بخشی از مقاله

چکیده:

امروزه کارآفرینی یکی از دغدغه های اصلی بسیاری از مدیران سازمانها محسوب می شود. استفاده از افکاروایده های نوآورکارکنان و کارآفرین می تواند منشأ تحولات عظیمی در سازمانها و نیز به حرکت در آوردن چرخهای توسعه اقتصادی کشور شود و از این رو هدف از این پژوهش شناسایی و رتبه بندی مهارتهای کارآفرینانه مدیران و ارتباط آن با اثر بخشی سازمانی در کسب و کارهای کوچک و متوسط شهرستان یاسوج می باشد. و در این راستا جامعه آماری پژوهش، را کلیه کارکنان واحدهای صنعتی کسب و کارهای کوچک یاسوج که تعداد آنها 130نفر می باشد حجم نمونه به صورت تمام شماری انتخاب شده است .

ابزار مورد استفاده در این پژوهش ،پرسشنامه اثربخشی سازمان و پرسشنامه مهارتهای کار افرینانه مدیران که در یک مطالعه مقدماتی روایی و پایایی آنها به اثبات رسیده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، روش های آماری توصیفی و استنباطی نظیر میانگین، انحراف معیار، میانه، مد، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون فرید من به کار رفته است.

داده پردازی نیز با استفاده از نرم افزار SPSSانجام گرفت. مهم ترین نتایج بدست آمده در این پژوهش بدین گونه می باشد که در بین همه مولفه های مهارتهای کار آفرینانه مدیران - مهارتهای فردی، مهارتهای ارتباطی،مهارتهای فرایندی - و اثربخشی سازمان ارتباط معنی داری وجود دارد،وهمچنین در تجزیه وتحلیل های یافته های این پژوهش در بین نمونه های مورد مطالعه بعد مهارتهای ارتباطی مدیران و مهارتهای فرایندی مدیران به یک اندازه از اهمیت بالاتری برخوردار می باشند و نیاز به توجه بیشتری دارد و بعد مهارتهای فردی مدیران کمترین اهمیت را دارد.

مقدمه

کارآفرینی از عوامل مهمی است که در جهان امروز سبب رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی می شود طی فرایند کارافرینی فرصت های جدیدی برای اشتغال ایجاد می شود. در عصر حاضر به دلیل پیشرفت های علمی و فنی،بازنمایی ذهنی بشر از کره زمین به دهکده های جهانی مبدل شده است. از آنجا که شبکه های ارتباطی بازارهای گوناگون ،تولید و عرضه ی خدمات ا ردر سطح ملّی ، منطقه ای و جهانی به یکدیگر متصل ساخته و کلید ورود به این بازار جهانی را رقابت پذیری دانسته اند، بدیهی است که دراین رقابت جهانی نه تنها کشورها بلکه کلیه نهادها و افراد بایدائماً قابلیت های رقابت پذیری و سازگاری خود را افزایش دهند

مقولهی » کارآفرینی « به عنوان مؤثرترین نیروی بالقوهی اقتصادی در تاریخ جهان، به صورت بحث برانگیزی از حدود سه دههی گذشته تاکنون ظهور یافته و مطرح شده است. پیشرفتها و فعالیتهای اخیر که در برنامههای آموزشی کارآفرینی و ایجاد کسب و کارهای جدید انجام شده ، بسیار چشمگیر و قابل توجه هستند.

از عمدهترین جریانهای حاکم بر حیات بشری در آغاز هزاره سوم میلادی فرآیند کارآفرینی است که اساس و بسترساز تغییرو تحول و دگرگونی است. افراد، سازمانها و جوامعی که نتوانند خود را با این تحولات پرشتاب همگام کنند دچار توقف، سکون میشوند کارآفرینان موجب میشوند تا سازمانی از سازمانهای دیگر پیشی بگیرد و کشوری نسبت به کشورهای دیگر به نحو چشمگیر پیشرفت نماید. مسلماًٌ با توجه به پیچیده شدن سازمانها ، رشد تکنولوژی،نو و بدیع بودن علم سازمانها ،مدیران به طورروزافزون تلاش میکنند، دریابند چگونه سازمانهای خود را کارآفرین و خلاق سازند تا باعث رشد و موفقیت سازمانهایشان شوند.

کارآفرینان با مهارتهای ویژه و خاص خود، موجب بهرهور شدن هر چه بیشتر این منابع و ثروتها میشوند و این ثروت و منابع را در راستای توسعه و رشد اقتصادی کشور قرار میدهند که در این میان بایستی به کسب و کارهای کوچک و متوسط با ویژگیهایی از جمله زودبازده - کوتاه مدت - ، منعطف و نیاز به سرمایه اندک،در راستای رشد و توسعه اقتصادی نقش بسزایی را ایفامیکنند

اندرسون و همکاران. - 2006 - 1مهارتهای کارآفرینی را در سه طبقه قرار میدهند :

-1مهارتهای فردی، مهارتهای فردی ازقبیل نوآوری ،ریسکپذیری ،توانایی رویارویی با ناشناختهها ،پذیرفتن چالشها، مسئولیت پذیرفتن و جستجوی فرصتهای تغییر میباشد.

-2مهارتهای ارتباطی،مهارتهای بین فردی شامل تعامل مؤثر با دیگران ،ارتباطات مؤثر،مذاکره - چانهزنی - نفوذ و رهبری اثرگذار میباشد.

-3مهارتهای فرآیندی ، مهارتهای فرآیندی شامل توانایی برنامهریزی و سازماندهی ، توانایی در تجزیه و تحلیل محیط و ارزیابی آن، توانایی اجراء برنامه-ها میباشد

جوامعی در جهت سازگاری با تغییرات و رقابت جهانی پیشتاز خواهند بود که از نیروی انسانی ماهر، متخصص و خلاق و خود باور برخوردار باشند. برای دستیابی به این مهم، پرورش ایدههای خلاق و کارآفرینانی که بتوانند خود را پیوسته با دنیای جدید هماهنگ و سازگار کنند، ضروری به نظر میرسد. برای رسیدن به این هدف، سیاستمداران با کمک مدیران، اقتصاددانان و کارگزاران باید به دنبال ارائه ی الگویی باشند که نقش کارآفرینی را در توسعه ی همه جانبه تقویت نماید.

با توجه به نرخ فزاینده ی تغییر و تحولات در حوزه های علمی، اقتصادی و اجتماعی، مدیران کسب و کار در صورتی اثربخش و کارآمد خواهند بود که بتوانند با ایجاد بسترهای لازم، منابع انسانی تحت آموزش خویش را به دانش، مهارت و ویژگی های کارآفرینان تجهیز و روحیه کارآفرینی را در آ نها پرورش دهد. در این زمینه، برخورداری مدیران از این ویژگی ها، زمینه ساز پرورش و تقویت روحیه ی کارآفرینی در کسب و کارها است.

دردهه های اخیر توجه زیادی به کارآفرینی در کشورها شده است و تقویت کارآفرینی و ایجاد بستر مناسب از ابزار کشورهای در حال توسعه می باشد.بنابراین باید تلاش شود کارآفرینان توانایی های خود را بیشتر کنند و از این توانایی هایشهان به عنوان ابزاری جهت پیشرفت اقتصادی اجتماعی کشور گام بردارند..لذا تحقیق حضربا توجه به تقسیم بندی اندرسون از مهارتهای کارآفرینانه مدیران، به بررسی نقش مدیران کارآفرین براثر بخشی سازمانی در کسب و کارهای کوچک پرداخته است وبه این سوال پاسخ داده شود که آیا بین مهارتهای کارآفرینانه مدیران و اثر بخشی سازمانی در کسب و کارهای کوچک و متوسط شهرستان یاسوج رابطه وجود دارد؟

ادبیات تحقیق

تعریف کارآفرینی

کارآفرین2 در داخل سازمان، بعنوان»اساس مدیریت« تشخیص داده شده وهمچنین کسی است که نمی توان او را از سازمانش جدا کرد، زیرا وی با آن در آمیخته است و وظیفه او این است که شرایطی را فراهم سازد که تحت آن ، عناصر مدیریت بتوانند ضمن انجام وظایفی که در سازمان تعیین شده، به اهداف شخصی خود نیز دست یابند

جانسون3 معتقد است کارآفرینی یک مفهوم چند وجهی پیچیده ای است که امروزه توجه زیادی را به خود جلب کرده است و بیشتر صاحبنظران توافق دارند که کارآفرینی و کارآفرینان سهم بسزایی در توسعه اقتصادی دارند -

مهارتهای کارآفرینی

کاسی میرو، مهارتهای کارآفرینی را به چهار دسته تقسیم مینماید:

-1مهارتهای تکنیکی - فنی - : مهارتهای تکنیکی - فنی - به همه دانش کسب شده از طریق فرآیند یادگیری شخصی مرتبط میباشد که عبارتند از بازاریابی، برنامهریزی استراتژیک، مدیریت تولید و مدیریت کیفیت.

-2مهارتهای اجتماعی: این مهارتها نتیجه مستقیم از فرآیندهای اجتماعی افراد میباشد و شامل ارتباطات، مذاکره، کارگروهی، تصمیمگیری و حل مسأله میباشد.

-3مهارتهای ابزاری: این مهارتها نتیجه فرآیند تعامل پیچیده میان افراد، دانش فرآیند - ضمنی - و تمایل به عملی کردن آن میباشد و شامل نوآوری و ابتکارپذیری میباشد.

-4مهارتهای مدیریتی: این مهارتها شامل سازماندهی، مهارتهای مدیریت منابع انسانی و فعالیتهای مالی و تجاری میباشد - کاسی میرو5 ،. - 2003 آندرسون و همکاران مهارتهای کارآفرینی را در سه طبقه قرار میدهند :

-1مهارتهای فردی، مهارتهای فردی ازقبیل نوآوری ،ریسکپذیری ،توانایی رویارویی با ناشناختهها ،پذیرفتن چالشها، مسئولیت پذیرفتن و جستجوی فرصتهای تغییر میباشد.

-2مهارتهای ارتباطی،مهارتهای بین فردی شامل تعامل مؤثر با دیگران ،ارتباطات مؤثر،مذاکره - چانهزنی - نفوذ و رهبری اثرگذار میباشد.

-3مهارتهای فرآیندی ، مهارتهای فرآیندی شامل توانایی برنامهریزی و سازماندهی ، توانایی در تجزیه و تحلیل محیط و ارزیابی آن، توانایی اجراء برنامه-ها میباشد

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید