بخشی از مقاله

چکیده

از یک سو توجه ویژه مقام معظم رهبری و از طرف دیگر نیاز مبرم کشور در اتخاذ سیاست های اقتصاد مقاومتی، لزوم صرفه جویی در پروژه های عمرانی با مقیاس بسیار بزرگ همچون پل را به امری حیاتی و بسیار مهم تبدیل نموده. یکی از مواردی که در پروژه های عمرانی پتانسیل بالایی در زمینه صرفه جویی و کاهش هزینه دارد، تلاش برای به حداقل رساندن پرتی مصالح می باشد. متاسفانه در بسیاری از این قبیل پروژه ها، مقدار قابل توجهی از میلگرد ها به دلایلی چون کم دقتی در طراحی، تهییه لیستوفر نامناسب، اجرای نامناسب و ... پرت می شوند. در این پژوهش کاربردی تلاش شده است تا با مطالعه ی دقیق تر نقشه های اجرایی یک کارگاه پل، در مصرف میلگرد صرفه جویی و میزان پرتی آن به حداقل ممکن کاهش یابد. نتایج نشان می دهد که با استفاده از تکنیک های معرفی شده وزن آرماتور های پرتی به میزان 6 درصد کاهش یافته است.

-1 مقدمه

رهبر انقلاب در بیانات ابتدای سال 1393 در جوار حریم رضوی جمله ای طلایی بکار بردند که نشان از دغدغه ایشان نسبت به استقلال اقتصادی کشور است. ایشان فرمودند : »چرا در اقتصاد نتوانیم پیشرفت کنیم؟ اگر در این عرصه هم عزممان را جزم کرده و دست به دست هم دهیم می توانیم اقتصاد را شکوفا کنیم، چشممان به دست دشمن نباشد که کی تحریم را برمیدارد. به درک!! نگاه کنیم ببینیم خودمان چه کار میتوانیم انجام دهیم.«

اقتصاد مقاومتی یک کلّ فراگیر است که از عرصهی علمی تا عرصهی فعالیتهای فنّی، تا عرصهی خدمات، تا عرصهی بازرگانی و صادرات و واردات، تا عرصهی آموزش در دانشگاهها و دبیرستانها، همه را شامل میشود .[1] امروزه نیاز به حرکت در راستای اهداف سیاست های اقتصاد مقاومتی امری ضرروی و انکار ناپذیر می باشد. صنعت ساخت سهم به سزایی در اقتصاد کشور ایفا می کند. توحه به مسائل اقتصادی در این حوزه می تواند راندمان اقتصادی کشور را رشد دهد. مطابق فرمایشات مقام معظم رهبری در این پژوهش کاربردی تلاش شده است تا در عرصه فنی کمکی هر اندازه کوچک به پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی کشور شود.

اکثر طراحان برای راحتی کار و تیپ بندی، یک مدل را تنها یک بار طراحی نموده و در دفعات بعد از همان مدل طراحی شده با تغییرات جزیی استفاده میکنند. این موضوع باعث می شود تا مشکلات اجرایی موجود در نقشه ها که در زمان اجرا مشخص می شوند برای طرح های آتی مرتفع نشوند. متاسفانه در دیتیل های این نقشه ها، طراح توجه کافی به جلوگیری از پرت میلگرد ها و مشکلات اجرایی ندارد، این عدم توجه و کم دقتی در مقیاس پروژه های بسیار بزرگ کشور همچون پل، هزینه های نسبتا زیادی را به اقتصاد پروژه ها تحمیل می کند. در ادامه برای روشن تر شدن مشکلات فوق، نقشه ی اجرایی تیپ غالب شمع و سرشمع یک کارگاه پل از منظر صرفه جویی در مصرف میلگرد و کاهش پرتی مورد مطالعه قرار گرفته است.

-2 مطالعه موردی نقشه های اجرایی

در این بررسی تلاش شده است تا نقشه های اجرایی بخش شمع و سرشمع ارائه شده توسط طراحان - تصویر -1 الف، ب و ج - از منظر صرفی جویی و کاهش پرتی میلگرد، با دید اجرایی بر مبنای نشریه - 101 مشخصات فنی عمومی راه - بهینه شوند که به تفصیل نحوه اصلاحات صورت گرفته، بیان شده است. - الف - - ب - - ج - شکل: 1 نقشه های اجرایی پایه یک پل - الف - دیتیل سرشمع - ب - برش E و F سرشمع - ج - قسمتی از دیتیل شمع ها

-1-2 اصلاحات انجام گرفته به منظور بهینه کردن طرح ابتدایی :

از نقشه های اجرایی کارگاه پل، شمع ها و سر شمع تیپ غالب - شکل :1 الف، ب، ج - به عنوان نمونه انتخاب شده و هر یک از دیتیل های آن که با واژه ی POS - Position - شماره گذاری و معرفی شده اند، مورد بررسی قرار گرفتند.

-2-2 حداقل طول خم ها با توجه به نشریه 101

در جدول شماره 3 حداقل طول خم ها، برای میلگردهای مورد استفاده در پروژه با توجه به بندهای 4-9-3-4 و 6-9-3-4 نشریه 101 محاسبه شده اند : -4-9-3-4 قلابهای استاندارد [2] هر یک از خم های مشروحه زیر قلاب استاندارد تلقی می شود: الف: میلگردهای اصلی

-    خم نیم دایره - قلاب انتها 180 درجه - به اضافه حداقل 4db طول مستقیم ولی نه کمتر از 60 میلیمتر در انتهای آزاد میلگرد، که db قطر اسمی میلگرد بر حسب میلیمتر است.

-    خم 90 درجه - گونیا - به اضافه طول مستقیم برابر حداقل12 db در انتهای آزاد میلگرد
-    خم 135 درجه - چنگک - به اضافه طول مستقیم حداقل 8db در انتهای آزاد میلگرد
ب: برای میلگردهای تقسیم و خاموتها

-    خم 90 درجه به اضافه حداقل 6db طول مستقیم ولی نه کمتر از 60 میلیمتر در انتهای آزاد میلگرد، برای میلگردهای به قطر 16 میلیمتر و کمتر

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید