بخشی از مقاله
چکیده
امروزه وجود نیروگاههاي انرژي زا از نیازهاي اولیه شهرها می باشند. این نیاز توام با مشکلاتی می باشد که مدیران شهري و برنامه ریزان شهرسازي را با یک پارادوگس در تصمیم گیري مواجه کرده است. لازمه رشد و توسعه، تبدیل به یک تهدید و در عین حال عدم وجود آن عدم کارایی تاسیسات شهري را بهمراه دارد. امروزه یک شهر بدون وجود نیروگاههاي انرژي زا توان ادامه حیات ندارند و ا ز داشتن اقتصاد صنعتی کاملا بدور مانده و نمی توانند از پ س مشکلات و نیازهاي مردم برآیند. در عین حال در صورت استفاده از انرژي انسان ساخت، متاسفانه وجود عوامل مولد بیماري و تهدید کننده سلامتی از جمله مواردي هستند که انتخاب این عنصر محرك اقتصادي و تولیدي - نیروگاه - را تحت شعاع قرار میدهند.
در این مقاله سعی بر بررسی موانع توسعه شه رها بر اثر وجود نیروگاهها می باشد. در این تحقیق از یکطرف نیاز توسعه و رشد فیزیکی و کیفی و از طرف دیگري آلاینده هاي ناشی از وجود نیروگاهها مورد بررسی قرار گرفته شده است. نتیجه تحقیق حاضر در استفاده حد اکثري از انرژي پاك - خوشید، باد و آب - ، براي مصارف شهري و در صورت نیاز به نیرو گاههاي اتمی یا زمین گرمایی ویا مشابه، استقرار و مکانیابی با یک چشم انداز بسیار مدبرانه و در عین حال با فاصله قابل توجه از محل سکونتی می باشد.
کلید واژه: نیروگاه، توسعه، شهر، آلایندگی
مقدمه
نیاز شهرها به انرژي از الزامات حیات شهرها محسوب می گردد. شهرها براساس زیرساختهاي شهري که به نوعی شریانهاي اصلی شهر شمرده می شوند، تغذیه شده و تنفس می کنند. زندگی و توسعه جوامع انسانی مستلزم تولید ومصرف انرژي است، لزوم توجه به محیط زیست و فناپذیر بودن منابع فسیلی جهت تولیدانرژي، توجه بشر را به استفاده از منابع تجدید پذیر انرژي معطوف کرده است .ایران باداشتن منابع غنی درزمینه انرژي هاي تجدید پذیر، مستعد به کارگیري این گونه انرژي ها بوده و این امر به خصوص در مورد انرژي هاي برق آبی به عنوان مهم ترین و اقتصادي ترین نوع انرژي هاي تجدیدپذیر صادق است.
امروزه توسعه شهرها در ارتباط با تولید و همینطور مصرف انرژي دچار یک چالش موازي گردیده است. بهمین منظور در شهرهاي امروز در هنگام برنامه ریزي شهرها، توجه به تولید و محل تولید انرژي در رابطه با توسعه آینده همواره بررسی می گردد تا شهرها در هنگام توسعه با مشکلات محدوده جغرافیایی ویا زیست محیطی مواجه نگردند.
توسعه
توسعه روندي است فراگیر در جهت افزایش توانایی هاي انسانی اجتماعی براي پاسخگویی به نیازهاي-انسانی اجتماعی، ضمن آنکه نیازها پیوسته در پرتو ارزش هاي فرهنگی جامعه و بینش هاي پایداري جهان- پالایش یابندعده اي از صاحب نظران توسعه را انجام اقداماتی به منظور استفاده از امکانات مختلف منطقه اي، در جهت نیل به اهدافی مشخص می دانند .گروهی دیگر از اندیشمندان آنچه را که به متدد آن بتوان سطح زندگی مردم را ترقی داده و آن ها را به مرحله اي از رشتد رستانید کته بتا استتفاده از امکانات فنی، طبیعی و اجتماعی و اقتصادي داراي یک زندگی همراه بتا رفاه شوند، توسعه تعریف می کنند.
از توسعه تعاریف و مفاهیم متفاوتی توسط صاحب نظران مطرح گردیده است و اگرچه مفهوم ترقی ، رشد ، پیشرفت و گسترش از گذشته اي خیلی دور درادبیات اقتصادي و اجتماعی مطرح بوده، لیکن واژه توسعه به مفهوم متداول کنونی آن پس ازجنگ جهانی دوم رواج پیدا کرده است .مفاهیم ترقی، تحول، رشد، پیشرفت و گسترش در حقیقت اگرچه حرکتی در جهت بهبود اوضاع و شرایط موجود یک جامعه را مدنظر قرار داد اما بته نسبت توسعه از معانی ومفاهیم محدودتري برخوردارند.
توسعه در مفهوم حرکت به سمت بهبودي و تغیر شرایط از وضع کنونی به شرایطی مطلوبتر می باشد .البته مفاهیم توسعه در مسیر تحول آن در نیمه دوم قرن 21 متحول گردیده است وگروه هاي علمی توسعه را براساس دیدگاه هاي خود تفسیر نموده اند .توسعه درجه اي از تحول است که جامعه را براي نیل به آرمان ها و اهداف خود هدایت می کند. به بیان سازمان ملل توستعه فرایندي است که کوشش هاي مردم و دولت را براي بهبود اوضاع اجتماعی و اقتصادي و فرهنگی هر منطقه متحد کرده و مردم این مناطق را در زندگی یک ملت ترکیب نموده و آن ها را براي مشارکت در پیشرفت ملتی توانا می سازد. پس هدف اساسی ایجاد محیطی توان بخش براي مردم است تا از زندگی طولانی، سالم و خلاق و با کیفیت برخوردار شوند.
بصورت اصولی توسعه هنگامی رخ می دهد که در اجتماع تقاضایی براي نیازي مطرح باشد .معمولا افزایش جمعیت نیاز به توسعه را برمی انگیزد .در این روند هر خانوار جدیدي که تشکیل می شود بلافاصله به یک واحد مسکونی، مرکز خرید، مدرسه، بیمارستان و محل کار؛ به آب، برق، گاز، تلفن، فاضلاب و به مراکز تفریحی ورزشی و مراکز مذهبی فرهنگی و به راه و اتوبوس و...نیازمند می شود مجموع عوامل فوق کم و- - بیش یک شهر را تشکیل می دهند .به عبارت دیگر تمام این عوامل باید باشند تا آن واحد مسکونی قابل استفاده باشد.
توسعه زمین شهري
توسعه یا تغییرات محیط فیزیکی به عوامل ساخته شده و یا طبیعی مربوط می شود. دیکشنري آکسفورد دراین باره می گوید :توسعه عبارت است از ساختن بنا بر روي زمین یا استفاده کامل از زمین که معمولا طی این فرایند، توسعه شهري به توسعه بخشی از زمین شهري می انجامد . البته این نکات تعاریف کلی توسعه زمین شهري هستند و طبیعت مرکب فرایند توسعه زمین شهري را منعکس نمی کنند. روند کنترل عمومی در زمینه توسعه زمین شهري به قانون گذاري انجامیده است که طی آن یک تعریف رسمی و قانونی در توسعه مطرح شده و فرایندي نیز تعیین گردیده است.
مفهوم توسعه شهري
توسعه شهري به عنوان بک مفهوم فضایی را می توان به معنی تغیترات در کاربري زمین و سطوح تراکم، جهت رفع نیازهاي ساکنان شهر در زمینه مسکن، حمل و نقل، اوقات فراغت و غذا و غیره، تعریف کرد .