بخشی از مقاله
چکیده
هدف از پژوهش حاضر بررسی شناسایی و الویت بندی نقاط قوت و ضعف گردشگری ورزشی در استان کهگیلویه و بویراحمد بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه راهنمایان گردشگری فعال تشکیل میدادند. همچنین نمونه آماری این پژوهش20 نفر از راهنمایان گردشگری فعال را شامل میشدند. این پژوهش به صورت کاربردی و به صورت میدانی انجام گرفت. ابزار اندازهگیری مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه50 سوالی مرتبط با نقاط قوت و ضعف گردشگری ورزشی بود.
از آزمون دوجمله ای برای شناسایی عنوان نقاط قوت و ضعف گردشگری ورزشی استان کهگیلویه و بویراحمد استفاده میشود، 6 متغییر به عنوان نقاط قوت گردشگری و 24 متغییر به عنوان نقاط ضعف گردشگری بود. تحلیل دادهها با استفاده از آزمون ناپارامتریک فریدمن برای متغیرهای6 گانه مرتبط با نقاط قوت و ضعف گردشگری ورزشی در استان کهگیلویه و بویراحمد استفاده شد.
نتایج به دست آمده نشان داد از میان متغیرهای6 گانه مرتبط با نقاط قوت گردشگری ورزشی استان کهگیلویه و بویراحمد که جاذبه های طبیعی ومحلّی به عنوان مهمترین نقطه قوت، ولی مسابقات و تورنمنتهای بین المللی ورزشی با کیفیت مطلوب در استان به عنوان مهمترین نقطه ضعف مشاهده شد. در نتیجه جهت توسعه گردشگری ورزشی در استان کهگیلویه و بویراحمد، مدیران باید زیرساختهای مرتبط با نقاط قوت را توسعه داده و با اقدامات مقتضی از مولفههای نشان دهنده ضعف این صنعت بکاهند.
.1 مقدمه
ورزش یکی از فعالیتهای مهم گردشگران در حین گردشگری است و گردشگری و مسافرت نیز با انواع مختلف ورزش همراه است. گردشگر کسی است که برای مدتی، دست کم یک شب و نه بیش از یک سال به کشوری غیر از وطن یا محل سکونت معمولی خود مسافرت میکند و هدف او کار کردن وپول در آوردن در آن کشور نیست - چاکوای، . - 1382 گردشگر ورزشی بازدیدکننده موقتی است که 24 ساعت حداقل در محل رویداد اقامت میکند و هدف اصلی او شرکت در رویدادی ورزشی است در عین حال جذابیتهای ثانویهای نیز ممکن است وجود داشته باشد - چاکوای، . - 1382
گردشگری ورزشی یکی از حیطههای رو به رشد گردشگری است که مسابقات و رویدادهای ورزشی تعداد کثیری گردشگر چه داخلی و چه خارجی را جلب میکند. گردشگری ورزشی به مسافرت و انتقال فرد به مکانی خاص جهت شرکت در یک فعالیت ورزشی رقابتی یا تفریحی، تماشای فعالیتهای ورزشی و یا جاذبههای ورزشی مانند پارکهای آبی اطلاق میشود - گیبسون و همکاران، . - 2006 صنعت گردشگری در دنیا یکی از منابع مهم درآمد و از عوامل مؤثر در تبادلات فرهنگی بین کشورهاست و به عنوان گسترده ترین صنعت خدماتی جهان جایگاه ویژهای دارد - کاظمی، . - 1389
گردشگری ورزشی در دهه اخیر شکل جدیدی از گردشگری محسوب میشود به طوری که گردشگری و ورزش به هم وابسته و مکمل یکدیگر شدهاند - میستر و همکاران، . - 2008 گردشگری ورزشی فعالیتی است که به منظور شرکت در فعالیت ورزشی و یا دیدن مسابقات ورزشی انجام میگیرد. این نوع گردشگری به دلایل غیر مالی انجام میگیرد به این صورت که فردی محل سکونت خود را به قصد شرکت در فعالیت ورزشی یا دیدن آن ترک میکند - هانگ، . - 2003 نظریه های جدیدی در زمینه گردشگری نشان میدهد که جذابیتهای گردشگری بر پایه ورزش در مقایسه با دیگر جذابیتهای فرهنگی، مزیتهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بیشتری دارد
از طرفی کشور ایران با توجه به بررسیهای صورت گرفته یکی از 10 کشور اول جهان از نظر جذابیتهای گردشگری است - اسلام، . - 1382 وید در سال - 2006 - خاطرنشان میکند که هدف از شرکت فعالیت در فعالیتهای گردشگری ورزشی، ورزش است. اگرچه گردشگران مسافرت میکنند، هدف از مسافرت شرکت در فعالیت های ورزشی یا دیدن آن است - وید، . - 2006 در کل گردشگری ورزشی بر سه نوع است و سه رفتار عمده را در بر میگیرد:
-1شرکت کردن - گردشگری ورزشی فعال - ،
-2 تماشا کردن - گردشگری ورزشی رویداد و غیر فعال - ،
3 -بازدید کردن از جذابیتهای مشهور مربوط به ورزش مثل - بازدید از شخصیتهای ورزشی، موزههای ورزشی، ورزشگاههای مهم و غیره.. است. - گیبسون و همکاران، . - 2003 در کل گردشگری ورزشی بر توسعه شهری تاثیر به سزایی دارد که به چند مورد آن اشاره میکنیم عبارتند از:
-1 جذب گردشگر ورزشی در جریان برگزاری بازیها در یک شهر موجب توسعه زیر ساختهایی نظیر اماکن ورزشی، هتلها رستورانها جادهها ، ... و میگردد.
-2 صنایع وابسته به گردشگری نظیر صنعت هتل داری، صنایع غذایی، صنعت راه و ساختمان و صنایع ورزشی در شهرها رونق میگیرد.
-3 در جریان برگزاری مسابقات ورزشی، مشاغل گوناگونی ایجاد میشود و از این راه میتوان یکی از معضلات مهم یعنی بیماری را کاهش داد.
-4 میزبانی مسابقات ورزشی و جذب گردشگر سبب شناخته شدن شهر و کشور میزبان در سطح بینالمللی شده و همین مزیت باعث گسترش توسعه جذب گردشگر در مراحل بعدی میشود.
-5 علاوه بر موارد بالا که عمدتا" ناظر به جنبه اقتصادی قضیه است، توسعه گردشگری ورزشی میتواند به توسعه فرهنگی و توسعه سلامت فردی و اجتماعی نیز کمک نماید - شیخی، . - 1381
-6 مسافرت مردم به مکانهای خاص با جذابیتها، ویژگیها، امکانات و شرایط خاص مربوط به شهر یا کشور مقصد و نیز ویژگیهای رویدادی که مسافرت به خاطر آن انجام میشود، در ارتباط است - کیم نامسو و چالیپ، . - 2003
ایده ورزش به عنوان یک جذابیت گردشگری چیزی جدیدی نیست، اما پایههای تئوری جذابیتهای ورزشی اخیر مورد توجه قرار گرفته است. یک پیمایش در زمینه گردشگری در کشور انگلیس نشان داد که 26 درصد از پاسخ دهندگان، ورزش را به عنوان هدف اصلی مسافرتشان بیان کردند - یاماگوشی، . - 2006 محمودی یکتا در سال - 1387 - در تحقیق خود تحت عنوان - - عوامل جذب کننده و بازدارنده گردشگران ورزشی فعال مرد سفر کرده به ایران - - عوامل زیر ساخت، مدیریت، فرهنگ، جاذبههای طبیعی و غیر طبیعی و فرهنگ را به عنوان عوامل جذب کننده و نبود این عوامل را به عنوان عامل بازدارنده شناسایی کرد - محمودی یکتا، . - 1387 وی در سال - 2008 - به تحقیق در مورد انگیزهها، رضایتمندی و محدودیتهای گردشگران ورزشهای آبی پرداختند.
نتایج نشان داد که بین انگیزه گردشگران و رضایتمندی آنان همبستگی مثبتی وجود دارد. مشاهده شد که بین انگیزه و محدودیت گردشگران و رضایتمندی و محدودیتهای آنان همبستگی منفی مشاهده شد - وی، . - 2008 میدلتون در سال - 1988 - نوسانات فصلی گردشگری را دلیل مهمی برای بازاریابی در صنعت مسافرت و گردشگری بیان کرد - میدلتون، . - 1988 پژوهشهای زیادی نشان دادند که گردشگری ورزشی یکی از بخشهایی است که در تمام دنیا در صنعت گردشگری بیشترین رشد را دارد - چالیپ، :1992 هارتز، . - 1994
در تحقیقی که به منظور تعیین عوامل مهم در کیفیت بستههای گردشگری ورزشی در کشور انجام گرفت عوامل مهم در عنصر محصول به ترتیب وجود تفریحات شبانه عدم استفاده از فناوریهای نوین در برگزاری رویدادهای ورزشی در کشور، خوب برگزار شدن رویدادها، آزادی در فعالیتها، وجود امکانات ورزشی در کلیه مکانهای گردشگری، برگزاری ورزشهای رقابتی و دیگر برنامههای رویدادهای ورزشی بودند - احسانی و همکاران، . - 1389 چو در سال - 2001 - در تحقیقی به - - بررسی اثر توسعه ورزش تکواندو بر گردشگری - - پرداخت و بیان کرد ورزشهایی که سنت یک کشور محسوب میشود میتواند باعث گرایش گردشگر به آن کشور باشند. در اکثرهای پژوهشهای مربوط به عوامل گرایش دهنده به اهمیت شناسایی جذابیتهای مورد نیاز گردشگران اشاره شده است - چو، . - 2001
.2 روششناسی پژوهش
هدف از پژوهش حاضر بررسی شناسایی و الویت بندی نقاط قوت و ضعف گردشگری ورزشی در استان کهگیلویه و بویراحمد بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه راهنمایان گردشگری فعال تشکیل میدادند. همچنین نمونه آماری این پژوهش20 نفر از راهنمایان گردشگری فعال را شامل میشدند. این پژوهش به صورت کاربردی و به صورت میدانی انجام گرفت. ابزار اندازهگیری مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه50 سوالی مرتبط با نقاط قوت و ضعف گردشگری ورزشی بود.
.3یافتهها
تحلیل دادهها با استفاده از آزمون ناپارامتریک فریدمن نشان داد از میان متغیرهای6 گانه مرتبط با نقاط قوت گردشگری ورزشی استان کهگیلویه و بویراحمد که جاذبه های طبیعی ومحلّی به عنوان مهمترین نقطه قوت، ولی مسابقات و تورنمنتهای بین المللی ورزشی با کیفیت مطلوب در استان به عنوان مهمترین نقطه ضعف مشاهده شد.
.4نتیجهگیری
هدف از پژوهش حاضر بررسی شناسایی و الویت بندی نقاط قوت و ضعف گردشگری ورزشی در استان کهگیلویه و بویراحمد بود. این پژوهش به صورت کاربردی و به صورت میدانی انجام گرفت، و با استفاده از پرسشنامه از طریق بهرهگیری از نظرات راهنمایان فعال گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفت.