بخشی از مقاله
چکیده
مقاله ای که پیش رو دارید، سعی در بررسی تحلیل رفتار متقابل در طراحی خانه ی کودک در شیراز دارد تا با بررسی نظریات اندیشمندان و تحلیل های مختلفی که از کودک و دوران کودکی انجام شده است، به نتایجی برای ایجاد فضاهای پاسخگو دست یابیم.
مسئله ی اصلی مقاله، چگونگی ایجاد فضاهای جدید و مثبت با عنوان خانه ی کودک، برای کودکان با در نظر گرفتن دو طرفه بودن روابط کودکان با محیط و یا مراقبین خود جهت پرورش هر چه بهتر استعدادهای کودکان و شکوفایی خلاقیتهایشان می باشد.
هدف از بررسی تحلیل رفتار های متقابل رسیدن به استانداردهایی برای ایجاد فضاهای کودکانه و محیط های مناسب و سالم برای بازی و رشد کودکان می باشد.
روش تحقیق به صورت بررسی کتابها و مقالات و پایان نامهها و سایتهای معتبر در خصوص موضوعات مرتبط میباشد.
در پایان مقاله نتیجه می گیریم که کودکی دوران مهمی از زندگی هر فرد است که بسته به یک سری فاکتورهایی کل زندگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد.در نتیجه جامعه در تلاش برای تحت تاثیر قرار دادن رفتارها و آموزش کودکان می باشد. با دخیل کردن افزایش درک رفتاری مراقبین کودک و در نظر گرفتن فاکتورهایی نظیر امنیت، انعطاف پذیری فضا و ... که قابلیت شکل دهی به فضا را دارند؛در طراحی، به فضاهای پاسخگو دست مییابیم.
-1مقدمه
تحلیل رفتار متقابل روشی برای دست یابی به بیشترین درک متقابل و بهترین روابط در برخوردهای اجتماعی است که به دلیل اهمیت زیاد این موضوع در برخورد با کودکان این رویکرد برای طراحی خانه ی کودک انتخاب شده است. این روش به ما می گوید که چگونه رفتارهای مختلف در مراحل زندگی یک انسان از کودکی تاثیر می گذارد و با بررسی نظریه ها به این نکته پی می بریم که شخصیت هر انسان به طور کلی در دوران کودکی شکل میگیرد و ما به عنوان اعضای جامعه ای که پرورش دهنده ی آیندگان هستیم. با استفاده از این تحلیل ها میتوانیم بهترین روش های رفتاری و طراحی را در پیش گیریم.
مولفه های تحلیل رفتارهای متقابل چیست؟ ویژگی های خانه ی کودک چیست؟
چرا باید در شیراز خانه ی کودک طراحی کرد؟
چرا باید خانه ی کودک را با رویکرد تحلیل رفتارهای متقابل طراحی کرد؟
چگونه می توان با رویکرد تحلیل رفتارهای متقابل در شیراز طراحی خانه ی کودک انجام داد؟
بررسی مولفه های موثر جهت تحلیل رفتار متقابل در طراحی خانه ی کودک شیراز
شناخت مولفه های موثر در تحلیل رفتار متقابل ویژگی های خانه ی کودک در شیراز
این گونه به نظر می رسد که میان طراحی خانه ی کودک و مولفه های موثر جهت بهبود رفتارهای متقابل ارتباط منطقی وجود دارد.
طراحی خانه ی کودک تحلیل رفتار متقابل در شیراز
- در مقاله با عنوان تدوین اصول معماری فضاهای باز مسکونی با هدف افزایش فعالیت های کودکان 10 تا 11 سال، نگارنده به بررسی رابطه و اثر متقابل میان فضاهای باز مسکونی و فعالیت هایی که موجب ارتقا فعالیت های کودکان می شود می پردازد. فضایی که در گذشته به عنوان بستری برای تربیت صحیح و رشد و سلامت روحی و فیزیکی نقش خود را ایفا کرده است
- در مقاله ی طراحی مرکز دوستدار کودک شیراز نویسنده به این موضوع میپردازد که محیطهای ساخته شده به هر محیطی در اطراف شهروندان اطلاق میگردد که توسط انسانها ساخته می شود. این محیطها شامل ساختمانها، امکانات و فضاهایی است که مردم در اطراف آن ها زندگی می کنند.کودکان به عنوان بخش مهمی از اعضای جامعه با مجموعه ای از خواسته ها و نیاز های خاص، استفاده کنندگان محیط های ساختگی هستند.در کنار توجهات دهه های اخیر ه کودکان، بی تردید "پیمان نامه حقوق کودک" مهم ترین سند بین امللی درباره ی حقوق کودکان است
- در مقاله ی الگوهای رفتاری تاثیرگذار کودک بر طراحی معماری خانه کودک به بیان این مساله می پردازد که محیط از طریق تاثیر گذاری بر فعالیت ها و ایجاد معانی خاص بر احساس و رفتار او تاثیر می گذارد.دوران کودکی به دلیل نقش مهمی که در سرنوشت آینده انسان ایفا می کند، فرصت بی نظیری است که نباید آن را از دست داد.نگارنده سعی در بررسی ابعادی از الگوهای رفتاری تاثیر گذار دارد که در طراحی برای کودکان باید مورد توجه قرار گیرد.و پس از ارائه ی درآمدی بر مبنای محیط و شناخت روانشناسی محیط به بررسی شناخت کودک و نیاز های او و همچنین عوامل تاثیر گذار بر شکل گیری شخصیت کودک پرداخته شده است
- با مطالعه ی مقاله ی طراحی خانه ی کودک با رویکرد بازی در جهت توسعه پایدار در می یابیم که ایده های معمارانه ای برای طراحی فضای خانه کودک در جهت ارتقا انگیزش و نشاط و خلاقیت کودکان وجود دارد؛ که به تغییر پذیری فضا و اجزای آن، تداخل فضاهای باز و بسته، تغییر پذیری، تنوع پذیری و بازسازی عناصر محرک طبیعی مانند نور، آب و گیاهان می توان اشاره نمود. هدف پژوهش حاضر بررسی نحوه طراحی فضای خانه کودک به گونه ای که انگیزش کودک ارتقا یافته، قدرت تخیل و کنجکاوی او افزایش یابد و به پرورش خلاقیت و نشاط روحی و جسمی کودک منجر شود
- در مقاله با عنوان ارائه راهکار های طراحی خانه باغ کودک با رویکرد روانشناسی رشد شناختی پیاژه به این مساله می پردازد که مهمترین عوامل موثر در طراحی پروژه مخاطبین پروژه است که تاثیر بسیار زیادی در شکل گیری طرح دارد.بنابر این در طراحی پیش از هر اقدامی مخاطب پروژه را شناخته و نیازها و خواسته هایش در نظر گرفته شده و پاسخی مناسب به آن ها داده شود.
در این پژوهش مخاطبین اصلی، کودکان هستند که آن ها نه به صورت مینیاتور بزرگترها، بلکه به عنوان انسان هایی که دارای حقوق، اندیشه و عواطف مخصوص به خودشان هستند، در نظر گرفته می شوند و از آنجایی که محیط هایی که کودک در آن حضور می یابد در شکل گیری شخصیت و رفتار او موثر خواهد بود به همین دلیل طراحی محیط کودک باید بر اساس مبانی نظری مبتنی بر ویژگی ها و نیاز های کودکان و درک محیط توسط آنان و با توجه به تاثیر محیط بر رشد همه جانبه ی کودکان صورت پذیرد
خانه ی کودک فضایی است به مثابه ی خانه ی دومی برای کودکان.محیطی برای فعالیت های روزمره ی کودک که فرآیند رشد کودک را دربر می گیرند. عواملی مانند محدود بودن فضای بازی کودکان و نبود امکان بازی در فضاهای آپارتمانی و همچنین در اکثر مواقع شاغل بودن والدین امکان بازی های برنامه ریزی شده و هدفمند برای کودکان را کم می کند. خانه ی کودک این امکان را به کودک می دهد که علاوه بر داشتن فضایی جدید و پر جاذبه جهت بازی امکان آموختن را نیز در کنار بقیه ی فعالیت های روزانه داشته باشد و تعاملات اجتماعی در او پرورش یابد.
از آنجا که در محیطی مانند خانه ی کودک، نحوه ی کارکرد محیط و روابط مستقیم کودک و مراقبین و مربیان تعیین کننده ی روند رشد و رفتار های کودک است؛ لذا با بکار گیری نمودی از تحلیل هایی از رفتار های متقابل در طراحی ها و شکل دهی به نحوه ی رفتار و عملکرد افراد در فضا، به این مهم دست می یابیم.
-2 کودک و مفاهیم آن
کودکی دورانی است که بصورت مشابه برای همه ی افراد وجود دارد و دستخوش تجربیات متفاوتی می گردد. با توجه به مستقل بودن این دوران به عنوان دوره ای از زندگی هر فرد نیاز به تلاش برای ارائه ی کودکانه ی امور آشکار است. ادبیات کودکانه، پوشش کودکانه، آموزش های کودکانه، بازی های کودکانه؛ همگی روش هایی برای کمک به رشد کودک و شاخص کردن این دوران به عنوان سال های اولیه ی زندگی که مهمترین برحه ی زمانی در شکل گیری شخصیت کودک است می باشند.
کودک فیلسوفی است که جهان را به گونه ای که تجربه کرده است درک می کند. خود را مرکز کائنات می داند و فکر می کند هر چه در اطراف او سیر می کند و اتفاق می افتد منحصرا برای لذت او است
این مسئله خود مدار بودن کودک را بیان می کند به این معنی که خود را مرکز جهان می دانند و جهان را بر حسب موقعیت خودش می سنجد و درک می کند.
همه ی آنچه در ذهن بزرگسال دست نیافتنی به نظر می رسد را کودک به راحتی خلق می کند و تمام مشکلاتی که از خلاقیت و خیال پردازی و توان دست یابی و تصورات در بزرگسالان وجود دارد، در کودکان موضوعی حل شده است.