بخشی از مقاله
چکیده
این تحقیق به شناسایی و اولویت بندی موانع و محدودیت های سرمایه گذاران خارجی جهت سرمایه گذاری در بازار مالی ایران با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP می پردازد که برای شناسایی موانع و محدودیت های تحقیق از طریق ادبیات نظری و مطالعات قبلی انجام شده در داخل و خارج کشور استفاده شد. ابتدا موانع و محدودیت ها شناسایی و سپس با استفاده فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP و استفاده از نظر خبرگان مالی نسبت مقایسه زوجی شاخص های اصلی و رتبه بندی متغییرهای هریک از شاخص های مذکور اقدام گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها - مقایسه زوجی و رتبه بندی متغییرهای تحقیق - از نرم افزار Expert Choice استفاده گردید.
مقدمه
یکی از پایه های ثبات و قدرت سیاسی هر کشور توان اقتصادی آن کشور می باشد. امروزه کشورهایی که از لحاظ اقتصادی در شرایط بهتری قرار دارند از ثبات و پایداری بیشتری برخوردار بوده و قدرت و نفوذ بین المللی آن نسبت به سایر کشورها بیشتر است. لذا توجه به بعد اقتصاد در هر کشور علاوه بر رشد و توسعه که خود رفاه جامعه را تضمین می کند باعث افزایش جایگاه بین المللی آن کشور می شود.
یکی از راههای تقویت پایه و بنیه اقتصادی کشورها رشد از طریق سرمایه گذاری خارجی می باشد. اما در این میان در بعضی از کشورها موانع و محدودیت های زیادی برای سرمایه گذاران خارجی وجود دارد که می بایست این موانع را شناسایی و نسبت به رفع آنها اقدام نمود. این تحقیق در صدد بود این موانع و محدودیت ها را شناسایی و نسبت به اولویت بندی آنها از نظر درجه اهمیت با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP اقدام شود .
بر همین اساس موانع در چهار معیار اصلی - سیاسی، اقتصادی، قانونی-حقوقی و اجتماعی و فرهنگی - تقسیم بندی شد و برای هر کدام از معیارها شاخص هایی با استفاده از ادبیات نظری و مطالعات انجام شده قبلی در داخل و خارج از کشور استخراج گردید. تعداد 29 شاخص با استفاده از خبرگان مورد پذیرش قرار گرفت و با استفاده از مقایسات زوجی اولویت بندی گردید.
روش تحقیق
این تحقیق از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی و از نظر روش توصیفی و از نظر نوع میدانی است. هدف این تحقیق شناسایی و اولویت بندی موانع و محدودیت های سرمایه گذاران خارجی جهت سرمایه گذاری در بازار مالی ایران است . فرآیند روش کار در چهار مرحله انجام شد. ابتدا با استفاده از ادبیات نظری و مطالعات موانع و محدودیت های قانونی سرمایه گذاران خارجی استخراج گردید.
سپس با استفاده از پرسشنامه خبرگان مالی موانع موثر از بین موانع شناسایی شده شناسایی شد، برای اینکار جامعه آماری تعیین و پرسشنامه دلفی - لیست موانع و محدودیت های سرمایه گذاران خارجی - برای خبرگان مالی ایران - متشکل از 15 نفر - از طریق ایمیل ارسال گردید. که پس از سه دوره به اجماع می رسد. این موانع در قالب 4 شاخص اصلی و29 زیر شاخص - معیار - نهایی و از طریق آزمون T جامعیت موانع جذب سرمایه گذاری خارجی تعیین گردید.
سپس در مرحله سوم با استفاده از روش تحلیل سلسه مراتبی AHP توسط خبرگان مالی نسبت به اولویت بندی موانع موثر بر جذب سرمایه گذاری انجام می شود. و در نهایت آزمون فرضیه هابا استفاده از روش AHP انجام و مقایسه می شود. به منظور شناسایی بیشتر متغییرها از نمودار رادار استفاده شد که از طریق آن نسبت به مقایسه معیارها از حیث میزان اهمیت و میزان توجه به عامل پرداختیم.
میزان توجه به عامل : تعداد زیرمجموعه های هر یک از عوامل چهارگانه میزان اهمیت: تعداد مطالعات انجام شده در مورد هر یک از زیرمجموعه عوامل چهارگانه تفسیر: با توجه به نمودار رادار از کمترین فاصله و شکاف مربوط به عوامل اقتصادی موانع سرمایه گذاری می باشد و بیشترین فاصله مربوط به عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر موانع جذب سرمایه گذاری خارجی می باشد ینی میزان توجه به آنها کمتر از حد معمول بوده است که می بایست در ساز و کار تصمیم گیری و پیشنهادهای ارایه شده بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
ادبیات تحقیق
متغییرهای تحقیق با استفاده از ادبیات نظری و مطالعات انجام شده قبلی در داخل و خارج کشور در چهار شاخص اصلی عوامل سیاسی، اقتصادی، قانونی- حقوقی و اجتماعی و فرهنگی دسته بندی شده است که برای هر یک از عوامل مذکور معیارهای مربوط استخراج شده است. معیارهای مرتبط با هریک از عوامل به شرح جدول زیر می باشد.