بخشی از مقاله
تاريخچه فوتسال
منشا شكل گيري فوتسال به شهر مونت ويدئوي اروگوئه باز ميگردد. در سال 1930، ژوان كارلوس سرياني، فوتبال پنج نفره را براي مسابقات جوانان در YMCA پي ريزي كرد. اين رقابتها در زميني به ابعاد زمين بسكتبال، در محلهاي سرپوشيده و يا در محل باز و بدون ديوار و حصار انجام مي گرفت.
واژه FUTSAL، واژه بين المللي براي اين رشته ورزشي است. اين واژه برگرفته از لغات اسپانيايي
FUTbol ( به معناي فوتبال )، و SALA ( به معناي داخلي يا داخل سالن ) مي باشد. از زماني كه سرياني اين حركت را آغاز كرد، فوتسال به سرعت در آمريكاي جنوبي (بخصوص برزيل) محبوبيت پيدا كرد. بسياري از بازيكنان بزرگ و مشهور فوتبال برزيل، از طريق كسب مهارتهاي رشته ورزشي فوتسال، سبك ها و متدهاي خود را در رشته فوتبال گسترش داده و اين موضوع زمينه مطرح شدن آنها را به عنوان بازيكنان بزرگ فوتبال فراهم نمود. بازيكناني مانند پله، زيكو، به به تو و ساير ستاره
هاي فوتبال برزيل مهارت هاي خود را از طريق بازي در زمين هاي فوتسال و شركت در اين رشته ورزشي ترقي دادند. ازآن هنگام، برزيل راه خود را به سوي مطرح شدن به عنوان قطب اصلي فوتسال جهان در پيش گرفت و اكنون مسابقات اين رشته ورزشي تحت حمايت FIFA در سراسر جهان برگزار مي گردد.
اولين رقابت بين المللي فوتسال در سال 1965 برگزار شد، زماني كه پاراگوئه اولين جام آمريكاي جنوبي را بدست آورد. شش جام ديگر آمريكاي جنوبي تا سال 1979 برگزار شد كه برزيل پيروز تمامي اين ميادين بود. برزيل جايگاه خود را به عنوان قدرت برتر در اولين جام آمريكايي تا سال 1980 حفظ كرد و اين جام را بار ديگر در سال 1984 بدست آورد.
اولين دوره قهرماني فوتسال جهان با حمايت FIFUSA ( قبل از ادغام اعضاي آن با FIFA در سال 1989 )، در سائوپائولوي برزيل برگزار شد كه با قهرماني برزيل به اتمام رسيد. موفقيت هاي برزيلي ها در دومين جام جهاني فوتسال در كشور اسپانيا و در سال 1985 تكرار شد اما در سومين جام جهاني در سال 1988 و در كشور استراليا،برزيل مقابل پاراگوئه تن به شكست داد. FIFA مستقيماً حمايت مالي (sponsorship) مسابقات فوتسال را در سال 1989 بدست گرفت و اولين جام جهاني
فوتسال با حمايت فيفا در هلند برگزار شد. پس از آن، جام هاي جهاني در سال هاي 1992 (در هنگ كنگ)، 1996(در اسپانيا) و 2000 (در گواتمالا) برگزار شد. فوتسال در اروپا به عنوان عضو جديدي از UEFA مطرح مي باشد كه محبوبيت و عموميت يافتن آن مقدمه اي براي برگزاري مسابقات قهرماني فوتسال اروپا گرديده است. اولين مسابقات قهرماني، در فوريه 1999 در شهر گرانداي كشور اسپانيا برگزار گرديد و فينال پرشور و هيجاني داشت. در اين بازي روسيه بعد از يك
بازي پرهيجان در حالي كه نتيجه بازي 3 بر3 مساوي بود ، اسپانيا را با يك ضربه پنالتي شكست داد. دور بعدي فينال رقابت هاي قهرماني فوتسال اروپا در سالن ورزشي لوژنيكي در فوريه 2001 و در شهر مسكو برگزار شد. در آغاز هشت تيم به دو گروه تقسيم شدند. گروه برنده ها و بازنده ها در ديدارهاي نيمه نهايي به مصاف هم رفتند، جايي كه اسپانيا و اكراين، روسيه و ايتاليا را شكست دادند.
اسپانيا گل سر سبد رقابتهاي قهرماني بود و اكراين را در فينال و پس از يك جنگ سخت با نتيجه 2-1 شكست داد. ايتاليا پيشتاز سومين رقابتهاي جام اروپايي 2003 بود و موفقيتهاي چشم گيري در اين دوره بدست آورد. بيش از 6000 نفر از طرفداران و مشتاقان فوتسال در پالاماجيوي كاسرتا، گرد آمده بودند تا از نزديك شاهد هنرنمايي اسپانيا در مقابل اوكراين باشند كه نتيجه را 0-1 به اسپانيا واگذار كرد. ايتاليا بار ديگر به نيمه نهايي رقابتهاي جام اروپا (UEFA ) در سال 2005 راه
يافت و در اين مرحله به مصاف روسيه رفته و نتيجه را واگذار كرد. اين در حالي اتفاق افتاد كه در نيمه نهايي ديگر، اسپانيا نايب قهرمان سال 2003 را شكست داد. به اين ترتيب اسپانيا بار ديگر به مرحله نهايي جام راه يافته و بعد از آنكه جمهوري چك را بانتيجه 2-1 در استراوا شكست داد عنوان قهرماني را از آن خود كرد. تورنمنت سال 2007 در شهر پورتوي پرتغال برگزار گرديد و اسپانيا بار ديگر عنوان قهرماني را از آن خود كرد.
تورنمنت اروپايي ديگري نيز با عنوان UEFA futsal cup وجود دارد. تا كنون پنج دوره از اين مسابقات برگزار شده است و اسپانيا در اين رقابتها نيز پيشتاز مي باشد.
چرا فوتسال
1-تحرك بسيار بالا و شيرين كارهاي فراوان :
فوتسال ورزشيه كه هرلحظه اون يعني حركت وسرعت . همه بازيكنا مرتب ميبايست طول و عرض زمين را بدوند و به توپ ضربه بزنن . اين ورزش نهايت تكنيكهاي فردي و جذاب و حركات انفرادي رو كه دلچسب همه تماشاگرانه رو به كرات مورد اجرا و نمايش ميذارن .
2-نتايج غيرقابل پيش بيني :
در فوتسال هر لحظه ممكنه نتيجه عوض بشه و اين به هيجان ديدارها كمك فراواني مي كنه . حتي اگر ديديد تيم قهرمان ليگ برتر فرداي جشن قهرماني به يك تيم ته جدولي ليگ دسته يك باخت خيلي تعجب نكنيد.
3-ورزشي ايمن با آسيبهاي حداقل :
علي رغم تحرك بسياربالا فوتسال ورزش ايمن و مطمئنيه . آسيبهاي شديد كه در رشته هاي ديگر ورزشي به چشم ميخوره در فوتسال تقريباً وجود نداره و به همين دليل اين روزها فوتسال انتخاب اول خانوادهها براي ورزش فرزنداشون شده .
4-ورزشي براي تمام اعضاءخانواده ها :يكي ازويژگيهاي مهم اين ورزش اونه كه ميتوان به جرات گفت تمام اعضاءخانواده و تمام گروههاي سني ميتونن درزمين استاندارد و باقوانين يكسان به ورزش موردعلاقه خود بپردازند .
5-فوتسال ورزش محبوب خانم ها :با توجه به هنجارهاي اجتماعي وديني كشورما ، فوتسال ورزش بسيار مناسبي براي پرورش استعداد خانم ها است . اونا ميتونن باخاطري آسوده ساعاتي پرهيجان و سلامت رادركناريكديگر باشن .
6-هزينه ها :احداث سالنهاي فوتسال درمقايسه با فوتبال ازهزينه بسياركمتري برخورداره . همچنين هزينههاي تعمير و نگهداري آن نيز با زمين هاي مثل زمين گاف و يا زمين چمن فوتبال اصلاً قابل مقايسه نيست .
7-مناسب براي تمام اقليم ها و تمام فصول :فوتسال ورزشي است كه تمرينات و رقابتهاي اون درهمه فصلها و در اقليمهاي گوناگون و هرگونه شرايط جوي قابل برگزاريه و از نظم خاصي پيروي مي كنه .
8-جام رمضان : هرساله طبق يه روال متداول و زيباي سنتي و مذهبي ، ميليونها نفر درگير و شيفته اين مسابقات ميشن و قهرماني در جام رمضان نزد همه ما از ارج و قرب خاصي برخورداره.
راستي كدوميك از رشتههاي ورزشي به وسعت فوتسال اين همه جذابيت و هيجان و معنويت رو يكجا دارن ؟
9-بالاترين مخاطب :دردانشگاهها – ادارات – كارخانجات – مدارس - حتي دركوچهها و خيابانها ، خيلي وقتا هم تو خونهها ( مثه خونه خود من ) وخلاصه درهمه جا فوتسال جريان داره و ميتوان گفت فوتسال پرمخاطبترين و مردميترين رشته ورزشيه .
اماراستي چرا با همه اين شرائط استثنائي و ممتاز ، فوتسال آنچنان كه شايسته اونه درمجامع رسمي به حق خودش نرسيده ؟ چرا اين رشته زيباي ورزشي درسطح قاره خودمون جام قهرماني باشگاهها نداشت ؟ وحتي زماني كه شنسا پيشنهاد برگزاري و ميزباني اولين دوره اين مسابقات را باتقبلهزينههاي كامل آن مطرح نمود ؛ كنفدراسيون فوتبال آسياAFC هيچگونه كمكي به اين امر اختصاص نداد و استقبال گرمي به عمل نياورد ؟
چرا حتي درسطح جهان براي باشگاهها تاكنون تدارك جام قهرماني باشگاههاي جهان ( جام بين
قاره اي ) درنظرگرفته نشده وFIFA همچنان دراين رابطه سرسنگينه و با اكراه رفتار ميكنه ؟
چرابدنه فوتبال از FIFA گرفته تا AFC با اين ورزش مردمي غرض ورزي كرده و اونو ظالمانه ناديده ميگيرن ؟
درهمين رابطه هم باز باشگاه شن ساي ساوه پيشقدم گشته و براي ميزباني اولين دوره رقابتهاي جام جهاني باشگاهها اعلام آمادگي نموده اما اين آينده است كه ثابت ميكنه واكنش واستقبال FIFA همچنان نسبت به امور فوتسال سرد و بي روحه و يا نه منطق برخواست جامعه جهاني از فوتسال حمايت خواهد كرد .
هرچند برخي از كارشناسان احتمال وجود مافياهاي اقتصادي و زدو بندهاي اسپانسري را دراين مورد منتفي نمي دانند و باوردارن منافع مالي برخي از جريانات ايجاب مي كنه كه براي بقاء وضع موجود فوتسال قرباني بشه اما اعتقاد ما براونه كه آينده و طرز واكنش و رفتار فيفا در مقام پاسخ به پيشنهاد باشگاه شن سا موارد بسياري رو روشن خواهدكرد .
درمورد قوانین فوتسال
قانون اول: زمین بازی؛ كه خلاصه مشخصات و نكات قابل توجه با رسم شكل توضیح داده شد.
● خلاصه قوانین فوتسال:
▪ قانون اول: زمین بازی؛ كه خلاصه مشخصات و نكات قابل توجه با رسم شكل توضیح داده شد.
تذكر: ورود و خروج بازیكنان در موقع تعویض بایستی از محدوده مشخص شده انجام گیرد.
▪ قانون دوم: توپ؛ محیط آن حداقل ۶۲ و حداكثر ۶۴ سانتیمتر وزن توپ ۳۹۰ الی ۴۳۰ گرم (توپ نمره ۴) شناسایی استاندارد هنگامی كه توپ از ارتفاع ۲ متری به زمین رها می شود نباید بیشتر از ۶۵ و كمتر از ۵۵ سانتیمتر از زمین مسابقه جهش نماید.
▪ قانون سوم: تعداد بازیكنان؛ یك مسابقه با شركت دو تیم نباید بیش از ۵ بازیكن باشد كه یكی از آنها دروازه بان با لباس مشخص است در شروع مسابقه حداقل بازیكن باید ۵ نفر ب
اشد در صورت اخراج بازیكن هر تیم كمتر از دو نفر مسابقه باید تعطیل شود. ۱- حداكثر بازیكن ذخیره ۷ نفر می باشد. ۲- تعداد تعویض سیار نامحدود است حتی دروازه بان (رنگ لباس دروازه بان متمایز از بازیكنان) ۳- عمل تعویض زمانی خاتمه می یابد كه بازیكن جانشین وارد زمین شود ۴- چنانچه در جریان بازی تعویض سیار بازیكن جانشین قبل از اینكه بازیكن تعویضی كامل زمین را ترك كند وارد زمین شود. داور بازی را قطع (با رعایت آوانتاژ به تیم حریف) بازیكن تعویضی را بیرون بفرستد به بازیكن جانشین اخطار و بازی با یك ضربه آزاد غیر مستقیم به نفع تیم مقابل از محل توقف توپ زده می شود.
▪ قانون چهارم: وسایل بازیكن؛ استفاده از كفش برای بازیكن اجباری است - نقص این قانون بازیكن خاطی از زمین خارج فرستاده با تكمیل وسایل با اجازه داوران حتماً در هنگام توقف بازی وارد زمین شود.
▪ قانون پنجم: برای اداره بازی یك داور اصلی یا سرداور؛ تعیین می گردد. قدرت او كه قانون به او تفویض نموده است از موقع ورود به محل بازی در آن واقع شده تا خروج آنجا پایان می یابد هر مورد مرتبط با بازی نتیجه نهایی تصمیم با اوست در صورت عدم حضور وقت نگهدار این مسؤولیت به عهده اوست.
▪ قانون ششم: كمك داور (داور دوم)؛ بایستی برای هر مسابقه تعیین شود طرف مقابل داور اصلی انجام وظیفه می كند همان قدرت اجرایی را دارد به جز (همه وقایعی را كه قبل در حین یا بعد از بازی می افتد ثبت و گزارش كند) در صورت نبودن وقت نگهدار وظیفه دارد دو دقیقه اخراجی بازیكنان و تایم یك دقیقه را محاسبه نماید و تعویض سیار صحیح انجام گرفته است. در صورت دخالت
بی مورد از جانب كمك داور، داور اصلی بایستی او را از وظیفه آن معاف شخصی دیگری جانشین وی موضوع را گزارش كند.
تذكر: در صورت وجود اختلاف نظر بین داور اصلی و كمك داور سرداور (داور اصلی) حاكم خواهد بود.
▪ قانون هفتم: وقت نگهدار؛ در خارج از بازی در امتداد خط میانی در منطقه تعویض بازیكنان قرار گیرد. وظایف او نگهداری وقت بازی ۲ دقیقه اخراجی یادداشت تایم اوت ها و دادن علامت تایم اوت به داوران اعلام زمان بازی با صوت به داوران و یادداشت ۵ خطای اول هر تیم در هر نیمه كه توسط داوران اعلام شده - ثبت شماره گلزنان و بازیكنان اخراجی و اخطاری و تایم اوت ها آن ها می باشد.
▪ قانون هشتم: مدت بازی؛ مدت بازی دو وقت ۲۰ دقیقه ای و زمان بین دو نیمه استراحت ۱۵ دقیقه ای می باشد - هر تیم می تواند در هر نیمه یك تایم درخواست كند (در بازی های حذفی در وقت اضافی تایم اوت وجود ندارد).
▪ قانون نهم: شروع بازی، برنده قرعه اختیار انتخاب زمین و بازنده قرعه ضربه شروع بازی را می زند. ضربه شروع به داخل زمین حریف با علامت داور اصلی خواهد بود كه فاصله بازیكن مقابل با توپ ۳ متر خواهد بود - از ضربه شروع مستقیماً گل به دست نمی آید.
▪ قانون دهم: توپ در بازی و خارج از بازی؛ وقتی توپ خارج از بازی به طور كامل از خط طولی یا عرضی چه از هوا و زمین گذشته باشد. برخورد توپ به سقف سالن اوت اعلام شده و ادامه آن روی خط طولی نزدیكتر می باشد كه توسط حریف زده می شود.
▪ قانون یازدهم: روش به دست آمدن گل؛ تمام توپ از خط دروازه بین تیرهای عمودی و افقی عبور كرده به شرطی كه بازیكن مهاجم توپ را با دست یا بازو و پرتاب حمل یا هل نداده باشد.
▪ قانون دوازدهم: خطاها و رفتارهای ناشایست؛ هرگاه بازیكنی سهواً یا از روی بی احتیاطی یا نیروی نامتعادل یا بیش از اندازه ۱۱ خطای زیر را مرتكب شود یك ضربه آزاد مستقیم -یك ضربه پنالتی- به نفع تیم مقابل (اگر داخل محوطه جریمه باشد) گرفته می شود: لگد زدن -پشت پا زدن - پریدن روی حریف - تنه شدید و خطرناك - تنه از پشت به حریف - تف انداختن - زدن حریف - گرفتن حریف - هل دادن حریف - با شانه به حریف حمله كردن - تكل كردن.
● هفت خطای منجر به اخطار:
۱) مرتكب رفتار غیر ورزشی
۲) با گفتار و كردار به تصمیم داور اعتراض نماید.
۳) مكرراً قوانین بازی را نقص نماید.
۴) شروع مجدد بازی را به تأخیر اندازد.
۵) هنگام شروع مجدد بازی، ضربه آزاد و ضربه كرنر فاصله لازم رعایت نكند.
۶) بدون اجازه داور وارد زمین شود.
۷) بدون اجازه داور زمین را ترك كند.
● هفت خطای منجر به اخراج:
۲) مرتكب برخورد با زننده شود.
۳) روی حریف یا هر فرد دیگر تف بیندازد
۴) عمداً با دست زدن به توپ، حریف را از یك گل یا موقعیت گل محروم نماید.
۵) موقعیت آشكار گل حریف به سمت دروازه در داخل پیشروی با خطای آزاد مستقیم سلب نماید.
۶) كلمات توهین آمیز بر زبان بیاورد.
۷) در یك مسابقه اخطار دوم بگیرد.
تذكر مهم: بازیكنی كه اخراج می گردد توسط داور بازی حتماً باید به رختكن هدایت شود و بعد از ۲ دقیقه تیم می تواند بازیكن دیگر جایگزین نماید.
▪ قانون سیزدهم: ضربه آزاد؛ تحت عنوان دو دسته ضربه آزاد مستقیم و ضربه آزاد غیر مستقیم می باشد. در ضربه آزاد مستقیم می توان مستقیماً به حریف گل زد.