بخشی از مقاله
چکیده
امروزهآموزش اصول صحیح فکري درنظام آموزش عالی کشور را باید به عنوان یک ضرورت مهم در نظر گرفت.آموزش دو شیوهاندیشیدن،یعنی تفکر خلاق و تفکرانتقادي در سیستم آموزشی رشته هاي علوم انسانی به عنوان یک نیاز احساس می شود. آموزش تفکرانتقادي یا تردید سالم که ویژگی آن تیزبینی دقیق، اصلاح و دوباره سازي مسائل است و در نظریه »رابرت کارپلوس « مطرح شده که با تجزیه و تحلیل چارچوب هاي مسأله و نقادي کامل آنها از طریق تمرین مسائل وایجاد انگیزه در دانشجویان براي انجام تحقیقات خارجاز کلاس درس قابل اجرا می باشد .
آموزش تفکرخلاق نیز که با انعطاف پذیري و نوآوري روند حل مسائل راآسان میسازد،در نظریه»رابرت استرانبرگ« بیان شدهودر آن گسست باورهاي علمی کهن،بارویکردي تازهبهایدههاي نووامکان ایجاد تبادلاطلاعات بین اندیشههاي بکر و محیط سنتی، نیاز بهآگاهیاز پیشینهافرادي که در صدد بسط و توسعه علومانسانیاند،حائز اهمیت می داند.دراین مقاله به دو روش دیگر آموزش اندیشیدناشاره گردیدهاست.
مقدمه
در جهان کنونی پیشرفت وتوسعهکشورها به واسطه انسانهاياندیشمند، خلاق و مبتکري است که همواره با دید تیزبینانه وانتقادي خود مسائل جوامع خود را دقیق تجزیهو تحلیل می کنند.در کشور ما نیز با توجهبهسطح علمیاستادان،محققان و دانشجویان یک نیازمندي جدي در زمینهيپرورش اندیشههایی خلاق و منتقداحساس می شود و باید این مسألهرادر نظام آموزش عالی کشور کهدرحالاجراي آن می باشند، جستجو کرد.
دراین مقاله با مطرح کردن نظریاتی از دو محقق یعنی » رابرت استرانبرگ « در بحث تفکر خلاق ودیگري » رابرت کارپلوس «در بحث تفکر انتقادي، آموزش این دو شیوه از تفکر را بیان می کنیم . همچنین بادر نظر گرفتن این مسأله که در وضعیت علمی جامعهيکنونی ما تفکري ارزشمند است و باید جهت رشد بهآن جایگاه داده شود که سازندگی و تولید دربرداشته باشد.
در این مورد شیوه تفکر افقی بادادن تواناییاحاطه بر موضوع و در نظر گرفتن همه جوانب امر در حل مسائل قدرت تحلیل را در دانشجویان علوم انسانی وسعت می بخشد و در شیوه دیگر یعنی روش ذهن انگیزي - کاوش ذهنی - دانشجویان باایجاد نشستهاي علمی،در یک فضاي بحث و گفت و گوي آزاد،سعی در بالا بردن روحیهنقد پذیري همدیگر دارند.
در این مقاله آشنایی با روش اندیشیدن متفکران برجستهدنیا و آثارآنها مطالعهيزندگی و براي یادگیري اصول صحیح فکري جهت کاربرد در تحقیقات و پیشبرد برنامه هاي علمی دانشجویان علومانسانی، به عنوان یک راهکار مفید و مؤثر بیان می شود،در این زمینه روش علمی به نام » برنامه ریزي عصبی _ کلامی « یا - ان ال پی - که مدلسازي رفتاري از طریق کشفیات علمی دیگران است و بهعنوان الگوي موفقیازآموزش درست اندیشیدن است.