بخشی از مقاله
چکیده:
هدف پژوهش حاضر، شناسایی نقش طرح برنامه درسی و آموزش مکان محور در پاسخگویی به نیازهای فراگیران میباشد. هنر یک معلم بسیار پویا است و شامل تواناییهایی میگردد که بسیاری از تصمیمات فوری، ارتباطات خلاقانه با فراگیران، ایدهها، پیامدهای ارزشمند و تفکر اصیل را در بر می گیرد. طرح تحقیقات بومی محدوده وسیعی از خود راهبری، پژوهش و آموزش تجربی را می طلبد. توانایی در تسهیل سازی تحقیقات به توانایی مهارتی فراگیران برای کشف، تجربه و تفسیر اشاره دارد.
در یادگیری مبتنی بر پژوهش، معلم نقش یک مربی را دارد و نقش او در حل مسأله و تسهیل سازی فرایندهاست. مفهوم مکان بعنوان یک هدف برنامه درسی، بعنوان مرکز تجربه، مکان آموزش و شیوه هایی که ارتباط را تعریف می کند بیان می شود. مبنای این عمل این فرض می باشد که هرکدام از ما با مکان هایی که در آن زندگی می کنیم در ارتباطیم. و در این مکانها هست که مشخص می شود ما که هستیم و چگونه زندگی میکنیم؟ توانایی گوش دادن و توجه به مکان و موقعیت هر فرد بعنوان مفهوم مکان شناخته می شود.
بر این اساس، در طرح برنامه درسی مکان محور، علاوه بر این که پیچیدگی خاصی در هماهنگی و تعامل با مردم، مکانها و ... در خاج از کلاس وجود دارد، استانداردهای برنامه درسی نیز پاسخگوی نیازهای فراگیران می باشند. وسعت و پیچیدگی برخورد معلم در طرح برنامه درسی مکان محور، با چگونگی ارتباط آموزش معلم با تجربیات زندگی فراگیران، کمک به آنان برای درک بهتر از شیوه بکارگیری ایده های بزرگ در جهان واقعی، درک بهتر خود و آینده شان و همچنین مکان یادگیری شان مقدور میگردد.
مقدمه
مفهوم مکان به عنوان هدف برنامه درسی، بهعنوان مرکز تجربه؛ مکان آموزش و شیوه برقراری ارتباط تعریف میشود. مبنای این تعریف این فرض است که هرکدام از ما با مکانهایی که در آن زندگی میکنیم در ارتباطیم و در این مکان ها هست که مشخص میشود ما که هستیم و چگونه زندگی میکنیم؟ در واقع توانایی توجه به مکان و موقعیت هر فرد بعنوان مفهوم مکان شناخته می شود
از دیدگاه محیطی، محیط می تواند منبعی برای درک روابط انسانها با طبیعت باشد. از این دیدگاه مفهوم مکان به معنای توانایی مراقبت از محیط طبیعی بیان می شود، اما از دیدگاه انتقادی به مکان، علاوه بر توجه به اثرات زیست محیطی، مکانهایی که انسانها در آن سکونت می کنند و روابط انسانها با یکدیگر را در آن مکان ها نیز مدنظر می باشد. از دیدگاه تئوری مکان، کیفیت روابط انسانی درسطح جهان مهم می باشد به این معنا، هم مکان و هم روابط انسانها در آن، حائز اهمیت می باشد.
برنامه درسی مکان محور:
همان طور که درک انگیزه ها، فضای سیاسی و محوریت آموزش در توسعه برنامه درسی، جایگاه ویژه ای دارد، باید به اهمیت بالقوه رویکرد برنامه درسی مکان محور برای مدارس نیز توجه کرد، اما یک برنامه درسی مکان محور واقعا در مورد چه چیزهایی صحبت می کند؟ میتوان گفت هدف برنامه درسی مکان محور، توزیع آموزش در مورد یک مکان یا موقعیت برای کل افراد، سازمانها و نهادها جهت افزایش تجارب آموزشی جوانان از طریق ایجاد ارتباطات غنی آن ها با جوامع، شهرها و فرهنگ هایی است که آنها را احاطه کرده است.
این تعریف دارای دو جزء اصلی است: .1 مدارس و معلمانی که ارتباط با سایر جوامع، روستاها، شهرها یا شهرستانها و دیدگاههای متنوعی از محل و موقعیت خود، برقرار می کنند..2 نگریستن به آموزش از منظر مشارکت افراد دیگر، سازمانها، نهادها در سراسر منطقه محلی. یعنی به اشتراک گذاری مسئولیت آموزش جوانان با دیگران. این جزء دوم مهم و حیاتی است. اما باید توجه داشت به اشتراک گذاری مسئولیت آموزش جوانان به این معنا نیست که مدارس باید مسئولیت خود را نادیده بگیرند.
مشارکت کار خوبی است اما مدارس مجموعه ای از تجربیات، شایستگی ها و مهارت هایی را که افراد دیگر ندارند را دارا می باشد. مدارس باید از کیفیت فرایند و عملکرد یک رویکرد برنامه درسی مکان محور مطمئن باشد. 3 انجمن جامعه سنتی برای تشویق هنر - - 2012 رویکرد برنامه درسی مکان محور را در 3 بعد مد نظر قرار می دهد: -1 در مورد یک مکان: استفاده از منابع و محتوای مکانی بومی یا محلی در چارچوب یادگیری -2 توسط یک مکان: توسط مدارس در مشارکت با ذینفعان بومی طراحی می شود و -3 برای یک مکان: برای رفع نیازهای خاص کودکان و جوامع بومی طراحی می شود. همچنین این انجمن، مجموعه ای از اهداف را برای برنامه درسی مکان محور بیان می کند:
· ایجاد تجربیات یادگیری برای فراگیران در تمامی زمینه های یادگیری
· افزایش درک فراگیران و وابستگی آنان به جایی که در آن زندگی میکنند
· مدارس را به طور عمیق تر با مسائل و واقعیت های جوامع محلی و مناطقشان درگیر نمایند.
زمانی که از برنامه درسی مکان محور صحبت می کنیم، 4 رویکرد مکان جغرافیایی، مکان تاریخی، مکان فرهنگی و اجتماعات، مردم و مکان مد نظر می باشد:
1 - مکان جغرافیایی: برنامه درسی جغرافیا شامل بیانیه ای است که اهمیت کسب دانش؛ مهارت ها و در فراگیران از جغرافیا را نشان میدهد .آموزش جغرافیا با کیفیت بالا، باید در فراگیران حس کنجکاوی و شیفتگی در مورد جهان و افرادی که در آن زندگی می کند را برانگیزد. این برنامه درسی وآموزش های وابسته به آن باید فراگیران را مجهز به دانش در مورد مکان های متنوع، افراد، منابع و محیط انسانی و طبیعی و درک عمیق از فرایندهای فیزیکی و انسانی نماید. به علاوه فراگیران برای پیشرفت بیشتر، باید دانش درک عمیق خود را در مورد جهان و تقابل بین فرایندهای انسانی و فیزیکی توسعه دهند.
این دانش جغرافیایی به نوبه خود در فراگیران، درک و مهارتی را از چگونگی یکپارچگی ویژگی های مختلف زمین و تغییرات آن در طول زمان ایجاد می کند و توانایی آنان را در کسب دانش محتوایی خود از موقعیت جهان، شامل تعریف ویژگی های انسانی و فیزیکی و چگونگی تقابل آنان توسعه میدهد. این برنامه درسی همچنین، به فراگیران، فرایندهایی که ویژگی های جغرافیایی، انسانی و فیزیکی جهان و چونگی ارتباط بین آن ها را نشان می دهد و بیان می کند که چگونه آنها بهم وابسته اند و چگونه منجر به دگرگونی و تغییر در طول زمان می شود.
جمع آوری، تجزیه و تحلیل و برقراری ارتباط با طیف وسیعی از اطلاعات که از طریق تجربیات کار میدانی به فرایندهای جغرافیایی عمق می بخشد و تفسیر طیف وسیعی از منابع اطلاعات جغرافیایی شامل نقشه ها، نمودارها، کره، عکس های هوایی و سیستمهای اطلاعات جغرافیایی، برقراری ارتباط اطلاعات جغرافیایی در روش های گوناگون شامل نقشه ها، مهارت های عددی و کمی جزء محتواهای این برنامه درسی می باشند
- 2 مکان تاریخی: اگرچه هدف از این بحث تدریس تاریخ نمی باشد اما معلم باید در رویکرد برنامه درسی مکان محور در مورد انواع دانش و فهمی که شاگردان در ارتباط با تاریخ بعنوان مکان علمی برای مطالعه در مدرسه خواهند داشت مروری کلی داشته باشد. هدف برنامه درسی مکان محور ایجاد ارتباط غنی با جوامع، شهرها و فرهنگ هایی که افراد را احاطه کرده و توزیع آموزش در سراسر سازمانها، افراد، نهادهها و منطقه محلی می باشد.
برنامه درسی در این زمینه عبارتند از بیانیه ای در مورد اهمیت مطالعات تاریخی. آموزش تاریخ با کیفیت بالا باید در دستیابی فراگیران به دانش منسجم و درک درست از جهان گسترده کمک نماید و همچنین باید حس کنجکاوی فراگیران را به دانستن در مورد گذشته برانگیزد.آموزش باید فراگیران را به پرسش های ادراکی، تفکر انتقادی، شواهد، وارسی، استدلال و توسعه دیدگاه و قضاوت مجهز کند. تاریخ کمک میکند تا فراگیران به درک پیچیده ای از زندگی افراد، فرایند تغییر، تنوع جوامع و ارتباطات بین گروههای مختلف و همچنین دستیابی به هویت خود و چالش های زمان خود دست یابند
برنامه درسی در این زمینه اهدافی را ارائه می دهد که اطمینان پیدا کند همه فراگیران:
✓ می دانند و درک می کنند که تاریخ مثل جزایر چسبیده بهم، وابسته به روایت میباشد که از زمانهای اولیه تا به امروز نشان میدهدکه چگونه مردم زندگی می کردند و این ملت شکل گرفته و چگونه تحت تأثیر جهان گسترده تر قرار گرفته است.
✓ همچنین جنبه های قابل توجهی از تاریخ گسترده جهان را بدانند و درک کنند، شامل توسعه و ازهم پاشیدگی امپراطوری ها، ماهیت تمدن باستانی و ویژگی هایی از جوامع گذشته ، دستاوردها و حماقت انسانها.
✓ درک تاریخی مستدل از اصطلاحات انتزاعی مانند: امپراطوری، تمدن، پارلمان، دهقانان به دست آورند.
✓ مفاهیم تاریخی مانند تداوم و تغییر، علت و معلول، شباهت، تفاوت و اهمیت و استفاده آنها در ایجاد ارتباطات، تجزیه و تحلیل روند، شکل گیری سوالات تاریخی معتبر و ایجاد حساب های ساختارمند از جمله روایت شده ها و تجزیه و تحلیلها را درک میکنند.
✓ چشم انداز تاریخی را توسط رشد دانش در زمینه های مختلف: درک ارتباط بین محلی، منطقه ای، ملی و تاریخ بین المللی، بین فرهنگی، اقتصادی، نظامی، سیاسی، مذهبی و تاریخ اجتماعی و مقیاس های زمانی کوتاه مدت و بلند مدت به دست می آورند.
- 3 مکان فرهنگی: فرهنگ و آموزش فرهنگی مایه ای از وجود ما هستند آنها زمینه ای هستند که تجربیات فراگیران و معلمان را بهم پیوند می دهد.