بخشی از مقاله
چکیده
هدف از پژوهش حاضر، شناخت علل ناکامی فرزندان شاهد کارکنان شهرداری تهران در زندگی مشترک بین سال های 1381-94 بود . جامعه آماری این تحقیق عبارتست از کلیه فرزندان شاهد کارکنان شهرداری تهران در سال های 1381-94 در شهر تهران می باشد که تعداد آنها 1500 نفر می باشد. که روش نمونه گیری آن به صورت تصادفی ساده انتخاب شد.
اطلاعات آزمودنی ها از طریق پرسشنامه رضایت زناشوئی انریچ جمع آوری شد. سپس برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. چون داده در پژوهش توصیفی - پیمایشی براساس فرضیه ها و پرسش های پژوهش جمع آوری می شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر روش های آمار توصیفی - طبقه بندی وتوصیف اطلاعات - و برای بررسی فرضیه های پژوهش از رگرسیون و همبستگی استفاده شد.
یافته ها نشان داد که ،عوامل اقتصادی با ضریب بتای - 0/228 - t= 5/027'و سطح معنی داری 0/001 ، عوامل اجتماعی با ضریب بتای - 0/362 - و t =7/615 و سطح معنی داری 0/001 ، عوامل فرهنگی با ضریب بتای - 0/359 - t= 8/338'و سطح معنی داری 0/001 ، معنی دار هستند و می توان نتیجه گرفت که با توجه به علامت های ضرایب محاسبه شده که همگی مثبت هستند بین این متغیرها با رضایت خانوادگی همسران و فرزندان همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد.
مقدمه
تحقیقات متعددی در مورد رضایت مندی از زندگی با زوایای مختلف صورت گرفته است. سامانی و همکاران - - 1392 در تحقیقی به »رابطه ی بین داشتن معنا در زندگی و رضایت از زندگی زناشویی« پرداخته است. نتایج تحقیق حاکی است که بین معناداری از زندگی و رضایت مندی از زناشویی ارتباط مثبت وجود دارد. هم چنین بین سن، مدت زمان ازدواج، جنس، سطح تحصیلات، تعداد فرزندان و درآمد رابطه ی معناداری نشان داده نشده است - گواهی جهان، . - 1389
طوبایی و مانی - - 1394 با بررسی »رضایت مندی از زندگی و بهداشت روان در خانواده ی بیماران افسرده« دریافتند که مراقبت و نگهداری از افراد افسرده باعث افزایش رضایت مندی از زندگی می گردد - طوبایی و مانی، . - 1394 آقابابایی - - 1389 به بررسی »نقش احساس قدردانی در رضایت از زندگی« با شالوده ی دینی و اخلاقی پرداخته است. نتایج تحلیل ها بیان می دارد که قدردانی قوی ترین همبستگی را با معنویت و عامل شخصیتی دارد. قدردانی با رضایت از زندگی همبسته بوده و با کنترل صفات شخصیتی نیز می توان رضایت از زندگی را افزایش داد. - آقابابایی،. - 1389
اندیشمندان زیادی در عرصه ی داخلی و خارجی در باب رضایت مندی از رضایت از زندگی قلم فرسایی کرده اند. کارسیا - - 2014 رضایت مندی را در سه سطح مطرح نموده است: الف - رضایت زوج از ازدواج. ب - رضایت از زندگی خانوادگی ج - رضایت کلی از زندگی - گارسیا به نقل از سلیمی و همکاران، . - 1393 برخی از محققین پنج مؤلفه را در سنجش میزان رضایت مندی در نظر گرفته اند. مؤلفه های پنج گانه ی رضایت از زندگی شامل رضایت از خانواده، دوستان، مدرسه، محی زندگی و خود مهم ترین اجزای رضایت از زندگی است - عظیمی هاشمی،1393،ص. - 92
همان گونه که ملاحظه شد رضایت مندی از زندگی مبحث گذرا و مقطعی نبوده بلکه در تمامی ادوار تاریخی به عنوان چالشی اساسی ذهن افراد بشر، خاصه اندیشمندان را به خود مشغول داشته است. دین مبین اسلام به عنوان کامل ترین دین الهی برای تمامی دوره ها برنامه ریزی نموده و با ایجاد تغییرات در ابعاد مختلف زندگی توان طراحی الگو و نقشه را دارد.
کاپلان - 2013 - معتقد است که پیدایش بیماری در یک عضو خانواده، سیستم خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد و معمولا موجب افسردگی در اعضای خانواده و کناره گیری آنان از یکدیگر می شود. بنازون و همکاران - 2015 - ، طی مطالعه ای نشان دادند که بیماری های جسمی و روحی، اعضای خانواده به خصوص همسر را تحت تاثیر قرار داده و بر میزان رضایت از ازدواج و خوشبختی تاثیر منفی داشته است. بدیهی است که داشتن همسر یا پدری با مشکلات جسمی و روحی که با گذشت زمان بر شدت بیماری اش افزوده میشود، میتواند بر انسجام خانواده تاثیر سوء گذاشته و منجر به بروز مشکلات روانی و اجتماعی گردد.
جانبازان و خانوادههای آنان تحت تاثیر استرسهای شدید قرار دارند و این استرس ها به طور مستقیم یا غیرمستقیم، با واسطه یا بی واسطه ناشی از جانبازی آنها بوده ومیتواند سلامت وجودی جانباز و خانواده اش را به خطر اندازد - فرشید فرد، . - 1390 هدف از انجام این پژوهش، زمینه سازی برای بهبود بخشیدن به رابطه زناشویی از راه بررسی سودمندی رویکرد LEAP وREBT در حل مشکلات زناشویی همسران جانبازان است.
بیان مسئله
مشکلاتی که خانواده های جانبازان جنگ تحمیلی با آن مواجه هستند که دارای ابعاد گسترده ای است که در این میان همسران این افراد بیشترین بار جسمی و روانی را متحمل می گردند. می توان گفت که احساس سعادت و رضایت از زندگی اگر چه تا حد زیادی به شرای فردی بستگی دارد اما تأثیر عوامل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در بروز یا افول آن بسیار پررنگ تر به نظر می رسد. جامعه از یک طرف به وجود آوردنده شرایطی است که می تواند فرد را به سوی تحقق اهداف و آرزوهای فردی سوق دهد و از سوی دیگر زمینه ساز تحقق فضایی است که فرد می تواند به کنش متقابل و ارتباط با همنوعانی که باعث ایجاد آرامش، امنیت و اطمینان خاطر وی برای یک زندگی مناسب باشد، بپردازد.