بخشی از مقاله
چکیده
سازمان سیستمی اجتماعی است که حیات و پایداری آن وابسته به وجود پیوند قوی میان اجزا و عناصر تشکیلدهنده آن است. ساختار سازمانی، راه یا شیوهای است که بهوسیله آن، فعالیتهای سازمانی تقسیم، سازماندهی و هماهنگ میشوند. از طرفی تحریم یاسانکشِن فعالیتی است که به وسیله یک یا چند بازیگر بینالمللی - مجری تحریم - ، علیه یک یا چند کشور دیگر - هدف تحریم - ، به منظور مجازات این کشورها، با اهداف محروم ساختن آنها از انجام برخی مبادلات یا وادار ساختن آنها به پذیرش هنجارهایی معین و مهم - از دید مجریان تحریم - ، اعمال میشود.در این تحقیق برآنیم تا با روش اسنادی و کتابخانه ای به این پرسش پاسخ دهیم که در شرایط تحریم کدام یک از ابعاد ساختار سازمانی بهتر است بکار گرفته شود؟ نتایج نشان می دهد که رسمیت بالاتر و پیچیدگی و تمرکز کمتر در شرایط تحریم مناسب تر است.
مقدمه
سازمان سیستمی اجتماعی است که حیات و پایداری آن وابسته به وجود پیوند قوی میان اجزا و عناصر تشکیل- دهنده آن است. ساختار سازمانی، راه یا شیوهای است که بهوسیله آن، فعالیتهای سازمانی تقسیم، سازماندهی و هماهنگ میشوند. سازمانها ساختارهایی را بهوجود میآورند؛ تا فعالیتهای عوامل انجام کار را هماهنگ کرده و اعمال اعضا را کنترل نمایند. ساختار سازمانی در نمودار سازمانی نمایان میشود.
نمودار سازمانی نیز یک نماد قابل رؤیت از کل فعالیتها و فرایندهای سازمان است متغیرهای زیادی را بهعنوان ابعاد ساختار سازمانی نام بردهاند، از آن جمله میتوان به اجزای اداری، استقلال، تمرکز، پیچیدگی، تفویض اختیار، تفکیک، رسمیت، انسجام، حرفهای شدن، حیطه نظارت، تخصصگرایی، استاندارد سازی و سطوح سلسله مراتب عمودی اشاره کرد. از بین این عوامل، اغلب دانشمندان بر سه بعد پیچیدگی، رسمیت و تمرکز بهعنوان ابعاد اصلی سازمان اتفاق نظر دارند و معتقدند که بهنوعی دیگر ابعاد ساختار سازمانی را دربرمیگیرند.
از طرفی تحریم یاسانکشِن - Sanction - فعالیتی است که به وسیله یک یا چند بازیگر بینالمللی - مجری تحریم - ، علیه یک یا چند کشور دیگر - هدف تحریم - ، به منظور مجازات این کشورها، بااهداف محروم ساختن آنها از انجام برخی مبادلات یا وادار ساختن آنها به پذیرش هنجارهایی معین و مهم - از دید مجریان تحریم - ، اعمال میشود. در اینجا منظور از »مجری تحریم« کشوری - یا گروهی بینالمللی - است که نویسنده سناریوی تحریم باشد، هرچند ممکن است در اعمال محاصره بیش از یک کشور شرکت داشته باشد، و منظور از »هدف« کشور یا کشورهایی است که هدف اصلی تحریم واقع میشوند.
در این تحقیق به این سوال پاسخ داده می شود که در شرایط تحریم کدام یک از ابعاد ساختار سازمانی بهتر است بکار گرفته شود؟ این تحقیق مطالعهای کاربردی و در زمره پژوهش-های توصیفی- تحلیلی بوده که به صورت مقطعی و به شیوه کتابخانه ای انجام گرفته است. همچنین برای تدوین و تنظیم مبانی نظری تحقیق از مطالعات کتابخانهای و اینترنتی استفاده شد روش تحقیق در این تحقیق برآنیم تا با روش اسنادی و کتابخانه ای به این پرسش پاسخ دهیم که در شرایط تحریم کدام یک از ابعاد ساختار سازمانی بهتر است بکار گرفته شود؟ نتایج نشان می دهد که رسمیت بالاتر و پیچیدگی و تمرکز کمتر در شرایط تحریم مناسب تر است.
بحث و نتیجهگیری تبدیل تحریم های یک جانبه اقتصادی آمریکا به تحریم های چند جانبه سازمان ملل، مسئله را وارد برهه جدیدی کرده که هم از نظر سیاسی و دیپلماسی و هم از بعد اقتصادی مهم است. این امر لزوم توجه جدی به آثار اقتصادی و مقابله با آن را طلب می کند. این مطالعه به بررسی این آثار در سه بعد بخشی، متغیرهای کلان اقتصادی و بعد زمانی - کوتاه مدت، میان مدت و بلندت - پرداخته است.