بخشی از مقاله
چکیده
پژوهش پیش رو به جهت تجزیه, تحلیل و بررسی رابطه بین سرمایه فکری سازمان و مشاوره در تصمیم گیری استراتژیک مدیران آب و فاضلاب رامشیر در پاییز 1396 صورت گرفت. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه مدیران شرکت آب و فاضلاب رامشیر به حجم 49 نفر بوده که بر اساس جدول مورگان، حجم نمونه 40 نفر با روش تصادفی ساده به منظور انجام تحقیق مورد سنجش قرار داده شده و از طریق پاسخگویی به پرسشنامه هوش سازمانی مورد بررسی قرار گرفتند.
این تحقیق از نوع همبستگی بوده که روایی - اعتبار - پرسشنامه ها تایید و پایایی - اعتماد - پرسشنامه ها به کمک آلفای کرونباخ ارزیابی شده است که با توجه به مناسب بودن مقادیر آلفای کرونباخ اعتبار درونی ابزار مورد تائید قرار گرفته است. در ارتباط با جامعه مورد مطالعه 6 فرضیه طرح شد که با استفاده از نرمافزار آماری spss مورد بررسی قرار گرفتند.
مقدمه
سرمایه فکری یا به عبارت بهتر هوش سازمانی یکی از مؤلفه هایی است که مدیران عصر حاضر بایستی دارا باشند تا با کسب دانش عمیقی نسبت به همه عوامل محیطی، باعث هوشمندی سازمان شوند و در نتیجه آن، بهتر بتوانند سازمان تحت هدایت خود را در دنیای متلاطم و رقابتی مدیریت کنند. هوش سازمانی با تمرکز بر روی درک دانش ویادگیری، موجب خلق سازمان هوشمندمی شود؛سازمانی که یاد می گیرد دانش را هوشمندانه مدیریت کند.یادگیری سازمانی جزء اساسی هوش سازمانی است.برای اینکه هوش سازمانی افزایش یابد سازمان باید قادر باشد یاد بگیرد و خود را با شرایط جدید انطباق دهد. - وریارد، - 1998
تحقق اهداف سازمانی و رقابت موفق در محیط به شدت متغیر تجاری،نیازمند تدوین استراتژی های مناسب و دقیق است. تدوین این استراتژی ها نیز در سازمان به واسطه تفکر استراتژیک حاکم میشود.داشتن تفکر استراتژیک به معنای درک پویایی های محیط و حساسیت نسبت به متغیرهای محیطی و وضعیت و موقعیت رقباست. آنچه باعث میشود مدیر سازمان به کنش های محیطی بهترین واکنش را نشان دهد؛ توانایی درک الگوهای حاکم بر محیط حاضر وکشف پارادایم ها والگوهای آینده است.
مدیر خلاق خود ویا به کمک خرد جمعی سازمان با توجه به امکانات موجود خود همواره بهترین راه حل را برای برون رفت از وضعیت موجود به سمت وضعیت مطلوب پیش می گیرد. از این رو سازمان ها باید مدیران متفکر برجسته استراتژیک داشته باشند؛ یعنی افرادی که شایستگی های راهبری دارند؛ سازمان ها را اداره کنند. - غفاریان و کیانی، - 4 :1384 توانایی تفکر استراتژیک مهارتی است که به کمک آن می توان از منبع ارزشمند و کلیدی تفکر سازمانی برای مدیریت چالش های محیطی و نیل به اهداف سازمانی به خوبی استفاده کرد.
توان رقابت تجاری دیگر یک انتخاب نیست؛ بلکه شرط بقا و حضور در بازار جهانی است. - اینگریندٌ، - 336 :2005 فقدان تفکر استراتژیک در مدیران عالی به عنوان یک کمبود اساسی در سازمانها به شمار میرود. - آقازاده، - 18 :1383 تفکر استراتژیک که تشخیص به موقع خصوصیات میدان رقابت و دیدن فرصت هایی است که رقبا نسبت به آن غافل هستند؛ یک مهارت حیاتی مدیریت در هزاره جدید می باشد؛مهارتی که لازمه توانمندسازی سازمان برای بقا و رشد در محیط به شدت رقابتی امروز است. بنابراین سرمایه های فکری که به بالا رفتن هوش سازمانی منجر میشود و تفکر استراتژیک را میتوان به عنوان دو مهارت اساسی در فرایند مدیریت به شمار آورد.
بیان مساله
در عصر نوین هرچه زمان به جلوتر می رود با توجه به پیشرفت علوم و فنون و پیدایش نیازها و چالش های جدید، سازمانها نیز پیچیده تر و اداره آنها نیز مشکلتر می شود. این معنا زمانی پراهمیت خواهد شد که بپذیریم در سازمان امروزی، علاوه بر منبع عظیم و خلاق انسانی هوشمند، ماشین آلات هوشمندی نیز در فرایندهای سازمان نقش موثری ایفا می کنند.