بخشی از مقاله
چکیده: مطالعات پیشین نشان داده اند که ماهیت علمعرتاریخ علم ، فلسفه ، روانشناسی و جامعه شناسیلا، اثر عظیمی بر تولید و استفاده از تشبیه در آموزش علوم دارند. ربسیاري از نظریههاي مهم فیزیکی بر پایه تشبیه میان حوزههاي مختلف توسط دانشمندان کشف و مطرح گردیده است. رمیتوان با دانستن ریشههاي تاریخی و نحوهي پدید آمدن نظریههاي علمی،رتشبیههایی نظیر آن چه دانشمندان در دست یابی به علم دنبال کردهاند براي درك بهتر مفاهیم علمی توسط دانشآموزان طراحی کرد.
با داشتن دانش کافی راجع به این جنبه هاي علم ، رمعلمان می توانند تشبیه هاي بهتري براي تدریس مفاهیمی که قصد دارند آموزش دهند بسازند، رضمن اینکه کمترین مشکلات و اثرات منفی را به دنبال داشته باشند.ر تشبیه ها علاوه بر اثرات مطلوب فراوان داراي اثرات ناخواسته و منفی نیز می باشند از جمله اینکه استفاده نادرست از آنها می تواند باعث ایجاد کج فهمی و طرحواره نادرست در ذهن شاگردان گردد.
براي اجتناب از این مضرات ،ررمعلمان باید دانش کافی راجع به ماهیت علم داشته باشند به عنوان مثال درباره چگونگی شکل گیري مفاهیم اساسی موضوع تدریس اطلاعات تاریخی،ررفرهنگی و فلسفی کافی داشته باشند.ردر این مقاله علاوه بر مرور کوتاه تاریخی به استفاده از تشبیه در تولید علم، رپژوهشگر نمونه اي از کار عملی پژوهشی خود را مورد اشاره قرار داده است.
.1 مقدمه
تشبیه ها ابزارهایی عالی براي تدریس مفاهیم انتزاعی علمی هستند و نقش مهمی در آموزش علوم و همچنین در تولید علم ایفا می نمایند.ر استفاده از تشبیه توسط دانشمندان براي تولید علم در تاریخ علم معمول بوده است و نیز استفاده از آن ها براي توضیح وتبیین مفاهیم علمی و تدریس.رنقش معلم به عنوان شخصی که بطور معمول تشبیه ها را تولید می کند یا در کلاس درس آنها را شناسایی می کند بسیار مهم وقابل توجه است.