پرورش دهند و به کما ل برسانند . حماسه ها و نمایشنامه ها ی هومر ، خدایان و افسانه های اساطیری را مطرح می کردند . به عنوان نمونه ، هر شهر خودش را تحت نفوذ خدایی مجزا معرفی می کرد و این خدایان بسیار مورد توجه بودند . یونانیانی که عمیقا" مذهبی ودر عین حا ل مبدع فلسفه نیز بودند ،در شهرها و روستاها پراکنده شدند و معابد زیادی برای خدایان و رب النوع ها ساختند . همه ی یونانیان به مکان هایی که در آنجا الهامات غیبی نازل می گردید اعتقاد داشتند و آنجا را مورد توجه قرار می دادند ،که از آن جمله می توان به زیارتگاه دلفی (Delphi) اشاره کرد . مردمان شهرها برای انباشتن آذوقه ی ذخایر ، به منظور ارائه ی پیشکشهایی به اراکل

(Oracle) با هم در رقابت بودند . مشهورترین زیارتگاه پن هلنی(PanHellenic) در المپیا (Olympia) ، دارای معابد با شکوهی برای زئوس (Zeus) و هرا(Hera) و همچنین برای برگزاری جشنواره ها و مسابقات ورزشی بود؛ و مردم اعتقاد داشتند که خدایان ،آرزوهایشان را با توجه به برندگان مسابقات و شهرهای آنها بر آورده می کنند .

اسلاید 4 :

یونانیان ،بیشتر از مردمان هر فرهنگ دیگری در بستر تحولات دوره های مختلف تاریخی زندگی کرده اند . تمدن یونان پیش از میراث کرت و میسن تحت تأثیر فرهنگ و تمدن مصریان واز طرفی هم تحت تأثیر فرهنگ خاور دور و نزدیک شکل گرفته بود . یونانیان آخرین معماران خرسنگی (Megalilthc) بودند . . این اقوام به عبارتی نیاکان تمدن غرب نامیده می شوند . دوران رشد و شکوفایی یونان بین قرن های ششم تا هشتم قبل از میلاد ، یعنی زمانی که فلسفه، تاریخ، نمایشنامه نویسی، ادبیات ،دموکراسی و علوم ظاهر شد . اتفاق افتاد . این توسعه ها ناشی از حس جدید و ریشه ای نسبت به جایگاه مکانی و زمانی انسان در آن دوران بود وبه طریق انسان احساس می کرد که می تواند در خلق سرنوشت خود کوشا و مؤثر باشد و قوه ی تفکرات و آما لش را به کار اندازد . تأثیر چنین افکاری ،این بود که آنان در برابر خدایان موجود ، خدایانی هم از شکل انسان بتراشند و آنها را پرستش کنند . خدایانی که به این طریق خلق می شدند ، دارای شخصیت انسانی بودند ؛ یعنی در واقع همه ی این خدایان کیفیتی بالا تر داشتند اما در تناسب وزیبایی با انسان مشترک بودند . در یک کلام ، می توان چنین بیان کرد که بدین ترتیب انسان مقیاس همه چیزها و پدیده های عالم شد .

اسلاید 5 :

.این ترکیب در سایر اشکال معماری ان دوران به عنوان پایه و اساس دیده می شود.در معابد ابتدایی که تاکنون شناخته شده اند ،محراب ها ،میزهای غذا و عناصری از این قبیل مشاهده می شوند.البته با گذشت زمان محراب از داخل سلا به بیرون معبد منتقل گردید.
معابد یونانی را می توان به صورت های مختلفی دسته بندی کرد:
الف: Megaron (بنای مستطیل ستون دار) معبدی است با ستون ها و رواق در antis (قرار گیری ستون ها بین بین دو جرز نبش پیشخان).
ب: Prostyle (بنای پیش ستونی ) معبدی است که ستون های رواق بین دیواره های دو جرز نبش پیشخان نباشد اما در جلوی سلا قرار گرفته باشد(شکل 1).
ج: Amphiprostyle (پرستشگاهی با دو مدخل پشتخان و پیشخان) معبدی است که ستون ها در دو انتهای سلا قرار گرفته اند (شکل 2).
د: Peripteral (پرستشگاه دور ستونی) معبدی است که ستون ها دور تا دور سلا را  در بر گرفته باشد.این الگوی معبد به عنوان نمونه ی اصلی معابد یونانی مطرح است.

اسلاید 6 :

البته گفتنی است که تقسیم بندی معابد از روی تعداد ستون ها در جلو و عقب سلا نیز امکان پذیراست:
پیشخان هشت ستونی Octastyle ؛ پیشخان دو ستونی Distyle ؛پیشخان نه ستونی Enneastyle ؛ پیشخان چهار ستونی Tetrasstyle ؛پیشخان ده ستونی Decastyle ؛ پیشخان شش ستونی Hexastyle ، بیشتر معابد یونانی شش ستونی اند ولی بزرگترین انها ،یعنی معبد پارتنون (Parthenon)  در اتن ، هشت ستونی است.
 
نظام دوریک
در مقاطع عمومی معابد یونان تنوع کمتری به چشم می خورد و این گونه به نظر می رسد که از آغاز،دو ایده ی اصلی به نام های نظام دوریک (Doric) و نظام ایونیک (lonic) وجود داشته است .البته سبک دیگری به نام کرنتین (Corinthian) نیز وجود داشته (شکل 3) که جزو سبک ایونیک است.این سبک ها همه ی جنبه های معابد را-از جمله شکل ،حالت و تناسبات –تععین می کند .در نگاه اولیه و گذرا ، سبک دوریک بسیار ساده و کودکانه  به نظر می رسد وزیرا ترکیبی از تیر و ستون است

اسلاید 7 :

سر ستون دوریک از سه قسمت تشکیل شده است:

1) سر ستونی(Abacus)

2) بالشتکی(Echinus)

3) گیلوی سر ستون(Necking)

سر ستونی بوک مکعب شکل است که بار را از سنتوری می گیردو به بالشتکی ،و آن هم به گیلویی منتقل می کند .سپس این نیرو از طریقه ی بدنه ی ستون به زمین می رسد.

فرس(Architrave) جزء سنتوری دوریک است ، که بر روی ستون ها قرار گرفته و افریز(Frieze) که در بالای فرسب واقع شده است ، یکی از پایدارترین و مشخص ترین شیوه های این سبک به شمار می آید .در قسمت های افریز شیارهای عمودی به نام سه ترکی ها (Triglyph) و مابین انها سطوح مربع شکل به نام چها گوش افریز (Metope) واقع شده اند. در زیر افریز ردیف باریکی از قالب گیری (Molding) ابزار یا زنجیرهای تزیینی  مغزی افریز (Taenia) قرار دارند که از عناصر مستطیل مانندی (Regulae) آویزان شده و به میخ های مخروطی ابچکان (Guttae) متصل گردیده اند .

اسلاید 8 :

سر ستون دوریک از سه قسمت تشکیل شده است:

1) سر ستونی(Abacus)

2) بالشتکی(Echinus)

3) گیلوی سر ستون(Necking)

سر ستونی بوک مکعب شکل است که بار را از سنتوری می گیردو به بالشتکی ،و آن هم به گیلویی منتقل می کند .سپس این نیرو از طریقه ی بدنه ی ستون به زمین می رسد.

فرس(Architrave) جزء سنتوری دوریک است ، که بر روی ستون ها قرار گرفته و افریز(Frieze) که در بالای فرسب واقع شده است ، یکی از پایدارترین و مشخص ترین شیوه های این سبک به شمار می آید .در قسمت های افریز شیارهای عمودی به نام سه ترکی ها (Triglyph) و مابین انها سطوح مربع شکل به نام چها گوش افریز (Metope) واقع شده اند. در زیر افریز ردیف باریکی از قالب گیری (Molding) ابزار یا زنجیرهای تزیینی  مغزی افریز (Taenia) قرار دارند که از عناصر مستطیل مانندی (Regulae) آویزان شده و به میخ های مخروطی ابچکان (Guttae) متصل گردیده اند .

اسلاید 9 :

قسمت قرنیز (Comice) در واقع المانی افقی است که در سرتاسر محیط معبد دور می خورد و عملکرد ان ایجا خط مشخصی بین ساختمان و آسمان است و نتیجه آن حرکت ،لبه تیزی است که سبک را به پایین می رساند .در قسمت پایین یک سری عناصر سه گوش بیرون زده قرار می گیرد و از هریک از این عناصر هجده میخ مخروطی ابچکان در سه ردیف شش تایی آویزان است که اندازه و فواصل انها برابر کتیبه است .در بالای المان افقی یک قرنیز ساده تر و سبک تر به شکل مثلث متساوی الساقین قرار گرفته است که در نهایت فرورفتگی عمیق سینه سنتوری (Tympanum) را شکل می دهد.این سیستم سنتوری که دورن خود ترکیبات مجسمه ای زیبا و متنوع دارد.به عنوانت عنصری شاخص در معماری مطرح است .برای مثال(18) می توان  از سنتوری های معابد در المپیای آتن و جزء ان نام برد. نقوش بر جای مانده که در معابد مشاهده می شود تا حدودی می تواند گمراه کننده نیز باشد ؛ چون با مرور زمان ، خطوط اصلی تزیینات از بین رفته اند ولی برداشت هایی که از این موضوعات می شود به گونه ای است که در طرح های تزیینی عمدتا" از اشکال مجسمه ای شکل در چهار گوشه ی افریزها و سنتوری ها استفاده می شد.در ابتدا این تزیینات بیشتر در قسمت فوقانی و سقف بنا وجود داشتند که بیشترین آثارشان نیز در پیکرهای بالای سنتوری ظاهر می شدند

اسلاید 10 :

قطعات مجسمه ای بزرگ که در مرگز و گوشه ی سنتوری قرار دارند به شکل اله، هیولا، انسان و سایر عناصر ساخته شده اند .معابدی نیز چنین کشف شده اند که بسیار پر زرق و برق اندو با رنگهای روشن تزیین شده اند. در نمونه ای از معابد کشف شده  در بریدگی های شیار سه ترکی به رنگ سیاه ، آبیتیره ، چهار گوشه افریزها به رنگ قرمز و عوامل سازه با اندود سفید ، طلایی،ارغوانی ، وسایر رنگ ها تزیین شده اند. البته این نکته را نیز باید اشاره کرد که وجود رنگ های مختلف در چهار گوشه افریزها ،سنتوری ها و پیکره های بالای سنتوری  صرفا"  جنبه تزیینی نداشته است بلکه اینها نوعی تعادل نیز بین اشکال ایجاد می کردند .در میان پوسته ی ستون دار خارجی معابد دور ستون دوریک ،سلا قرار گرفته که چهار دیوار کناری معبد ، به منزله ی خانه های خدایان است.تنها وجود سلا برای ایجاد معبد کافی است؛ همانطور که در برخی از نمونه های کوچک تر دیده می شود.می توان این سوال را مطرح کرد که: داخل سلا در معابد دوریک چگونه به نظر می رسد؟

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید