بخشی از مقاله
-1 چکیده
بعد از ظهور نرم افزار های گوناگون و ارتقا و افزایش کارایی مداوم آنها جهت رفع مشکلات مختلف موجود در عرصه ی صنعت و تجارت علیرغم مزایای متعد، مشکل بزرگی که سازمانها با آن روبرو بودند عدم یکپارچگی اطلاعات و در برخی موارد از دست رفتن داده ها بود. این مشکل با معرفی سیستم ERP که اطلاعات، داده ها و فرآیندهای سازمان را به صورت یکپارچه در می آورد برطرف شد امام از آنجا که این فناوری نیز چالشهای مربوط به خود همچون هزینه ی سنگین پیاده سازی را به دنبال داشت نیاز به یک مدل با کارایی بهتر احساس می شد با ظهور رایانش ابری و ارائه ERP در قالب سرویس ابری با عنوان Cloud ERP چالشهای موجود تا حد زیادی مرتفع شد. ERP ابری به منظور گسترش و کنترل برنامه ریزی منابع سازمانی راهی ساده است که سازمان ها دیگر نیاز به تحمل هزینه های راه اندازی و نگهداری ERP به روش سنتی ندارند. در این مقاله سعی در مقایسه این دو روش و بیان معایب و مزایای آن را داریم.
واژگان کلیدی: برنامه ریزی منابع سازمان، رایانش ابری، برنامه ریزی منابع سازمان ابری
-2 مقدمه
موسسه ملی استانداردها و فناوری ایالات متحده رایانش ابری را اینگونه تعریف می کند: رایانش ابری مدلی است برای داشتن دسترسی فراگیر، آسان و بنا به سفارش شبکه به مجموعه ای از منابع رایانشی پیکربندی پذیر - مثل: شبکه ها، سرورها، فضای ذخیره سازی، برنامه های کاربردی و سرویس ها - که بتوانند با کمترین کار و زحمت یا نیاز به دخالت فراهم کننده سرویس به سرعت فراهم شده یا آزاد - رها - گردند.سیر تکاملی محاسبات ابری به گونه ای است که می توان آن را پس از آب، برق، گاز و تلفن به عنوان عنصر پنجم فرض کرد. در چنین حالتی کاربران سعی می کنند با توجه به نیازهایشان و بدون توجه به اینکه یک سرویس در کجا قرار دارد و یا چگونه تحویل داده می شود، به آن دسترسی یابند.
محاسبات ابری می تواند با کمک ماشین های مجازی شبکه شده، به عنوان یک روش جدید برای ایجاد پویای نسل جدید مراکز داده مورد توجه قرار گیرد. بدین ترتیب دنیای محاسبات به سرعت به سمت توسعه ی نرم افزارهایی پیش می رود که به جای اجرا بر روی کامپیوترهای منفرد، به عنوان یک سرویس در دسترس میلیون ها مصرف کننده قرار می گیرند. محاسبات ابری به گونه ای از سیستم های توزیع شده و موازی گفته می شود که مجموعه ای از کامپیوترهای مجازی را که به یکدیگر متصل هستندشامل می شود. این کامپیوترها به صورت پویا عرضه شده و به عنوان یک یا چند منبع محاسباتی یکپارچه براساس توافقات سطح سرویس دیده می شوند و این توافقات در طول مذاکرات سرویس دهندگان و مصرف کنندگان برقرار میگردند.
در حالت محاسبات ابری یا همان cloud computing ، اطلاعات به جای استفاده بر روی کامپیوتر فرد بر روی cloud به معنای ابر قرار می گیرد. Cloud به معنای مجموعه ای از چند سرور و کامپیوتر است که به واسطه ی اینترنت به آنها متصل می شوند و نقش میزبان را دارند. محاسبات ابری به شما این امکان را می دهد تا به تمام برنامه های کاربردی و اسناد خود از هر جایی از دنیا دسترسی پیدا کنید و شما قادر خواهید بود با هر وسیله ای مثل موبایل، تلویزیون و حتی یخچال و غیره که قابلیت اتصال به اینترنت را دارد به اسناد خود دسترسی پیدا کنید و فرمت اسناد شما در موبایل یا کامپیوتر و یا تلویزیون یکسان خواهد بود و نیاز ندارید که فرمت های خاص هر دستگاه را نصب کنید و به شما کمک می کند با دیگران همکاری کنید. - Armando - fox,2009
-3 روش تحقیق
با بررسی و تلفیق گزارش سه سال اخیر شرکت پانوراما که در حوزه خدمات مشاورهای ERP در سطح بینالمللی فعالیت میکند، دلایل پیادهسازی ERP بهصورت تحلیلی بررسی خواهد شد. شایان ذکر است این شرکت بهصورت مستقل و بدون هیچگونه وابستگی به شرکتهای ارائهدهنده راهکارERP ، ضمن ارائه گزارشهای مفید سالیانه که از طریق پرسشنامههای مختلف و جمعآوری اطلاعات از سراسر دنیا تولید میکند، در زمینه تصمیمگیری برای انتخاب، چگونگی مواجهه با مشکلات در زمان استقرار و... نیز خدمات مشاورهای میدهد.
-1-2 مدل های استقرار
مدل اسقرار در واقع تعیین کننده ی هدف و ماهیت ابر است و بیان کننده ی قالبی است که ابر در آن قرار می گیرد.
- ابر خصوصی - : - private cloud برای استفاده ی انحصاری یک سازمان که از مصرف کنندگان متعددی تشکیل شده فراهم آمده است که توسط خود سازمان، شخص ثالث، و یا ترکیبی از آنها مدیریت می شود.
- ابر عمومی : - public cloud - برای استفاده ی عموم مردم فراهم گردیده و مالک آن ارائه دهنده سرویس ابر است. ممکن است متعلق به یک کسب و کار، یک سازمان دولتی و یا ترکیبی از آن ها باشد و توسط آنها مدیریت شود.
- ابر اجتماع : - community cloud - زیرساخت های ابر برای استفاده انحصاری توسط یک جامعه خاص از مصرف کنندگان که دارای مقاصد مشترک هستند - به عنوان مثال، ماموریت، نیازمندی های امنیتی، سیاست، .... - فراهم می گردد. این ابر توسط یکی از سازمانهای عضو و شخص و یا سازمان ثالثی مدیریت می شود.
- ابر ترکیبی : - hybrid cloud - زیرساخت ابر، ترکیبی از دو یا چند زیرساخت ابر مجزاست - خصوصی، عمومی، اجتماع - که هر کدام ماهیت منحصر به فرد خود را حفظ می کنند ولی به صورت واحد کار می کنند.
-2-2 انواع سرویس
- نرم افزار به عنوان سرویس : - software as a service - SaaS - - یک محیط کاملا عملیاتی برای مدیریت برنامه های کاربردی ارائه شده بر روی زیرساخت ابری را در اختیار کاربر قرار می دهد. مصرف کننده قادر به مدیریت و کنترل زیرساختهای ابر از جمله شبکه، سیستم عامل، ذخیره سازی و یا حتی برنامه های کاربردی شخصی را هم ندارند و تنها قابلیت محدودی در پیکربندی برنامه های خاص کاربر را داراست.