بخشی از مقاله
چکیده
هدف از این تحقیق شناسایی و رتبه بندی عوامل مؤثر بر موفقیت صادرات بوده است. قلمرو مکانی این تحقیق شرکت مادر تخصصی گسترش صنایع غذایی سینا به همراه شرکتهای زیرگروه مستقر در تهران و قلمرو زمانی مابین سالهای 95 - 94 بوده است. در این تحقیق، شاخص قیمت، درآمد شرکای تجاری، نوسانات نرخ ارز به عنوان متغیرهای مستقل و کمیت صادرات به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است . با توجه به اینکه قلمرو موضوعی این تحقیق نظریات خبرگان در خصوص شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر موفقیت صادرات محصولات غذایی می باشد، ده تا پانزده نفر از افراد کارشناس در اتاق بازرگانی به عنوان نمونه آماری انتخاب شد .
در خصوص گردآوری اطلاعات مربوط به ادبیات موضوع و پیشینه پژوهش از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شد.چنانچه طبقه بندی تحقیقات بر حسب هدف را مد نظر قرار دهیم، تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد، چنانچه طبقه بندی انواع تحقیقات بر اساس ماهیت و روش را مدنظر قرار گیرد، روش تحقیق حاضر از لحاظ ماهیت در زمره تحقیقات پیمایشی قرار دارد. نتایج نشان داد که عوامل اقتصادی بیشترین تأثیر را بر موفقیت صادرات داراست.
-1 مقدمه
مشکلات ناشی از اقتصاد تک محصولی و اتکای بیش از حد به درآمدهای نفتی، اقتصاد کشور را به شدت تحت تاثیر عوامل خارجی از جمله نوسانات بهای جهانی نفت قرار داده است. کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی در بعضی مواقع به روشنی اثرات منفی اتکای بیش از حد اقتصاد کشور به درآمدهای نفت را نشان داده و در واقع هشدارهای صاحب نظران اقتصادی کشور را بر جسته ساخته است.
بیتردید عدم تحقق درآمدهای پیش بینی شده دولت از محل صادرات نفت نه تنها بر اجرای طرحهای مختلف و اقتصاد کشور تاثیر خواهد گذاشت، بلکه بر آینده اقتصاد و برنامه ها و طرحها اثرات منفی مضاعفی خواهد داشت و در نتیجه موجب بروز مشکلات عدیده در بخشهای مختلف اقتصاد کشور خواهد گردید. از طرفی یکی از عوامل مهم دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی پایدار، رونق صادرات است که مهمترین هدف سیاستگذاری در بخش تجارت خارجی را تشکیل می دهد .
در اقتصاد ایران با توجه به اهمیت کاهش وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای ارزی حاصل از صدور نفت خام، نقش صادرات غیر نفتی در کاهش این وابستگی و نیز جایگاه آن در برنامه های توسعه اقتصادی کشور، بررسی عوامل تعیین کننده صادرات غیر نفتی و ارائه راهکارهای لازم برای توسعه آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بدین منظور کنترل تغییرات نرخ ارز به عنوان یکی از عوامل تعیین کننده صادرات غیرنفتی در جهت رونق صادرات غیرنفتی گامیمهم در مسیر رشد و توسعه اقتصادی کشور تلقی میگردد.
-2اهداف پژوهش
-1-2 هدف اصلی
- 1 شناسایی عوامل موثر بر موفقیت صادرات محصولات شرکت مادرتخصصی گسترش صنایع غذایی سینا
-2-2 هداف فرعی
-1محاسبه اوزان هر یک از عوامل موثر بر موفقیت صادرات محصولات شرکت مادرتخصصی گسترش صنایع غذایی سینا
-2رتبه بندی عوامل موثر بر موفقیت صادرات محصولات شرکت مادرتخصصی گسترش صنایع غذایی سینا
-3 سوالات پژوهش
-1-3 سوال اصلی
-1عوامل موثر بر موفقیت صادرات محصولات شرکت مادرتخصصی گسترش صنایع غذایی سینا کدامند؟
-2-3 سوالات فرعی
-1 اوزان هر یک از عوامل موثر بر موفقیت صادرات محصولات شرکت مادرتخصصی گسترش صنایع غذایی سینا به چه میزان است؟
-2 رتبه بندی عوامل موثر بر موفقیت صادرات محصولات شرکت مادر تخصصی گسترش صنایع غذایی سینا چگونه است؟
-4 مطالعات پیشین:
-1-4 مطالعات داخلی
-1 در پژوهشی که با عنوان "آثار تحریم های جهانی بر صادرات کشور ایران " با رویکرد جاذبه تجارت در سال 1393 توسط ساناز کهراژه انجام شده است عنوان گرد دی که امروزه تحریم های بین المللی به عنوان وسیله ای برای رسیدن به اهداف سیاسی مورد استفاده قرار می گیرد. تاکنون ایران بارها تحت تحریم قرار گرفته و این تحریم ها نتایج متفاوتی در پی داشته است.
مقاله حاضر به برآورد تأثیر تحریم های اقتصادی بر حجم صادرات ایران به کشورهای عضو اتحادیه اکو، اوپک و آسه آن طی دوره 2013-1992 با رویکرد مدل جاذبه و بر مبنای داده های پانلی و با استفاده از روش تخمین OLS پرداخته است. نتایج برآورد نشان می دهد که اعمال تحریم ها تأثیر منفی بر حجم صادرات ایران به اعضای اوپک داشته بعلاوه این تحریم ها تأثیری بر صادرات به کشورهای عضو اکو و آسه آن نداشته است.در نهایت توصیه می شود که دیپلماسی ایران از غرب به سمت شرق تغییر، و کشورهای همسایه شرقی را برای انجام معاملات تجاری خود انتخاب کرده تا اثر تحریم ها خنثی شود.
-2 در پژوهشی با عنوان "اثر نوسانات نرخ ارز بر صادرات محصولات غیرنفتی ایران" که در سال 1393 توسط محمد رضا سلمانی بی شک انجام شده است عنوان گردیده که بررسی ارتباط نرخ واقعی ارز و نوسانات آن با صادرات غیرنفتی در اقتصاد ایران به عنوان ارتباط دهنده اقتصاد ملی با اقتصاد جهانی از اهمیت ویژهای برخوردار است . امروزه صادرات محصولات غیرنفتی ، نقش مهمی در ارز آوری کشور ایفا می کند . در این مقاله اثر نوسانات نرخ ارز بر صادرات محصولات غیرنفتی با استفاده از داده های فصلی سالهای 1380 تا 1390 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که رابطه ی نوسانات نرخ ارز و صادرات محصولات غیرنفتی منفی است.
-3 مطالعه کوهی 1376 - - تحقیقی تحت عنوان تاثیر نوسانات نرخ ارز بر شاخص قیمت ها و پیامدهای آن بر اقتصاد ایران سال 1350-1374 انجام داده است. او بیان می کند که تغییر نرخ ارز آزاد بر ارزش واقعی صادرات غیر نفتی و واردات اثر قابل توجهی دارد . از طرف دیگر افزایش بی رویه نرخ ارز موجب رشد سریع قیمت های داخلی کالاها میشود.
ب - مطالعات خارجی
-1 تارا اینتر کوایسا - . - 2012 این پژوهش به منظور تعیین اثرات نوسانات نرخ ارز بر مقدار صادرات تایلند در - صنایع غذایی محصولات و مواد غذایی - میباشد و نتایج تجربی نشان میدهد که تایلند در صادرات محصولات صنایع غذایی و مواد غذایی به طور قابل توجهی با قیمت صادرات آن و نوسانات نرخ ارز را تحت تاثیر قرار داده است و نوسانات نرخ ارز بالاتر میتواند باعث کاهش در مقدار صادرات شود.
فلوراین ورهیان - 2012 - در این مقاله به بررسی بحران مالی و بدهی در اروپا که منجربه نوسانات در نرخ ارز دلار و یورو شده است تاثیر این عدم قطعیت نرخ ارز بر صادرات است و نه در تئوری و تجربی بدون ابهام است. این تحقیق سعی خواهد کرد که اثر این تبادل نوسانات نرخ ارز بر صادرات از 11 کشور منطقه یورو به ایالات متحده است نتایج این تحقیق نشان میدهد که به احتمال زیاد تغییرات نرخ ارز باعث کاهش صادرات میشود. بنابراین باید نرخ ارز در سطح ملی مدیریت کرد.
-2 هال و همکاران - 2010 - طی مطالعه ای به "بررسی رابطه میان بی ثباتی نرخ ارز و صادرات در دو گروه اقتصاد نوظهور و در حال توسعه" پرداختند. در این مطالعه که از سال - 2006-2005 - به صورت دادهای تابلوی انجام داده اند به این نتیجه رسیدند که تاثیر منفی بی ثباتی نرخ ارز بر صادرات تنها در گروه کشور های در حال توسعه مصداق داشته و در اقتصاد های نوظهور به خاطر وجود بازارهای باز سرمایه اثر منفی بی ثباتی نرخ ارز تا حدودی خنثی شده و تاثیر معنی داری بر روی صادرات این کشورها ندارد.
-3 تودانی وموتیانا - - 2005 با استفاده از داده های فصلی 2004- 1984 و با کمک تکنیک خود بازگشت با وقفه های توزیعی - آردل - "اثر بی ثباتی نرخ ارز بر صادرات آفریقای جنوبی" را مورد بررسی قرار دادهاند.