بخشی از مقاله

چکیده

ادبیات کودکان از مهمترین مسائلی است که به واسطه ي آن و با یک برنامه ریزي درست و حساب شده میتوان مسائل مهم دینی و تربیتی رابه دانش آموزان آموزش داد.اهمیت آن به حدي است که گاها براي بزرگسالان نیز میتوان از همین شیوه بهره گرفت.در این مقاله سعی شده است که به ضرورت وجایگاه تربیت دینی درادبیات کودکان اشاره شود, تا بر اساس آن بتوان اهمیت آگاهی از این مهم را براي خانواده ها و دست اندرکاران آموزش و پرورش توجیه کرد.

براي این کاراز روش کتابخانه اي استفاده شده است.براساس مطالب این مقاله میتوان بیان کرد در صورتی میتوان از ادبیات کودکان بهره گرفت که ابتدا از آن مطلع شویم سپس تمام تلاش و همت خود را براي عملی کردن آن به کار ببریم.این کار نیازمند همکاري نهادهاي مختلف وآشنایی با ضرورت و جایگاه تربیت دینی در مدارس است.دراین مقاله بیشتر بر تربیت دینی تاکیدشده است.چرا که یکی از وظایف مهم تربیتی انتقال دانش,مفاهیم و مهارت هاي مورد نیاز کودکان است.

مقدمه

چگونگی پرورش نسل جدید، یکی از مهمترین اصولی است که پیشرفت یک کشور بدان وابسته است. سرمایهگذاري براي تربیت دینی افراد یک جامعه، در واقع نشانگر تمدن آن جامعه میباشد و پیشرفت در جنبههاي گوناگون آن جامعه را تضمین میکند. بنابراین، مسئولان امر به منظور محقق ساختن شرایط مطلوب براي پرورش نسلی با ایمان و مذهبی، موظف هستند با فراهم کردن برنامههاي تربیتی سالم و اصولی این امکان را فراهم سازند. تربیت دینی وقتی حاصل میگردد که مطابق دستورهاي دینی در زندگی انسان رفتار شود - انصاري، 1380، ص . - 22

در همین راستا، دغدغه درونی و دل مشغولی دایمی همه دلسوختگان دین و آموزههاي دینی، آن است که نسل جدید جامعه را نسلی مومن به ارزشها و عامل به فضایل اخلاقی و احکام الهی بار آورند. همه ما بر اهمیت و ضرورت تربیت دینی واقفیم و بر این باوریم که اگر افراد جامعه "زندگی" خود را بر مدار "دین" و "خداباوري" معنا کنند، سلامت و سعادت جامعه در همه ابعاد سیاسی اجتماعی اقتصادي و فرهنگی تضمین میشود.

جامعهاي که دینی میاندیشد و دینی رفتار میکند، جامعهاي است که راستگویی و درست کاري، سعه صدر و بلندنگري، محبت و مهربانی، عشق و صمیمیت، ایثار و گذشت، استقلال و آزادي، تولید و باروري، هنر و هنرورزي و صدها فضیلت بزرگ دیگر در آن موج میزند و انسانها خوشبختی و پیشرفت واقعی خود و جامعه خویش را در لحظه لحظه زندگی حس میکنند - کریمی، 1380، ص. - 62

اکنون که رویکرد دینگرایی در جهان آغاز شده است، اکثر علماي تعلیم و تربیت عقیده دارند که باید کودکان و نوجوانان را به سوي "خداگونگی" سوقداد. بایدتوجه کردکه تربیت دینی مفهوم وسیعی است وتمام ابعاد زندگی انسان رادربرمیگیردواگردرهرگوشهایازحیاتانسان، اعمازبیرونیو درونی نارسایی وجود داشته باشد، تحقق و یا عدم تحقق تربیت دینی را به همراه خواهد داشت.

بعضی از امور در این راه تأثیر جدي و اساسی دارند و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند. اگر قصد داشته باشیم تربیت دینی به معناي کامل و مطلوب آن تحقق پیدا کند و یا حداقل به سوي تحقق آن حرکت کنیم، لازم است همه نهادها و سازمانها و وزارتخانههاي مرتبط، خانوادهها، مطبوعات و صدا و سیما و... هماهنگ با آموزش و پرورش در این راستا برنامهریزي و حرکت کنند. زیرا در تحقق تربیت دینی افراد هیچ عاملی را هر چند کوچک نمیتوان نادیده گرفت و از نظر دور داشت - اسرار، 1380، ص. - 11 براي بررسی بهتر و عمیقتر تربیت دینی، لازم است ابتداء تعریفی از دین و تربیت و تربیت دینی داشته باشیم سپس عوامل و راههاي گوناگون نیل به این مطلوب را بیان کنیم.

تعریف تربیت

انسان علاوه بر استعدادها و قابلیتهاي ذاتی، در محیطی اجتماعی متولد شده ورشدخودراآغازمیکند.عوامل اجتماعی ازجمله انسان هاي موجود درمحیط اطراف در شکوفا شدن این استعدادها نقش مؤثري برعهدهدارند فراهم آوردن بستري مناسب جهت فعالیت فرد درمسیرشکوفاشدن استعدادهاي خودبا سرعتی مشخص درجهتی خاص را تربیتگویند - زارعان، 1381،ص. - 328واژه "تربیت" در لغت، به معناي پرورانیدن یا پرورش دادن یعنی به فعلیت رساندن نیروهاي بالقوه آمده است.

اما در اصطلاح، تعاریف متعددي از آن ارائه شده است. این تعاریف در عین تعدد، همگی از این جهت توافق دارند که تربیت فرآیندي است که نتیجهاش تغییررفتارفرد - اعمازظاهریوباطنی - وکسب هنجارهاي مورد قبول میباشد - احسانی، 1378،ص . - 26 باتوجه به این مطلب،اولاحصول چنین چیزي نمیتواند دفعی باشد. ثانیا، متربی نیز باید استعدادهاي لازم را براي تربیتپذیري دارا باشد. اما علاوه بر این، پرورش واقعی در صورتی محقق میشود که جریان تربیت بر اساس فطرت و سرنوشت متربی صورت گیرد.

تربیت دینی

تربیت دینی را باید جزو آن دسته از مفاهیمی که ظاهري بسیار روشن و بینیاز از تحلیل و تفسیر، ولی در باطن به همان اندازه مبهم و نیازمند بررسی دقیق است قلمداد کرد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید