بخشی از مقاله

چکیده

ما در عصری زندگی می کنیم که پدیده های آفرینش در زمین ما در اثر هجوم انسان متمدن، سیمای واقعی و بدیع خود را به سرعت از دست می دهند و دیگر چهره واقعی طبیعت را جز در مناطق بسیار دور از تمدن و سخت نمی توان مشاهده نمود. اما باید گفت که انسان به حکم فطرت خویش ناگزیر از مشاهده شکوه طبیعت و تدبیر در پدیده های آفرینش است .

استان آذربایجان شرقی در طول سالیان گذشته در مقایسه با سایر استانهای شمالی علی رغم قابلیتهای گوناگون اقلیمی، تاریخی و فرهنگی رشد چندانی در زمینه توسعه صنعت توریسم از خود نشان نداده است پس به جاست تا از جاذبه های طبیعی و تاریخی نهفته در استان اهداف یاد شده بهره گیری های لازم صورت پذیرد. پروژه حاضر تحت عنوان: مرکز تفریحی اقامتی با رویکرد توریسم در دو بخش رساله و طراحی تدوین شده است، سعی دارد با شناخت پتانسیل های این منطقه و روشهای بهره گیری از آن در حیطه معماری مکانی فراهم آورد تا ضمن جذب گردشگران خارجی امکانات شایسته آشنایی آنها با فرهنگ ایرانی را به وجود آورده و محیط تفریحی مناسبی برای هم وطنان نیز فراهم کند.

.1 مقدمه

صنعت گردشگری علاوه بر فواید اقتصادی بسیاری که دارد می تواند به بهترین شکل فرهنگ و اعتقادات ی ک ملت را به جهانیان معرفی کند و این برای کشور ما که در زیر فشار تبلیغات منفی غرب چهره ای غیر واقعی در اذهان مردم دنیا پیدا کرده است می تواند بسیار مهم و موثر باشد و این هرگونه سرمایه گذاری دولتی و حتی تشویق بخش خصوصی جهت سرمایه گذاری را توجیه پذیر می نماید. در این معماری به عنوان نماینده فرهنگ ایرانی نقش بسیاری در معرض افکار و فرهنگ ایرانی می تواند ایفا کند.

.2 فرضیه تحقیق

با استفاده از پتانسیل فرودگاه و پارک تبریز و شرایط موجود می توان به پیشرفت صنعت توریسم در ایران کمک کرد و ارز آوری خوبی در آینده داشت.

.3 اهداف تحقیق

-1 بیان انواع توریسم و جهانگردی و معرفی پتانسیل های توریسمی ایران، علی الخصوص استان آذرباییجان شرقی و هماهنگ بودن با طبیعت پیرامونش - ارگانیک -

-2 اهداف مبتنی بر توسعه اقتصادی استان آذربایجان شرقی با تاکید بر صنعت توریسم.

-3 اهداف مبتنی بر توسعه اجتماعی استان با تاکید بر جذب توریسم داخلی به خود این بخش نیز اهدافی همچون افزایش ایرانگردی ، کاهش خروج مسافر و بازسازی و توسعه تاسیسات توریستی را دنبال می کند.

-4 بهسازی روانی و اجتماعی مردم با ایجاد منطقه تفریحی.

-5 ایجاد مرکزی برای معرفی توریسم ایران به مسافران.

-6 تعیین مکانی متناسب با نیازهای فرهنگی و تفریحی مردم.

-7 ارائه الگوی مناسب برای مجتمع تفریحی توریستی - پارک بزرگ تبریز - به منظور بهره مندی عمومی از منابع اکولوژیک و طبیعی شامل رودخانه تلخه .

ضرورت طرح

.4 اوقات فراغت

اوقات فراغت از دیدگاه انسانی زمانی از بیداری را که در آن انسان از تعهدات شغلی فارغ بوده و می تواند آنرا به میل و دلخواه خود بگذراند اوقات فراغت می گویند .

معانی که برای مفهوم اوقات فراغت در لغت نامه های مختلف ارائه شده است:

فرصت و زمانی که پس از انجام رساندن کار وشغل روزانه باقی می ماند، سرگرمیها، تفریحات و فعالیتهایی که به هنگام آسودگی ازکار عادی باشوق ورغبت به آن می پردازد.

جهانگردی واژه ایست فارسی به مفهوم جهانگردنده و آنکه به اقطار عالم بسیار سفر کند. مسافرت واژه ای به قدمت تاریخ است. بشر از زمان پیدایش پیوسته در جابه جایی و مسافرت بوده است.

.5 اشکال توسعه توریسم - انواع جهانگردی -

توریسم شهری:

1 -محدوده وسیعی از جاذبه های تاریخی و فرهنگی و مراکز خرید

-2 جاذبه های شری و مراکز پذیرایی

توریسم دهکده: گروههای کوچکی از توریستها که در خانه های نزدیک یا در منازل روستاییان زندگی می کنند و در مورد زندگی روستایی و محیطهای محلی یاد می گیرد.

اکو توریسم : توریستهایی هستند که در مناطق طبیعی گردش یا قایق سواری می کنند و با راهنمای محلی توضیح در مورد زندگی گیاهی و جانوری اکولوژی صورت می گیرد.

تفریحی و هنری: هرساله تعداد بیشماری از مشتاقان برای دیدار یادمان تاریخی، جشنواره های هنری به سراسر جهان به ویژه به کشورهای تاریخی سفر می کنند.

اکوتوریسم در ایران: ایران 19 پارک ملی، 22 تالاب بین المللی، 30 پناهگاه حیات وحش، 100 منطقه حفاظت شده و بیش از 100 قله بالای چهار هزار متر دارد. گنجینه ای که ایران پتانسیل آن را دارد روی آن سرمایه گذاری کند و از راه جذب اکوتوریستهای حرفه ای جهان سالیانه چندین میلیون دلار در آمد کسب کند.

.6 فضاهای اقامتی

این تاسیسات شامل هتلها، مهمانسراها، کاروانسراها، کمپ ها، کلبه های ساحلی و کوهستانی و اردوگاهها و پانسیومها، پلاژهای توریستی، زائرسراها و ساختمانهای مدارس به هنگام تعطیلات می باشد. از آنجایی که اینگونه تاسیسات عامل موثری برای تقویت جهانگردی بین المللی محسوب می شود اهمیت دادن به انها بایستی مورد توجه دولتها قرار می گیرد و آن دسته از کشورهایی که فاقد تاسیسات اقامتی هستند در طرح ریزی صنعت جهانگردی به ساخت اینگونه تاسیسات به ویژه هتلهای توریستی اقدام نمایند.

در طرح ریزی برنامه های تاسیساتی و محل اقامت توریستها مسئله کیفیت محل از لحاظ آرامش و همچنین لزوم فراهم آوردن و تامین انواع وسایل ورزشی و تفریحی نبایستی از نظر دور بماند در این رابطه دولتها باید اقدامات تاسیسات اقامتی جهانگردی را برای حمایت از این صنعت به مورد اجرا بگذراند و حتی در پاره ای از موارد در ردیف اقلام بودجه عمومی دولتها، اعتبارات خاصی برای این منظور گردد و جهت ایجاد هتلهای نوبنیاد و سایر تاسیسات اقامتی، وامهای دراز مدت کم بهره و همچنین اعتبارات دیگر برای تعمیر و مرمت آنها در نظر بگیرند و در جهت اخذ مالیات نیز، تخصصهای لازم در نظر گرفته شود تا بدین وسیله صاحبان سرمایه ها بدون بیم وهراس از نظر طبقه بندی هتلها و تفاوت نرخهای مالیاتی اقدام به تاسیسات اقامتی بنمایند.

.7 انسان - طبیعت - معماری

طبیعت و معماری از نگاه فرانک لویدرایت :خطوط اصلی رایت در معماری وابته به زمین افقی است، یعنی تصویر انسان است که طبیعت را دوست دارد. گرچه این تصویرات می توانند صوفی گرایانه باشند. برای رایت افقی بودن خط اصلی معماری را تشکیل می داد، نه به این دلیل که علت تاثیر خطوط افقی معماری سنتی ژاپن قرار گرفته بود، بلکه احساس می کرد که ارتباط نزدیک ترین معماری و طبیعت وجود دارد، ارتباطی که هنوز تعریف داشته است و اینکه معماری افق هارمونی و هماهنگ با طبیعت را پیشنهاد می کرد و نه مخالف با آن را.

رایت بعدها گفت: در خط افقی ممتد، افق حقیقی زندگی انسانی را مشاهده می نماییم و در آن آزادی را می بینیم.

معماری ارگانیک: این معماری بر پایه اندیشه نزدیکی بین معماری و محیط زیست شکل گرفته است ومشخصه بارز آن همگونی با فرم ها و مفاهیم موجود در طبیعت می باشد. برای رسیدن به فرم هماهنگ الگوی اساس مبتنی بر استواری و تحکم در کنار نرمی و لطافت قرار داده می شود بهاین منظور فرم های غالب طبیعت اطراف به شکل انتزاعی در آمده و با فرم های خالص هندسی ترکیب می شود. و با ایجاد فضای بسته و باز و پرو خالی برای انتقال مفاهیم مورد نظر برای ارتباط هر چه قویتر انسان با طبیعت اطرافش واحساس آرامش وی سعی می شود . رابطه انسان و طبیعت به صورت تضادی دل انگیز در طرح خود می نمایاند.

.8 بررسی مصادیق در جهان

پارک اسیکچیملیکو : - Xochimilc Park - محل این پارک در مکزیک آخرین بخش دریاچه فلور قبلی است یونسکو در سال 1987 آنجا را محل میراث جهانی اعلام کرد این شروع برنامه های فعالیتی اکولوژی در محل بود که بیشتر از 3000 هکتار می باشد با km 200 کانال 280 هکتار دیگر مربوط به پارک اکولوژی از این قسمت جدا شد. محل 280هکتاری پارک برای پرورش پرندگان، عمل تفریح قایق رانی محل پرورش گل ، امکانات ورزشی و مرکز اطلاعات ویزیتورها اختصاص یافت این بخش از استراتژی طراحی، محافظت از محل Xochimilco می باشد که با رشد بی رویه پایتخت تهدید می شود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید