بخشی از مقاله

چکیده

هدف این تحقیق شناسایی و رتبه بندی و ارائه مدل نظری برای عوامل موثر بر نوآوری مبتنی بر دانش می باشد .این تحقیق از نوع تحقیق توصیفی به شیوه پیمایشی بوده و به صورت مقطعی اجرا شده و از نوع هدف کاربردی و دارای ماهیت کیفی بوده است.این تحقیق در پنج مرحله صورت گرفته ، مرحله اول شامل مطالعات کتابخانه ای می شد که تعدادی از عوامل پس از چند مرحله غربال گری شناسایی شدند.

سپس با روش گلوله برفی 15 تن از خبرگان انتخاب و سپس فرم پرسشنامه محقق ساخته در بین خبرگان توزیع، و با روش مقایسه میانگین کل عوامل با میانگین هر عامل توسط نرم افزار 41, Excel 2013 مولفه انتخاب گردید. سپس با مراجعه به خبرگان چهار عامل زیر ساخت دانش،مدیریت منابع انسانی متناسب با حوزه نوآوری و دانش،مدیریت دانش و شبکه نوآوری به عنوان عامل و مابقی به عنوان شاخص از این 41 مولفه استخراج شد .

سپس بر اساس این چهار عامل و شاخصهای آن پرسشنامه دیگری تنظیم و روایی آن به تایید پنج تن از اساتید دانشگاه رسیده و پایائی آن با روش ضریب آلفای کرنباخ توسط نرم افزار Spss 20 عدد 0.963 تعیین شد و به تایید رسید. این چهار عامل با تکنیک تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی گروهی - - Gahp طی توزیع پرسشنامه محقق ساخته در بین خبرگان و جمع آوری پرسشنامه با استفاده از نرم افزار Expert Choice رتبه بندی شد.

در این رتبه بندی عامل زیر ساخت دانش در رتبه اول، مدیریت منابع انسانی متناسب با حوزه نوآوری و دانش در رتبه دوم، مدیریت دانش در رتبه سوم و شبکه نوآوری در رتبه آخر قرار گرفت. بر اساس این عوامل و رتبه بندی آنها و مدلهای قبلی نوآوری چهار مدل طراحی و طی پرسشنامه ای به خبرگان عرضه و بر اساس میانگین نظرات خبرگان مدل اول به عنوان مدل تحقیق انتخاب گردید.

مقدمه

همانطور که دراکر در کتاب چالشهای مدیریت در سده 21 ذکر کرده است،انقلاب تازه ای در زمینه اطلاعات در جریان می باشد و این اطلاعات برای فرهیختگان به ویژه مدیران ارشد اجرایی منبع کلیدی می باشد و ابزاری شایسته در دست افراد فرهیخته که آنان را به انجام کارهای خود توانا میسازد و با توجه به اینکه جمع دانش بشری تقریباً هر بیست سال یکبار ،دو برابر می شود.ما از دوران کمبود دانش به مازاد دانش رسیده ایم. - - Avn,1958 حال با انقلابی در مفهوم ها روبرو هستیم.در گذشته همه توجه ها به "فن آوری"بوده است.

اکنون به درستی،به سوی "اطلاعات"برگشته است. - - Drucker,2000 و دانش به عنوان اساس و مهمترین عامل رقابت مطرح شده است. با نگاهی به منابع اولیه سازمان ها دانش به عنوان مهم ترین منبع استراتژیک به شمار می آید. تنها منبعی که به راحتی به وسیله رقبا تقلید نمیشود. بنابراین منبع منحصر به فردی برای یک سازمان به شمار میآید.

بنابراین در اقتصاد نوین،دانش منبع اصلی توسعه اقتصادی و صنعتی است و سایر عوامل سنتی تولید مانند زمین،نیروی کار و سرمایه در مرتبه بعدی اهمیت قرار دارند Drucker,2000 - . - و جهان پس از پشت سر گذاشتن دو پارادایم فراگیر اقتصاد کشاورزی و اقتصاد صنعتی،هم اکنون وارد پارادیم سوم که همانا اقتصاد دانش و اطلاعات می باشد،شده است. - انتظاری، - 1390 بنابراین با آگاهی از این مساله که در اقتصاد صنعتی فرایند نوآوری یک فرایند نا پیوسته ، دوره ای و خطی بوده است؛ منابع کلیدی نوآوری یادگیری در فرایند کار و تا حدودی تحقیق و توسعه می باشد؛ محرکه های کلیدی تکنولوژی نیز مکانیزاسیون و اتوماسیون بوده است .در حالی که در اقتصاد مبتنی بر دانش فرایند نوآوری پیوسته و نظامند است .

منابع کلیدی نوآوری ، تحقیق، نوآوری سیستماتیک، مدیریت دانش، ادغام ،ایجاد تجارت جدید، استراتژیهای سرمایه گذاری پرخطر و الگوهای تجاری جدید می باشند .محرک های کلیدی تکنولوژی نیز تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات، تجارت الکترونیکی، طراحی و ساخت کامپیوتری هستند و اینکه در اقتصاد مبتنی بر دانش اساسا نوآوری و کارآفرینی مبتنی بر علم است و لزوم توجه به دغدغه های مدیران مبنی بر اینکه چگونه از طریق کاربرد موثر دارائیهای دانش به ایجاد تحکیم و توسعه نوآوری بپردازند.شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر این نوع نوآوری ضروری به نظر می رسد.

بیان مساله

نوآوری نوعی تغییر تازه و جدید بر اساس اندیشه هایی نو و بی سابقه است - . - Amidon,1997در بازار رقابتی امروزی شرکتها برای بقا نیاز به نوآوری دارند اما با نگاهی به سیر تکاملی نوآوری خواهیم دید که نوع نوآوریها متناسب با نیاز روز تغییر کرده و متحول گردیده است - رضوانی و گرایلی نژاد,. - 1390امروزه با توجه به اینکه حجم دانش مدام در حال افزایش بوده و سرمایه واقعی سازمانها از زمین و تجهیزات به سمت دانش تغییر کرده اهمیت پرداختن به دانش و نوآوری متناسب با آن ضروری به نظر می رسد - . - Drucker,2000

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید