بخشی از مقاله

چکیده

محیط پیرامون سازمانها به سرعت در حال تغییر است. از جمله این تغییرات تنوع تقاضا و نیازهای مشتریان است. بنابراین سازمانها ناچارند محصولات جدیدی تولید و عرضه کنند که جوابگوی نیازها، سلیقهها و انتظارات مشتریان باشد. بنابراین انتخاب مشخصههای محصول جدید برای معرفی در بازار اقدامی مهم در فرآیند توسعه محصول جدید است. در این مقاله برای طراحی سیستم پشتیبان تصمیم-گیری، ابتدا به شناسایی نیازهای مشتریان و مشخصههای محصول پرداخته شده است. سپس وزن و مقادیر QFD، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی - FAHP - تعیین شده است. هدف این است که در مدل طراحی شده، تصمیمگیرندگان با تغییر پارامترهای ورودی و مشاهده نتایج، به راحتی حالات مختلف را بررسی نمایند، تا آنجا که بتوانند مشخصههای محصول جدید را براساس نیازهای مشتری در راستای اهداف شرکت مورد مطالعه انتخاب کنند.

واژگان کلیدی: توسعه محصول جدید، روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی فازی، سیستم پشتیبان تصمیم گیری، گسترش مشخصه های کیفی

مقدمه

بسیاری از شرکتها، بخش چشمگیری از بودجه سالیانه خود را برای توسعه محصول جدید اختصاص میدهند و محصول جدید شرکت، آنها را از رقبای شرکت متمایز میسازد و این محصولات گزینه ای مناسب برای نیازها و خواستههای مشتریان میباشد. از اینرو توسعه محصول جدید 1 - NPD - برای موفقیت کسب وکار حیاتی و تصمیم ارزشمندی است. پس توسعه محصول مبتنی بر دانش و مشتری مدار اهمیت دارد - استیلیانو و و لیبراتور .2 - - 1995 - برای حمایت از تصمیم گیری موثر ارائه اطلاعات ودانش درمحل،زمان و قالب خاص برای توسعه محصول جدید لازم است. - ادوزا و آلن هریس ، - 2011

گسترش مشخصه های کیفی 3 - QFD - روش توسعه و گسترش ویژگیها ، خصیصه ها یا کارکردهایی است که به کالا یا خدمت کیفیت می بخشد - مدهوشی، زالی و نجیمی ،. - 1388 هدف نهاییQFD تبدیل خواستههای مشتری- چیزی که ندای مشتری - - VOC نامیده می شود- به ویژگیهای کیفی کالا یا خدمات نهایی است . - Chou,2004 - بنابراین، اگر هدف یک سازمان حداکثر ساختن رضایت مشتری با توجه به میزان معینی از منابع - بودجه - باشد، این روش ابزاری فوق العاده سودمند برای استفاده است Kumar, Antony and Dhakar - 2006 - - ، جوادنیا، نیک خواه و نصیری - . - - 2012 با وجود مزایای ذکر شده، QFD در امر تصمیم گیریهای چند معیاره دارای ضعف هایی است - Amy H. I. Lee, . - Chun-Yu Lin, 2011

برای رفع این مشکل، از یکی از برجستهترین روشهای MCDM، روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی 4 - AHP - استفاده شده است که این روش ابتدا ارتباط بین وزن شاخصها را محاسبه و ارزش کلی هر گزینه را براساس وزن بدست آمده محاسبه میکند - ساعتی،. - 2001 از این رو AHP به شکل گستردهتری برای تصمیم گیری چند معیاره به کار میرود معمولاً نتایج بهتری را ارائه میکند. - چان و شزلینگ . - - 2011 - البته به دلیل انتقاد بر ناتوانی روش AHP در مدیریت عدم قطعیت - فریدون شمس علیئی،مهسا رضوی داودی ، کامبیز بدیع، - 1389، در این تحقیق از روش AHP فازی 5 - FAHP - برای وزندهی و اولویتبندی استفاده میشود و نتایج آن برای طراحی QFD بکار میرود.

روش طراحی سیستم توسعه محصول جدید

بر اساس مدل مفهومی - شکل - 1 ابتدا نیازهای مشتریان و مشخصه های فنی طراحی با استفاده از نظر خبرگان استخراج شده است. با استفاده از نیازهای مشتریان و مشخصات فنی محصول، ماتریس QFD تشکیل شده و سپس توسط ماتریس مقایسات زوجی AHP فازی، وزن هر عامل تبیین گردید. در نهایت رتبه بندی نهایی برای تعیین مشخصه های محصول جدید به تصمیم گیرندگان ارائه می شود.در مورد ترازو های دیجیتالی براساس مطالعات گذشته و مروری بر ادبیات و همچنین مصاحبه با نمایندگان فروش، طبق جدول1 برای مشتریان سیستمهایتوزین، 17 نیاز اصلی شناسایی شد. البته قیمت هم نیز جزء نیازهای مشتریان بوده اما به دلیل نوسانات قیمتی در بازار در این تحقیق گنجانده نشده است.مشخصه های طراحی و فنی طبق - جدول - 2 در نظر گرفته شد البته مشخصات فنی ترازوهای مربوط به شرکت های تولیدی در ایران اغلب بر اساس دفترچه راهنما و یا وب سایت شرکت ها مشخص شده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید