بخشی از مقاله
چکیده:
طراحی و ساخت تونل در برگیرنده یکسری فعالیتها شامل زمانبندی مناسب برای تخصیص منابع که از وظایف اصلی مهندس طراح میباشد. در صورتیکه مسائل مربوط به بهینهسازی هزینه وجود داشته باشد،مسئله زمان بندی منابع پروژه مطرح میشود . از این رو لازم است تغییرات بکارگیری منابع بدون افزایش زمان اجرای پروژه و در زمان مناسب با در نظر گرفتن مقدار هزینه بهینه پایان یابد. بدین منظور در این مقاله برای تعیین مدت زمان انجام فعالیتها از مدل پژوهشی عملیاتی پرت1 استفاده شده است. در این تحقیق از مدل پرت برای طراحی شبکه و مشخص شدن زمانهای لازم برای انجام فعالیت، ماشین آلات حفاری و پشتیبانی مربوط به تعیین زمان تکمیل پروژه استفاده شد.
-1 مقدمه
در کارهای معدنی زمان بندی مناسب برای تخصیص منابع پروژه از وظایف مدیر پروژه معدنی می باشد. مدیریت یک پروژه معدنی به صورت اداره کردن و جهت دادن زمان، تجهیزات وپرسنل، کمینه کردن هزینه برای کامل کردن آن پروژه به یک شیوه اقتصادی منظم و رسیدن به اهداف محقق زمانی، هزینهای و نتایج تکنیکی تعریف میشود.بنابراین، میتوان گفت هدف از زمان بندی در پروژههای معدنی این است که تا حد امکان مصرف منابع در روزهای مختلف به هم نزدیک شود تا نوسانات در بکارگیری آن منابع کمینه گردد
مسأله انجام یک پروژه جدید با کمترین هزینه در یک زمان قابل قبول هر روز اهمیتی بیشتری نسبت به کارهای گذشته مییابد. یعنی ارائه برنامهای که منطبق با واقعیت باشد، و بتوان تمام واقعیت های اقتصادی را در مدل یک پروژه منظور کند، بسیار حائز اهمیت است.
بنابراین در اجرای کلیه پروژههای صنعتی مدلسازی سیستمهای غیراحتمالی و احتمالی دنیای واقعی انجام میگیرد تا نحوه تصمیمگیری در مورد آن سیستم به بهترین نحو صورت گیرد .[8-5] انجام این امربی شک در طراحی و ساخت تونل که مستلزم یکسری فعالیتها میباشد که این فعالیتها مستقل از هم نبوده وتوجه به جدول زمانی وزمان بندی دقیق مراحل اجرایی کار، می تواند موجب بهره برداری به موقع از پروژه گرددو صرفه جویی با ارزشی را در زمان، هزینه و منابع مادی و انسانی باعث گردد
درمقاله حاضر، تلاش شده است که با بررسی کاربرد تکنیک های مدیریت پروژه و تأثیر آن بر شاخصهای بهره وری همچون صرفهجویی در زمان کاربرد این نوع تکنیکها در استفاده بهینه از منابع، کاهش سطح هزینه ها وبهره برداری سریع از تونلهای انتقال آب که همه ساله بخش قابل توجهی از بودجه کشور رابخود اختصاص می دهند، مورد بحث قرار گیرد. بدین منظور ما با یکسری دادههای محدود و با تلفیق مدل پیشبینی بسیار متداول و قدرتمند پرت که امروزه کاربرد بسیار وسیعی در انجام پروژههای صنعتی در کشورهای پیشرفته و در حال پیشرفت پیدا کردهاند به پیشبینی برنامهریزی حفاری احداث تونل نوسود پرداختیم و نتایج حاصل از آنرا با داده-های واقعی مقایسه کردیم.
-2زمینشناسی منطقه
تونل نوسود در منطقه گله و در غرب استان کرمانشاه قرار دارد. تونل نوسود به منطور انحراف آب رودخانه سیروان به سمت دشت ذهاب و با مختصات جغرافیای N 34 49 183 و E 45 51 125 ساخته شده است و در زون زاگرس در چین خوردگی ساده قرار گرفته و از درون سازند پابده، گورپی و ایلام عبور میکند. این سازند بطور متناوب در طول 50 کیلومتری تونل و از منطقه نوسود تا انتهای جنوبی آن در دشت ذهاب تکرار میشود.
مسیر تونل نوسود از دو تاقدیس بهنام تاقدیس اسپرو کردیقاسمان- - مربوط به سازند ایلام - میگذرد،انتهای شمالی تونل در ارتفاع توپوگرافی 600 متر از سطح دریا و در سنگ آهکهای نازک لایه مارنی و شیلهای سبزرنگ سازند پابده شروع شده که پس از 2300 متر حفاری افقی وارد شیلهای تیره رنگ آهکهای رسیگورپیو بالاخره پس از 3650 متر حفاری در این سازند، وارد سازند ایلام شده است.
سازند ایلام ، از سنگ آهکهای خاکستری حاوی بلورهای درشت پیریت تشکیل شده است. این سازند بهعلت تأثیر گساهای مختلف،فراوانی درزهها، شکستگیها و همچنین کارستی شدن شدید،تخلخل و تراوای زیادی دارد.[10]وضعیت زمین از نظر توپوگرافی در ابتدای مسیر تونل در گروه زمینهای تپه ماهوری قرار دارد که بهتدریج با رفتن به سمت انتهای تونل به ارتفاع روباره افزوده میشود و تنها در دره لیله تونل به سطح زمین خواهد رسید
کلیه آبراهههای مسیر تونل فصلی هستند و تنها در مواقع بارندگی و چند روز بعد از آن آب در آنها جریان دارد. رودخانههای دائمی منطقه شامل رودخانههای امام حسن، کردی قاسمان، زیمکان و لیله هستند که در فصول خشک آب آنها کم میشود . از لحاظ شرایط آب و هوایی این منطقه دارای آب و هوای گرم و نیمه خشک است. شکل - - 1 نقشه جغرافیای تونل انتقال آب زاگرس چین خورده که در سه بخش به اجرا گذاشته شده است را نشان میدهد.
مسیر تقریباً 26 کیلومتری قطعه دوم تونل انتقال آب زاگرس چین خورده از نظر تقسیم بندی زمینشناسی، در ناحیه لرستان کمربند چین خورده-رانده زاگرس قرار دارد و روند شمالی شرق جنوب غرب آن تقریباً بر رونده و بر ساختارهای موجود در این منطقه عمود است . واحدهای سنگی موجود در مسیر تونل شامل واحدهای شیلی و آهک رسی از سازندهای پابده و گورپی مربوط به زمانهای کرتاسه پسین و ترشیری پیشین و لایه های عمدتاً کرتاسه هستند.
شکل - 1 نقشه جغرافیای و زمینشناسی مسیر تونل اتقال آب نوسود[12]
-3 روش شناسی
-1-3 روش پرت
مبنای انجام محاسبات زمان انجام تکمیل پروژه در روش پرت همانند سایر روشهای کلاسیک بر تعیین مسیر بحرانی استوار است. مهمترین هدف در این روش شناخت فعالیتهای بحرانی و تمرکز بر روی آنها به منظور حداقل کردن زمان هزینه کل عملیات است.در تخمین احتمالی شبکه پرت هریک از فعالیتها دارای یک توزیع احتمال بوده و بر حسب اینکه مدت انجام آن فعالیت به طرف کدامیک از سه زمان خوشبینانه1 و محتمل2و بدبینانه3 گرایش داشته باشد، زمان مورد انتظار - - به صورت یکی از منحنیهایزیر دیده میشود