بخشی از مقاله
چکیده
مدیریت افزایش ترافیک، معضل بزرگی در سراسر جهان می باشد. سیستم حمل و نقل هوشمند راه حلی برای این مشکل با کمک تکنولوژی های جدید می باشد. سیستم حمل و نقل هوشمند، سیستمی جامع است که طیف بزرگی از تکنولوژهای ارتباطی، کنترلی، سنجش وسایل نقلیه و الکترونیکی را در برمی گیرد تا مشکل ترافیک را حل کند. چنین سیستم هایی از دو دهه پیش در کشورهای توسعه یافته مورد استفاده قرار گرفته اند اما در کشورهای در حال توسعه همچون ایران و ... جدید می باشند.
پژوهش حاضر سه نوع اصلی سیستم حمل و نقل هوشمند را شامل سیستم اطلاع رسانی سفر پیشرفته، سیستم مدیریت ترافیک پیشرفته و سیستم حمل و نقل عمومی پیشرفته بررسی می کند. هدف این پژوهش مطالعه معماری و مدل گوناگون سیستم حمل و نقل هوشمند می باشد. از اینرو سه شاخه اصلی سیستم حمل و نقل هوشمند مرور شده و مقایسه تحلیلی را از مدلهای مختلفی که توسعه داده شده اند را در بر می گیرد. در نهایت این مطالعه حوزه آینده زمینه کاری سیستم حمل و نقل هوشمند را که بایستی دردسترس تر و کاربرپسند تر شود را مورد تحلیل قرار می دهد.
مقدمه
سیستم حمل و نقل هوشمند با استفاده از تکنولوژیهای اطلاعات ارتباطات و کنترل، در جهت ارتقا و بهبود شبکه حمل و نقل حرکت می کند. سیستم جامعی است که طیف وسیعی از ارتباطات، کنترل، سنجش وسایل و تکنولوژی های الکترونیکی را برای کمک به مشاهده و مدیریت جریان ترافیکی، کاهش ازدحام، بهینه سازی مسیرها برای مسافران، ارتقا بهره وری سیستم و حفظ جان، زمان و پول را عرضه می کند. با توجه به تعاریف بالا می توان بیان داشت که ITS همه جنبه های مهندسی حمل و نقل را در برمی گیرد. ITS زیر مجموعه های بسیاری دارد اما مهم ترین و رایج ترین اشکال ITSرا می توان در اشکال زیر دسته بندی کرد:
سیستم اطلاع رسانی سفر پیشرفته - - ATIS
سیستم مدیریت ترافیک پیشرفته - - ATMS
سیستم حمل و نقل عمومی پیشرفته - - APTS
سیستم مدیریت اورژانس - - EMS
سیستم اطلاعات سفر پیشرفته - 1 - ATIS
سیستم اطلاعات سفر پیشرفته از دو و سه دهه گذشته در جهان رواج یافت. در دهه 1990 میلادی بسیاری از کارها در این حوزه بیشتر در کشورهای امریکایی و اروپایی انجام می شد. اما از قرن 21 کشورهای آفریقایی و آسیایی نیز به این حوزه پیوستند.
پینگ در 1197 روشی را برای تعیین سیستم اطلاعات جغرافیایی مبتنی بر سیستم اطلاعات سفر عبوری اتوماتیک2 ارئه داد. ایده پشت این مطالعه برای کاربران، انتخاب سفر بهینه را با حداقل زمان سفر بین مبدا سفر و مقصد شامل زمان پیاده روی، میزان انتظار و مدت زمان سفر را بدنبال داشت. برای رسیدن به هدف ایجاد مسیر بهینه روشی که استفاده شد عبارت بود از تطبیق نقاط ایستگاه های اتوبوس که در زمان سفر فعالند به همراه تمام ایستگاه هایی که خدمات ارائه نمی دهند و در نظر گرفتن مسیر بهینه براساس ایستگاه های فعال.
کومار و همکاران - - 2005 سیستم GIS را در محیط ارک ویو در شهر حیدرآباد هند توسعه دادند. مدول های GIS برای کوتاهترین مسیرها، نزدیکترین تسهیلات و مسیرهای اتوبوس در این سیتم قرار گرفتند. توسعه این سیستم، اطلاعاتی را در مورد تسهیلات پایه در شهر حیدرآباد فراهم آورد.
هانسات و همکاران - - 2006، سیستم مشابهی را با بکارگیری تکنولوژی های ارتباطی وایرلس و وب توسعه دادند. این سیستمها با دو مدول مختلف کار می کنند:
- خدمات با پایه وب، که خدماتی را برای کاربران هم به صورت متنی و هم به صورت نقشه ارائه می کند.
- خدمات مبتنی بر پیامک که سوالاتی را از کاربران می پرسد و سپس اطلاعات مورد نیاز کاربران را مانند مدت زمان سفر در جاده بر اساس مجموعه ای از قیود همانند گرفتگی های ترافیکی و غیره را ارئه می دهد.
زانک و همکاران - 2011 - در مطالعه شان مدل شبکه حمل و نقل چند وجهی کلی را برای کاربرد های سیستم اطلاعات سفر پیشرفته مورد آزمون قرار دادند.ابتدا شبکه حمل و نقل چند وجهی از نقطه نظر انتزاعی مدل بندی شد و شبکه ها در حالت های خصوصی و عمومی طبقه بندی شدند سپس روشی کلی برای ساخت یک شبکه حمل و نقلی چند وجهی استفاده شد که با بکار گیری پیوند های انتقال دهنده ای که از تکنیک های فراشبکه ای الهام گرفته بود این کار را انجام میداد. بزرگترین معضل این سیستم مقدار زمانی بود که برای تعیین مسیر به وسیله یکی کردن حالت های مختلف نیاز داشت.
بحث
سیستم اطلاعات جغرافیایی سکوی قدرتمندی برای تحلیل فضایی داده هاست. از این رو ATIS که مبتنی بر GIS به وسیله پینگ - 1997 - و کومار و همکاران - - 2005 توسعه یافت تحلیل فضایی بهتری را فراهم کرد از سوی دیگر شبکه جهانی اینترنت در فراهم کردن اطلاعات زمانی واقعی در مورد رویداد های مختلف بسیار مفید است از این رو WWW مبتنی بر ATIS به وسیله آسنات و همکاران - - 2006، وو - - 2003 و سینگ و کومار - 2010 - این قابلیت را داشت تا اطالعات زمانی واقعی را ارائه دهد. هال و سینگ - 2011 - سیستم ATIS که مبتنی بر هر دو تکنولوژی WWWو GIS که مزایای هر دو تکنولوژی را فراهم میکرد.
پینگ - 1997 - در مطالعه اش ایده ی ارائه کردن سفر بهینه به کاربر با توجه به زمان ارائه کرد در حالی که چنین پارامتری به وسیله کوامر و همکاران در - 2005 - ارائه نشده بود. آن ها فاصله را به عنوان تنها پارامتر برای یافتم مسیر بهینه در نظر گرفتند. ATIS توسعه داده شده توسط کوامر هیچ اطلاعات زمانی واقعی را ارائه نمی کرد اما قادر بود تا اطلاعاتی را در مورد امکانات مختلف شهر ارائه کند درحالی که دیگرATIS ها قادراند تا اطلاعاتی را با توجه به تنها امکانات حمل و نقلی نشان دهند.
یک مزیت بزرگ که ATIS توسعه داده شده به وسیله وو و همکاران داشت این بود که نسبت به دیگر سیستم ها همچنین تکنیک های ساخت و در نظر گرفتن داده هایی که وجود نداشت را فراهم میکرد. ATIS توسعه داده شده توسط وو و همکاران - - 2003 و هسنت و همکاران - 2006 - می توانست با موبایل ها نیز به سادگی در دسترس قرار گیرد در حالی که دیگر ATIS ها تنها توسط کامپیوتر های شخصی که کاربر را در استفاده از ATIS محدود می کرد در دسترس بودند.
زو هانک و همکاران - - 2011 مسیر بهینهه ایی را با تجمیع حالت های مختلف ارائه کردند اما در محاسبه مسیر های خیلی کوتاه زمان زیادی را می گرفت در حالی که دیگر ATIS ها تنها با یک حالت حمل و نقلی اطالعات مورد نیاز را ارائه می کردند.