بخشی از مقاله

چکیده

از کارهاى بسیار نیک و اعمال پسندیده که حضرت حق و انبیاء و امامان نسبت به آن اصرار ورزیده اند صله رحم است.اسلام نسبت به صله رحم و کمک و حمایت و محبت نسبت به خویشاوندان اهمیت فوق العاده اى قائل شده است و قطع رحم و بریدن رابطه از خویشان و بستگان را شدیدا نهی کرده است.قرآن مجید به صله رحم سفارش می کند و آن را عمل صاحبان خرد می داند، و قطع با رحم را به عنوان فسق و قاطع را فاسق می شمارد.تشریح مسئله صله رحم درآیات وروایات و تبیین برخی احکام و آثار مجموعا معرف گویایی از اهمیت و موقعیت برجسته این عمل عبادى - اجتماعی در نظام ارزشی و هنجارى مکتب اسلام و نقش و تاءثیر بی بدیل آن در ایجاد و تحکیم همبستگی و پیوند مشترك میان اعضاى یک جامعه خصوصأ خویشاوندان ا به حساب می آید. ،لذاباتوجه اهمیت فراوان این موضوع در روابط اجتماعی افراد،در این مقاله به روابط خویشاوندي از دیدگاه اسلام پرداخته شده است

واژگان کلیدي :صله رحم،خویشاوندي ،اسلام،قرآن

مقدمه

یکی از اصول اخلاقی در قرآن و سنت صله رحم و رفت و آمد و پیوند با خویشاوندان است که واجبات موکد و بسیار مهم به شمار می رود و براي تارکان این اصل اخلاقی که از آن به قطع رحم تعبیر می شود –مجازات دنیایی و اخروي بسیار شدید و سختی ذکر شده است . واژه - رحم - به معناي خویشاوندي است و در عرف و لغت شامل همه خویشاوندان از زن و مرد دور و نزدیک می شود .که در راس آنان پدر و مادر است.در اهمیت صله رحم و مذمت قطع رحم همین بس که در قرآن کریم کسانی را که قطع رحم می کنند مورد لعنت قرار د اده است :

- فَهَل عَسَیتُم اِن تَولّیتُمَنا تُفسِدُوا فی الارضَِو تُقَطﱠعُوا ارحامَکُم اُولیکَالذین لَعَنُهم االلهُ فَاَصَمّهْم واعمی اَبصارَهُم 1 - اگر - از این دستورروي گردان شوید جز از این انتظار می رود که در زمین فساد و قطع پیوند خویشاوندي کنید ؟! آنان کسانی هستند که خداوند از رحمت خویش دور ساخته گوش هایشان را کر و چشم هایشان را کور کرده است .در شاًن نزول آیه فوق از امام علی علیه السلام روایت شده است که این آیه در مورد بنی امیه نازل شده است چون آنان قطع رحم کردند - مجلسی،ج. - 110: 74و از جمله روایاتی که اهمیت خویشاوندان چه کسانی هستند ؟طبیعی ترین و گسترده ترین نوع خویشاوندي خویشاوندي نسبی است که بر پایه هم خونی و انتساب به یک نیاي واقعی مشترك تحقق می یابد نیایی بزرگ مبدا این نوع خویشاوندي این است و افراد این شجره با توجه به دوري و نزدیکی خود به این مبدا با دیگران رابطه خویشاوندي پیدا می کنند . ان نوع خویشاوندي به دو نوع خویشاوندي پدري و مادري تقسیم می شود.

الف - خویشاوندي نسبی پدري :مجموعه افرادي که یک نیاز مشترك داشته باشند و موقعیت اجتماعی خود را از پدر به ارث برند خویشاوند نسبی پدر نامیده می شوند .

ب - خویشاوندي نسبی مادري :افرادي که از نظر خانوداگی و موقعیت اجتماعی به خانواده ما در وابسته هستند و کودکان از طریق مادر با دیگران انتساب پیدا می کنند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید