بخشی از مقاله
چکیده:
بازارهای پویا، تفییر در تقاضای مشتریان، رقابت شدید، ضرورت کنترل جدی و مدیریت ریسک تنها برخی از ویژگی های محیط کسب و کار هستند که بانک ها در آن فعالیت می کنند. مدیریت بهتر و فرآیند تصمیم گیری بهتر عامل تفاوت بین موفقیت و عدم موفقیت در این بازار با این ویژگی ها می باشد. هوشمندی کسب وکار به کمک تصمیم گیران در تمام بخش های کسب وکار بانک بوسیله بهره گیری و مدیریت منابع اطلاعاتی می آید؛ تا بتوانند مشکلات را به موقع حل کنند و تصمیمات با کیفیت بگیرند. سیستم های هوشمندی کسب وکار در بانک ها باید جامع و در عین حال برای کاربران ساده باشد.
هوشمندی کسب وکار بسیاری از حوزه های بانک را پوشش می دهد و در این میان مهمترین بخش ها: مدیریت روابط با مشتری، مدیریت ریسک می باشد. انباره داده ها و فرآیند تحلیل انلاین - اولپ - 1 بنیانهای اطلاعاتی برای نرم افزارهای کاربردی هوشمندی کسب وکار را شکل می دهد. داده کاوی بخش مهمی از هوشمندی کسب وکار می باشد که با تحلیل های اماری پیچیده به کشف روابط بین داده ها می پردازد و روندهای رفتاری سیستم های کسب وکار را پیش بینی می کند. با استفاده از پرسشنامه تاثیرات بکارگیری هوشمندی کسب وکار شناسایی شده و اولویت بندی میشوند که هم با استفاده از نظرات افراد متخصص و خبره تاثیرات شناسایی شده اولویت بندی شوند و هم اعتبارسنجی انجام شود.
مقدمه:
بانک های مدرن باید به چالش هایی از قبیل خودکار سازی فرآیند، ادغام ها، توسعه محصول جدید و بخش بندی بازار پاسخگو باشند. در همین زمان، بانک هاباید ریسک را مدیریت کنند و عملیات کسب وکار خود را قوانین ملی و بین المللی هماهنگ کنند. مدیریت به تصمیم گیری می پردازد و تصمیم گیری باید به موقع، کارآمد و برپایه اطلاعات دقیق، قابل اعتماد از داده های روزانه باشد.
بانکها روزانه حجم عظیمی از داده ها را ثبت می کنند؛ داده ها برای همه مشتریان بر اساس ویژگی های شخصیتی، روانشناسی، اجتماعی ، دارایی ها و مالی و همچنین مبادلات حسابهایشان ثبت می شوند. این داده ها در سیستم های اطلاعاتی پایه بانک تولید شده و در پایگاه های داده تراکنشی ذخیره می شوند. تجربه نشان داده است که پایگاه داده تراکنش ها منبع اطلاعاتی غنی می باشد که می تواند برای ارتقای کسب وکار شرکت بکار گرفته شود مخصوصاً برای بانک ها ک حجم عظیمی از داده ها در دسترس می باشند.
از زمان بسیار طولانی مشخص می باشد که بانک ها داده های بسیاری دارند و اطلاعات بسیار کم، و دانش بسیار کمتر در بسیاری از ابعاد عملیاتشان دارا می باشند. اگر فرض کنیم که مدیریت بانک قصد داشته باشد تا ویژگی های مشتریان را شناسایی کند. این اطلاعات معمولا از کارمندان بخش فناوری اطلاعات در خواست می شود که انها برای تهیه این اطلاعات باید وقت زیادی را صرف کنند. و زمانیکه این گزارش به میز مدیر می رسد برای تصمیم گیری بسیار دیر شده است. - Infosistem, n.d -
پیشرفت های فناوری اطلاعات و ارتباطات راه حل های خوبی را برای مسائل اشاره شده ارایه کرده است. مجموعه عظیمی از اطلاعات کسب وکار و مدیریت دانش و گام اولیه در جهت یادگیری سازمانی مجموعه ای از روش ها، ابزار ها و نرم افزار ها که در قالب هوشمندی کسب وکار تعریف می شود. امروزه، هوشمندی کسب وکار شامل عناصری چون، فناوری اطلاعات،استراتژی، حسابداری مدیریتی، تحلیل شرکتی و بازاریابی می باشد.
جمع آوری، تحلیل، انتشار و عمل کردن برپایه اطلاعات کسب وکار را قادر می سازد که قصد دارد به کمک حل مشکلات مدیریتی بیایند و بهترین تصمیمات کسب وکاری گرفته شود. - Balaban & Ristic, - 2006 سیستم هوشمندی کسب وکار به عنوان محصول نهایی نمی باشد؛ پلت فرم های فناورانه و دانش برای بکارگیری تولید می کند.
هوشمندی کسب وکار
در سال 1958، هانز پیتر لان 2 محقق آی بی ام 3 عبارت هوشمندی کسب وکار را در مقاله اس به کار برد و آن را به معنی، توانایی درک متقابل از حقایق ارایه شده به گونه ای که از آن بتوان برای رسیدن به هدف مورد مورد نظر استفاده کرد تعریف کرد. اما انچه ما امروز به عنوان هوشمندی کسب وکار می شناسیم، از سال 1960 در خصوص سیستم های پشتیبان تصمیم گیری آغاز شد و تا اواسط دهه 80 تکامل یافت.
در سال 1989 هاوارد درزنر این واژه را برای توصیف عبارت مفاهیم و روش هایی در جهت بهبود تصمیم گیری کسب وکار با استفاده از سیستم های پشتیبانی مبتنی بر واقعیت استفاده کرد که از سال 1990 به بعد به صورت گسترده برای همین موضوع استفاده می شود. - Wikipedia, 2015 - تصمیم گیری بهتر، سریعتر و مطمئن تر،عملیات ساده تر، چرخه کوتاه تر در توسعه محصولات، به حداکثر رساندن ارزش موجودی سازمان و پیش بینی فرصت های جدید و ایجاد بازاریابی متمرکز، بهبود روابط با مشتریان و تامین کنندگان و ... همان چیزهایی است که هوشمندی کسب وکار برای یک سازمان به ارمغان می آورد.
هوشمندی کسب وکار یک چارچوب کاری شامل فرآیندها، ابزار و فناوری های مختلف است که برای حرکت از داده به اطلاعات به دانش طراحی شده و موجب ایجاد ارزش افزوده برای سازمان می شود. با استفاده از دانش به دست امده، مدیران سازمان می توانند تصمیمات بهتری اتخاذ نمایند و با طرح برنامه های عملی برای سازمان، فعالیت های تجاری را به صورت موثرتری انجام دهند .
- Williams , S., Williams , N. ,2004 - همانطور که گفته شد هوشمندی کسب وکار تنها یک ابزار نیست بلکه معماری است و در راستای شناسایی، جمع آوری، پردازش و نتیجه گیری از داده ها فرآیندهای مختلفی طی می شود و ابزارهای متفاوتی استفاده می کند. ارزش واقعی هوشمندی کسب وکار زمانی خواهد بود که بتوان با تصمیمات اتخاذ شده برا ساس نتایج حاصل از هوشمندی کسب وکار به سادگی فرآیندهای سازمانی را مدیریت کرده و قوانین کسب وکار جدید را اعمال نمود. این امر از طریق سامانه مدیریت فرآیندهای کسب وکار به سهولت امکان پذیر خواهد بود. - Azoff, - M., Charlesworth, I. ,2004
هوشمندی کسب وکار در بانکداری
هوشمندی کسب وکار به انواع فناوری ها، متد ها، نرم افزارهای کاربردی و ابزاری گفته می شود که برای جمع آوری، تحلیل و تفسیر داده ها مورد استفاده قرار می گیرند. خروجی هوشمندی کسب وکار درک بهتری از اوضاع فعلی سازمان ها را در اختیارشان قرار می دهد. بنابراین، آنها می تواند عمل درست را در آینده انجام دهند.
بانک ها در طول سالیان داده های مربوط به کسب وکار و مشتریان را در انبارهای الکترونیکی داده ها جمع آوی کرده اند. که نگهداری از این داده ها در انباره های داده مسئولیتی را برای بانک ها بهمراه آورده است. برای تبدیل کردن داده به سرمایه، باید به ارزش ذاتی داده ها از طریق رمز گشایی، تحلیل و شناسایی الگوهایش دست یافت که در این زمان است که هوشمندی کسب وکار نقش حیاتی را ایفا می کند.
هوشمندی کسب وکار عنصر مهمی در پیاده سازی استراتژی های آی تی محور بانک ها می باشد.هوشمندی کسب وکار میتواند به بانک ها کمک کند تا محصولات را بهبود دهند، روابط با مشتری را بهبود بخشند، پیش بینی های بهتری برپایه روندهای گذشته داشته باشند، رقابت را مدیریت کنند، ریسک را مدیریت کنند، کارآیی عملیاتی را افزایش دهند و غیره. - Infosys Finacle - - 2012 - تکامل هوشمندی کسب وکار در بانکداری را در سه بحث می توان بیان کرد:
سیستم های دستی سیستم های دستی قبل از استفاده از کامپیوترها، زمانی که عملیات بانکداری کم و محدود در حد شعبات می بود، رایج بودند. این سیستم ها شامل ثبت دستی مبادلات و تولید گزارش های اولیه در شعبات می بودند. در اینجا هوشمندی کسب وکار تنها محدود به گزارش دهی ساده درباره مبادلات بانکی می بود.
پیاده سازی سیستم های کامپیوتری
هنگامیکه اندازه، کانال ها و جغرافیای بانک ها رشد کرد، مبادلات آنها چند برابر شد. گزارش دهی دستی که زمانبر، مستعد خطا و پرتکرار بود کنار رفته و راه را برای سیستم های خودکار باز کرد. بانک ها به شدت به فناوری برای مدیریت حجم عظیم داده هایشان وابسته شدند.با معرفی کامپیوتر به بانک ها، گزارش های کامپیوتری از شعبات در سطح بانک یکپارچه شدند. اگرچه، بسیار مفهومی نبودند و به مبادلات بانکی محدود بودند و تصمیم گیری را پشتیبانی نمی کردند.
سیستم های ام آی اس 4 تلاش ها برای دستیابی به قابلیت بالاتری از پشتیبانی تصمیم گیری به معرفی سیستم های ام آی اس منجر شد که تکنیک ها و ابزار استفاده شده در هوشمندی کسب وکار را اختصاصی کردند. این سیستم ها داده ای ساده بانکی را به بینش های قابل درک تحلیل می کردند،که راهنمای کلیدی تصمیمات کسب وکار بودند. امروزه حوزه هوشمندی کسب وکار فراتر از گزارش دهی تراکنش های بانکی به ناحیه رسیده است که تمام کسب وکار بانکی را تحت تاثیر قرار می دهد. با بکارگیری تکنیک های هوشمندی کسب وکار از قبیل داده کاوی، بانک ها به دیدی 360 درجه از داده ها تحلیل آنها برای استخراج تصمیم های آگاهانه می رسند.
• تحلیل روابط با مشتری
• مدیریت عملکرد بانک
• مدیریت ریسک
هوشمندی کسب وکار داده های گذشته را برای فعالیت های اتی بانک ها تحلیل می کند. تحلیل های هوشمندی کسب وکار نیازمند اطلاعات در باره شعبات، کارمندان، مبادلات پولی، وام ها، سود و زیان ها - بطور کامل یا درصدی از آن - می باشد که می تواند در محصولات، بخش، پروفایل مشتری، منطقه، زمانبندی و یا ساختار توزیع بانک سازماندهی شود.
اگرچه مدیریت روابط مشتری یک عامل کلیدی مهم در خدمات صنعت می باشد. هوشمندی کسب وکار به انتقال مدل کسب وکار محصول محور به مشتری محور کمک می کند. داده کاوی یک ابزار هوشمندی کسب وکار می باشد که به کاوش عمیق در داده های در دسترس از کسب و کار برای کشف الگوهای پنهان، روندها و همبستگی ها می پردازد. کاوش داده های شخصی مشتریان نشانه هایی را درباره ی تقاضاهای آینده به نمایش می گذارد.
ریسک اعتباری به احتمال قصور قرض گیرنده به بازگرداندن قرض مربوط می شود. هوشمندی کسب وکار به بانک برای کاهش این ریسک از طریق ایجاد یک پایگاه داده از قرض گیرندگان و بخش های کسب وکاری ریسکی، کمک می کند. تحلیل معاملات گذشته قرض گیرندگان کمک میکند تا به صورت آماری رفتار آینده را پیش بینی شود. - - Infosys Finacle, 2012
هوشمندی کسب وکار سنتی در کل به تحلیل داده های تاریخی می پرداخت. و پرخه تصمیم گیری طولانی داشت.در مقابل، هوشمندی کسب وکار عملیاتی جدیداً توسعه داده شده برروی تبدلات اخیر کار می کند تاتصمیم های بهنگام و سریع را قادر ساخته است. به همین دلیل مدیریت هوشمندی کسب وکار عملیاتی نسبت به هوشمندی کسب وکار سنتی پیچیده تر می باشد.
هوشمندی کسب وکار عملیاتی کاربردهای بسیاری دارد، می تواند توجه کارمندان بانک را به نیازهای مشتریانی که هم اکنون خدمات رسانی می شوند جلب شود. اگرچه پیاده سازی هوشمندی کسب وکار فواید فراوانی دارد چالش های را نیز به همراه دارد : فقر کیفیت داده ها: بانک ها داده هایشان را در پایگاه های داده متنوعی نگهداری می کنند که باعث تکرار ، بی دقتی و ناسازگاری دادهها شده است.
اگرچه، این داده ها معمولا به شکلی که مورد نیاز سیستم هوشمندی کسب وکار می باشد در دسترس نمی باشند. بابراین، باید قبل از تحویل دادن آنها به سیستم های هوشمندی کسب وکار از منابع داده استخراج شوند و مرتب شوند که این کار اگر حجم داده ها زیاد باشد طولانی می شود. کمبود کارمندان اموزش دیده: نصب ابزار هوشمندی کسب وکار به تنهایی کافی نمی باشد؛ کارمندان باید آموزش دیده باشند تا به خوبی آن را بکار گیرند چراکه یک اشتباه می تواند یک شرایط مخرب را برای بانک به همراه داشته باشد.
سرمایه گذاری بالا: هوشمندی کسب وکار تقریباً یک مفهوم جدید میباشد و تعداد اندکی از بانک ها به پیاده سازی آن در مقیاس بزرگ و سرمایه گذاری زیاد اولیه علاقه مندند. بانک ها باید بدانند که فواید طولانی مدت هوشمندی کسب وکار هزینه های سرمایه گذاری اولیه آن را می پوشاند. سیستم های و ابزار های هوشمندی کسب وکار داده ها را بخوبی پردازش می کنند و در ابعاد وسیعی از تصمیم گیری ها مشارکت دارد، همانطور که گفته شد هوشمندی کسب وکار حمایت کننده تصمیم گیری می باشد و نه تصمیم گیرنده. مسئولیت تصمیم گیری نهایی بر اساس داده های تحلیل شده بر عهده تصمیم گیران بانک قرار دارد. - -
روش شناسی پژوهش
هدف اصلی این تحقیق شناسایی تاثیرات بکارگیری هوشندی کسب وکار موثر بر صنعت بانکداری در ایران می باشد.