بخشی از مقاله
چکیده:
روش های سنتی آموزش، که در حال حاضر اجرا می شود، به تنهایی پاسخ گوی حرکت سریع قافله علم و دانش نمی باشد .از طرفی، آموزش معلمان بایدمداوم وپویاباشدو درطول فعالیت حرفه ای ادامه یابد. به علاوه به دلیل پراکنده شدن معلمان در اقصی نقاط کشور برای تدریس و مشغله کاری زیاد آنان نیاز مبرمی به این امر وجود دارد.آموزش مجازی درآموزش وپرورش بسیار نوپامی باشد ومحدودبه یکسری آزمون های اینترنتی یا تحت شبکه می باشد. بنابراین، اجرای روش های نوین آموزشی که کم هزینه وفراگیر باشداهمیت خود را نشان خواهدداد.
درآموزش الکترونیکی گام به گام ، متن ،تصاویرمتحرک ،فیلم و... درنرم افزار قرارداده می شود. فراگیر نرم افزار رادررایانه نصب می نماید و پس ازمطالعه و طی نمودن فصول وپاسخگویی به سئوالهای آن، کارنامه اولیه تولید می شودوبرای شرکت درآزمون پایانی که به شکلof lineدرحوزه ها برگزارمی شود ثبت نام نموده ودرآزمون شرکت می نماید.بااین روش کلیه معلمان در دورترین مکان ها با کمترین هزینه آموزش می بینند .
مقدمه:
آموزش الکترونیکی مهم ترین کاربرد فن اوری اطلاعات است که در قالب اشکال مختلفی همانند -1یادگیری رایانه محور -2 یادگیری بر خط -3 یادگیری نابر خط -4 یادگیری شبکه محور -5 آموزش تحت شبکه ارائه می شود. کوپر - - Cooper,2004آموزش الکترونیکی را مجمو عه فعالیتهای آموزشی می داند که با استفاده از ابزارهای الکترونیکی اعم ازصوتی، تصویری، رایانه ای و شبکه ای صورت می گیرد .
نسل های فناوریهای آموزش از راه دور: گریسون - Grayson,2005 - پنج نسل از آموزشهای از راه دور را به شرح زیر مورد شناسایی قرار داده است: نسل اول : پیترز - Peters,2000 - نخستین نسل آموزش از راه دور بر مبنای ویژگی ه ای الگوی سازمانی فورد 6 را تعریف می کند که در آن صرفه جویی های ناشی از مقیاس 7 به وسیله اصول تایلوری همچون تقسیم کار، کنترلهای مدیریتی شدید وروشهای اعمال مسئولیت نمود پیدا می کند. مهم تر ین فناور ی این نسل عبارتند از کتابهای و جزوه های درسی . بلوم - Bloom,1968 - معتقد است که روش آموزشی نظامهای نسل اول بر پایه عقاید روانشناسی رفتا رگرایی بنا شده بود.
نسل دوم : نسل دوم بر پایه عقاید روانشناسی شناختی شکل گرفته و در آن از فناوریهای جدیدتر جمعی همانند رادیو، تلویزیون دیسکهای DVD و CD استفاده می شود. نسل سو م : نسل سوم از مزیتی همچون امکان برقراری تعاملات انسانی همزمان و غیرهمزمان به ویژه همایشهای صوتی، تصویری و رایانه ای برخوردار است. نظریه های یادگیری ساختن گرایانه نسل سوم نظامهای آموزش از راه دور با هدف خلق فرصت هایی برای دانشجویان به منظور ایجاد و بازسازی دانش، به عنوان فرایند ساختن دانش از طریق بحث و بررسی محتوا یا برنامه های درسی مسئله مداری که معرف برنامه ریزیهای کیفی نسل سوم هست ند بسط و گسترش می یابد.
نسل چهارم : لوزن و مور - - Lozen & Moor,1989وتایلور - - Taylor,2000 معتقدند که نسل چهارمی نیز ظهورپیدا کرده و توانسته است سه ویژگی عمده و اولیه شبکه را باهم تلفیق سازد ؛ یعنی بازیابی حجم گسترده ای از اطلاعات محتوایی، ظرفیت تعاملی ارتباطات مبتنی بر رایانه و قدرت پردازشگری مربوط به پردازشگرهای محلی از طریق نرم افزارهای برنامه نویسی رایانه به خصوص جاوا نسل پنجم : تایلور - - 2000 نسل پنجم را مطرح و از آن به» الگوی یادگیری هوشمند و انعطاف پذیر « یاد کر ده است . نسل پنجم با ارا ئه خدماتی چون مدیریت اجرای شبکه، امکان دستیابی به کارنامه، کتابخانه ها و دیگر خدمات اجرایی وحمایتی نتوانسته است نظامی منسجم از عناصر اجرایی،حمایتی و آموزشی را ارائه دهد.
محدودیت های آموزش های مجازی:
آموزش های مجازی محدودیت های خاصی رادارامی باشند: از جمله اینکه شاید نتواند جانشین معلم،تعاملات انسانی و عاطفی و ارتباط چهره به چهره در کلاس درس گردد .
محدودیت های آموزش ها وآزمون های اینترنتی در آموزش وپرورش:
عوامل مختلفی استفاده از آموزش وآزمون اینترنتی رادرآموزش وپرورش محدودنموده اندکه عبارتنداز:زیرساختها، امکانات،محدودیت در دسترسی به اینترنت پرسرعت، محدودیت پهنای باندومغایربودن باسیاستهای ابلاغی وزارت آموزش وپرورش.
آموزش الکترونیکی گام به گام:
آموزش وپرورش در حال حرکت از سیستم سنتی آموزش به آموزش الکترونیکی می باشدبنابراین بهره گیری از مجموعه روش های آموزشی الکترونیکی راه حلی مناسب برای برآورده ساختن نیازهای معلمان می باشد. این رویکرد آموزش الکترونیکی گام به گام نامیده می شود.
هدف از آموزش الکترونیکی گام به گام:
فراهم نمودن امکان دسترسی یکسان به آموزش کم هزینه، ایجاد فضای آموزشی یکنو اخت برای همه معلمان ، بهینه سازی شیوه های ارایه مطالب درسی به منظور یادگیری عمیق ترآموزش، ترکیب نمودن شیوه های مختلف یادگیری، از قبیل: متن، صوت ، تصویر ،انیمیشن .
ویژگی آموزش الکترونیکی گام به گام:
تغییردر شیوه های سنتی آموزش ،انتقال اطلاعات از طریق نرم افزارورایانه ، ایجاد سیستم فراگیر محور به جای مدرس محور، آموزش به روش های نوین، قابلیت تکرارپذیری و جبران مشکلات ،غنی سازی آموزش، کاهش هزینه های آموزشی، امکان آموزش فارغ از زمان و مکان ، تحقق عدالت آموزشی، دسترسی سریع به منابع آموزشی جدید، هماهنگی سرعت آموزش با توانایی فراگیران،انعطاف پذیری فرآیند یادگیری و قابلیت استفاده با تعداد فراگیران متفاوت ،نظرسنجی الکترونیکی، آموزش آسان وکم هزینه برای معلمانی که در مناطق دور افتاده مشغول خدمت هستند.
فرایندآموزش الکترونیکی گام به گام:
فرآیند یادگیری الکترونیکی گام به گام شامل گردآوری وتدوین مطالب آموزشی، طراحی، اجرا و ارزشیابی است اما بر خلاف روش های تک بعدی شامل کلاس حضوری نیز می باشد. سیستم آموزش الکترونیکی گام به گام، باترکیب فناوری های پیشرفته و متنوع،سعی در بهبود کیفیت یادگیری دارد. این روش باترکیب آموزش چهره به چهره ،آموزش بانرم افزار،ارزشیابی مرحله به مرحله وآزمون پایانی تحت شبکه روش قابل انعطافی را ارائه می دهد.
طراحی واجرای آموزش الکترونیکی گام به گام:
دراین شیوه محتوای آموزشی توسط تیم تخصصی تدوین وبرای هرفصل سئوالهای چهارگزینه ای طراحی ودرنرم افزار قرارمی گیرد نرم افزار به دوشیوه دراختیار فراگیران قرارداده می شود:
الف - دربستر وب
ب - باCD
هم اکنون اجرای آموزش الکترونیکی گام به گام بانسخه تحت وب مبتنی بر کامپیوتر می باشند که از طریق CD-ROM ارائه می شود وفراگیران برنامه را دررایانه خود نصب و در زمان مناسب دوره آموزشی راطی می نمایند. محتوای آموزشی دراین شیوه به صورت تمام وقت 24 - ساعته - و طی 7 روز هفته در دسترس فراگیران می باشد.این محتوای می تواند ترکیبی از متن، تصاویر ثابت، تصاویر متحرک، صوت یا فیلم باشد.درپایان هرفصل نیز ارزشیابی مرحله ای صورت می گیرد.