بخشی از مقاله

خلاصه

طبق نظریه دیدگاه برهم اثرگذاری3 وجود سطحی از تعارض در هر پروژه ای لازمه پیشبرد اهداف است.چراکه باعث پرورش تیم پروژه میگردد.از طرفی شدت زیاد تعارضات در پروژه ها میتواند اثرات مخربی از جمله تنش. جنگ قدرت.کم کاری افراد را ایجاد میکند..در این مقاله محقق ضمن شناسایی انواع تعارض و علل بروز تعارضات در حوزه تدارکات پروژه - به شیوه کتابخانه ای - سعی در معرفی راهکار کلی سازمان های مورد مطالعه در زمان بروز تعارض میکنند.این گردآوری اطلاعات از طریق طرح پرسشنامه و جمع آوری آراء خبرگان حوزه صنعت ساخت انجام شده است.جامعه آماری هدف پیمانکاران رسته 2،1و3 شهر تهران هستند نتیجه ی تحقیق مشخص کرد که در بین تعارضات شناسایی شده در حوزه تدارکات پروژه های ساختمانی اهم آنها عبارتند از: ارتباطات ضعیف بین افراد فعال در پروژه،نقشهای مدیریتی، بی تفاوتی بخشی از فعالین در پروژه برای مقابله سریع با تغییرات وشرایط غیرمنتظره و ...

کلمات کلیدی:تعارضات تدارکات،پروژه های ساختمانی،محیط خارج از سازمان،اختلاف بر سر پرداخت ها.

.1 مقدمه

همانگونه که در چکیده قید گردید نظریه برهم اثرگذاری در مدیریت تعارضات وجود سطحی از تعارضات در پروژه را برای پروژه ضروری میداند و برخلاف رویکرد سنتی که سطح صفر تعارض را مد نظر دارد.زیرا برای تعارضات در پروژه پیامدهای مثبتی از جمله:در سایه بردن تعارضات شدیدتر.پرورش نوآوری و خلاقیت و افزایش سطح ارتباط و تفاهم و... را میتواند دربر داشته باشد.ٌ از طرفی در پروژه های ساختمانی نیاز به تامین منابع و خرید از خارج سازمان سبب فعال شدن تعداد نفرات گسترده ای در روند ساخت میگردد که با توجه به پیچیدگی ارتباطات انسانی و تفاوت های شخصیتی افراد؛ این حوزه مستعد بروز تعارض میباشد. لذا مدیر بخش تدارکات با سرپرستی مدیر پروژه باید به دنبال راهکارهایی برای حل و فصل تعارضات باشند.

از جمله راهکار های مواجهه با تعارضات تدارکات در پروژه های ساختمانی میتوان به "رویکرد همکاری به عنوان یک راه حل ممکن برای حل مشکل ضعف در ارتباطات و درگیری بین رهبران صنعتی و مشاوران کسب و کار" اشاره کرد .این مفهوم از همکاری با هم در جهت اهداف مشترک به نظر می رسد در دیگر صنایع، از جمله صنعت نوآورانه با موفقیت قابل بکار گیری باشد بنابراین، پتانسیل ازبین بردن یا به حداقل رساندن تعارض باید در اسرع وقت و در انتخاب سیستم تدارکات پروژه آغاز شده باشد .علاوه بر این، هر گونه تلاش برای حل و فصل مناقشات در اسرع وقت ، و از لحاظ اقتصادی به طور موثر بایدتا انجا که ممکن است در زنجیره ای از حوادث که به ایجاد وضعیت منجر میشود آغاز گردد.

سیستم نوآورانه به بهترین شکل به حل اختلاف ممکن ناشی از عدم حضور روحیه تیمی ،و به دنبال آن بندهای غیر منصفانه از قرارداد در مقایسه با سیستم های سنتی میپردازد. با این حال روش های نوآورانه، کمتر قادر به بررسی اختلافات بالقوه ناشی از انتظارات غیر واقعی و پیمانکار ان است. بنابراین، روشن است که روش های ابتکاری قادر به کاهش کشمکشها است. در پژوهش صورت گرفته پس از انجام تحقیقات کتابخانه ای با نظر خبرگان پرسشنامه ای تهیه شد و اطلاعات منتج از آن در شناسایی و الویت بندی تعارضات تدارکات و ارائه راهکارهای سازمانها هنگام مواجهه با تعارضات پیشنهاد شده است.

از بین 112 مورد پرسشنامه توزیع شده بین متخصصان حاضر در سندیکای شرکت های ساختمانی و همایش شناسایی فنی ملکی ساختمان فقط 25 مورد از پرسشنامه ها باز گردانده شد.لذا اندازه نمونه پژوهش به 25 عدد کاهش یافت..در انتهای تحقیق علاوه بر رتبه بندی موارد شناسایی شده در ادبیات تحقیق این نتیجه به دست آمد که اکثریت پرسش شوندگان - - %23 راهکار در میان گذاشتن تعارض با مدیران بالاتر سازمان را به عنوان اولین راهکار پاسخگویی به تعارضات قید کرده اند. علیرغم درگیر شدن%46سازمانها در تعارضات حوزه تدارکات آنها راهکارهای مواجهه با تعارضات را مکتوب نکرده و به عنوان درس آموخته از آنها استفاده نمیکنند.

.1ادبیات موضوع

الف-تعارض و انواع آن »تعارضات راهی در حیات ساختار پروژه هستند و میتنوانند در هر سطحی از ساختار که معمولا در نتیجه مسائل تعارض برانگیز است ایجاد گردند.«َدر تعریف دیگری از تعارض » تعارضات شامل یکسری از تعارضات انسانی مانند:خصومت.مقاومت.پرخاشگری آشکار و گونه هایی از تعارضات و عکس العمل های خصمانه شامل رقابت میگردد4« ب-انواع تعارضاتتعارضات میتوانند بین فردی یا درون فردی باشند - . - intrapersonal or interpersonal.درون فردی مربوط به افرادی میگردد که در یک پروژه کار میکنند. - تعارض در رتبه بندی ها - تعارضات بین فردی یا اجتماعی بین دونفری که در یک پروژه درگیرند یا بین گروه های مختلف اتفاق می افتد.تعارض بین فردی فرآیندی است که از این طریق شناسایی میگردد که یک فرد یا گروه دیگری را از دستیابی به نتایج دلخواهش منع میکند.ِدر یک پژوهش دیگر دسته بندی دیگری برای انواع تعارضات ارائه شده است:

.    تعارضات عاطفی:که بین دو واحد اجتماعی وقتیکه سعی در حل مشکلی دارند اتفاق می افتد.آنان درمی یابند که احساسات آنها درمقابل هم قراردارند.

.    2-تعارضات ماهوی:زمانی اتفاق می افتند که دو فرد یا گروه مخالف نقشهای تخصیص داده شده اند.

.    تعارضات سلایق:که به صورت یک عدم توافق برای افراد در تخصیص منابع است

.    تعارضات ارزش:که بین دو فرد یا گروه زمانی اتفاق می افتد که در ارزش ها و ایدئولوژی متفاوت می اندیشند.

.    تعارضات هدف:زمانی اتفاق می افتد که نتیجه نهایی - موقعیتت نهایی - یا درآمد نهایی مورد توافق دوطرف نیست.

.    تعارضات واقع بینانه در برابر غیر واقع بینانه:به ناسازگاریهایی برمیگردد که ریشه عقلانی دارد - هدف.نتایج.ارزشها - این تعارضات در نتیجه نیاز یک طرف برای کاهش استرسها و اظهارات خصمانه اتفاق می افتد.

.    تعارضات سازمانی در مقابل تعارضات غیر سازمانی:تحت شرایطی اتفاق می افتد که طرفین قوانین روشن و رفتارهای قابل پیش بینی ادامه دار دارند.مانند مذاکرات مدیریت کارگران

.    تعارضات کیفری:این تعارضات زمانی معنا پیدا می کنند که طرفی از دعوی برای تنبیه طرف دیگر اقامه دعوی میکند.

.    تعارضات غیرمنسوب:این تعارضات به علت واگذاری نادرست موضوعات مانند:رفتارها.طرفین یا موضوعات می باشد.

.     تعارضات تغییرموضع داده شده:این دسته از تعارضات مربوط به زمانیست که یک طرف مشکلات و دعاوی را به جامعه اجتماعی که درگیر تعارض نیست منتقل میکند یا برسر مباحث فرعی بحث می کند.1

پ-رایج ترین انواع تعارضات شامل:

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید