بخشی از مقاله

خلاصه

باغ و باغسازی از دیرینه ترین روزگار در میان تمدنهای گوناگون وجود داشته و در میان ایرانیان ازجایگاه ویژهای برخوردار است.

باغ به معنای ساماندهی فضای زیست به منظور استفاده بیشتر از طبیعت در خدمت انسان تعریف میشود دو دسته کلی از طراحی باغ ایرانی را میتوان معرفی کرد، گونه شناسی کاربر دی و گونه - شناسی فضایی باغ.

باغ های تاریخی ایران علاوه بر منظر طبیعی و فرهنگی و معماری به دلیل عظمت و مظهر قدرت معنوی در جهان شهره اند.

باغ ها را تصویر بهشت بر زمین معرفی مینماید، باعث شکل گیری و ایجاد باغ های زیبایی در کشورمان شده که بسیاری از آنها یا از بین رفته اند که از جمله آنها میتوان به باغ های تاریخی بهشهر اشاره نمود.

ازگونه شناسی کاربردی میتوان به انواع باغ و باغچه، خانه باغ، باغ حکومتی، باغ ملی، باغ شکار و در گونه شناسی فضایی میتوان به باغ چادر، باغ در باغ، باغشهر، باغ کوشک، باغ آبی، با غ بیشه اشاره نمود که به آنها پرداخته میشود.

.1 مقدمه

باغهای ایرانی در جهان شهره اند. باغ ایرانی مظهر قدرت معنوی است.مفهوم مقدس گیاه در دوران قبل از اسلام و نیز در دوران بعد از آن که به نوعی باغ ها را تصویر بهشت بر زمین معرفی میکرد باعث شد درجای جای این سرزمین شاهد باغ های زیبایی باشیم که بسیاری نیز از یادها رفته اند که باغهای تاریخی بهشهر نمونه شمارهای از آنهاست.

همچنین هندسه منظم باغ ایرانی علاوه بر پاسخ به نیازهای عملکردی، پاسخی مناسب به روحیه زیبادوستی و حس زیبایی شناسانه فرهنگ ایرانی است .باغ ایرانی را میتوان زیباترین محصول منتج از اصول زیبایی شناسی و طبیعت گرایی فرهنگ ایرانی دانست که در انواع هنرهای ایرانی بازتاب داشته است .باغ ایرانی از قدیمی ترین تجربه های باغ آرایی و منظره پردازی در جهان است و تاریخ باغسازی ایران نشان از قدمت و اهمیت آن در نزد ایرانیان دارد.

استفاده انسان که حامل ترکیب عناصر معماری، درخت کاری، گل کاری های تزیینی و جلوه آب بوده و در رابطه با سلیقه و فرهنگ مردم و شرایط اقلیمی هر سرزمین شکل گرفته است.

..2گونه شناسی باغ های ایرانی

گونه شناسی باغ ایرانی کمک خواهد نمود که باغها و فضاهای سبز امروزی ازیکنواختی کسل کننده درآمده و به فضایی باشور و نشاط بدل شوند - تقوای وشاهوردیان. - 1382 باغ، به معنای ساماندهی فضای زیست به منظور استفاده بیش تر از طبیعت در خدمت انسان تعریف شود، بر حسب سنت های جامعه ایرانی دو دسته کلی از طراحی باغ ایرانی را می توان شناسایی کرد :گونه شناسی کاربردی و گونه شناسی فضای باغ.

تقسیم بندی باغصرفاً برای شناخت دقیق تر باغ ایرانی انجام می گیرد لزوماً به این معنی نیست که هر باغ در یکی از گونه های تعریف شده باشد و سایر گونه ها کاملا متفاوت است، بلکه هر باغ می تواند ترکیبی از گونه های مختلف را شامل باشد.

باغ در ایران

سابقه باغ های ایرانی به دو دوره تقسیم میشوند:

الف - دوره قبل از اسلام که برپایه دادههای باستان شناختی سابقه باغ در ایران به »پاسارگاد« پایتخت کوروش هخامنشی بر می گردد - ا

ب - دوره اسلامی که زمان صفوی در اکثر شهرهای ایران باغسازی در ابعاد وسیع و هماهنگ با بافت و شبکه های شهری اهمیت فراوانی داشت

بیشتر باغهای دوره صفوی در دو شهر قزوین و اصفهان و سواحل جنوبی بحر خزر در شرق مازندران احداث شدهاند.

- شکل - 1وجود سلسله مراتب وحدت و همبستگی در مجموع باغ ایرانی

تلفیق و تداخله هنر مندانه فضاهای بسته و باز با هم دیگر - شکل - 2 باغ فین کاشان .حوضچه مقسم آب تداع یکننده حرکت آب در چهار جهت

- شکل - 3باغ شاهزاده ماهان، جزیر های آباد در میان بیابان که قرن19ساخته شده است

اهمیت باغات - تاریخی -

-ابقاء کیفیت زیست محیطی ازطریق کاهش آلودگی هوا، بهبود شرایط بیوکلیماتیک در شهر. -منافع اقتصادی حاصل از جذب گردشگر و افزایش ارزش زمین در اثر مرغوبیت و مطلوبیت.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید