بخشی از مقاله
چکیده:
شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر استقلال هیأت مدیره بر روی رتبه اعتباری تهران می باشد.جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه شرکتهایی است که از ابتدای سال 1389 تا انتهای سال 1393 برای نخستین بار اقدام به عرضه عمومی اولیه سهام خود در بورس اوراق بهادار تهران کرده اند،شامل - - 551شرکت که از روش حذفی استفاده شده است. متغیرهای پژوهش شامل درصد اعضای غیر موظف هیأت مدیره که از درصد - نسبت - اعضای غیر موظف هیأت مدیره به کل اعضای هیأت مدیره بدست میآید.
اندازه هیأت مدیره که به وسیله تعداداعضاء هیأت مدیره سنجیده می شود. استقلال هیأت مدیره که از طریق نسبت اعضای موظف بر اعضای غیر موظف بدست میآید.متغییر وابسته رتبه بندی شرکت به منظور تخمین متغیر وابسته رتبه بندی شرکت، از مدل رتبه بندی اعتباری شرکت استفاده شده است. به برای آزمون فرضیات تحقیق از سه مدل رگرسیون . منظور آزمون فرضیههای پژوهش از تحلیل رگرسیون استفاده شده است استفاده می شود.
نتایج پژوهش نشان داد که نسبت اعضای غیر موظف بر کل اعضای هیأت مدیره بر رتبه اعتباری شرکتها تاثیر معناداری داردو همچنین نشانداد که بین نسبت اعضا, ساختار و دوگانگی بر واریانس رتبه اعتباری شرکت تاثیر معنی داری دارد، هدف از بررسی این فرضیه اثبات این موضوع است که نسبت اعضا, ساختار و دوگانگی بر واریانس رتبه اعتباری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تأثیر گذار است. بررسی این فرضیه به این صورت است که باید برای تمام شرکتهای نمونه ضریب مربوط به متغیر نسبت اعضا, ساختار و دوگانگی - که میانگین جمع آنها می باشد - در مدل پژوهش معنادار باشد.
مقدمه
امکان برنامه ریزی، .است نیازمند برنامه ریزی گذاری سرمایه .است حاضر قرن در توسعه مهم عوامل از یکی سرمایه گذاریٌ سرمایه گذاران به عنوان اصلیترین تأمین کنندگان منابع شرکتها .فراهم میآورد را موجود فرصتهای از مناسب بهره برداری خواهان اطلاعات کامل و درست از شرکتها هستند، در بازارهای کارای سرمایه چنین فرض میشود که کلیه اطلاعات موجود به سرعت به وسیله افراد جذب شده و اثرات آن در قیمت اوراق بهادار منعکس میشود.
یعنی قضاوت افراد و تصمیمهای آنان در قیمتهای اوراق بهادارتجسم مییابد. اطلاعات حسابداری در صورتهای مالی متجلی می گردد، سرمایه گذاران همیشه به طور ثابت و یکنواخت از اطلاعات حسابداری استفاده میکنند بدون آن که این اطلاعات را از نظر تغییرات انجام شده در روشهای حسابداری تعدیل کنند و یا به نحوه محاسبه آن توجهی داشته باشند - هنریکسون ٍ، . - 15 :1982
کلیدی عنصر پیش بینی .بهبود بخشید را مستمر و صحیح پیش بینی توانایی باید برنامه ریزی اثربخشی افزایش بنابراین، برای اقتصادی گیریهای تصمیم در اشخاص سایر و مدیریت گذاران، اعتباردهندگانَ، سرمایه .است اقتصادی گیریهای تصمیم در و سهمُ سود هر و فروش تولید، پیش بینی آن شرکت، سالانه بودجه به توجه همچنین .هستند انتظارات پیش بینی و به متکی شاید .دارد بسزایی تأثیر سهام قیمت در تغییرات بینیها، پیش تحقق میزان و دوره ایِ میان گزارشهای در بودجه کنترل ارزش شرکت و افزایش رتبه اعتباری آن، هیئت مدیره شرکت و اعضای آن می باشد.
در این بر تأثیرگذار عامل مهمترین بتوان پژوهش به بررسی تاثیر استقلال هیئت مدیره بر رتبه اعتباری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به همین منظور این پژوهش در پنج فصل این موضوع را مورد بررسی قرار می دهد. در فصل حاضر به معرفی کلیات پژوهش از ×جمله، بیان مساله، اهمیت و ضرورت پژوهش، اهداف و فرضیات و ... پرداخته شده است.
بیان مسأله
هیأت مدیره یکی از سازوکارهای مهم حاکمیت شرکتی تلقی میشود و نقش مهمی در بهبود کیفیت گزارشگری مالی و افزایش پاسخگویی ایفا میکند. مدیران مستقل میتوانند با درک درست نقش نظارتی و راهبری خود، سلامت مالی بنگاه را به ارمغان آورده و مانع تضاد منافع بین بازیگران نظام حاکمیت شرکتی شوند. بر همین اساس در بیشتر پژوهشات انجام شده در حوزه هیأت مدیره شرکت به حاکمیت شرکتی بر اهمیت نقش مدیران غیر اجرایی در بهبود فرآیند گزارشگری تاکید شده و جایگاه عنوان نهاد هدایت کنندهای که نقش مراقبت و نظارت بر کار مدیران اجرایی را بر عهده دارد، بیش از پیش اهمیت مییابد.
از تئوری نمایندگی میتوان چنین فرض کرد که مدیران غیرموظف - غیراجرایی - وظیفه نظارت بر سایر اعضای هیأت دیدگاه مدیره را بر عهده دارند. برخی از پژوهشهای علمی نشان داده است که وظیفه نظارت مدیران غیرموظف - غیراجرایی - بر مدیریت به نحو موثر اعمال شده است.سی وار ماکر یشنان و یو - 2008 - ، سیتا آماجا و همکاران - - 2008،رامیسی و مدر - - 2005 و کلین - 2002 - به این نتیجه رسیدند که هنگامی که تعداد مدیران غیر موظف در کیفیت سود می شوند.
یابد اقلام تعهدی کاهش مییابد و ]مدیران غیر موظف[ موجب افزایش هیأت مدیره افزایش می ترکیب در بسیاری از کشورها، مدیر عامل همزمان در نقش رئیس هیأت مدیره قرار دارد . به عنوان مثال در 70 تا 80 درصد از شرکتهای آمریکایی ، مدیر عامل و رئیس هیأت مدیره شخص واحدی هستند - آرهولدر و همکارانّ، - 2001 اما رویههای ، این دو نقش را تفکیک کرده و تنها در 10 درصد از شرکتهای انگلیسی، مدیر عامل همزمان حاکمیت شرکتی رایج در اروپا رئیس هیأت مدیره - کولسْ و همکاران، . - 2001 در آسیا وضعیت مابین آمریکا و اروپاست. طبق آییننامه نظام راهبری شرکتی ×ایران نیز رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت نباید شخص واحدی باشد - آییننامه نظام راهبری شرکتی ایران، . - 1389
از دیدگاه نظری، هنگامی که مدیر عامل در جایگاه رئیس هیأت مدیره قرار می گیرد، تضاد منافع به وجود میآید - پتراَ، . - 2005 همچنین در چنین حالتی، عملکرد نظارتی هیأت مدیره کاهش می یابد - چادها و اگرواُ، . - 2005 به عبارت دیگر، ×ترکیب نقش ریاست هیأت مدیره و مدیر عامل، مبین عدم جدایی کنترل و نظارت از مدیریت است - فاما و جنسن، . - 1983
خصوص پژوهش های تجربی در این هیأت مدیره و مدیر عامل، عملکرد بهتر شود، اما نتایج بنابراین انتظار میرود که با جدایی حاوی نتایج متفاوتی است. بوید - 1995 - ، بالیگا و همکاران - 1996 - ، کولز و همکاران - - 2001، گیلان و همکاران - - 2003، هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت، بالاتبات و همکاران - 2004 - و رودیگر و دیگران - 2010 - نشان دادند که جدایی نقش ریاست هیأت مدیره و مدیر عامل، هزینه هایی از رابطه مثبت معناداری با عملکرد شرکت دارد. از سوی دیگر، جدایی نقش رئیس قبیل عدم هماهنگی و قدرت تصمیمگیری پایینتر را در بردارد که میتواند به طور معکوس بر عملکرد شرکت تأثیر گذارد.
چانگ و لنگ - 2004 - و راچدی و الگاید - 2008 - نشان دادند که بین عملکرد شرکت و جدایی نقش ریاست هیأت مدیر ه و مدیرعامل، رابطهای منفی وجود دارد. نتایج پژوهش برگ و اسمیت - 1978 - ، بریکلیو دیگران - 1997 - ، مشایخی و بزاز - 2008 - ×و سو - 2010 - نشان داد که هیچگونه مزایای عملکردی برای جدایی نقش رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل وجود ندارد. با تفاسیر بالا در این پژوهش رابطهی استقلال هیأت مدیره با رتبه اعتباری شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران را مورد ×بررسی قرار می گیرد.
اهمیت و ضرورت پژوهش
بهطورکلی شرکتهایی با حاکمیت ضعیف که ازلحاظ مالی تحت فشار نیستند تمایل دارندسرمایهگذاری بیشتری نمایند و ذخایر وجه نقد انباشته شده را سریعتر مصرف کنند. مدیرانیکه تحت کنترل ضعیفی قرار دارند به طورقطع ترجیح میدهند به جای سرمایهگذاری داخلی از طریق مخارج سرمایهای و پژوهش و توسعه، وجوه را برای تحصیل و سرمایهگذاری در سایر شرکتها مصرف کنند.برای سهامداران این سؤال مطرح است که آیا تصمیمات سرمایهگذاری و سطوح وجه نقد به دست آمده ×ازآنها برای شرکتهایی با حاکمیت ضعیف منجر به عملکرد ضعیف وکاهش ارزش شرکت میشود؟
شواهد نشان می دهد که سرمایهگذاری جهت تحصیل شرکتها و انجام مخارج سرمایهای و پژوهش وتوسعه در شرکتهایی که حاکمیت شرکتی ضعیفی دارند، قابلیت سودآوری آتی و ارزش شرکت راکاهش میدهد. در مجموعهای از شرکتهای مشخص با سطوح بالای وجه نقد و سایر شرایط یکسان،شرکتهاییکه حاکمیت ضعیفتری دارند این وجوه را سریعتر از شرکتهای با ×حاکمیت قویترخرج میکنند.