بخشی از مقاله
چکیده
مدیران سرمایههای راهبردی هر سازمان بشمار میآیند. انتخاب مدیران شایسته میتواند تمامی ارکان یک سازمان را تحت تأثیر خود قرار دهد. تحقیق حاضر باهدف شناسایی و اولویتبندی شاخصهای انتخاب رؤسای هیئتهای ورزشی استان هرمزگان انجام شد. مطالعه حاضر با روش اکتشافی و بهصورت کمی انجام شد. جامعه پژوهش را کلیه مدیران باتجربه به تعداد 50 نفر و متخصصان مدیریت ورزشی - افراد دارای کار شنا سی ار شد و دکترای تخ ص صی مدیریت ورز شی - به تعداد 20 نفر ت شکیل میدادند که از این تعداد 50 نفر به روش ت صادفی طبقهای طبقهای 37 - نفر مدیر و 13نفر متخصص - بهعنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند.
در مرحله اول با روش نمونهگیری هدفمند و تکنیک گلولهبرفی به 12 نفر از متخ ص صان و باتجربههای حوزه مدیریت سازمانهای ورز شی مراجعه و از طریق م صاحبه عمیق به شنا سایی شاخصهای ا صلی انتخاب رؤسای هیئتهای ورزشی استان پرداخته شد. سپس این شاخصها در یک پرسشنامه امتیازدهی در اختیار نمونه پژوهش قرار داده شد و شاخصهای شناساییشده بهوسیله نرمافزار SPSS مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند.
نتایج نشان داد معیار مهارت و تخصص با میانگین امتیاز 20/02و شاخص دارا بودن تح صیلات دان شگاهی و یا تجربه مفید و ن سبتاً طولانی در زمینههای خاص با میانگین امتیاز 4/17 دارای بی شترین اهمیت میباشند، بنابراین توجه به شاخصهای اساسی در انتخاب رئیس هیئت ورزشی کمک خواهد کرد تا این سازمانها بهتر از قبل در جهت اهداف از پیش تعیینشده حرکت نماید.
.1 مقدمه
از زمانی که علم مدیریت و سازمان در اوایل سال 1900 بهسرعت بسط یافت، تکاملی درباره ماهیت و وظیفه سازمانها و معیار اثربخشی سازمانی پدیدار گشت . - 20 - در اقتصاد جهانی، هرروز بیشتر این شناخت به دست میآید که منابع انسانی، یک منبع مزیت رقابتی برای سازمانها به شمار میآید . - 33 - مدیریت استعداد - جذب، توسعه و نگهداری کارکنان کلیدی مستعد و دارای پتانسیل بالا که از اهداف کلیدی یک راهبرد منابع انسانی در اقتصاد دانش است - 23 - ، با یافتن افراد مناسب و انتخاب صحیح کارکنان آغاز میشود و منجر به موفقیت یک سازمان میگردد . - 30 -
این مفاهیم در تعامل پویا و همگام با مؤسسات و کمپانیهای بزرگ جوامع جهانی رو به رشد، رشد نموده و تکامل یافت. در طول تاریخ یکصد ساله نیز مفاهیم ناب و اصلی درباره افراد، سازمانها، کارگران، مدیران، دستگاهها و شبکهها رشد پیدا نموده و باعث شکلدهی به اندیشه و رفتار، مدیران، کارکنان و سیاستگذاران گردید . - 24 - دنیای امروز دنیای سازمانهاست و نیروی انسانی بهعنوان باارزشترین منابع سازمانی، متولیان آن محسوب میشوند . - 5 -
امروزه این اندیشه پا گرفته است که اگر جامعهای بخواهد نظام اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی خویش را دگرگون سازد و آن را با بایستگیها و نیازمندیهای نوین سازگار کند، ناگزیر باید سیاستی همهسونگر در توسعه نیروی انسانی داشته باشد و این امر شدنی نیست مگر اینکه ابزار کار فراهم شود . - 1 - اکنون بیش از هر زمان مشخص شده است که رشد و توسعه سازمانها و در پی آن جوامع درگرو استفاده صحیح از نیروی انسانی است . - 7 -
در حال حاضر سازمان بشری مانند گذشته نیست، بهویژه نیروی کار بهطور قابلتوجهی در حال تغییر است. ازاینرو لازم است مدیران خود را با الگوها و گرایشهای مختلف افراد هماهنگ نموده و آماده باشند تا آنها را برهم منطبق نمایند . - 9 - بیشک در جهان پرشتاب و سرشار از تحول و رقابت امروز آنچه موجبات تحقق مزیت رقابتی سازمانها را تضمین میکند، نیروی انسانی باکیفیت، خلاق و پویاست. ازاینروست که در عصر حاضر منابع انسانی بنای اصلی فرآیند افزایش کارایی و اثربخشی و باارزشترین سرمایه و کلید طلایی رقابت قلمداد شده است.
بدین سبب مدیریت منابع انسانی که عهدهدار بخشی از وظائف اصلی مدیریت بود و بهعنوان رویکردی جامع به مدیریت استراتژیک قلمداد میشد، ظهور پیدا نمود. مدیریت منابع انسانی یعنی شناسایی، انتخاب، استخدام، تربیت و پرورش نیروی انسانی جهت نیل به اهداف سازمان . - 30 - اهمیت و ضرورت مدیریت در سازمانهای دولتی، نسبت به دیگر سازمانها بهمراتب افزونتر است چراکه فعالیتهای مدیران در سازمانهای دولتی، در مقایسه با سایر سازمانها، از محدودیتها و نارساییهای بیشتری برخوردار است.
درعینحال مدیران دولتی با انتظارات بالای مدیران دستگاهها، توقعات جامعه، نظارت اجتماعی مردم و مطبوعات مواجهاند، اینهمه، حرکت آنان را تنها در مسیری محدود، دشوار و پیچیده امکانپذیر میسازد. به همین دلیل بهکارگیری علم و هنر مدیریت در سازمانهای دولتی اهمیت دوچندان یافته است . - 4 - برنامهریزی طرح جانشینی و پرورش مدیران مطمئنترین منبع تأمین نیروی انسانی در سطح مدیران برای سازمانهای بزرگ است و در این راستا استفاده از نیروهای شایسته داخلی یکی از راهکارها است.
مدیریت در جهان پیچیده امروزی هنری عالمانه است که تغییرات فن گرایانه، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی قرن حاضر، چالشهای عظیمی را فرا روی آن گشوده است. واقعیت موجود در انواع سازمانهای خصوصی و دولتی نمایانگر آن است که اداره این نهادها هرروز دشوارتر و پیچیدهتر میگردد. این واقعیت در سازمانهای دولتی و بهویژه در کشورهای درحالتوسعه که از برخی ضعفها و نارساییهای ساختاری برخوردارند و در ابتدای راه دشوار توسعه قرار گرفتهاند، بهمراتب آشکارتر است . - 3 -
سازمانها و مراکز علمی به مدیران آموزشدیده و باتجربه نیاز دارند تا بتوانند به اهداف خود دست یابند. نظر به تنوع و پیچیدگی مشاغل بایستی سطح مهارت و توانایی، هماهنگی و انطباقپذیری کارکنان نیز تا حد امکان افزایش یابد . - 17 - بهطورکلی سازمانی که به رشد کمی و کیفی دانش و مهارت کارکنان خود میاندیشد و پیوسته فعالیتهای آموزش در آن در جریان است افراد بهطور مستمر تواناییهای خود را افزایش میدهند و چگونه آموختن و به کار بستن را میآموزند. در چنین سازمانی، ابتکار، ابداع، ارتقای آگاهی و دانشافزایی بهنوعی رفتار همگانی مبدل میشود و توفیق در تحقق اهداف سازمانی امری قطعی است و هرگز سازمان دچار جمود فکری نخواهد شد . - 6 -
نادریان جهرمی - 1381 - در تحقیقی به تدوین مدلی برای تعیین شایستگیهای موردنیاز مدیران سازمانهای ورزشی پرداخت. او مجموعه شایستگیهای مدیران سازمانهای ورزشی را در 3 بعد شامل دانش، ویژگیهای فردی و ویژگیهای رفتاری و شخصیتی قرار داد. گلستانی - 1381 - با بررسی شرایط احراز پست مدیریت و روابط آن با کارایی در مقطع راهنمایی شهر قم به این نتیجه رسید که مدرک تحصیلی، رشته تحصیلی مدیران و سابقه کار مدیران با کارایی آنها رابطه معناداری ندارد.
لطیفی - 1383 - در تحقیقی تحت عنوان شناسایی و وزن دهی معیارهای انتخاب و انتصاب مدیران منابع انسانی بخش دولتی پنج معیار اصلی را برای انتصاب مدیران شناسایی کرد. رفیعی - 1383 - با بررسی میزان برخورداری مدیران زن از مهارتهای مدیریتی و رابطه آن با عملکردشان به این نتیجه رسیدند که رابطه مستقیم بین مهارتهای مدیریتی زنان و عملکردشان وجود دارد بهویژه مهارتهای فنی این رابطه بیشتر به چشم میخورد. زاهدی و شیخ - 1389 - مدلی از شایستگیهای مدیرانی میانی دولت طراحی و مورد آزمون قرار دادند.
آنها شایستگیهای مدیران دولتی را در چهار بعد اصلی مطرح کردند.فریدفتحی و همکاران - 1394 - نشان دادند که شاخصهای تحصیلات متناسب با مدیریت ورزشی و سپس قدرت ارتباط سیاسی بیشترین اهمیت را در بین شاخصهای انتخاب مدیران سازمانهای ورزشی دارد. شو و هابر - 2003 - 1 طی تحقیقی دریافتند که یکی از معیارهای عمده برای سازمانهای ورزشی افرادی هستند که تجارب تجاری، مهارتهای حرفهای و ارتباطات وسیع با شبکههای تجاری در جامعه داشته باشند.
هاودن2 در تحقیق خود در سازمانهای ورزشی نروژ دریافت باوجودی که زنان و مردان مدیر دارای شایستگیها و موقعیتهای مشابهای در زندگی حرفهای خود بودند زنان وضعیت مشابهی مانند مردان در پستهای اجرایی در سازمانهای ورزشی نداشتهاند. جولیا لواشینا - 2009 - 3 در پژوهش خود یکی از الزامات انتخاب و انتصاب موفق و مؤثر یک کارمند را آگاهی داشتن از نیازهای شغل مربوطه، روشهای صحیح استخدام و مصاحبههای تخصصی میداند که از تبعیض در انتخاب و بیدقتی در بهکارگیری افراد متخصص جلوگیری میکند واصل شایسته گزینی را رعایت مینماید.
وایت و کی - 2009 - 4 یک رابطه مثبت بین افزایش حضور زنان در پستهای بالا رتبه اداری با حرفهای شدن ورزش و توسعه مدیریت ورزشی را تشخیص دادند. جورجیو سورو - 2010 - 5 در تحقیق خود به این نکته اشاره میکند که جذب نیروهای کارآمد و دلگرم کردن افراد متخصص بافرهنگ و جو سازمانی که در آن سازمان حکم فرماست رابطه مستقیمی دارد. به اعتقاد بیشتر مدیران منابع انسانی خوب دارایی هر سازمان تلقی شده و انتخاب صحیح کارکنان از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این راستا باید به ویژگیهای نیروی کار توجه داشت.
ویژگیهای کمی و کیفی منابع انسانی بهویژه شرایط سنی، تحصیلی، سابقه کاری، مهارتی، تأهل، شخصیت، تجربه و غیره ازآنجا حائز اهمیت است که یا نقطهضعف سازمان محسوب میشود یا نقطه قوت آن. در جهان امروز مدیریت بهعنوان یک حرفه معرفی میشود و در این راستا توجه به مهارتهای مدیریت از جهات مختلف حائز اهمیت و بررسی است.
شکست یا موفقیت هر سازمان تا حدود زیادی به کیفیت مدیریت و عملکرد مدیران آن بستگی دارد بهطوریکه گاه سازمانی دچار بحران شود نخست مدیریت آن موردانتقاد و مؤاخذه قرار میگیرد این موضوع در سطح کلان فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی نیز مطرح است. در دنیای کنونی دستیابی به مدیران لایق و اثربخش از اهمیتی استراتژیک برخوردار است. در این تحقیق محقق درصدد این بود که به شناسایی و اولویتبندی شاخصهای انتخاب رؤسای هیئتهای ورزشی به روش امتیازدهی توسط مدیران و متخصصان مدیریت ورزشی بپردازد.
.2 روششناسی تحقیق
تحقیق حاضر باهدف شناسایی و اولویتبندی شاخصهای انتخاب رؤسای هیئتهای ورزشی به روش امتیازدهی و وزن دهی انجام شد. مطالعه حاضر به روش توصیفی و بهصورت کمی انجام شد؛ جامعه تحقیق را کلیه مدیران ورزشی - به تعداد 50 نفر - و متخصصان مدیریت ورزشی، افراد دارای کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی مدیریت ورزشی - به تعداد20 نفر - تشکیل میدادند که از این تعداد 50 نفر به روش تصادفی بهعنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند.
در مرحله اول با روش نمونهگیری هدفمند و تکنیک گلوله برفی به 12 نفر از متخصصان و باتجربههای حوزه مدیریت سازمانهای ورزشی مراجعه و از طریق مصاحبه عمیق به شناسایی شاخصهای اصلی انتخاب رؤسای هیئتهای ورزشی پرداخته شد. سپس این شاخصها در یک پرسشنامه وزندهی و امتیازدهی در اختیار نمونه تحقیق قرار داده شد و شاخصهای شناساییشده بهوسیله نرمافزار Spss تجزیهوتحلیل قرار گرفتند.
.3 یافتههای تحقیق
نحوه توزیع نمونه تحت بررسی بر اساس وضعیت جنسیت 11 - %22نفر - نمونه تحت بررسی زن و %78 مرد 39 - نفر - نفر بودند. نحوه توزیع نمونه تحت بررسی بر اساس میزان تحصیلات نشان داد که 12 - %24 نفر - دارای مدرک لیسانس، 33 - %66نفر - دارای مدرک فوقلیسانس و 5 - %10 نفر - مدرک دکتری داشتند.